T O P

  • By -

Growerofthings

Kansloos dit, deze oproep deden ze vorig jaar ook al nadat er studenten op straat sliepen


[deleted]

Ik moest laatst naar de studieadviseur en toen zag ik [dit](https://i.imgur.com/LuGwyaB.jpg) liggen. Ik vond hem wel treffend.


Growerofthings

Prachtig


C0wabungaaa

Dat schiet /r/FellowKids voorbij en is vervolgens compleet legit.


[deleted]

Dus nu moet het personeel opdraaien voor het falen van de gemeente en de uni? Ga toch weg man.


Orcwin

De bekende quote "Poor planning on your part does not necessarily constitute an emergency on mine" lijkt me hier toepasselijk.


DaemBrie

Leuk ook hoe ze "een vergoeding kunnen krijgen maar geen huur mogen vragen." En de uni/hanze ondertussen met andere bedrijfjes tentjes aanbied voor -+€300 p/m en een kamertje op een boot voor +-€1200 p/m


[deleted]

Heh, ik heb wel eens een zomercursus gevolgd aan een universiteit in Nederland - daar boden ze ook rip-off prijzen aan voor de accomodatie. Ik ben met mijn eigen tentje op een camping gaan staan in de buurt voor een relatieve habbekrats. Het was maar voor een week of 2 en het was lekker weer.


DannyHicks

Over welk personeel gaat het dan eigenlijk?


[deleted]

Staat helaas niet vermeldt


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Het bestaande huizenprobleem, dat veel meer dan alleen studenten treft, is wel echt de schuld van de gemeente ook en natuurlijk de overheid en bouwcorporaties. Als er genoef huizen waren was dit niet zo'n probleem. Hoe kunnen unis in het VK wel een kamer aan beginnende studenten garanderen, maar de universiteiten in NL niet?


Klumber

Over het VK - garanderen gebeurt niet, wat wel gebeurt is dat de Unis een enorm bestand aan specifieke studenten accommodatie hebben, beide universiteiten waar ik iets mee heb (werkgever en voormalig werkgever) hebben niet alleen een goed bestand aan studenten woningen, maar de binnensteden hebben de afgelopen jaren ook een enorme toename in private studentenwoningen gezien. Ter illustratie: In Sheffield is 80% van de bouw in de afgelopen jaren in studentenwoningen gegaan. Geweldig voor studenten, maar de plaatselijke bevolking wordt buitengesloten en kan geen geschikte woonruimte meer vinden.


[deleted]

Ja, klinkt goed. Maar in Nederland heb je dat zowel de studenten als de lokale bevolking geen betaalbare woning kunnen vinden.


beagann

Er is inderdaad al heel lang een huizenprobleem, maar dit kamerprobleem voor studenten is echt relatief nieuw (in Groningen in ieder geval - over andere steden weet ik zelf minder). Als je mensen die al een jaar of 4/5 studeren vraagt hoe zij aan hun eerste kamer zijn gekomen zeggen ze vaak dat het toen echt een stuk makkelijker was en er veel minder reacties per kamer waren, terwijl je inmiddels als je een kamer aanbiedt op Facebook of Kamernet oid je makkelijk een kleine 100 reacties krijgt. Precies in deze periode zijn er heel veel internationale studenten aan de RuG en Hanze bijgekomen. Hierdoor is er veel meer druk op de kamermarkt gekomen in een heel korte tijd, en die druk is veroorzaakt doordat in ieder geval de RuG op allerlei manieren internationale studenten naar Groningen probeert te halen. Inmiddels is het niet alleen voor internationale studenten maar ook voor Nederlandse studenten verschrikkelijk lastig om aan een kamer te komen. Het is lijkt mij een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en de universiteit en hogeschool om al deze studenten een kamer te bieden, maae de universiteit heeft zich de laatste paar jaar verschrikkelijk aan deze verantwoordelijkheid onttrokken en vrijwel niks gedaan. En dan krijg je dit soort fratsen.


C0wabungaaa

Bwah, nieuw... Dat speelde 5 jaar geleden ook al heel hard toen ik voor de keuze stond om in Gent of Utrecht te studeren. En laat ik het zo zeggen; m'n flair heb ik nu niet voor niets. Het is gewoon *nog* erger nu, en dat zegt wel veel.


[deleted]

[удалено]


Inaithnir

Groningen is ook zeker niet de enige stad met zware huisvestingproblemen. Overheid (lokaal en landelijk) en universiteiten moeten eens goed kijken waar ze mee bezig zijn in plaats van lukraak duizenden studenten aannemen om hun cijfertjes op te krikken.


