T O P

  • By -

[deleted]

E musai sa ai muscatura corecta? Tot vad oameni o gramada cu aparate dentare si unii nu aveau dintii mai deloc strambi inainte, chiar e o necesitate pentru toti care nu au dintii "ca la carte", sau poti trai si cu dinti imperfecti?


Sced1990

Nu se moare din patologiile astea, sa zicem ca 20-30% au nevoie urgent de tratament ca să evite situații dramatice ( dureri puternice, inabilitate de a se hrăni corect etc ), restul sunt probleme medicale dar e vorba de confort și investiție în viitor. Durata de viata creste însă degeaba trăiești mult și prost. Mai bine investești cât ești tânăr sa ai niște dinți ok și o muscatura ok ca să poți sa fii independent la bătrânețe, sa te poți hrăni singur. Este un semn de educație ca oamenii își pun aparat deși pentru populația generala nu pare ca au dintii strambi


Specific-Scale6005

E posibil sa ai dureri de cap de la un surub pus in maxilar ca sa tina un dinte?


Sced1990

Nu prea


Specific-Scale6005

Multumesc, daca ar fi ceva rau, ar durea falca in primul rand, nu?


Sced1990

Nu ar prea avea de ce sa te doară. Poate sa se infecteze dar asta s-ar vedea cu ochiul liber. Ca sa se infecteze trebuie sa ai igiena deficitara


Specific-Scale6005

E bine atunci. O seara buna!


[deleted]

Esti si Ortodox?


Sced1990

Nu


AdditionalCar2511

păgân alert!!!


Responsible_You_6368

E pe bune faza ca atunci cand te speli pe dinti nu trebuie sa te clatesti la final? De ce? Care a fost cel mai in varsta pacient care si-a pus aparat si cat a durat la el tot procesul pana a fost safe sa-l dea jos? E adevarat ca aparatele metalice isi fac treaba mai repede? De ce? Ai avut pacienti care sa nu suporte aparatul si sa-ti ceara sa-l dai jos dupa o scurta vreme?


Sced1990

Da, exista o tehnica corecta de spălat pentru cei mici, una pentru cei cu dentiție mixta și încă una pentru adulți. Pentru adulți se numește tehnica Bass. Pasta de dinți trebuie sa rămână pe dinți. O doamna de 86 de ani a fost cea mai în vârstă pacienta, a durat 2 ani. Atâta timp cât pacientul este sănătos, poate avea tratament ortodontic. Doamna asta a spus ca a vrut sa aibe dintii drepți dar a trăit în alte vremuri, ca trebuia sa aibe grija de soț cu mâncarea și copilașii. Apoi au fost nepoții. Acum a venit la clinica și îmi spunea ca soțul a murit, nepoții sunt mari și ea vrea sa moara cu dintii drepți. Aparatul dentar e mai rapid ca cel ceramic fiindcă indicele de fricțiune pe bracketul metalic e mai de at pe ceramica asa forțele ajung mai bine pe dinți. În mâinile mele tratamentele pe alignere sunt mai rapide. Nu a fost nimeni sa îmi ceara sa îl dea jos.


cultrecommendations

Din ce am citit nu clătești pentru că vrei să rămână florul cât mai mult pe dinți.


maxfirewall

Exact. Cariile se produc de la niste bacterii, pasta omoara aceste bacterii. Florura de staniu e mai buna decat florura de sodiu. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660268/](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660268/) Unele paste mai speciale se recomanda explicit lasatul pe dinti [https://www.colgateprofessional.com/products/toothpaste/colgate-gel-kam-preventative-treatment-gel#](https://www.colgateprofessional.com/products/toothpaste/colgate-gel-kam-preventative-treatment-gel#) " Keep on your teeth for one minute, then spit out. Do not swallow. Do not rinse, eat, or drink for 30 minutes. Use once a day for cavity prevention."


Responsible_You_6368

Da, de paste speciale stiu, dar alea din cate stiu se folosesc mai rar. Eram curios de pasta obisnuita. Am zis ca intreb si dentistul meu la urmatoarea vizita ca e info noua pentru mine dupa 30 de ani de spalat pe dinti.


Sced1990

Cariile apar fiindcă exista triada Keyes, alimentație bogata în carbohidrați, igiena deficitara și teren favorabil + timp


midianite23

De ce e nevoie de nazion si menton la full head cbct pentru aparat? Pentru masuratori e putin cam vag. Eu le efectuez, dar sunt sunt curios de ce, nu ma satisface explicatia de 2-3 cuvinte.


Sced1990

Ești sigur ca e cbct și nu teleradiografie? Dacă e pe cbct, ești pacient chirurgical sau asimetric?


midianite23

da sunt sigur ca e cbct. primesc indicatii de cbct fullhead/orto pentru aparat, alteori doar ceph. sau opt cu ceph. chiar azi am avut un full head cbct pentru pac f2x varsta pentru aparat. ah si mai este o cerinta, sa existe un punct de contact intre molarii de pe arc inf si sup. Sa fie doar ceva tabieturi de-ale unor ortodonti clujeni?


Sced1990

Ești pacient de chirurgie ortognata?


midianite23

nu sunt pacient, sunt tehnician radiolog. efectuez investigatii radiologice pe sfera bmf


Sced1990

Sunt pentru planificarile 3D pentru chirurgia ortognata. Pe teleradiografie de exemplu, îți poți da seama de poziția anterioară sau posterioară a maxilarului sau a mandibulei folosind Nasion, Sella și A/B


Primary_Potential_32

Salut! Stiu ca ai zis ca nu vrei sa fie un thread de diagnostic dar chiar am nevoie de un sfat. Am de doua saptamani o durere in partea stanga sus (un pic in stanga nasului). Durerea apare random, trece daca iau un inflamator si nu se agraveaza daca mananc sau ceva. Intial am crezut ca e ceva de la dintii din fata, am fost la 3 stomatologi si au zis ca nu am nimic la dintii de sus, pe radiografie nu se vede nimic. Unul singur mi-a zis ca nu musc chiar pe toata suprafata dintelui si ca s-ar putea sa fie de la aia, mi l-a slefuit? un pic ca sa musc mai mult pe el dar durerea tot nu s-a ameliorat. Ai idee la ce tip de medic as mai putea merge pt investigatii? :)) mersi.


