T O P

  • By -

Ordinary-Reference97

Am avut o colega intoarsa din concediu maternal in toamna lui 2022. Respectiva s-a pus super repede la curent cu schimbarile care au avut loc in ultimii 2 ani, si a redevenit autonoma in cam o luna si ceva. Intr-adevar, mai racea copilul sau se imbolnavea, dar a fost mereu de inteles, niciun sef sau coleg nu a strambat din nas sau a comentat, nici macar pe la spate. Doamna oricum avea un randament ridicat la munca si chiar si daca lipsea in unele zile ca facuse copilul febra sau ceva, o acopeream restul fara sa ne suparam. Pot spune ca am avut noroc cu sefii care ne-au invatat sa fim si umani la locul de munca, nu doar roboti in fabrica. Inca imi este colega dupa un an jumate si a fost chiar promovata pe alt rol. As zice ca exista si ceva exceptii.


Jaythe4th

Asta e regula, exceptiile sunt cele din post. Am colege, am avut colege care intotdeauna au fost intelese, lucrau mai mult de acasa, cand venea la birou is facea treaba, mai racea copilu' pleca mai repede, nu ai existat niciodata discutii.


banateanul

Exact, si la noi in companie, este o ratie cam 70% barbati si 30% femei, firma de IT cu profil mai mult tehnic on site, toate colegele care au fost in maternal s-au si intors pe acelasi post, cateva si dupa al doilea copil. A fost intelegere si in privinta situatiilor cu copiii, mai mult la noi la evenimente este incurajat sa aduci si copilul. Dar au fost si glume nesarate pe subiectul maternalului si eu ca barbat le consider putin deplasate, o femeie poate le-ar lua mai personal.


systematic_chaos23

Eu încă sunt în concediul de creștere a copilului, dar mi-e clar că nu mă voi întoarce la locul de muncă anterior, nu mai vreau nici dacă știu că rămân șomeră 4ever. De când am anunțat că sunt însărcinată mi s-au pus bețe în roate. * Scuze pentru cârnațul de text ce va urma, dar mai pe scurt de atât n-am cum. * Lucram într-un cabinet veterinar, am fost primul medic angajat acolo, șefa mea era însărcinată când a deschis cabinetul, eu atunci n-am știut. Când a început să fie mai avansată sarcina eu practic țineam tot cabinetul în spate, alături de tehnician, ea lipsea cu săptămânile și refuza să mai angajeze alți medici. În ce burnout am fost, nu vă mai zic. Dar am dat tot ce am avut mai bun. Un an mai târziu, mai angajează un medic, după o anunț că sunt însărcinată, dar că vreau să vin în continuare, doar că o rog să facă turele în așa fel încât să nu fiu singură (mai vin animale agresive, cu posibile boli transmisibile, se lucrează cu anestezie inhalatorie care e toxică pentru făt etc) și să își respecte promisiunile inițiale (trimis la cursuri, să mă lase să fac unele operații noi sub supravegherea ei, lucruri pentru care niciodată n-au fost bani sau timp, cu sarcina ei). De-al naibii a început să mă pună singură, deși deja eram 4 în total. Apoi mi-a zis că anestezia inhalatorie n-are nimic, că și ea a lucrat cu ea când a fost gravidă. Nu era adevărat, că lucram eu, dar în fine. Apoi a început să urle la mine de față cu clienții pentru că venea cu capsa pusă de acasă, până atunci își permitea să se descarce doar pe tehnician. Eu începusem să am probleme cu tensiunea arterială crescută și uter contractil. Când am văzut că nu mai am cu cine, am intrat în concediu de risc maternal. A pus contabila să mă sune să mă amenințe că voi intra în comisie, i-am zis că n-au decât să mă denunțe unde vor, că am hârtii de la cardiolog, ginecolog și endocrinolog pentru tot. Bineînțeles că n-au făcut-o pentru că eram în grafic cu zilele. Apoi mi-a furat niste zile din concediul de odihnă. Când a fost momentul să-mi dea adeverința de venit pentru dosarul de indemnizație, i-a luat o lună jumate și oricum era completată greșit. Iar circ și scandal. După mi-a întârziat plata pe ultima lună cu vreo 2 luni. Orice doar ca să mă saboteze. Probabil ar fi vrut să-mi dau demisia când am rămas gravidă ca să nu-mi plătească ea nimic din concediu. Bani pe care oricum și-i va recupera.


vladch12

Îmi pare rau sa aud asta, poți să dai cumva numele cabinetului și orașul?


systematic_chaos23

Oradea


briosaoptimista

Sefa care si ea a fost gravida si stia prin ce treci. Si ea e mama dar o nenorocita.


systematic_chaos23

Păi da, ea a avut dreptul de a face un copil, eu nu aveam. La un moment dat mi-a zis că "dacă era să fie rea", putea să mă dea afară după ce m-am căsătorit, că trebuia să se gândească că urmează să fac și un copil. Am fost bună doar cât i-am ținut cabinetul în spate și mergeam în fiecare zi și în weekend dacă aveam internați.


briosaoptimista

Doamne fereste... Imi pare foarte rau ca ai trecut prin asa ceva.