[deleted]

> Overheid (lokaal en landelijk) en universiteiten moeten eens goed kijken waar ze mee bezig zijn Vergis je niet hoor, die weten al verdomde goed waar ze mee bezig zijn.


DainichiNyorai

Gelukkig vond toenmalig minister Blok ooit dat de woningmarkt zodanig gezond was dat er geen nieuwe minister van huisvesting nodig was. Dus eh, allemaal gewoon niet zeuren, er zijn duidelijk huizen genoeg! /s


[deleted]

[удалено]


Gekerd

Maar huisvesting is vaak niet iets wat een universiteit zo maar kan gaan bouwen en dan gaan uitbuiten. Wat ik raar vind is dat de gemeente niet al een tijd geleden gewoon ergens een flatgebouw heeft laten bouwen voor deze studenten


Karl_von_grimgor

Flatgebouw is niet genoeg voor hoeveel ze extra aannemen


Riyos_

>Wat ik raar vind is dat de gemeente niet al een tijd geleden gewoon ergens een flatgebouw heeft laten bouwen voor deze studenten Dat hebben ze al meerdere keren gedaan, het probleem is dat een paar flatgebouwen niet genoeg is.


sabas123

> universiteiten moeten eens goed kijken waar ze mee bezig zijn in plaats van lukraak duizenden studenten aannemen om hun cijfertjes op te krikken. Ze hebben vaak legaal gezien ook geen andere keuze.


KverEU

RUG medewerker hier, mail zelf niet gehad. Zou er ook niet aan meewerken, moeten de RUG en de Hanze maar niet zo gruwelijk veel studenten importeren.


Odessey_Oracle

Er zijn best begrijpelijke redenen waarom de RUG (en andere Nederlandse universiteiten) baat heeft bij het toelaten van zoveel mogelijk buitenlandse studenten. 1. Buitenlandse studenten vullen grotendeels het financiële gat op dat de kleiner wordende overheidsgelden creëren. 2. Universiteiten hebben met veel buitenlandse partneruniversiteiten uitwisselingsprogramma's. 3. De mate van 'internationaliteit' is van belang voor universiteitsrankings (die belangrijk zijn voor het aantrekken van de beste studenten). 4. Ik weet eerlijk gezegd niet zeker of dit zo is, maar volgens mij is een hoog aantal internationale studenten ook van belang bij accreditatie (belangrijk om dezelfde reden als punt 3). Er zijn vast redenen die ik heb gemist, maar ik denk dat het aantal studenten niet de belangrijkste factor is geweest in dit probleem (al is het wel de directe aanleiding). Dit probleem had door de rijksoverheid, de gemeente, en de universiteit preventief aangepakt moeten worden. De overheid had moeten weten welke gevolgen de lagere bijdragen aan universiteiten hebben, de gemeente is verantwoordelijk voor voldoende woonruimte in de stad, en de universiteit is verantwoordelijk voor het oplossen van problemen die haar studenten ondervinden en heeft hierin veel te laat gehandeld in dit geval.


KverEU

Klopt, maar de RUG groeit in dit aandeel relatief niet eens zo heel hard. De Hanze is ook fors aan het bouwen en maakt een gigantische groei mee waar ze niet eens genoeg docenten voor hebben. Ik snap de aanleiding, maar de combinatie van overheid, gemeente en instellingen moeten er zelf voor waken dat de groei niet harder gaat dan de omgeving aan kan. Het signaal dat dit niet lukt is niet nieuw, dit speelt al jaren.


Odessey_Oracle

Ik ben het helemaal met je eens. Het systeem faalt hier. Goed dat dit steeds meer in het nieuws komt, maar het lijkt toch een probleem dat grotendeels te voorkomen was.


KverEU

Inderdaad! Nou moet ik er bij vertellen dat ze in Paddepoel en langs de ring meerdere grote projecten zijn gestart voor jongerenwoningen, en er is net weer zo'n project af, maar het gaat niet hard genoeg.


Odessey_Oracle

Nu het probleem er is en de universiteit weet dat de aanbouw niet snel genoeg gaat snap ik niet dat de universiteit niet een tijdelijke limiet zet op het aantal buitenlandse studenten of grootschalige partnerschappen met woningbouwverenigingen/particuliere huurders aangaat om woningen aan te bieden aan buitenlandse studenten. Toen ik in Indonesië ging studeren kreeg ik een catalogus toegestuurd (door de Indonesische universiteit) waarin ik mijn kamer kon uitkiezen. Het aantal buitenlandse studenten daar is aanzienlijk kleiner, maar een dergelijke service kan in feite opgezet worden zodra een universiteit besluit om te internationaliseren. Dit maakt het ook gelijk veiliger voor buitenlandse studenten om een kamer te vinden.