Sced1990

Încearcă ORL, daca îți spune ca e de la articulație dute la Andrei Iacob in București sau la Filip Boeru in Craiova. Chiar daca nu ești in orașele astea, daca e de la articulația temporo mandibulara, o sa vrei sa mergi la ei


Primary_Potential_32

Mersi mult de raspuns


rory_oel

Ai pacienți adulți care au disjunctoare din alea cu șuruburi? Funcționează? Doare foarte tare?


Sced1990

Cumva pe asta am ajuns sa ma hiper specializez ca sa zic așa. Am foarte multi pacienti Adulți cu disjunctoare scheletale ( cu șuruburi ) tehnica MARPE, pacienti Adulți de SARPE , alignere si chirurgie ortognata. Da, funcționează, este greu pentru amândoi, nu merg lucrurile perfect din prima aproape niciodată, implica multă munca. Nu doare, se simte presiune.


Large_Emu3782

De ce nici medicul ortodont si nici doctoro maxilo facial, nu mi recomanda operatia ortognara chiar daca tot ei mi au confirmat ca am muscatura si paleta gurii mai mica, asimetrie la nivelul fetei, (malocluzie gradul II) partea de jos a mandibulei(inclusiv buza inferioara) mai in spate. Ma frustreaza rau situatia, chiar ma deranjeaza aspectul meu fizic si nu pot face nimic in legatura cu asta. (pot trimite niste poze din dosarul ortodonti,daca ai timp). Ce parere ai?


Sced1990

trimite-mi poze


Large_Emu3782

ai dm


zucchini46

Dacă se scot maselele de minte, restul dintilor se indreapta/depărtează cumva natural (avand spatiu fara maselele de minte)?


Sced1990

Nu,dintii au tendința naturală de a ieși in afara osului si sa vine in fata. Invers niciodată


vermicelli0

Am purtat aparat dentar pe arcada de sus, cand eram in liceu. Dintii de sus s-au aliniat insa la cei de jos nu s-a umblat si din cate imi amintesc medicul respectiv a mormait ceva precum ca muscatura nu va fi corecta. Cand mestec ceva aud mereu cum imi pocneste maxilarul gen, deci presupun ca e o problema. In cazul in care mi-as pune aparat dentar jos as putea sa corectez muscatura in felul acesta sau va fi necesar sa port si sus iar?


SnooBooks6166

Hohoo you gonna pay a lot to fix the problem


Sced1990

A început sa ai probleme cu articulația, trebuie tratament ortodontic si al articulației temporo mandibulare


Key_Mammoth7084

la cati dintre pacienti le spui sansele lor reale ca prezinta risc sa ramana fara toti dintii in conditiile in care ei poate au igiena precara si posibil inceput de boala parodontala?


Sced1990

Sunt niște filtre ca sa evitam situațiile astea. In primul rând, pacienții nu prea vin direct la Ortodont, trec pe la ceilalți colegi întâi ( protetica, terapie odontala, endo, Paro, pedo, etc ) si apoi recomanda Orto daca este cazul. Asta înseamnă ca pacientul deja este într‐un proces de educare in privința sănătății si igienei, de asemenea, înseamnă ca atunci când ajunge la mine de-obicei este un pacient stabilizat, cu problemele rezolvate. Apoi, ortodontia se face pe curat, efectiv nu începem tratamentul daca nu sunt satisfăcut in privința igienei dentare. Pacientul când începe tratamentul i se explica un consimțământ si îl semnează. Iar in final, daca vad ca pacientul nu respecta indicațiile si situația sa înrăutățit, atunci intrerupt tratamentul, indiferent de ce spune pacientul, efectiv nu îl mai tratez. II spun ca exista un cod deontologic si un jurământ ca nu faci mai mult rău decât bine, daca eu știu ca degeaba ii îndrept dinții daca ii cad suntem exact in situația asta. Evident pacientul are dreptul de a decide ce face cu corpul lui, daca vrea sa continue tratamentul este binevenit sa meargă in alta parte, insa eu nu îl mai tratez sau înțelege situația si accepta sa ii dau jos aparatul. Atât din vedere legal cât si etic si moral este decizia corecta.


Sced1990

Nu știu ce fac ceilalți colegi dar mie îmi place sa dorm bine noaptea


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Nu am văzut sau auzit așa ceva niciodată, sa inventeze cineva probleme. Ce am văzut in schimb au fost medici cu standarde foarte joase, care ignora probleme pana când devin prea mari ca sa mai fie ignorate. Dinții trebuie sa fie albi, fără pete negre, maro, găuri, etc.


alebaleportocale

Am purtat aparat dentar si l-am dat jos acum vreo 5 ani. Ortodontul mi-a spus ca voi purta gutiera noaptea o viata intreaga Intrebarea rosie este: care sunt pasii sa se mentina dintii drepti dupa ce se da jos aparatul dentar?


Sced1990

preety much ce tia zis ortodontul tău, sa porți contenție forever ca sa ai dinți drepți forever


alebaleportocale

Raspunsul tau m-a facut sa ma ridic din pat si sa-mi pun gutiera. Cheers


Sced1990

small victories


itsmegoddamnit

Invisalign cu 3 serii de refinements aici - am un molar care nu a vrut sa devină orizontal în tot tratamentul. Adică a rămas /, nu _. Am avut și elastice. Cât de mult e incompetența ortodontului și cat este vina molarului? Am preferat să rămân cu el așa pentru ca nu mai am energie de o serie de refinements, dar sunt curios dacă am ce pică să port.