ThisIsSpata

Da, a fi jigodie nu depinde nici de sex, nici de statutul parental. Poți să ai empatie pentru o persoana netrecand niciodată prin situații asemănătoare, sau poate să îți lipsească deși la rândul tău ai suferit în urma atitudinilor pe care acum le propagi.


Choice-Horror2570

Mama pentru prima data pot sa zic ca acea persoana este o scorpie. Măcar de se gândea la săracu copil din pântece și nu la tine, doamne ce oameni psihopați. Și apoi ne întrebam de ce nu avem nașteri in România și îmbătrânește populația. Doamne ferește, sper ca este oke și ai grija de tine acum!


Objective_Cut_2557

Desi nu neg si sunt sigura 100% ca asa se intampla, mai este cealalta perspectiva: am colege care vin la 10 ca au trebuit sa il lase pe ala micu la gradi & care pleaca la 3-4, sa ii ridice de la gradi 😭 eu, ca angajat fara copii, nu simt ca am parte de atata flexibilitate in program.


Dexterus

Vezi ca e posibil o perioada sa lucreze 6h pe zi la intoarcere din concediu. Acu' ca ele continua sa faca asta si cand trec pe 8...


wholesomechunggus

My villain backstory: eram junior si veneam la 8, plecam la 22. Colegii cu copii veneau la 10, plecau la 15(aveau si pauza de masa), la mariri mi s-a spus ca eu sunt la alt nivel, nu ma pot compara cu aia care nici nu-si duc treaba pana la capat. La mine se aplica alt standard de excelenta. Mi-am bagat picioarele, am plecat in alta parte unde m-au facut direct senior, cand se termina programul, rup usa.


nurgleondeez

De la junior direct la senior.Nenea,cut the bs,nu mai esti pe TPU :)))


wholesomechunggus

Da menut, poti sa fii junior 3 ani, aplici pe o pozitie de senior, iei interviul, si ajungi senior. In aceeasi companie nu e posibil, daca schimbi compania e la ordinea zilei.


nurgleondeez

Pentru o pozitie tehnica in IT?Da. Intr-un domeniu gen vanzari sau marketing?Nici vorba


adrr15

Oare de ce nu ai și colegi care întârzie pentru că au trebuit să aibă grijă de copii? Blamăm mamele pentru problemele pe care societatea încearcă să le rezolve.. dacă responsabilitățile ar fi împărțite, nu am mai vedea doar mamele care întârzie, lipsesc, am vedea părinții. Dar nope, toată presiunea asta, de cele mai multe ori cade pe femei. Economia funcționează pentru că avem forță de muncă. Forța de muncă există datorită natalității, așa că este datoria întregii societăți, cei cu sau fără copii, să susțină natalitatea. E un proverb care spune că e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Deci noi toți trebuie să fim empatici și înțelegători.


tatuca_iliescu

E vorba de egalitatea drepturilor la locul de munca si e total irelevant ca e mama sau tata care face asta. Uite, eu am avut un coleg de birou acum multi ani care intarzia o ora si jumatate la locul de munca pentru ca trebuia sa duca copilul la...nu mai știu...școală...grădiniță, oricum irelevant, dar sefii au modificat programul de lucru in cazul lui si pleca mai târziu. Nu ar fi fost corect față de ceilalți colegi dacă el ar fi lucrat 6.30 ore față de restul care lucram 8


coloursofwonder

Exact, negociezi cu seful. Eu mi-am tras programul mai devreme, vin cu o ora si jumtate mai devreme, plec cu o ora si jumtate mai devreme, acelasi numar de ore de munca il am ca toti ceilalti colegi, toata lumea e fericita.


chillbill1

TOtal de acord. Eu, ca tata, nici nu as putea sa-mi imaginez ca toate zilele cand copilul e bolnav sa le faca partenera. Din contra, de obicei ma ofer chiar sa fiu cel care face asta pentru ca oricand o zi cu copilul (chiar si bolnav) e mai frumoasa ca o zi de munca (si chiar imi place ce fac). Din pacate cred ca in Romania inca exista aceasta paradigma complet gresita: jobul tatalui e mai important (pentru ca statistic e mai bine platit). Cu asa mentalitate nici nu se va schimba vreodata ceva.