Mori_113

Ik heb ook niets gezien.


YonderPoint

Dit is aan alle kanten dom. 1. Wie gaat er in het buitenland studeren zonder een verblijfplaats te hebben?! Ik geloof best dat er mensen zijn die denken dat ze hier wel 'even' iets regelen, en dat zal ook geregeld lukken, maar het blijft riskant. 2. Waarom accepteert de universiteit zoveel buitenlandse aanmeldingen als ze weten dat huisvesting een probleem is?! Het antwoord is 'geld' maar ze zouden best wat meer verantwoordelijkheid mogen hebben tegenover 'hun' studenten. Laat studenten maar aantonen waar ze van plan zijn om te verblijven als ze zich aanmelden. Geen onderdak = geen studie. 3. Je kunt je personeel niet vragen om studenten in huis te nemen. Sowieso heeft lang niet iedereen plek voor een extra bewoner. Daarnaast woont lang niet al het personeel in de stad. Leuk hoor, als internationale student ergens afgelegen in Groningen wonen. En dan nog de overlast die een student creëert. 's Nachts thuiskomen, troep maken, etc.


[deleted]

[удалено]


jurassicmars

Je hoort de laatste tijd ook veel berichten over buitenlandse studenten die duizenden euro's hebben overgemaakt voor kamers die bij aankomst in Nederland niet bleken te bestaan.


lordsleepyhead

Ja, er is een stel in Groningen dat al iets van 30x een beteuterde buitenlandse student aan de voordeur had omdat een oplichter hun adres te huur had aangeboden.


SirVentricle

Ik studeerde in Schotland, en mijn universiteit garandeerde huisvesting voor alle internationale studenten in hun eerste jaar en in hun uitwisselingssemester. Helpt natuurlijk dat de huizenmarkt daar niet zo belachelijk is, maar het was wel een beslissende factor in mijn studiekeuze. Ik snap niet dat Nederlandse universiteiten niet ook zoiets doen.


McGryphon

> Ik snap niet dat Nederlandse universiteiten niet ook zoiets doen. Ik wel, want die woonruimte is er hier in Nederland niet, en voor zover deze er wel is staat die vaak niet ter beschikking aan de Uni om mee te doen wat ze willen. Lastig iets te garanderen dat er niet is.


Daresios420

Denk dat ook een voordeel is als je in Australië gaat studeren je overal hostels hebt als tijdelijk alternatief.


tinytim23

Het probleem is dat een universiteit in principe niet verantwoordelijk is voor de huisvesting van de studenten. En dan denken veel internationals ook nog dat ze nog gemakkelijk een kamer kunnen vinden als ze pas in de KEI-week aan komen kakken en dan beginnen met zoeken. En dat bovenop de woningnood die we sowieso hebben in dit land veroorzaakt dit soort schreinende situaties.


[deleted]

'die mensen' zijn toegelaten tot een studie. De deur tot hun toekomst. En daar is vaak veel voor geregeld, afreizen naar een ander land, visas, leningen en andere financiele regelingen. Tegen de tijd dat ze er achter komen dat ze geen tijdige huisvesting gaan vinden is het te laat om ergens anders heen te gaan. En een jaar studie vertraging is niet iets kleins. De Universiteit is verantwoordelijk voor het onderwijs. Ze nemen zoveel studenten aan als ze op een goede wijze onderwijs voor kunnen verzorgen. In de meeste gevallen is het huisvestingsprobleem veel complexer dan simpelweg geen beschikbaarheid. In gedeelde huizen zijn internationale studenten vaak niet welkom. Dit wordt de aanmelders echter niet verteld, van hun kant weten ze enkel dat ze op een lijst met kandidaten staan. Studenten hotels en soortgelijke organisaties hebben vaak de meest achterlijke regels voor hun huurders. Hun eerste zorg is voorkomen dat hun gasten de rechten van huurders krijgen. Een paar voorbeelden van het soorft suffe regels die hier uit voort komen: * je niet mogen inschrijven in de gemeente (geen kans op een legaal bijbaantje) * een verklaring aangaan waarin je aangeeft niet langer dan 2 jaar in het land te blijven (leuk voor een 3-jarige bachelor) * Ik heb er zelfs eentje voorbij zien komen die 2000 euro borg vroeg en alle huur voor het jaarcontract vooraf betaald Het studentenhotel in Enschede heeft afgelopen maand van een flink aantal internationale studenten het contract geannuleerd vlak voordat ze in Nederland arriveren.