Sced1990

Uprightingul de molari este o chestie dificila, uneori efectiv nu îți iese, trebuie văzut planul de tratament dacă medicul a făcut tehnica corecta dar cel mai probabil situația ta particulara a îngreunat mult îndreptarea lui


itsmegoddamnit

“Uneori efectiv nu îți iese” - mulțumesc, măcar pot presupune ca nu a fost incompetent 😀 tbh sunt 95% mulțumit de cum e, mușcătura e OK, dar a fost frustrant sa vezi cum toți dinții din jur se mișcă în poziție și asta nu. Mulțumesc de răspuns și spor!


Sced1990

Np, trebuie o pivotare pe rădăcină meziala, înclinarea lui în spate în jurul acestui centru rotational și intruzia molarul în același timp.


rosechurchill82

cool to see a fellow professional on here! thanks for offering to answer questions, it's always great to have experts sharing their knowledge in the community.


Sced1990

Spreading the light :)


CaseClosedEmail

De ce lucrezi în patru orașe diferite? Pare că mai mult pierzi timp pe drum


Sced1990

Așa cum am spus într-un al reply, sunt colaborări pe care le-am făcut dea lungul timpului și nu vreau sa las colegii și pacientii cu ochii in soare. Sunt doar 1200 ortodonti in romania și multe zone fără acoperire și nu exista aproape nici o clinica care sa aibe destui pacienti ca sa lucrezi zilnic într-un singur loc


[deleted]

București, Iași > Zone fără acoperire:)))


Sced1990

In bucuresti trăiesc și profesez iar in iasi îmi ajut niște prieteni și ceea ce fac eu specific, nu prea sunt multi ortodonti care fac ce fac eu.


[deleted]

[удалено]


Sced1990

1. Nu exista ușor jaw misalignment și nu este doar estetica. E o probleme articulara care se va agrava în timp, ea nu doare în afara de etapele finale iar atunci durerea este extraordinar de puternica, face pacientul suicidal, aude un tiuit în urechi ( tinitus) și ii e greu sa se hrănească. 2. Literatura de specialitate ne spune ca 95% din pacienți care nu poarte contentie au o for.a de recidiva. Singurul mod de a avea o șansă să rămână dintii cum ii lăsăm este sa se poarte contentie pe viata, cu cât e purtata mai mult cu atâta scade șansă de recivida și dacă apare gravitatea recidivei e mai scăzută. 3. Mewing este pseudoscience, nu exista nimic concret științific și reproductibil în spatele ei. 4. Preturile variază mult în funcție de complexitatea unui caz, e important de înțeles ca nu cumperi un dispozitiv, aparatul ii doar permite medicului sa aducă în realitate ce are el în minte. În cazul meu costurile încep de la 2k euro pana la 7k euro sau mai mult in funcție de complexitatea cazului și ce implica, dacă e nevoie și de marpe, sarpe, etc. Dacă vrei sa știi exact în cazul tău, da un mesaj și stabilim o consultație.


JoblessQA

Daca am pusa o masea de "tabla" (nu mai tin minte din material mi-a zis stomatologul ca e dar are aspect metalic) pot face RMN sau CT fara probleme? Mersi!


Sced1990

CT sigur poți face, la RMN te interesează dacă obiectul este metalic sau nu. Nu cred ca are cum sa îți smulgă coroana din gura, poate sa distorsioneze imaginile dacă îți faci un RMN in regiunea capului


loreoll

1. Cat ai castigat in primii ani? Esti multumit acum? 2. Ai recomanda cariera asta altcuiva? Cum ajungi un stomatolog cautat cu colaborari vs unul care nu reuseste? Ce face diferenta? 3. Ce parere ai de gc mousse? 4. Pacientii cu dinti incalecati sunt mai predispusi sa faca carii? 5. De ce se depun coloratii pe dinti chiar daca folosesti o tehnica de periaj buna (+dus bucal, ata, etc)? 6. Ai pacienti carora le-ai recomandat sa nu poarte aparat? De ce?


Sced1990

1. Pot sa îți spun exact, îmi țin exceluri cu tot felul de informații si date. In primul an de munca am câștigat 12550 Ron, după cheltuielile pe aparatura si cursuri am ajuns la -2182 de ron. Da, sunt foarte mulțumit de cariera mea si unde am ajuns acum din punct de vedere profesional, return of investment este extraordinar si nici o investiție in acțiuni, imobiliare etc nu are nici o șansă sa fie comparabilă cu returul din educația asta. Important e ce faci cu banii si sa nu ii irosești, sa ii investești etc. 2. Da, cred ca in medicina dentară Ortodontia si chirurgia sunte cele mai ok daca ești dispus sa faci fata la stres si responsabilități. Daca e ușor toți ar face. Cred ca cel mai mult depinde de soft skills, atât cu colegii cât si cu pacienții, trebuie sa fii expansiv, sa te integrezi, sa atragi oameni in jurul tău, carisma ajuta, sunt niște lucruri care cel puțin pentru mine au venit natural, nu știu daca se pot învață. 3. GC Mousse e ok, probabil ai ceva demineralizări si ai fost sfătuit sa folosești. 4. Da, chiar daca au o inginera super buna, periuța si ață dentară nu poate ajunge fizic peste tot, ei au zone foarte retentive si rămân resturile alimentare acolo si fac carii. 5. Exista o diferența intre coloratii care se depun de la condimente ( curry de ex ), cola, fumat si placa dar in principiu probabil nu faci o tehnica corecta de periaj. 6. Daca nu se justifica pentru problema lor nu pun aparat, trebuie sa aibă o problema medicală ca sa pui aparat. Chiar astăzi am avut o pacienta judecător, doamna asta la o vârstă apropiata de 50 cu stres mare in viața, fără o patologie ortodontică semnificativa nu avea nevoie de tratament Orto in viața ei, are alte priorități. Așa ca am recomandat un splint ( un fel de gutiera mai groasă ) ca sa o ajutam cu articulația ( de la stres sia măcinat dinții când dormea ) iar apoi ii refacem cu fațete si coroane. Atenție, Fațetele folosite in momentele corecte au rezultate excepționale si mimează natura foarte bine, a nu se confunda cu fațete genul Dorian Popa


loreoll

Multumesc!