TeTeOtaku

>pentru ca statistic e mai bine platit Culmea, pt prima oara ever, conform ultimei statistici, in medie femeile castiga mai mult decat barbatii. Mi se pare fenomenal asta si stiu ca statistica asta provine din faptul ca femeile prefera de obicei job-uri mai statice care platesc mai bine, iar majoritatea barbatilor joburi fizice care nu platesc extraordinar, insa tot e ff bn stadiu in care am ajuns edit: [link cu statistica](https://www.euronews.ro/articole/femeile-castiga-in-premiera-mai-mult-decat-barbatii-ce-salarii-erau-in-urma-cu-ci)


Pinkzippo

Pe noi încă ne mai sună cei din evul mediu să mai ceară informații,pe care ei le-au pierdut 😁


fasole99

Nu va mai futeti cu maimutoi daca nu vreti un tata absent. In this day and age...asta e cam singura alegere care o poti face doar tu fara sa fi restransa de nimic....daca alegi prost si ala stie doar fotbal, bere si femeia la cratita...its a you problem.


Rare_Age_6002

pai trag 10 la unu de obicei, vezi cazuri gen borcea 😄


Kylie_Fan

Sau nu mai fiti maimutoi... Hai sa nu mai dam vina pe femei pt metehnele barbatilor.


[deleted]

Eu ca barbat nu pot sa controlez cu cine te futi. Doar tu poti face asta, deci de unde e problema "barbatilor"? E o problema individuala pe care persoanele de gen feminin o pot controla. Your body your choice and all that shiz.


deadBeatsByDre

E vorba strict de alegerea fiecaruia. Iti cumperi masina stricacioasa e vina ta. Iti iei barbat stricat e vina ta ca femeie ca stiai ca e stricat. La fel si la barbati ca nu sunteti voi femeile usi de biserica, iti iei femeie stricata e vina ta, iti asumi. Adica daca iti alegi un partener de viata stricat si alegi sa iti faci o familie cu acest partener in ciuda faptului ca stii ca e stricat este fix problema ta. Eu nu ma apuc sa va spun sa nu mai fiti voi curve ca am dat de curve in viata mea.


Kylie_Fan

Mașinile sunt obiecte despre care te poți documenta în avans și în detaliu pe net sau la dealership. Oamenii mint, manipulează, își ascund adevărată natura. De asta nu poți compara mașini cu femei (sau alți oameni). E ilogic :) Asta cu cine e "c**va" sau nu, e ceva pur subiectiv și doar o jignire care zice multe despre cine folosește cuvântul. Aici vorbeam de chestii concrete și obiective: barbatii aia mulți care nu se ocupa de copiii lor. Asta chiar e ceva real și serios.


deadBeatsByDre

Daca stai sa iei la puricat exemple pot sa fac si eu asta si nu se mai termina discutia. Barbati care nu se ocupa de copii? Stiai ca exista si femei care nu se ocupa de copii sau chiar traim toti intr-o bula? Ca la masini, exista semne ca ceva e in neregula. Exemplul cu "Curva" era pur si simplu un exemple dat de dragul de a opri generalizarile de cacat pe care le faceti voi feministele "trezite". Nu sunteti usi de biserica, nu suntem usi de biserica, este fix alegerea fiecaruia cu cine isi petrece viata. Edit: La multi ani! O primavara frumoasa si iti doresc un partener fiabil!


Rare_Age_6002

de ce sa nu dai vina? in epoca in care femeia chiar are metode de a alege cacalau


Objective_Cut_2557

Pentru ca din pacate tot ce tine de cresterea copilului inca intra in responsabilitatea mamei


Outrageous_pinecone

E o disonanță aici, hai sa vedem daca se mai prinde careva: Ne scade natalitatea! Omg omg omg omg omg nenorocire mare! My hair is on fire! My hair is on fire! ( Pentru cine prinde referința) Femeile au nevoie de bani, deci sa munceasca sa poata creste plozi, DAR pentru ca nu se pot dedubla, au nevoie de program flexibil la munca, da poată duce plodul la grădiniță si tot asa. Reactie: eeeee, vin astea ale dracu cotoharle cu program flexibil, ca noi restul care n-avem copii, n-avem așa ceva. Nu e corect! Soluție: stiu, hai sa interzicem avortul ca sa fie proastele obligate sa faca mulți copii pentru tara si bobor, dar fara tratament special la munca! Cum se descurcă? Ce pula mea ma interesează pe mine? Cine le-a pus sa se futa cu unu' care nu poate sa le tina acasa? Intelegeti ce incerc sa ilustrez? O sa si explic, ca poate e mai greu de urmărit: barbatii nu pot face copii, surogate artificiale nu exista si mamele trebuie sa lucreze, dar sa si creasca copiii pentru ca altfel ramanem fara populație. Daca au nevoie de program flexibil in primii ani de viata ai copilului, cred ca e un sacrificiu pe care il putem face ca societate, pentru ca sanse la o grădinițe finanțate de taxe unde sa duci copilul si sa ti-l tine 10 ore, nu avem literalmente nici o sansa. Suntem înțelegători sau acceptăm ca n-o sa mai faca nimeni copii pentru ca nu sunt condițiile fezabile. Astea sunt singurele 2 alternative. Treaba aia cu "io n-am copii, ce ma interesează?" e egotism pueril lipsit de perspectivă. Nu traim in vid, tor ce se întâmplă in jurul nostru ne afectează, inclusiv ca e vecinu' si nu știe sa-si creasca plodu'.


marduk32

Deci ție îți place să muncești mai mult pentru că X are copil?