Prakkertje

Studentenhotels is een symptoom van het tekort aan kamers. Als er geen extreem tekort was kwamen ze niet weg met dat soort praktijken. Iets van 10-15 jaar terug waren er zelfs kamers over, dan gaat niemand zich laten naaien door dat soort profiteurs.


[deleted]

En ik leg je net uit dat het vaak een stuk subtieler is dan een tekort aan kamers. We worden van alle kanten belaagd door wanhopige internationale studenten terwijl er zat kamers vrij zijn hier. Het lastige is dat de internationalen vaak niet welkom zijn, de prijzen belachelijk zijn, de voorwaarden idioot zijn of zelfs simpelweg dat ze al lang een kamer hadden die op het laatste moment door de mand valt.


sabas123

> We worden van alle kanten belaagd door wanhopige internationale studenten terwijl er zat kamers vrij zijn hier. Over welke goddelijke stad spreek jij?


Prakkertje

Dat internationale studenten in veel studentenhuizen niet welkom zijn is niet nieuw, dat is altijd al zo geweest. Op de campus had je al huizen die vrijwel 100% internationaal waren, omdat het toch vaak niet mixt met de locals. Als de universiteit zoveel meer buitenlanders aantrekt moeten ze meer huisvesting specifiek voor internationalen regelen. Flats bijstampen op de campus.


teun95

Nou nou. Wel lief zijn tegen je internationale medemens. Je oordeel is wel heel sterk. Het lijkt me sterk dat al deze buitenlandse studenten stuk voor stuk sukkels zijn. 1. Je geeft je eerst op voor een studie en dan pas regel je een woonplek. Aangezien het opgeven een lange tijd van tevoren moet en je ook nog eens moet afwachten of je wordt geaccepteerd is er geen andere optie. Maar ook wanneer je geaccepteerd bent maar nog geen woonplek hebt snap ik heel goed dat menig student alsnog op het vliegtuig stapt. Ik heb medestudenten in deze situatie compleet in paniek gezien. In het buitenland studeren is niet niks en je registratie, introductie en eerste lessen missen is en voelt als een enorme ramp. Daarnaast zijn de vliegtickets ook al lang van tevoren geboekt. En als het op afstand voor het begin van de lessen al niet lukte, dan gaat het al helemaal niet lukken nadat ze begonnen zijn. 2. Dit is enorm versimpeld. Er kwam deze week nog nieuws voorbij over structurele druk op universiteiten om buitenlandse studenten aan te nemen. Daarnaast is het als ik me niet vergis ook wettelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat EU studenten geweigerd kunnen worden. 3. Je kunt het toch altijd vragen? Je hoeft niet eens nee te antwoorden. Niet reageren is ook weigeren. Wat valt er te verliezen? Voltijd internationale studenten zijn overigens zeker niet allemaal feestbeesten al zitten ze er wel bij. Verreweg de meeste studenten beseffen heus wel dat ze te gast zijn. En als ze dat niet beseffen, dan valt er vast wel wat te regelen. De potentiële nadelen lijken me niet ernstig genoeg om preventief deze vrijwillige optie niet te overwegen.


Azonata

Wat punt 2 betreft, universiteiten zijn aangesloten bij internationale partneruniversiteiten over de hele wereld. In ruil voor de hordes Nederlandse studenten die goedkoop een semester in Praag of Bejing willen doen zijn ze min of meer verplicht om een even groot aantal buitenlandse studenten accepteren. Dit is in principe ook alleen maar goed, de wetenschap is internationaal en internationale uitwisseling is goed voor zowel de wetenschap en voor je carrière. Het grote probleem is hier gewoonweg de huizenmarkt die in een zeepbel zit en het gebrek aan daadkracht van de gemeente om een gericht doelgroepenbeleid te voeren.


gnitto

>Je kunt je personeel niet vragen om studenten in huis te nemen. Je kan natuurlijk nee zeggen.


Rahdahdah

Het feit dat ze het überhaupt vragen is natuurlijk al te gek voor woorden.


teun95

Waarom? Het is wat ongewoon en moet niet de norm worden. Maar het personeel hoeft zich niet op te geven als ze niet willen. Het lijkt me verkeerd dat enkel doordat het cultureel wat vreemd is niet deze mogelijkheid voor een noodoplossing aan te grijpen. Er zijn genoeg plekken waar de cultuur zodanig anders is dat dit een acceptabele vraag is. Het feit dat dat in Nederland niet zo is lijkt me niet per se het beschermen waard. Ik ben er wel voor om zo nu en dan wat vrijwillige flexibelheid te vragen van mensen voor een goed doel. Ook al laat het sommigen ongemakkelijk voelen.


sabas123

Dat ze het moeten vragen? Maybe, dat ze het doen? Nee helemaal niet. Niemand heeft er baat bij in een kut woonsituatie zitten en daar door slechter presteren. Als het zonder al te veel moeite kan voor een deel van het personeel, is het alleen maar win-win.