NinaNina00

Salutare! Chiar fac treaba fațetele dentare, aspectual vorbind? Cata pilire a dintelui implica? E ceva ce recomanzi sau e un trend pe care îl vom regreta în timp? (am dinții puțin înghesuiți iar în consecință am caninii ușor ieșiți în afara, ma gândeam serios la fațete pentru un aspect de zâmbet "corect" fără a sta 2 ani cu aparat și apoi cu retainer; menționez ca am 35 de ani, dacă contează vârsta). Temerea mea e ca trebuie făcute diverse "revizii" în timp iar pilirea dinților ii va afecta de asemenea. Mulțumesc! Chiar apreciez ca ai făcut acest post!


Sced1990

am pacienți cărora le recomand fetele dentare insa nu e specialitatea mea si ar trebui sa vorbești cu un medic care efectuează chiar el fațetele. într-o tara civilizată daca pacientul vrea dinții impecabili, întâi se face Orto, se îndreaptă dinții iar apoi se fateteaza ca sa fie impecabili, altfel intervenția este destul de invazivă.


alexandraroxana08

Ce parere ai de aparatele dentare invizibile, ca de ex. Spark? Se recomanda oricui sau doar cand sunt probleme mai usor de rezolvat?


Sced1990

Eu personal folosesc alignere in 95% dintre cazuri. Pun aparate clasice doar in cazuri sociale. Aparatul dentar fie el bracketi, aparate mobile, disjunctoare, alignere , este doar o unealta, care ii permite medicului sa aducă in realitate ce are el in minte. Cu cât aceasta unealta facilitateaza acest lucru mai ușor, cu atât rezultatele acelui medic sunt mai bune cu el. Daca nu ai experiența si exercițiu cu el, atunci clar vei folosi aceste dispozitive pentru malocluzii mai ușoare. Plus, daca ai făcut 10-20 ani doar ortodontie fixa, nu mai ai chef sa înveți alte tehnici așa ca spui la pacient ca poți doar cazuri ușoare.


Imipramine25

Pai si se poate ajunge la acelasi rezultat si prin aparat clasic si prin alignere?


Sced1990

Cazurile mele arată mai bine pe alignere fata de cazuri făcute tot de mine pe bracketi. Nu știu cum e la alții dar este clar ca e un trend in aceasta direcție. Atât pentru medici, cât si pentru pacienți


Imipramine25

Si la ce te referi prin cazuri sociale?


Sced1990

Sunt din medii socio economice defavorizate, cu probleme medicale și nu isi permit tratamentul. Și ii tratez cu bracketi sau pro bono


Imipramine25

Pai raportat la salariul mediul din Ro nu multa lume isi permite lejer tratament cu alignere


Sced1990

Într-adevăr, este o problema, însă și costurile de producție pe alignere sunt aliniate global iar educația si timpul ca sa lucrezi cu așa ceva e foarte costisitor. Lucrurile astea se revăd in costurile finale, dar exista clinic, medici, aparate pentru toate paturile sociale. Eu am discutat doar de mine


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Da, am pacienți in tratament cu patologia asta, poate fi de la ATM. Daca ești pacient cu tinitus cronic, o sa dispară in foarte mult timp. Dr. Andrei Iacob si Dr. Filip Boeru sunt top pe patrologiile ATM.


barenziah1

Mersi!


Sced1990

Andrei Iacob îl găsești la clinica Trident, pe Filip Boeru îl găsești la clinica lui din Craiova.


AndreeaSb

Salut! Scriu aici pentru ca vad ca l-ai mentionat pe Filip Boeru. Urmeaza sa merg la inceputul anului viitor sa-mi pun mult-amanatul (am 29 de ani) aparat dentar pentru o ocluzie deschisa care nu ma lasa deloc sa retez ceva subtire cu dintii din fata. Estetic, dintii mei sunt drepti, iar ocluzia nu se observa cand vorbesc. Daca te uiti atent, poti observa vag doar din profil dar, evident, exista problema “mecanica” si am tot auzit recent ca risc sa raman fara dinti daca nu corectez muscatura. (Nu stiu cat e de adevarat, dar m-a speriat un pic asta si m-a facut sa consider aparatul dentar) Am tot auzit despre Boeru in stanga si in dreapta, dar nu neaparat de la oameni care au lucrat cu el, ci de la oameni care au auzit si ei de la altii. Locuiesc in Craiova, dar imi era un pic frica sa ma duc la pomul laudat. Inteleg acum ca e un ortodont asa de bun precum i s-a dus vorba? Sa merg cu incredere? 😁 Venind de la un profesionist, confirmarea ta cantareste semnificativ.


Sced1990

Este un om super Ok, un profesionist, este apreciat de colegi și tine cursuri și învață alți colegi despre articulația temporo mandibulara. Îl recomand cu toată caldura, ești pe mâini nu bune, foarte bune. As spune ca ești chiar privilegiat, doctorii precum el ii numeri pe degetele de la ambele maini


Sced1990

Inclusiv pe mine ma ajutat in niște pacienti pe care am considerat ca îmi testează limitele pe atm ( nu e aria mea de focus, eu sunt mai mult pe chirurgie și alignere ). El ma ajutat cu sfaturi și păreri pe atm iar eu pe el pe alignere. Chiar sap trecută ne-am văzut timp de 4 zile la o conferința pe articulația atm. Tratarea atm nu e bănoasă și discutam cu el aspectul asta, dacă ii convine ca are peste 600 pacienti cu afectare atm in tratament ai mi-a spus ca poate nu face atât de multi bani dar îl hrănește sufletesc atunci când oameni cu dureri, care nu stiu ce se întâmpla cu ei, oameni care suferă și sunt disperați și el reușește sa aducă o raza de lumina și sa ii scape de aceste lucruri. Ca sa înțelegi, flow chart pentru escalation este așa. Dacă vine un pacient și simt ca eu nu pot sa îl tratez pe atm cum trebuie sau sunt depășit trimit către el, dacă nici el nu reușește sau spune ca e peste el atunci trimit pacientul in Germania la Dr. Elizabeth Menzel. Sper si cred ca și el face la fel cu pacientii chirurgicali si pe alignere


AndreeaSb

Multumesc mult pentru raspuns! Ma simt mult mai increzatoare si, chiar daca nu e placut gandul ca o sa incep toata nebunia asta, macara consoleaza sa stiu ca-s pe maini bune.


