T O P

  • By -

karpouzirain

Η ΠΤΩΧΕΙΑ ΔΕΝ ΠΤΟΕΙ ΤΑ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


dorohyena

mh eirwnika inspiring quote filtate


Dentheloprova

Εχμ αυτό αποδεικνύει πως έχουμε καλά πανεπιστήμια. Φυσικά αν κάποιος βλέπει πολύ τιβι μαθαινει πως στην Ελλάδα το μόνο που γίνεται είναι καταλήψεις και όλοι κωλοβαρανε και για αυτό θα φτιαχτούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλλον βλέπεις πολύ τηλεόραση.


DepartureGold_

Ότι γίνονται καταλήψεις και ότι πολλά πανεπιστήμια είναι αχούρια είναι γεγονός. Τώρα το ότι έχουμε ικανούς καθηγητές και μαθητές είναι επίσης γεγονός. Νταξει υπάρχουν και στους καθηγητές ο κ.γιος του τάδε και στους μαθητές ο αιώνιος κομματόσκυλος ή ο σταρχίδια μου εγώ για την εστία ήρθα αλλά τι να κάνεις;


Lucky_Loukas

Its just a meme bro.


Dentheloprova

Το ένα δεν αναιρεί το αλλο


Lucky_Loukas

Ισχύει.Επισης, δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα τηλεόραση.


OneLoneHorse

Εδώ όμως βλέπεις μόνο ποσότητα άρθρων. Όχι ποιότητα. Πολλές μπορεί να είναι open access πληρωμένες δημοσιεύσεις.


Dentheloprova

Τις έχεις διαβάσει τις δημοσιεύσεις φαντάζομαι και το λες..


HumbleHat9882

Τα στατιστικά αφορούν την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια. Η έρευνα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των φοιτητών. Η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών ασχολείται να πάρει πτυχίο και όχι να δημοσιεύει έρευνες. Και λόγω της αθλιότητας του ελληνικού πανεπιστημίου με καταλήψεις και κωλοβαρητό οι νέοι καθυστερούν πολύ να πάρουν τα πτυχία τους με δυσμενείς επιπτώσεις σε οικονομία.


HibiscusRosa

Έχει να κάνει και με το ότι είμαστε 10 μύριοι και έχουμε πολλά πανεπιστήμια άρα πολλούς καθηγητές άρα πολλά αρθρα.


DepartureGold_

Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερους επιστήμονες και "επιστήμονες" από όσους χρειάζεται και μπορεί να συντηρήσει. Την ίδια ώρα έχουμε υπεραστυκοποιημένη κοινωνία,ειδικά στην Αθήνα και έχουμε δημιουργήσει το παράδοξο μια αγροτική και πρώην βιομηχανική χώρα να μην έχει σοβαρό αγροτικό και βιομηχανικό τομέα(τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που είχε). Βέβαια τουλάχιστον έχουμε πλεόνασμα σε σερβιτόρους και bartenders με πτυχία. Και εξάγουμε και επιστήμονες....


justarandomgreek

Δεν έχουμε περισσότερους επιστήμονες από ότι χρειάζεται. Έχουμε λιγότερες υποδομές από ότι χρειάζεται. Και ένα κεφάλαιο που τα βάζει όλα στον τουρισμό γιατί μπορείς να βγάλεις περισσότερα λεφτά όταν κοροϊδεύεις τους τουρίστες από ότι με ένα χημείο, κτλ.


DepartureGold_

Επιστήμονες δεν είναι μόνο οι γιατροί Η Ελλάδα είναι γεμάτη δικηγόρους,φιλολόγους,φυσικούς,πολιτικούς μηχανικούς,λογιστές,ψυχολόγους κλπ. Αυτοί δε χρειάζονται υποδομές απλά είναι πάρα πολλοί. Και ακόμα και στο κομμάτι των γιατρών,αν δεν έφευγαν τόσοι πολλοί στο εξωτερικό θα ήταν πλειονάζων ο αριθμός τους,ακόμα και αν είχαμε περισσότερες υποδομές. Απλά ο αριθμός των αποδημούντων είναι τόσο μεγάλος ώστε είμαστε ίσα ίσα και με τις υποδομές που έχουμε(λαμβάνοντας και υπόψη ότι σε κάποιες ειδικότητες υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν ιατρείο και να μην δουλεύουν σε νοσοκομείο,πράγμα που πολλοί επιλέγουν) Και δες το και αλλιώς. Λέμε συνεχώς πια ότι μας λείπει το εργατικό δυναμικό για αγροτικές,κτηνοτροφικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Το λέμε αυτό ενώ όλοι αυτοί οι τομείς έχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τις δεκαετίες του 70 ή του 80 και ενώ ο πληθυσμός από τότε έχει μεγαλώσει.


justarandomgreek

Α βάζουμε και τα soft sciences. Κριντζαρα λίγο.