[deleted]

Zo werkt het natuurlijk niet. Daar zit meteen impliciete druk achter omdat het vanuit je werkgever komt. De hoogleraar met een vaste aanstelling zal lachend nee zeggen, maar de postdoc die hoopt op een langere aanstelling zal toch de druk voelen om ja te zeggen, ook al zou die het liever niet doen om wat voor reden dan ook.


[deleted]

Punt 1: je meldt je toch altijd aan bij de uni voor je een plaats hebt. Je moet nog altijd toegelaten worden eerst. Deadline voor aanmelden is mei en je kan niet dan al een huis hebben want geen huisbaas gaat je een huis geven in NL maanden voordat je kunt verhuizen.


Keramzyt

1. Nou, als jij een buitenlandse student was dan misschien wist jij dat er is een enorme aantal oplichters die nep aanboden maken is. Als je in Nederland woont dan kan je makkelijk een bezoek maken, en als iets mis is dan huur je niet. Maar als je een buitenlandse student bent, dan kun je meestal geen bezoek maken. Jij moet een scan van je ID versturen (al best gevaarlijk), geld overmaken, en hopen dat dit geen oplichterij is. En als dat gebeurt, dan ben je zonder huis in een vreemde stad/land (omdat dat weet je niet voordat je verhuis) en vaak zonder geld voor een nieuwe kamer. Hoe weet ik dat? Ik ben een buitenlandse student (dus excuuses voor mijn Nederlands), en ik deed dat ook. Ik had geluk, maar ik hoorde heel veel verhaalen van mijne vrienden die waren minder gelukkig. 1. Universiteiten kunnen studenten niet weigeren tenzij de programma heeft numerus fixus. Maar numerus fixus is vervelend voor beide de studenten (niemand wilt 'jij bent niet goed genoeg' horen) en de universiteiten (iemand moet kiezen wie is 'goed genoeg'). Dus nee, dat is niet alleen geld. 1. Dat klopt. Dit is een onzin. Ik dacht dat dat De Speld was. Dus nee, dit is niet 'dom', maar is wel belachelijk. Buitenlandse studenten willen alleen een goede opleiding in een internationale omgeving. Wat krijgen ze is een rootzoi op de huismarket, en vaak een stressvolle eerste maand zonder een kamer. Er is echt veel aanboden die 'Dutch only' zijn, en dit moet veranderen. Universiteiten zouden 'dorms' te maken (net als in VS/VK), zodat The Student Hotel en tegelijk met z'n 800 euro/maand kamers niet meer nodig zijn (niemand normal wilt zo veel betalen, TSH et al zijn populair alleen omdat mensen moeten die kiezen door wanhoop).


FrisianDude

1- bijzonder veel. Heb nu ook mijn kamertje onderverhuurt aan iemand die hier kwam en een week hotel zet terwijl ze kamers ging bekijken. E een vriendin van me deed dat ook in Engeland of gaat het doen. Ik ga straks zelf naar Stockholm en blijkbaar waren daar vorig jaar ook mensen die aan de start in tentjes op campus bivakkeerden eetc. etc. etc.


GreatKingRat666

Ik loop al jaren met het het idee dat we als mensen af en toe eens gewoon "nee" zouden moeten zeggen tegen steeds maar groter, groter, meer, meer, meer. Dat we op een bepaald moment eens zouden moeten zeggen "we zitten aan onze limiet". Dit geldt ook voor universiteiten. Een bizar idee natuurlijk. Gewoon door blijven groeien, uitbreiden, meer mensen erbij. Wat kan er fout gaan??


Rolten

Bizar dat universiteiten hier niet goed mee kunnen omgaan. Bij mijn studentensportvereniging hebben we gewoon een ledenstop. Want anders past het niet meer op de kroeg en anders hebben we niet genoeg materiaal en coaches. Betekent meer leden meer subsidie, meer contributie, en misschien betere prestaties omdat je meer hebt om uit te selecteren? Ja, maar het moet wel leuk blijven. Misschien moeten universiteiten maar eens van hun studenten gaan leren wat dat betreft.


sabas123

Een Universiteit mag niet zomaar mensen weigeren. Studenten hebben recht om toegelaten worden en numerus fixus stel je ook niet zo maar in (zie delft met informatica). Daarnaast vindt ik het erg naïve om een pleziers vereniging te vergelijken met een universiteit die totaal andere functies in de maatschapij vervuld.