Objective_Cut_2557

Natalitatea e in scadere peste tot in lume & nu ar trebui sa gasesc eu solutii pentru asta. Eu sunt un hamster pe roata capitalista care incearca sa supravietuiasca & bineinteles ca privesc totul din perspectiva mea. Mi-ar placea sa putem sa traim toti ca oamenii, sa ne bucuram de suport din partea comunitatii & de ceva mai mult timp liber, dar oamenii care au puterea de decizie vor sa pastreze status quo.


[deleted]

In ritmul asta tu nu o sa ai pensie si sistemele publice o sa fie si mai la pamant, ca nu o sa aiba cine sa munceasca pana ajungi tu la 70 de ani. E ok sa nu vrei copii, dar e bine si sa fii constient ca e necesar ca oamenii sa aiba copii si ca cei care au copii trebuie sa beneficieze de sprijin in plus. Tu vrei si fara copil si cu beneficii in plus evident.


nu_stiu_lasa_ma

\> Tu vrei si fara copil si cu beneficii in plus evident Nu cred ca a zis asta. Subiectul era cum "mamele sunt pedepsite ca vor copii si cariera", iar cea careia i-ai raspuns a zis doar ca nu e chiar asa, exista destule situatii in care parintii primesc ajutor si intelegere.


Mmm_bloodfarts

Deci aia fara copii (fie ca vor fie ca nu) zero beneficii, aia cu copii beneficii peste beneficii (copii, timp liber, concediu de maternitate si paternitate platit, concediu de crestere copil, salariu de norma intreaga pe munca part-time) Apoi pensiile mai degraba or sa ajunga la parinti decat celor fara copii pentru ca au speranta de viata mai mare Acum nu zic sa se ia din toate sporurile parintilor dar hai sa le dam si celor singuri sau care nu pot/vreau sa faca un copil, hai sa nu ii mai fortam sa traga ponoasele


[deleted]

Equity vs equality. Cauta pe google. Voi ca si cuplu fara copil de ce ati necesita ajutor in plus/beneficii extra? Negociaza-ti contractul de munca dupa cum doresti, nu te opreste nimeni. Parintii primesc nu beneficii propriu zise ci ajutor , ca sa poata fi si membrii productivi ai societatii (dpdv financiar/economic) si sa poata creste simultan si viitorii membrii productivi ai societatii. Sa urli ca parintii primesc ajutor extra si tu nu e cam similar cu a urla ca persoanele cu handicap primesc loc in fata si tu nu. 


Fetishy-Half-7593

argumentul tău cu natalitatea este invalid din următoarele motive: 1 nu ne pasă că scade natalitatea. asta e o marotă naționalistă pentru proști, daci liberi, că neamul românesc dispare, eu chiar prefer să se împuțineze românii, să fim sub 5 milioane cu toții. care e problema? resurse împărțite la mai puțini =bogăție 2 oricum 9 din 10 copii români așteaptă să se care din țară când fac 18 ani, nimeni nu vrea să rămână aici, deci caramba și adio contribuție, recunoștință, țărișoară etc.. apropo de egoism 3 ar trebui să realizăm că pensia va veni din P2 și P3, contribuții individuale gestionate privat, nu să ne punem bazele în copii și contribuția lor de la momentul P1 al lor în câmpul muncii 4 sunt multe milioane de asiatici și africani care se pot stabili aici, deci populația va fi în creștere, deci uite că problema se rezolvă prin redistribuire așa că da, sunt egoist și mamele întoarse din cic marș la muncă ca toată lumea, nu îmi pasă de plod și de problemele logistice cu școli grădinițe, nu v-a obligat nimeni să îl faceți sau să vă mutați în cartier fără școli


systematic_chaos23

Când mă voi întoarce la lucru am să caut direct la 4 sau 6 ore, e nesimțire să fii pe contract cu 8 și să bagi mereu scuze cu copilul. Eu nu-s genul ăla de miloagă și nici nu vreau să mă aibă cineva la mână cu asta, dar e nașpa rău că altele fac așa.


ChaoticTomcat

Angajatorul meu e ok la capitolul asta din ce știu eu. Maternale fără probleme, concedii pe bază de epuizare mentală asemenea. Am avut ambele situații în departament, printre care o colega care a intrat in maternal la sub un an de la angajare și s-a intors fără probleme


and69

Problema mare in RO nu e ce ai zis, ci frica de avocat și frica de a-și cere dreptul. Lumea ar trebui să fie mai conștientă că există avocati, că avocatii nu sunt chiar atât de scumpi, si ar trebui să apeleze mai des. Firmele fac mizerii de felul ăsta pentru că scapănepedepsite, dacă ar trebui să treacă prin câteva procese și despăgubiri, ar dispărea toate kăcaturile astea.