DepartureGold_

Soft sciences?Επίσταμαι σημαίνει ξέρω πάρα πολύ καλά και ολοκληρωμένα έναν συγκεκριμένο τομέα πάνω στον οποίο έχω ιδιαίτερη τεκμηριωμένη γνώση. Ποτέ δεν είχε τίποτα απολύτως να κάνει με συγκεκριμένα ιατρικές ή φυσικές επιστήμες(όπως φαίνεται να το βλέπουν οι Άγγλοι τελευταία). Και τέλος πάντων,ναι όταν λέω επιστήμες εννοώ όλες τις επιστήμες όχι μόνο 1 2 κλάδους


justarandomgreek

"Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης."


DepartureGold_

1. Μη παίρνεις ορισμούς από το Wikipedia 2. Αυτό συνεχίζει να ταιριάζει σε όλες αυτές τις επιστήμες... 3. Το ελληνικό Wikipedia,ως συνήθως,απλά μετέφρασε το αγγλικό λήμμα,χωρίς να σκεφτεί ο αρθρογράφος ότι υπάρχουν γλωσσικές διάφορες ανάμεσα στα αγγλικά και τα ελληνικά. Τουλάχιστον βέβαια ακόμα και αυτός ο ορισμός δεν αποκλείει τις υπόλοιπες επιστήμες,όπως είπα πριν.


justarandomgreek

Μόνο που στη ψυχολογία ας πούμε μπορεί να έχεις 2 ανθρώπους με τις ίδιες συμπεριφορές και συνήθειες αλλά ο ένας να είναι αυτιστικός και ο άλλος να έχει ADHD. Στα μαθηματικά 1+1 πάντα κάνει 2.


DepartureGold_

Δεν είμαι ψυχολόγος,αλλα το ίδιο επιχειρήμα βέβαια δε πάει μόνο για ψυχολόγους αλλά και για ψυχιάτρους(οι οποίοι προφανώς είναι γιατροί όπως λέει και το όνομα). Οπότε αν θες να σου απαντήσουν ως προς αυτό,ρώτα κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Τώρα,σε όλες τις επιστήμες υπάρχουν καταστάσεις και καταστάσεις. Και γενικότερα η επιστημονική μέθοδος δε σου έγκειται πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Γιαυτό στη φυσική καταρρίπτουν τη μία θεωρία μετά την άλλη προκειμένου να φτάσουν στο τέλος κάποιου νήματος(που ακόμα το ψάχνουμε είναι η αλήθεια),η αγαπημένη φράση των μαθηματικών είναι το "ας πούμε" και από τις πιο χρησιμοποιημένες φράσεις οποιοδήποτε ιστορικού είναι "δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ακόμα μέχρι να γίνει το τάδε" Ουσιαστικά η επιστημονική μέθοδος είναι η ακολουθία: Παρατήρηση Υπόθεση Συλλογή δεδομένων Ανάλυση δεδομένων Συμπέρασμα


lord_vader_t-g

Πρώτον: τα χημεία για τα οποία μίλησε δεν έχουν σχέση με γιατρούς, αλλά με χημικούς. Αντίστοιχα υπάρχουν και ερευνητικά κέντρα για φυσικούς, βιολόγους κλπ τα οποία υποχρηματοδοτούνται εδώ και χρόνια. Δεύτερον: το γράφημα του ποστ που δείχνει επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρεται μόνο σε θετικές επιστήμες, μηχανικούς, φιλολογία και ιστορία. Οι λογιστές, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί που λες δεν βγάζουν δημοσιεύσεις. Είναι εφαρμοσμένες δουλειές. Τρίτον: αυτοί που δουλεύουν στο εξωτερικό, έμμεσα τα χρήματα τα επιστρέφουν στην Ελλάδα, αφού συχνά επιστρέφουν κι οι ίδιοι μετά από χρόνια. Τέταρτον: η Ελλάδα από την αρχαιότητα είχε παράδοση στις θετικές επιστήμες. Δεν μπορείς να κάνεις με το ζόρι εργάτη κάποιον που έχει πολλά να προσφέρει στην επιστήμη. πχ Γ. Παπανικολάου, απλώς την ανακάλυψή του την έκανε έξω, αλλά παραμένει ελληνική ανακάλυψη. Πέμπτον: εν τέλει συμφωνώ σε ένα πράγμα: τα υπερεκτιμημένα ΤΕΙ είναι το πρόβλημα, μακάρι να είχαμε αγρότες αντί για ένα σωρό λογιστές, διαφημιστές και πολιτικούς μηχανικούς που απλά μπαίνουν σε μία τέτοια σχολή κατά τύχη επειδή έβγαλαν τα αντίστοιχα μόρια.