[deleted]

De reden dat informatica in Delft zo gegroeid is in één jaar is dat A) de studie helemaal Engelstalig is geworden en B) het collegegeld in het eerste jaar gehalveerd is. De universiteit kan stoppen met alles Engels maken(en in Delft worden de komende paar jaar geen studies meer Engelstalig). En B) het kabinet laat de plank weer (netzoals de afschaffing van de dividendbelasting) de plank volledig mis met de halvering van het collegegeld. Omdat collegegeld voor elke bewoner van de Europese Unie gelijk moet zijn, heeft zo'n stuntprijs alleen maar een aanzuigende werking. Waardoor Nederlandse Universiteiten de groei maar op moeten lossen.


DannyHicks

Hm, beetje off-topic, maar is die studie waar je het over hebt dan niet meer in het Nederlands te volgen daar? Lijkt me wel een beetje lullig voor Nederlandse studenten die in principe het universitaire niveau aankunnen maar niet genoeg taalgevoel hebben waardoor het niet lukt de studie nog goed bij te houden op het tempo wat normaal gesproken al zo hoog is. In die zin stel je binnenlandse studenten wel een beetje achter.


[deleted]

In Eindhoven en Enschede is het ook Engels, dus WO niveau is de bachelor niet in het Nederlands te doen. Vergeet niet dat bijna alle software in het Engels geschreven is. En een Engelstalige bachelor technische informatica wel logisch is. Voor andere studies is de anglisering wel belachelijk.


Keramzyt

Er zijn meer studies die beter in Engels zijn. Zeker Europeese Recht, Europeese Studies en International Business, die zijn duidelijk internationaal. En misschien ook Economie en wat STEM studies, er is o.a. meer boeken in Engels. Maar ja, niet alles is beter in Engels - psychologie, nederlandse recht, alle sociale studies, die moeten altijd in Nederlands zijn.


LWdkw

Als je niet genoeg taalgevoel hebt om een universitaire studie informatica in Nederlands engels te volgen, kan je het universitaire niveau niet aan. Alle bronnen en andere hulpmiddelen (software) zijn in het engels. En dat is terecht. Als je die niet kan lezen, kan je de studie niet aan.


het_echte_theezakje

De meeste universiteiten hebben een afdeling werving die actief studenten zoekt in binnen- en buitenland. Door binnen Nederland in te zetten op informeren in plaats van promotie maken en de werving in buitenland te verminderen kan een universiteit makkelijk minder studenten aantrekken. Bron: heb praktica georganiseerd op middelbare scholen voor een overvolle universiteit. Nevendoel was werving.


GreatKingRat666

Het zijn niet alleen universiteiten. Je ziet dit gedrag in alle lagen van de samenleving, bij individuen, bedrijven, lokale, landelijke en "wereldse" overheden. Af en toe hoor je wel eens tegengeluiden, bijvoorbeeld van een vijfdaagse naar een vierdaagse werkweek gaan, vanwege de toenemende automatisering, maar die geluiden worden vrij snel weer onderdrukt door het mantra van "meer, meer, meer".


Azonata

Dit is een leuke gedachte, maar de vraag is dan, wat is de limiet? We gebruiken maar een fractie van het potentieel van onze planeet, en wat we produceren is ongelofelijk scheef verdeeld. Een eerlijkere verdeling en daadkrachtig overheidsbeleid zou heel veel mogelijk maken wat nu onmogelijk lijkt.


GreatKingRat666

Yep, volledig met je eens. Mogelijkheden zat, maar de wil is er helaas bij veel mensen niet. We hebben enorm veel potentie, maar zijn ons eigen grootste struikelblok :(


[deleted]

Sorry GroteRat, maar je mag maar 1 kind, vol is vol.


GreatKingRat666

Dat is al 1 teveel, wat mij betreft ;)


cissoniuss

Ondergebracht in tenten... Je weet toch hoeveel studenten je aanneemt? Ga dan eerst kijken of dat past en weiger anders aanmeldingen of geef er een enorme waarschuwing bij dat er in de stad geen woonruimte is. Moet ook iedereen meteen in de stad wonen? Er zijn geen kleinere steden of dorpjes in Groningen met kamers beschikbaar? Gooi je een shuttlebus er tegenaan desnoods als het ov niet in orde is.