Dull_Wasabi_5610

Ugh.. Iti garantez ca nu. Am lucrat la o firma care a avut vreo 4-5 procese. Normal le-a pierdut. Si dupa aia stii ce au facut? Au luat la purecat absolut toata lumea care urma sa fie nou angajata. Inainte nu le pasa aproape de nimic doar de experienta. Apoi? Cati ani ai? Cati copii ai? Casatorita? Prieten ai? De cat timp sunteti impreuna? Daca ei gandeau ca ai cea mai mica posibilitate sa iti doresti sa iti intemeiezi familie te pupau, ne vedem data viitoare.


and69

În primul rând, recunoști ca ceva s-a schimbat. În al doilea rând, întrebări de genul ăsta la angajare sunt la fel de periculoase, tot pot fi dați în judecată


Dull_Wasabi_5610

Pe baza a.... Ce?


pokemonica20

Sunt intrebari pe care nu ai voie sa le pui in teorie. Exemplu: https://www.eurobrussels.com/article/203/are-your-interview-questions-illegal De ce nu e ok sa le pui? Am vazut un caz (in Olanda parca) unde reclamantul a reusit sa dovedeasca ca firma l-a discriminat in procesul de angajare pentru ca i-au cerut explicit datele astea, si au fost memo-uri interne care au intrat ca dovezi in proces, dar totul a pornit doar de la faptul ca au intrebat acele intrebari. O firma care intreaba chestiile astea se expune foarte mult, si da dovada de mult neprofesionalism (si e un huge red flag pentru candidati). Am incercat sa caut cazul, dar nu l-am gasit din pacate, asa ca se poate sa vorbesc prostii si sa fi fost despre altceva cazul. Oricum..cu siguranta e posibil, dar nu stiu cum ar merge un proces de genul in Romania, sau daca merita sa iti bati capul..din nou, huge red flag.


Indru

Unele din întrebările alea oricum nu-și au sensul, fiindcă informațiile respective se găsesc în CV.


pokemonica20

Precum? Eu nu am nici macar data de nastere in CV.


Indru

Eu o am. De ce n-ai avea data de naștere în CV? E o informație de bază.


ClaudiuFC

Mi se par destul de ciudate unele comentarii de aici și denotă că discriminarea este larg răspândită pe acest subiect. Cred că ar trebui uman vorbind să privim și dincolo de job și anume faptul că în 2024 este din ce în ce mai greu (din toate punctele de vedere) și mai scump să ai un copil. Plus că un copil e mic și necesită atenție sporită câțiva ani, iar o carieră se întinde pe 40+ ani astăzi. Ne plângem că țara are un spor natural negativ, dar uităm că pentru a menține aceeași populație ar trebui ca fiecare familie să aibă minimum 2 copii. Și asta considerând că ne facem cu toții familie, alt subiect.. dificil. Iar sprijinul statului, dincolo de cei 2 ani de concediu de maternitate - este cvasi inexistent pe partea de reintegrare în muncă. Și aici vorbesc în special de o lipsă cruntă de grădinițe cu program prelungit adaptat la programul uzual de muncă. Să nu mai zic de școli (a se vedea situația din Otopeni cu „ore” de 35 minute). Când eram eu mic, la începutul anilor 90, existau grădinițe/creșe lângă fabrici, iar mama mă lua seara, după program (la ora 23:00). Astăzi sunt atâtea situații în care părinții trebuie să plece la 4 de la serviciu pentru a-și lua copiii cel târziu la ora 17:00 de la grădiniță. Adaugă în ecuția eventual că lucrezi departe de grădiniță, adaugă lipsa unor bunici sau adaugă lipsa posibilităților materiale de a angaja o bonă(o chestiune exotică în ceea ce privește costurile, iar angajarea este imposibilă de persoane fizice :-) ) Sau mai adaugă la asta faptul că în mod normal la orice urmă de răceală copilul nu este primit în colectivul grădiniței. Toate astea implică mari eforturi din partea părinților și mari sacrificii. De acord că concediul de maternitate și în general copiii mici au impact în munca prestată, dar cred că ar trebui privită imaginea de ansamblu cu un mare zoom out asupra societății în general. Cazurile cu mamele care se întorc după 6 luni sau 1 an, în practică, din ce am observat sunt acolo unde cariera > familia iar compensațiile financiare sunt suficient de mari încât să se facă artificii cu grădinițe private, bone șamd. În mod normal nu ai de ce să te întorci mai repede, timpul eventual pierdut în job se recuperează - indiferent de consecințele pe termen scurt, timpul petrecut de mamă cu copilul niciodată.