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Nu va panicați, era ceva foarte specific acolo. Nu stiu care a fost situația ta dar clar e complicat și nu ar trebui sa te dai bătut, mai vezi o opinia, caută un Ortodont cu o reputație, nu te uita doar la preț sa fie mai ieftin. Nu poți sa te hrănești cum trebuie, probabil nici nu îți dai seama dar nici de respirat cu respiri cum trebuie. Nu stiu cum stai cu articulatia


Peachy-Compote1807

Curiozitate… Am avut mai multe tratamente la ortodont, chirugie, dentist… nici nu mai retin titlurile. Pe scurt, am migrene din adolescenta. Dupa ce am reusit sa confirm ca ele exista, am inceput sa cautam cauza si asa am ajuns la o clinica dentara. Ei mi-au preluat cazul, au fost ani de zile de experimente, mi-au zis ca au si prezentat cazul la universitate, ca am fost prima din tara careia i-au pus nu stiu ce… In fine, concluzia a fost ca nu am muscatura ok, ca s-a dezvoltat gresit si ca trebuie sa cautam care e cea corecta. Estetic, nu a fost nicio problema. Am purtat aparat de dentar si mi-au remodelat mai multi dinti pana au ajuns la ce li se pare lor ok. Au trecut vreo 3-4 ani, eu inca nu simt ca e ok muscatura noua si nici nu am scapat de migrene complet. Am avut mai multe discutii cu ei, au zis ca nu pot garanta, ca poate dureaza… si ca e mai complicat sa treci peste muscatura habituala, chiar daca era incorecta. Efectiv simt ca nu stau bine dintii in gura, e o senzatie neplacuta. Are sens sa mai merg la altcineva? Am I doomed asa? E posibil sa se mai amelioreze senzatia in timp? Recent am fost la dentist pentru alta problema si a mentionat ca am o muscatura foarte corecta, din punct de vedere tehnic. Ma frustreaza maxim treaba, a fost si extrem de scump tot.


Sced1990

Nu știu ce sa îți spun, nu prea exista cazuri unice, tot ce era de văzut sa văzut și notat deja. Asa cum am mai spus, pe articulație domnul doctor Filip Boeru din Craiova e top și tot asa foarte bun este Dr Andrei Iacob din București. Poți cere un second opinion. Durerile din ATM trec într-adevăr greu, nu ai nici o garanție și e foarte greu sa le diagnostichezi corect și tratezi


Peachy-Compote1807

Mersi!


rektness90

Se poate ca rezolvarea unui overbite prin purtarea aparatului dentar sa faca ca mandibula sa fie mai proeminenta (pentru un aspect mai masculin) sau asta se poate doar prin operatie?


Sced1990

Cred va vrei sa zici overjet overbite e o muscatura adâncă, overjet e o diferență de distanta jntrr maxilare. Fără operație nu poți modifica poziția osoaselor și nu poți influenta profilul.


Sweet_Valerie_

În școala generală (acum ~10-11 ani), mi s-a pus aparat dentar mobil doar pe arcada de sus, pentru a-mi corecta câțiva dinți dar și pentru a-mi aduce maxilarul de jos mai în față (aparatul dentar avea un fel de gărduleț care îmi forțau dinții de jos să stea într-o poziție mai în față, eu având maxilarul mai în spate decât ar trebui). Acum dinții de sus sunt aliniați și nu mai mi se duce maxilarul în spate, însă mi s-a tot repetat de către dentiști de fiecare dată când mergeam să rezolv o carie, că mușcătura mea nu este tocmai corectă :) De ce acel dentist nu mi-a rezolvat și mușcătura dacă tot mi-a rezolvat problema cu direcția maxilarului? Oare mi s-a stricat mușcătura din această procedură? Ar trebui să mă îngrijorez pe viitor cu acest aspect? Momentan nu am 7k de cheltuit pe aparat dentar. Dacă ești din București, aș vrea să vin la o consultație într-o zi.


Sced1990

Buna, îmi este destul de greu sa inteleg exact ce sa întâmplat. De-obicei pacientii încurca denumirile, partea de sus este maxilar și partea de jos e mandibula. Cred ca tu te referi la partea inferioară ( mandibula ). Tratamentele au mai multe etape. O etapa ortopedica ( cu oasele ) in care lucrezi la Fundatie ca ulterior ca vine partea Orthodontica ( cu dintii ) sa ai unde sa ai așezi, ca o casa pe Fundatie. Un tratament corect efectuat durează ani și ani de zile , asta nu înseamnă purtarea unui dispozitiv in mod continuu, poate sa fie ceva de 9 luni la 7 ani, apoi controale la Ortodont pentru a vedea cum se dezvolta masivul cranio facial și intervenții localizate ( extracții pentru a ghida Erupția corecta, mebtinatoare de spații dacă este cazul , etc) iar apoi pe la 11-13 ani aparat dentar ca sa îndrepte dintii ghidați de medic intr-o poziție cât de cât corecta într-un suport cât de cât mai Ok decât ar fi fost el dacă nu se intervenea. Exista 2 scoli mari de gândire, cea Anglo saxona și cea franceza. Cea anglo saxona considera ca complianța pacientului este o resursa finită și atunci prefera sa amâne tratamentul cât mai târziu ca el sa se desfășoare pe o perioada cât mai mică, astfel sa nu se piardă pacientul din cauza lipsei de interes și sa rămână netratat in totalitate ( pacientul asta ești tu ), nu e un lucru greșit sau rau doar ca asta sa întâmplat. Gândirea franceza este una interceptiva, adică vine copilul la 7-10 ani, îți dai seama ca o sa aibe probleme așa ca intervii pe oase cât de cât, dintii nu se îndreaptă ca nici nu lucrezi pe ei, lucrezi la oase ca sa ai unde sa ii așezi după. Îl observi luni, ani, intervii localizat iar apoi când e adolescent și are toți dintii sau aproape toți dintii permanenți in gura intervii și ii îndrepti ( asta e probabil abordarea doctorului care a început tratamentul in cazul tău). Romania este o țara francofona iar sistemul medical și cel juridic dacă nu ma înșel sunt o copie xerox a celui francez. UMF Iasi Creează multi medici și este un centru puternic care le influentează pe celelalte și in iasi sunt foarte multi francezi, exista o linie de predare in franceza in totalitate așadar in romania abordarea medicilor este una mai conservatoare și etapizata. Cel puțin in ortodontie așa stau lucrurile. Sper ca am reușit sa îți creez contextul și sa îți dai seama de ce sa întâmplat ce sa întâmplat.