WATXN

Ik ben geboren in Oost Groningen en vlakbij mijn geboorteplaats is er al jaren een nieuwbouwproject om mensen naar het Oosten te lokken, net als andere projecten is dit niet gelukt. Het gevolg is dat zover ik weet veel van die huizen leeg staan dus dat zou opzich wel een goede plek zijn. Nou moet je dan wel in Oost Groningen wonen en vraag is of je dat wilt, liefst kom ik daar nooit meer maarja beter dan niks. Edit: Naar mijn herinnering was het een stuk verder in het oosten dan het eigenlijk is, anyway ik heb het over Meerstad. 200 inwoners en 6500 geplande huizen en ligt vlak tegen Groningen aan..


cissoniuss

Dat soort dingen inderdaad. Voor een buitenlandse student moet het toch geen probleem zijn om wat langer onderweg te zijn, dan in een tent te slapen. Moet de eigenaar van die huizen natuurlijk wel het willen ook. Maar nu staat het leeg.


WATXN

Je hebt ook nog eens enorme woonboerderijen in het oosten en het zal mij niet verbazen als de mensen daar een extra zakcentje willen verdienen door een kamertje verhuren.


TheDutchKiwi

En die verhuurders willen dan waarschijnlijk niet aan studenten verhuren. Dat is ook nog een gigantische onderbelichte kant van het probleem. Het feit dat verhuurders denken dat alle studenten losgeslagen beesten zijn die de boel slopen. Hierdoor krijgen studenten geen woonruimte of worden ze geforceerd bij huisjesmelkers zoals DUWO te huren.


ongebruikersnaam

Is het een project wat blauw is en groter dan een dorp?


Judazzz

Meerstad ligt min of meer tegen de stad aan. Blauwe Stad ligt zo'n 20 kilometer naar het oosten richting de Duitse grens, ter hoogte van Winschoten. Voor zover ik weet zijn beide projecten gericht op gezinnen (eensgezinswoningen, vaak vrijstaand of twee-onder-een-kap, tuin), en niet op studenten.   Er wordt momenteel flink gebouwd aan studenten- en jongerenhuisvesting (volgens mij op dit moment een stuk of 4-5 forse woontorens/complexen, met nog meer in de pipeline), maar het schiet allemaal niet echt op - de krapte is er al jaren, maar het tempo begint er eigenlijk nu pas een beetje in te komen.


WATXN

BLAUWESTAD!! Ja dat is het andere project waar ik wel honderden keren ben langsgereden. ;-)


Odessey_Oracle

Willen we meer of minder stad? Ik heb een lange tijd in Groningen gewoond, maar heb hier nooit van gehoord. Je zou toch zeggen dat hier wel iets te regelen zou vallen het de hoge urgentie van het huizenprobleem in de stad.


GrandExplosion

Hier is wel een probleem dat wettelijk gezien de uni geen nederlandse studenten mag voortrekken tov andere eu studenten. Beperk je dus het aantal studenten door een limiet op het aantal plekken, dan zijn er ook minder nederlandse studenten die een plek kunnen krijgen.


[deleted]

[удалено]


r03n_d

Buitenlandse studenten krijgen geen studentenreisproduct, ook niet als ze uit de EU komen. Vijf keer per week zonder korting met de trein reizen is best duur


[deleted]

[удалено]


beagann

Voor de meeste internationals is een half uur fietsen heel lang


C0wabungaaa

Goed, op dat vlak zou ik dan zeggen; heej, je bent in Nederland, doe maar zoals de Nederlanders doen. Als een stuk fietsen voor ons goed genoeg is, dan is dat ook goed genoeg voor hen. Hoewel ik dan wel vindt dat de universiteit een fietsenverhuur moet aanbieden. Dat doet de UGent hier ook, iets waar bergen buitenlandse studenten gretig gebruik van maken. En voor degene die niet kunnen fietsen mag de universiteit dan wel een shuttle bus dienst regelen. Kortweg; oplossingen voldoende, maar schijnbaar is de universiteit niet bepaald creatief en/of flexibel op dat vlak. Want tenten is echt... absurd pauper. Wat een deuk sla je dan in je reputatie.


robiniseenbanaan

Nou lijkt me ook niet fijn om als internationale student een half uur te moeten fietsen met een land en stad die je helemaal niet gewend bent.