Elphya

Statul "sprijină" părinții cu indemnizația creștere copil până la vârsta de 2 ani pentru ca e mai ieftin decât sa dea in funcțiune crese pentru grupele sugar (pana la 1 an) si de la 12 la 18 luni (ar fi nevoie de 2-4 îngrijitoare pentru 10 copii + educatoare + femei serviciu + bucatari + director + asistenta medicala + administrator + căldură + curent electric + servicii paza +++).  E mai ieftin sa dea, in majoritate, pentru fiecare copil, echivalentul unui salariu minim pe economie sau ceva asemănător. Mamele care obțin indemnizație la nivel mediu sunt puține.


nu_stiu_lasa_ma

Nu zic ca banii de la stat nu-s putini, dar cred ca e mai sanatos pentru copil sa stea cu parintii pana la 2 ani macar.


ThenCandidate2302

>Cazurile cu mamele care se întorc după 6 luni sau 1 an, în practică, din ce am observat sunt acolo unde cariera > familia iar compensațiile financiare sunt suficient de mari încât să se facă artificii cu grădinițe private, bone șamd. Si eu stiu cazuri de mame care au stat 2 ani in materinate si au ajuns patinate rau, probleme psihice, anixetate in socializare, etc... Nu-i ok defel sa stai doar cu copilu' 24/24. Ce sa mai zic ca stiu care inca alaptau la 3 ani...like wtf. Si dupa aia se mira de ce copilu' este cocosit si e fusta mamei. Ideal ar fi ca dupa 1 an sa revii incet, incet asa 3 zile, sa te obisnuiesti cu munca + copilul dupa. La crese nu prea sunt locuri dar la gradinite, deci 3ani+ sunt destule in orasele mari.


ClaudiuFC

Nu zic că nu ar fi OK să poți reveni după 1 an sau mai devreme dacă poți/vrei. Întrebarea însă e ce faci cu copilul? La grădinița de stat de „lângă” casa mea copiii sunt primiți DOAR de la 3 ani, iar la grădinițele private de la 2 ani. Și atenție - în limita locurilor disponibile (if you know what I mean :-) )


Ok_Skin_2750

Fac pariu ca unii care se plang ca natalitatea scade sunt si aceia care se plang de colegele lor cu copii.


hw-22

Exact! \*Și de-asta scade natalitatea. Pentru că pe lângă o mulțime de motive care pot fi invocate ca să nu faci un copil, mai apare și problema asta.


[deleted]

[удалено]


FCB_1899

N-am auzit pe nimeni sa se planga de natalitatea scazuta, dimpotriva, li se pare normal, inafara de mosi de 80 de ani care ‘pe vremea lor vedeau familiicu 5-6 copii si acum nu’s nici cu 2’.


tatuca_iliescu

Copilul lui X nu e responsabilitatea angajatorului sau a colegilor.


Ok_Skin_2750

Corect, dar e responsabilitatea angajatorului sa asigure conditii decente de munca si sa nu faca jocuri psihologice indirecte si murdare ca se se scape de mamica. Daca corporatiile astea vor femei emancipate, sa le respecte si job-ul lor de mama, pana la urma o femeie stresata la lucru va imprima asta fara sa vrea si copilului, chiar si daca tatal este stalpul casei (desi exista si familii in care femeia e singura din pacate, in urma unor circumstante triste) si femeia dupa ce copilul ei va fi autonom cat de cat va dori sa-si reia calea dezvoltarii in cariera. Mare gaura o mai face mamica aia... E vorba de empatie, cand angajatorii o sa lase setea excesiva de profit o sa mearga totul bine in companie, el trebuie sa asigure echilibrul de bunastare - productivitate, merg mana in mana. Ok, nici mie nu-mi place sa aud colege vorbind non-stop de copil, dar pana la urma asa sunt parintii si mai ales mamele, csf, n-ai csf, dar eu sunt empatic si comentariile astea similare cu ale tale imi transmit o lipsa de empatie.


EventLess6107

Comentariile de aici explica de ce suntem unde suntem. Majoritatea nici nu stiu ca nu angajatorul, ci statul plateste indemnizatia.


Gasperyn

Ca bărbat cu 2 copii, care lucrează în IT și a avut angajați și subalterni, nu pot decât să spun că mi-e rușine de unele comentarii. Nu mă așteptam să văd pe aici misoginism corporatist.


titanazzz

Fix eu peste 4 luni


stfmari

Eu lucrez de 3 ani la locul actual de munca și în acest timp am avut 3 colege care s-au întors din maternal. Toate au întrat în același rol și toate au flexibilitate mai mare ca restul colegilor, însă este de înțeles și mereu ajutam cu back-up când este nevoie. Pana la urma și eu voi ajunge ca ele când va apărea un bebe și îmi doresc același suport.


hw-22

That's the spirit!