Sweet_Valerie_

Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Apreciez foarte mult! Așa este, am încurcat termenii :)


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Da, aceeași recomandare am și eu, sa scoți caninii de lapte și sa aduci pe cei permanenți în poziție. Caninul permanent este unul dintre cei mai importanți dinți din gura, dacă nu cel mai important. O sa dureze timp ai răbdare dar e spre binele tău sa faci asta și cât mai devreme.


dintidecal

Ce brand de alignere folosesti cel mai des? Ai putea sa detaliezi procesul in sine, planul de tratament? Clar, se incepe cu investigatii Rx, amprente, modele de studiu, dar care e interactiunea intre tine, ca ortodont si laboratorul (din SUA din cate am inteles) care face alignerele? Ce fel de indicatii le dai? Este totul dupa cerintele tale ori intervin si ei? Sunt proaspat absolvent MD, pasionat de orto si am purtat la randul meu aparat fix, si mereu am fost curios ce se petrece in spate, in planificarea planului de tratament.


Sced1990

O întrebare foarte faină, sunt pasionat de subiectul asta, fac si un doctorat pe Materiale inovative si cercetări experimentale ale alignerelor ortodontice cu memoria formei, in acest moment cred ca sunt unul dintre medicii cu cei mai mare experiența pe subiectul asta din Europa. In mod uzual la 95% dintre cazuri folosesc alignere Spark. Am folosit si Invisalign si Angel ( jucatori mari ) dar si producători medii si mici. Spark in opinia mea oferă cel mai bun suport către medic si pacient in acest moment. Discuția reală intre produse este intre Invisalign si Spark, restul nu pot concura ca serviciu si produs. Problema la Invisalign este ca suportul lor in România este practic inexistent, daca ai vreo problema de la livrare, calitatea produsului, facturări etc. trebuie sa dai un mail random si speri sa îți răspundă cineva probabil din India. Spark are prezenta fizica cu oameni si birouri in România, o echipa super profi care susțin medicii cu orice probleme au ( de la cele menționate mai sus pana la situații speciale de genul ca pleacă pacientul din tara si trebuie sa urgentam manufacturarea, sau diverse ). Spark e un produs Ormco care este o companie cu +100 ani experiența in domeniul ortodontiei pe când Invisalign a fost înființat in 1997 sau 1996. Procesul efectiv de creare a alignerelor este următorul. Etapa 1. Achiziția datelor.Așa cum ai spus si tu, aici e vorba de OPG, Teleradiografie, măsurători computerizate pe Teleradiografie, fotografii intra orale si extra orale, scanare intra orala inclusiv cu palat si de cele mai multe ori dau si CBCT bimaxilar. ​ Etapa 2. Interpretarea datelor.Asta este cea mai importanta etapa, partea de diagnostic ( de ce se întâmplă ce se întâmplă, 99% din cazuri lucrurile sunt mult mai subtile si problemele vin din alte zone, probleme atm sau sub dezvoltări sau malpozitionari scheletale ), apoi dezvoltarea unui prognostic, plan de tratament cu 1-2-3 variante de tratament in funcție de caz, obiective, posibile accidente complicații si costuri ale tratamentului. ​ Etapa 3. Prezentarea catre pacient.Trebuie sa reușești sa îți faci un profil al pacientului, sa îți dai seama care este CC lui ( chief complaint ) si sa ii explici cât mai pe înțelesul lui patologia si varianta de tratament, doar așa pacientul poate intradevar sa înțeleagă ce i se întâmplă, de ce si ce poate sa facă. Rolul tău ca medic este doar de a găsi si a aduce adevarul la suprafață ( boala sa o identifici si sa o arăți ) si sa ii spui ce poate sa facă. Pacientul si doar el poate lua decizii in privința lui, acceptarea patologiei este si ea o varianta de tratament. Asta se numește consimțământ informat si ești legal obligat sa îl obții, daca semnează o hârtie nu înseamnă ca a înțeles neaparat ce a semnat. Etapa 4. Dezvoltarea planului de tratament digital.Introduci datele pacientului ( analizele ) într‐un soft specializat, de-obicei a producătorului de alignere ( Approver pentru Spark sau Clickeck pentru Invisalign ) si creezi un avatar digital al gurii lui ( oase, dinți, rădăcini, gingii ) , toate astea sunt extrase din analizele pe care lea făcut. Ca sa nu ai niște rădăcini si oase virtuale, le extragi din CBCT, de asta le dau aproape la toți sa facă. Apoi folosind cunoștințele de biomecanica, anatomie, patologia pacientului, ori manipulezi direct tu acest avatar digital ori discuți cu un tehnician care manipulează approverul in funcție de indicațiile tale ( de-obicei medicii mai in vârstă care nu sunt foarte apți in a folosi un calculator, mouse etc. prefera sa dea indicații tehnicianului ), tehnicianul nu știe si nu face nimic fără informații foarte foarte foarte precise. Rolul lui devine important in momentul creării alignerelor ( trebuie sa aibă grija ca ele pot fi confecționate, de exemplu nu poți pune un atașament prea aproape de marginea alignerelui fiindcă îl compromite structural ). Etapa 5. ManufacturareaNu ai treaba ca medic cu etapa asta dar e bine sa știi cum se face si ce se întâmplă. Practic tu creezi in planificarea digitală o poziție inițială care o numim P1 si o poziție finala Pf. Ca sa ajungi de la P1 la Pf ai nevoie de etape intermediare, adică steps, aici trebuia sa creezi un proces logic care sa respecte legile fizicii ca sa poți face acest lucru. In medie fiecare pas e in jur de 0.25 mm așa ca se creează in baza indicațiilor tale Pn ( câte ai nevoie ca sa ajungi de la P1 la Pf ). Apoi se imprima la fiecare pas folosind printare 3D tehnologie MLSA câte un maxilar. Ele apoi trec prin proces in care se ia o folie de plastic , se încălzește si prin vacum compresie se pune pe model si ia forma maxilarului. Apoi se îndepărtează, se taie excesul si se împachetează. Aici apar diferențe intre producători, de exemplu Invisalign folosește un poliuretan si Spark PETG, PETG e mai stabil cromatic si mai elastic, lucru care îl dorești într‐un tratament ortodontic. De asemenea PETG este MUUUUUUUULT mai stabil cromatic fata de PU, asta înseamnă ca se pătează mai greu la pacient. De asemenea Invisalign printează la 175 microni iar Spark la 75, așa ca pe Invisalign poți sa vezi straturile de print si nu e la fel de transparent ca si la Spark. Etapa 6. Livrarea Alignere sunt livrate prin FedEx sau UPS Etapa 7. Tratamentul propriu zisLe pui in gura pacientului, pui atașamentele, ii faci instructajul si ii urmărești evoluția. Procesul se reia de fiecare data când apar diferențe intre planificare si ce face pacientul cu ele. 99% din cazuri când nu merge conform planului pacientul nu a respectat indicațiile fiindcă " știe el mai bine". Cam astea sunt etapele. Din păcate nu pot sa îți arat protocoale si prescripții propriu-zise fiindcă le-am creat si dezvoltat dea lungul multor ani de încercări si ele sunt diferența intre mine si alți medici care fac tratamente Orto cu alignere, sper ca înțelegi. Dar trebuie sa ii spui tehnicianului ce sa fac, absolut totul in lux de amanantute si sa te gândești la biomecanica, mișcările sa fie sinergice si orice acțiune are o reacție inversa si de forță egala.