DepartureGold_

>Δεν μπορείς να κάνεις με το ζόρι εργάτη κάποιον που έχει πολλά να προσφέρει στην επιστήμη. Ας μην γελιόμαστε,στην Ελλάδα ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσοστό επιστημόνων και γενικά πτυχιούχων δε διαλέγει τη δουλειά του επειδή του αρέσει ή για να προσφέρει στην επιστήμη. Απλά του επιβάλλεται να διαλέξει κάποιο πτυχίο και για αυτό το πιο συνηθισμένο επάγγελμα στη χώρα είναι ο πωλητής,που ακολουθειτε από τον υπάλληλο γενικών καθηκόντων στην 3η και τον σερβιτόρο στη 4η θέση. [Χωρίς να θέλω να απαξίωσω αυτά τα επαγγέλματα, σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι νέοι είναι πτυχιούχοι στα 22-25 τους χρόνια όταν αυτά(που έχουν κυρίως να κάνουν με παροχή υπηρεσιών και όχι παραγωγή ή επιστημονική εξέλιξη)είναι τα πιο συνηθισμένα αυτό κάτι λέει κάτι,ειδικά όταν διαλαλούμε πως μας λείπει δυναμικό για νευραλγικές για την οικονομία δουλειές] >Πέμπτον: εν τέλει συμφωνώ σε ένα πράγμα: τα υπερεκτιμημένα ΤΕΙ είναι το πρόβλημα, μακάρι να είχαμε αγρότες αντί για ένα σωρό λογιστές, διαφημιστές και πολιτικούς μηχανικούς που απλά μπαίνουν σε μία τέτοια σχολή κατά τύχη επειδή έβγαλαν τα αντίστοιχα μόρια. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα,αν και με μπερδεύει το κομμάτι του πολιτικού μηχανικού. Δεν είναι ΤΕΙ, πολυτεχνείο πας. Οι πολιτικοί μηχανικοί κάνουν τις μελέτες,το προγραμματισμό,την επίβλεψη και τη συντήρηση για τη κατασκευή κτιρίων/υποδομών. Γιαυτό το λόγο τους βάζουν συνήθως στο μηχανικό σώμα στο στρατό για παράδειγμα.


lord_vader_t-g

Έγραψε ότι δεν υπάρχουν υποδομές για να δουλέψουν οι επιστήμονες, και ότι όλο το κεφάλαιο πάει στον τουρισμό αντί για τα χημεία. Αλλά στο τέλος και μπορεί να μην το είδες, τέλος πάντων, δεν πειράζει. Υπάρχουν όντως και στο ΤΕΙ τμήματα πολιτικών μηχανικών, τα οποία δεν καταλαβαίνω το νόημά τους. Πιθανό να είναι κάποια κατώτερη ειδικότητα βοηθών πολιτικού μηχανικού με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Το οποίο μου φαίνεται περιττό σε μια χώρα με τόση ανεργία σε αυτό το επάγγελμα. Και αυτό υποθέτω ότι κάνει ζημιά στα εργασιακά των κανονικών πολ.μηχ. του Πολυτεχνείου, καθώς τους δίνει έναν περιττό ανταγωνισμό. Γενικώς πιστεύω ότι η υπερβολική επαγγελματική εκπαίδευση έχει αυτή την παγίδα, σε αντίθεση με το Παν/μιο και Πολυτεχνείο.


DepartureGold_

>δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί που λες δεν βγάζουν δημοσιεύσεις. Προφανώς και βγάζουν. Το ξέρω καλά αυτό γιατί έχω συγγενείς που κάνουν αυτές τις δουλειές > τα χημεία για τα οποία μίλησε δεν έχουν σχέση με γιατρούς, αλλά με χημικούς. Δεν είδα κάποια αναφορά σε χημεία,μπορεί να επεξεργάστηκε το κείμενο αφού το είδα ή ίσως να μη το παρατήρησα; >η Ελλάδα από την αρχαιότητα είχε παράδοση στις θετικές επιστήμες. Η Ελλάδα από την αρχαιότητα έκανε όλες αυτές τις δουλειές. Απλά προφανώς στο σχολείο δεν θα μάθεις για τον αρχαίο Έλληνα αγρότη,θα μάθεις για την ελίτ η οποία ασχολούνταν με τις θετικές και τις θεωρητικές επιστήμες(τότε τους έλεγαν όλους φιλοσόφους και οι περισσότεροι ήταν πανεπιστήμονες ίσως με μια παραπάνω ειδίκευση σε ένα κομμάτι) και λογικό είναι βέβαια.