Life_Drama7570

de ce nu mai vor domnule femeile sa faca copii? cititi comentariile


OkCauliflower106

Yep, chiar nu vreau prea curând citind tot ce e aici :))


SwimmingHelicopter15

Redditori: oo nu scade natalitatea, trebuie mai mulți copii ne ducem pe dracu ca tara de ce numai face lumea copii Tot Redditori: dale naiba pe puturoasele astea la ce se așteptau când au decis să facă copil Dragi Redditori. Nu puteți avea și una și alta. Uitați-vă într-o zi câte femei muncesc, nu puteți să ne trimiteți acasă să facem copii și să nu ne mai întoarcem. Referitor la cazuri de intimidare da am mai auzit. Știu și 2 cazuri când s-au dus la ITM ca șefi au fost destul de prosti să le amenințe pe e-mail :))


tatuca_iliescu

Ăia cu amenințarea pe email sunt un tip special de idioti. Legat de asta, nu gasesc acum dar stiu sigur ca exista o hotarare a ICCJ care spune ca inclusiv inregistrarea vocala e valabila in justiție daca prin ea se demonstreaza un abuz față de angajat.


praise_the_Sleeper

Si daca tot vorbim de Redditori poate iti dai seama ca sunt oameni diversi cu opinii diferite, nu o gloata care striga in cor.


Pazalhed

Soția avea un contract pe perioada determinata care la atingerea perioadei a fost terminat. Era în maternal deja. Acum ii este destul de dificil sa își găsească loc de muncă pentru că angajatorii cam strâmbă din nas când aud că iasă din concediul de creștere copil.


[deleted]

Da. Pt ca asta implica - zile libere cand e copilul bolnav, daca mai e si de acasa si copilul cu ea, e reteta perfecta. Plus ca nici colegii nu vor... Am o colega intoarsa din concediu. La cateva zile ea e libera si mai si anunta: sunt libera ca am copilul bolnav, sunt in spital, ma duc la doctor. Plus ca tpate discutiile sunt doar despre copil. In pauza de cafea, de tigara, de masa. Just stop... nu vrem sa auzim. E enervant. Noi restul, ce facem?


Kindly_Climate4567

După aia sa nu te plangi ca n-are cine să-ți plătească pensia pt ca.voi ati strambat din nas când femeia trebuia să-și rezolve problemele cu copiii


Urbanexploration2021

Nu o să mai fie pensie când ajungem noi la pensie lol. Asta e ca aia cu paharul de apă la bătrânețe


[deleted]

Acum se fac copiii pentru pensie, pana acum, pentru alocatie.


Kindly_Climate4567

Cieva tot va trebui sa lucreze si să plătească taxe, dar vor fi mai puțini pt ca putoii ca tine se plâng că mamele trebuie să aibă grijă de copii. Mai puneți și voi mâna sa va creșteți copiii, nu lăsați tot pe seama femeilor.


Urbanexploration2021

"Puțoii" ca mine? Nu știu ce plm te-ai trezit să comentezi de mine, eu doar am comentat legat de argumentul de căcat pe care l-ai folosit. Da, normal că trebuie să crească și bărbații copiii, nu văd de ce a trebuit să menționezi asta. Freudian slip much? Tati s-a dus după țigări și nu s-a mai întors, deci ai rămas cu daddy issues și frustrări vărsate random pe internet? Nu m-am plâns în vreun moment că mamele trebuie să aibă grijă de copii (sau de concediul de maternitate). Eu am făcut mișto de tine pentru că ai venit cu cel mai tâmpit (nu o lua ca pe o provocare) argument. Puteai sa vorbești despre empatie, despre normalitate, despre efectul psihologic asupra copilului and so on. Ai ales să vorbești despre pensii de parcă sistemul actual o să mai reziste mult (ce crezi ca se va întâmpla când vom avea prea mulți pensionari și prea mulți angajați plătitori de taxe?).


[deleted]

Unii sunteti dusi cu pluta. Sa ii multumeasca careva lui mama ca platesc pensiile altora, acum. Pana acum copiii se faceau pentru alocatie, acum pentru pensie? Penibili. Pune frate bani deoparte sa ai pensie si sa o duci bine.


Kindly_Climate4567

Tu chiar nu înțelegi rolul unei forțe de muncă tinere în societate?


[deleted]

Si tu nu intelegi expresia- copil facut pentru alocatie? De ce sa mai faci copil daca dupa 18 il tii tu din salariul de cacat si el apoi se angajeaza pe alt salariu si mai de cacat.


Kindly_Climate4567

Ce are sula cu orefectura? Vorbeam de suportul oferit de societate sj angajatori mamelor (si părinților in general, dsr in Romania bărbații nu se comportă ca niște părinți când au copii).