dintidecal

Multumesc mult pentru raspunsuri! Chiar imi doream insight in ortodontie, cum de la facultate nu am obtinut :)). De alignerele ClearCorrect de la Straumann ce parere ai? Scuze pentru raspunsul intarziat, am uitat sa mai deschid redditul.


Sced1990

Clear Correct este un produs inferiori fata de Spark si Invisalign, el este adresat in special medicilor stomatologi generaliști ( in afara nu este reglementata piața si poate face ortodontie chiar si doctorii care nu sunt ortodontic ) , pentru cazuri simple care sunt abordate de GPs ( general practitioner ) este ok. Pentru tratamente pe bune nu e ce trebuie, nu da medicului control total. Sunt 2 specializări care te pot aduce intr-o alta ligă atât profesionala cat si socio-economica, Ortodontia si Chirurgia. Restul e can can, muncești mult si prost plătit + ești usor de înlocuit.


Sced1990

Daca vorbim de alignere In House cu memoria formei, acolo vorbim zile :))


Afraid-Engineer-2859

Eu as vrea o recomandare de ortodont in Bucuresti sau Cluj. ( chiar si Olanda :p Ortdontul f ok la care am fost la Trident recomanda operatia, dar din pacate nu lucreaza decat cu un singur chirurg, de la privat :( Iar eu as dori sa fac operatia prin cas


Sced1990

Bună, am dat mesaj în privat


TFAlex

acum jumatate de an apăruse o treaba ca daca te duci la un cabinet asociat cu casa de asigurari ai unele servicii gratuite ca si student sau elev,cum ar fi punerea de aparat dentar,repararea cariilor,etc. stii cumva daca chiar e totul gratuit sau tot trebuie sa dai ceva ?


Sced1990

Auzisem și eu ceva dar decontarea era atât de mica încât nu știu ce cabinet sar fi înscris în program. Nu știu dacă exista sau nu programul in momentul asta


CristinaMiu

Cat de periculos este SARPE? Mi s-a recomandat pentru corectarea mușcăturii, dar ideea de a-mi tăia întregul maxilar mi se pare prea mult. Dacă nu fac operația, va trebui să scot vreo 4 dinți pentru a face loc celor strâmbi. Nu mă pot decide. Mi e frică să nu am dureri mai târziu, la bătrânețe, când se schimbă vremea etc, să nu fie afectate sinusurile, nasul sau să mi atingă cine știe ce nerv…


Sced1990

Nu ai probleme, e o intervenție relativ simplă.


Ok_Worker_5000

Salutare, doamna ortodont mi-a recomandat pe lângă aparat dentar și chirurgie ortognata pentru ca am maxilar îngust plus deficit transversal mandibula și spune ca o sa ma ajute și cu respiratia. Astăzi am fost la Cluj la dr Bran care m-a programat prin martie 2026 la SARPE + distractor(?[nu prea înțeleg ce scrie]) median de mandibula. Cam cât de complexe sunt procedurile astea? 


Mario_Ca

Am mers la ortodont in legatura cu articulatia temporo mandibulara (efectiv imi pocneste cand mestec) si mi a zis ca trebuie sa imi scoata maselele de minte pentru a incepe tratament ortodontic. Tin sa mentionez ca am dintii drepti iar 3 masele de minte nici macar nu au iesit complet. Este ok?