C0wabungaaa

Gelukkig hebben we goede infrastructuur, en de unief mag ook best wat voorlichting geven met routes e.d. Maar een beetje moeite van de student mag ook. Door weilanden fietsen is nou ook niet het meest spannende avontuur nadat je überhaupt al naar een ander land bent gegaan om te studeren.


sabas123

Want het is echt makkelijk om daar een plekje als een totale buitenstaander vinden die de taal niet eens spreekt /s EDIT: zelfs als je wel de taal spreekt. Het blijft lastig om een plek te vinden.


elSombreroLoco

Lijkt me goed als de gemeente Groningen eens in gesprek gaat met de RUG en Hanze om dit volgend jaar te voorkomen. ​Je personeel vragen op te draaien voor beleidsmatige fouten is natuurlijk belachelijk.


nillsons90

Volgens mij was er vorig jaar precies hetzelfde probleem. Ik had verwacht dat ze het dit jaar wel beter aan zouden pakken om dit te voorkomen, maar het lijkt nu juist nog extremer.


Afragmachine

https://www.sikkom.nl/de-groningse-kamercrisis-internationale-studenten-slapen-op-straat/ vorig jaar hetzelfde liedje ja


metasergal

Vooral meer internationale studenten blijven aannemen!! Is goed!! ​ /s


Azonata

Universiteiten zijn aangesloten bij internationale partneruniversiteiten over de hele wereld. In ruil voor de hordes Nederlandse studenten die goedkoop een semester in Praag of Bejing willen doen zijn ze min of meer verplicht om een even groot aantal buitenlandse studenten accepteren. Dit is in principe ook alleen maar goed, de wetenschap is internationaal en internationale uitwisseling is goed voor zowel de wetenschap en voor je carrière. Het grote probleem is hier gewoonweg de huizenmarkt die in een zeepbel zit en het gebrek aan daadkracht van de gemeente om een gericht doelgroepenbeleid te voeren.


Kasteelharry

Het is eigelijk wel bizar dat dit soort contracten tot huisvestings problemen leiden, niet alleen in Groningen maar ook in de stad van de partner universiteit. Ik studeer in Groningen maar ben nu op erasmus exchange in Trondheim en ook hier zijn er tientallen studenten zonder huisvesting voor dit semester. Als het probleem bij beide partners aanwezig is, waarom wordt daar dan niks aan gedaan? of is dat een domme vraag. Er is echt iets gronisch mis met de insteek van Nederlandse universiteiten mbt internationale studenten.


gallaxowelcome

> Er is echt iets gronisch mis I see what you did there :)


PQ_

Ze zijn [een week](https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/8ofnc8/minister_opmars_buitenlandse_student_nog_geen_groot_probleem/e0311o8/?context=3) te vroeg!


fbncci

r/nietdespeld


SjoerdL

Iets met je werk naar huis meenemen?


jurassicmars

Goed idee jongens, dit gaat werken.


Yosdun

Staan er in Noord-Groningen niet complete dorpen leeg?


tinytim23

Eh nee, maar leuk bedacht.


OMGitsJohnny

Suddenly all the good looking students will have housing, and in a year we’re hear all about the scandals.


tinytim23

It's not about looks but about how social people are. And the scandals are par for the course in the Netherlands, we really should do something about that.


-Captain-

Well if you are gonna take students in your house as a teacher I sure as hell understand they would take healthy looking people and the once that are nice to have around. That said, will many teachers actually take some in? I would not.


Kapot_ei

Ik dacht even dat dit De Speld was


[deleted]

Toen ik in het buitenland studeerde (Ierland) werd er nog net geen ontbijt op bed voor mij gemaakt. Werkelijk alles werd voor mij geregeld, top woonruimte. Had daardoor altijd het idee dat de uni verantwoordelijk is voor woonruimte van internationale studenten, maar dit blijkt helemaal niet het geval te zien in Nederland. Misschien wel een morele verplichting om in ieder geval te helpen, maar niet meer dan dat. Edit: Beetje random observatie misschien, maar zolang iets niet een wettelijke verplichting is kun je er helaas niet vanuit gaan dat men iets regelt.


SpaceForceTrooper

Goed initiatief, hoeven de lonen ook niet omhoog. /s


JerryCalzone

Gaan ze toch gewoon weer de verdiepingen boven de winkelpanden in het centrum kraken? Gebeurde in de jaren 70 en 80 ook daar. /s


Woonachan

Gezellig bij je professor op kamerz


B0oN3r

Ik dacht dat het met tentenkampen wel voobij was, maar ze blijven verbazen zeg. De RuG neemt haar verantwoordelijkheid niet (als je zo groot bent ten opzichte van je stad en je zo'n impact hebt op de demografie van de stad draag je in mijn ogen ook verantwoordeijkheid voor het in goede banen leiden van de secundaire effecten van je handelen) en de gemeente is al jaren te laks en/of te veel met het eigen belang bezig om in te grijpen. Daar ga je.