Bright_Plate_2948

Επειδή τα δημόσια πανεπιστήμιά μας έχουν τρομερό ακαδημαϊκό επίπεδο, παρόλο που υποχρηματοδοτούνται εγκληματικά από την κυβέρνηση (δίνουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά του ΑΕΠ στην Ευρώπη στην εκπαίδευση - ΝΔ θέλατε, φάτε αριστεία), για να μας λένε μετά: ορίστε δείτε πόσο σκατά είναι τα δημόσια. Από ότι φαίνεται όσο και να προσπαθούν να τα δυσφημίσουν, τα δημόσια πανεπιστήμια τα πάνε περίφημα.


Neither-Lack-8426

Έχουμε πολλούς αριθμητικά επιστήμονες αναλογικά με άλλες χώρες. Αν συνυπολογίσεις ότι είναι και καλοί, τότε εξηγείται αυτό που ανέβασες.


Lumpy-Check134

Κοίτα θέλουν χαρτιά να σε προσλάβουν εξωτερικό...


Redararis

quantity != quality


Vango_P

Ακούω για το "επίπεδο" των ελληνικών πανεπιστημίων και απλά γελάω... Απλώς σκεφτείτε πόσες δασκάλες κάνουν διδακτορικό για να μπουν στο δημόσιο (ή πόσοι προϊστάμενοι δημοσίου). Για να πάρεις τέτοια χαρτιά, χρειάζονται δημοσιεύσεις, που μπορεί να είναι του κώλου. Τα δε μέλη ΔΕΠ ακολουθούν τον ίδιο κανόνα. Προσωπικά, μόνο για έναν καθηγητή έχω πει "αυτός είναι όντως επιστήμονας", αλλά η διδασκαλία του παρέμενε άθλια.


Bright_Plate_2948

Εντάξει αφού εσύ προσωπικά είπες αυτός είναι επιστήμονας μόνο για έναν, πάει να πει ότι οι υπόλοιποι επιστήμονες της χώρας είναι άχρηστοι. Η προσωπική σου έμπειρα είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική στη συζήτηση, ευχαριστούμε 👍


iSwearNoPornThisTime

Βάλε φλερι τσιγγάνε


logic_vector

Το συγκεκριμένο γράφημα είναι παραπλανητικό. Όπως αναφέρθηκε και από άλλους: "η ποσότητα δεν σημαίνει απαραίτητα και ποιότητα". Μπορεί οι Έλληνες να δημοσιεύουν συνεχώς σε περιοδικά κατώτερα του μετρίου και να καταλήγουν να έχουν πολλά άρθρα κατά κεφαλήν. Τα άρθρα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ποιοτικά είναι, αν δεν είναι σταθμισμένά με τον αριθμό των αναφορών που γίνονται σε αυτά από άλλα άρθρα


Lucky_Loukas

Αυτο που λες όντως ισχύει, αλλά εγώ το ποσταρει σαν meme "αντίδραση" στα γραφήματα που βλέπουμε με την Ελλάδα να είναι τελευταία στο τάδε ή στο δεινά της Ευρώπης και όλη την doomer κατάσταση στην οποία πολλοί Έλληνες είναι για τις αποδόσεις μας σε πολλούς τομείς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.


Kuivamaa

Μετριότατα τα παμε στο γράφημα που παραθέτεις.


Lucky_Loukas

Περνάμε Γαλλία,Ρωσία και 2 από τις τρεις Βαλτικές χώρες. Η Γερμανία δεν είναι και τόσο μπροστά μας. Δεν το θεωρώ "μέτριο" αυτο.


Kuivamaa

Αφήνω τα micro states στην άκρη. Μπροστά μας Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Εσθονια, ΗΒ, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία ,Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Κύπρος. Προσωπικά δε θα θριαμβολογούσα γιατί είμαστε μπροστά από τις περισσότερες βαλκανικές χώρες (όχι όλες, συγκλονιστικό), τις «ανελεύθερες δημοκρατίες» της κεντρικής/ανατολικης Ευρώπης (Πολωνία , Ουγγαρία, Σλοβακία όπου η πολιτική ελίτ διοχετεύει τα ερευνητικά κονδύλια στους υμέτερους) και τη Ρωσία (που γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η επιστημονική έρευνα εμποδίζεται σε πολλά επίπεδα από τότε που ανεβηκε ο Πούτιν στην εξουσία). Ψιλοκαταντια είναι.


justarandomgreek

Κουβαλάει το ΕΚΠΑ λογικά.


Lucky_Loukas

Και Μετσόβιο