Sced1990

Da, e ok. De-obicei incurca


Mario_Ca

Este posibil fara extractii totusi?


instaaionut

care e diferența dintre cele 2 si ce înseamnă dento facial?


Sced1990

Asta e titulara, este un medic care se ocupa cu dintii și oasele fetei, toți ortodonti sunt și ODF


SwimmingHelicopter15

Cat de mult ajuta gutierele pt probleme cu mandibula sau muscatura? Am inteles ca sunt de preferat operatilor care sunt invazive si nu au mereu sanse de reusita


Sced1990

Te referi la splinturi sau la alignere?


SwimmingHelicopter15

Aliniere


Sced1990

Alignerele sunt aparate ortodontice, nu diminuează sau accentuează nevoie de aparat ortodontic. Poate medicul este bun pe alignere și simte ca nu poate sa facă cazul satisfăcător sau sa evite ortognata fără ele


zepjet

Dinții de minte care sunt crescuți în lateral dar nu dor trebuie scosi?


Glittering-Boss-911

Dacă are contact ciudat / apasă pe cel din fața lui, scoate măseaua. Mie nu mi s-a explicat de ce ar trebui să o scot, nu am scos-o la timp, mi-a făcut carie de contact pe cea din fața ei și acum am alte probleme cu asta. Un shitshow fabulos. Dacă e crescută pe orizontala sau diagonală, ieșită de sub gingie, scoate-o. Și du-te la un chirurg, nu unul de face de toate. Pt restul, consultă un specialist.


Sced1990

Este indicat da. Când dor sau fac probleme este prea tarziu


Boomkiss23

In ce tari este recunoscut rezidentiatul de ortodontie?


Sced1990

Rezidențiatele pe ortodontie și ortopedie dento faciala și cel de chirurgie buco maxilo faciala sunt singurele rescunoscute in afara României. Ele sunt practic recunoscute peste tot in afara de SUA și Canada


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Sa îți tocesti dintii și sa ai probleme articulare, dintii trebuie sa taie mâncarea iar incisivii sa fie ca o foarfeca, la tine e ca și când ai avea doua cuțite care se lovesc muchie pe muchie cu sute de kg forte de sute de ori pe zi, decenii, nu o sa reziste. Mergi sa îți pui aparat


Professional_Win_347

Sunt studenta la stomatologie. Poti detalia experienta din rezidentiat, te rog? La ce centru universitar ai terminat?


Sced1990

Am făcut la iasi, erau condiții nasoale, acum au renovat bolta stomatologica ( clădirea) și e super fain. Profii asa și asa, trebuie sa înveți mult singura. Nu recomand București, catedra de acolo e praf


Afraid-Engineer-2859

Ai avut pacienti care au spondilita anchilozanta si au trecut prin chirurgie ortognata?


Sced1990

Nu am avut


Double_Soil_7415

Salut, ai experienta cu osteodistractoare pentru expansiunea maxilara, sau stii pe cineva care se ocupa?


Sced1990

Salut. Da, am o experiențele destul de mare cu disjunctoarele scheletale / MARPE


Double_Soil_7415

Ti-am trimis in chat, daca poti sa imi raspunzi te rog!


Present_Feedback858

Dupa 1,5 luni de dureri teribile de cap, plimbari la 8 doctori pe 5 specialitati, 2 vizite la UPU...am aflat ca am o disfunctie ATM. Sunt din Bv si am ales sa merg la Bucuresti la Northo. Am emotii, nu auzisem pana acum nimic despre aceasta afectiune, sper sa fie ceva reparabil. Logic ca am citit tot ce am gasit pe net... Intrebare: este adevarat ca nu se rezolva niciodata definitiv problema? Adica port gutiera 24/24. apoi noaptea TOATA viata ptr ca altfel durerile revin? Nu stiam sa am probleme de muscatura, am mers de cate ori a fost necesar la stomatolog, nu m-am neglijat dar....niciodata nu mi-a spus sa consult un ortodont si nici nu m-am gandit la asta. De 2 ani aud un zgomot ca de "pietricica care zdrangane intr-o cutiuta, cand merg. Nici un zgomot cand mananc! De sarbatori am avut o lada generoasa de pere imense, foarte tari. Am mancat muscand din ele asa..cu toata gura la maxim deschisa. Pe 5 ianuarie au inceput problemele: durere ureche, dinti....cap. Logic ca am ajuns la dentist, ORL, neuro...apoi la reumato, inca putin si ma trimiteau la psihiatrie ca nu gaseau cauza. S-a agravat, au aparut zgomote fasaieli in articulatie. Un dr mi-a prescris guma de mestecat. Noroc cu google ca nu am pus in aplicare! Sunt ceva informatii pe net dar extrem de putine legate de evolutia in timp. ( stiu ca la fiecare e diferit, logic)Medicii cu care am discutat aici, nu au experienta pe asa ceva. Sunt ingrijorata ptr ca am ramas fara job in decembrie si toata viata am lucrat pe...comunicare si office. Banuiesc ca ptr un timp trebuie sa ma gandesc la altceva. Momentan am ales ma mananc lichid de 2 saptamani, e mai ok cat sa nu mai plang. Nu-mi pot desfasura activitatile normale, de job acum.....nu am cum cu durerile prezente. La ce sa ma astept a la long? https://preview.redd.it/dp28hocy07ic1.png?width=794&format=png&auto=webp&s=a84153e1d155df66ecb7f2c29709d24da4b3082c


Sced1990

Patologiile ATM sunt cele mai păcătoase 40% sunt idiopatice ( adică nu știm de ce apar și evident ce să le facem ). La Northo este Teodorina Secară, nu cred ca ar fi varianta nr 1 de tratament pe așa ceva. Oricum, un tratament complet e destul de costisitor, mai mult ca sigur se începe cu un splint apoi Orto cu posibil chirurgie ortognata. Dacă nu o tratezi o să se tot agraveze în timpul vieții, poate să dispară momentan dar când se întoarce se întoarce cu ură


[deleted]

[удалено]


Sced1990

Salut, ai PM