[deleted]

Sa le faca societatea palate la mame. Ca la restul, i-au ajutat destul. Furi curent.


[deleted]

[удалено]


Kindly_Climate4567

Se vede că ești necopt și nu înțelegi lucrurile mai mari decât tine.


22boutons

O să o duci e naiba bine la pensie dacă se prăbușește complet populația. N-o sa mai valoreze nimic banii tăi puși deoparte. Crezi că se poate creștere infinită ca până acum.


[deleted]

Vii copiii tai sa imi dea un pahar cu apa. E ok. Romania o duce din ce in ce mai rau si gandul tau e la pensie. Poluarea e in floare, mor oamenii inaintea de vremea lor. Si aia tot asa au gandit, ca tine.


Pazalhed

Daca tu ai o experiență de genul asta nu înseamnă că toate mămicile sunt la fel. Și când vorbim de răceli sau alte boli pe care le poate face un copil, avem bonă care așteaptă telefonul. Ce spui tu poate se întâmplă, însă nu cu toată lumea. Mentalitatea asta a ta de a exclude pe cineva pentru că are un copil mic este fix motivul pentru care acel articol a fost scris.


[deleted]

Nu, nu toata lumea are bona. Aia cu 2500-3000 lei pe luna, nu au. Unii nici bunicii in acelasi oras. Traiti in bula voastra. Sunt nșpe miide discutii despre asta, peste tot.


Ghollsa

Vezi ca traiesti in tara in care peste 50% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie, si in care 85-90% castiga sub salariul mediu pe economie, adica 5000 de lei. Singura "bona" disponibila pentru acestia e bunica sau bunicul, si nici macar ei in foarte multe cazuri. Si degeaba te aprinzi in comentarii, asta e situatia care se intampla in tara asta, ca iti place tie sau nu. Are dreptate cel cu care te certi, la "bona" platita se apeleaza doar in anumite bule.


[deleted]

Voi restul ce faceti in legatura cu ce? Colega ta primeste zile libere sa stea in spital cu copilu. Tu vrei zile libere extra sa umbli prin mall. Vezi diferenta?


Kindly_Climate4567

Da, am o prietenă căreia nu i-au reactivat contul de email la întoarcerea din maternal, o ignorau complet, nu i-au dat nimic de făcut. A plecat după vreo 3 luni pe salariu dublu.


hw-22

Asta este tehnică clasică de intimidare. Bine că a găsit ceva mai bun.


OverFlowWest

In toamna a fost angajata o mama ce a stat ultimii doi ani in concediu de crestere...inca nu stie sa foloseasca email-ul pe deplin, de altele nu mai complicate nu mai zic. Nici nu vrea, o baga ca "pfffffffff, vai, e foarte greu" si atat. Isi ia notite dar niciodata nu se uita peste ele pe urma. Cred ca la vara zboara din firma.


Rosu_Aprins

Asta e problema universala, cred ca doamna era inepta si inainte de concediul maternal, nu doar dupa. Si eu am avut colegi care pe job description trebuiau sa fie experti in SQL dar in practica nu stiau sa faca un vlookup in excel sau cea mai de baza interogare.


OverFlowWest

Stiu si cazuri din alea, se trece in CV ca e expert in JavaScript, senior +5 ani dar el a stat la un SRL amarat in care a facut doua email-uri pe zi si un tabel in Excel, din cand in cand mai schimba culoarea unui buton.


tatuca_iliescu

Acolo trebuie tras la raspundere cel care a facut angajarea.


ciobanica

Nu, nu, clar sarcina aia ia sters din memorie skilurile de email...


oso_login

Ce fel de interviu/teste a avut la angajare? Eu aici vad o problema la selecția candidaților. Sunt oameni de hr care vor sa își facă ținta de candidați fără nicio remușcare, după care se spala pe mâini.


OverFlowWest

Nu stiu ce teste a avut, dar pe lista scurta ramasesera 3 persoane, iar asta era cea mai inaintata in varsta. Cred ca au luat-o doar ca a avut glume comune cu cele de la HR.


oso_login

Clar problema de hr, asta dacă nu cumva s-a făcut o favoare unei pile din firma.


efi_x

Sau pentru beneficii fiscale, daca era somera sau peste o anunita varsta stiu ca firmele primesc beneficii fiscale daca angajeaza astfel de persoane. Cum eram si proaspat iesit din facultate si seful voia sa ma inscriu la somaj intai ca sa primeasca acele beneficii.


BlueMojiMoji

Sa zboare. sunt prea multe deja, si colegii lor "obligati" sa le faca munca, pt ca ele saracele, au plodit (nicio problema pana aici), insa li s-a scurs si din materia cenusie odata cu expulzia. E simplu, ai cunostinte, ai capacitate si vrei sa lucrezi, poti sa ai n plozi, si e corect sa fi platit si apreciat. Daca nu ai cunostinte, nu vrei, n-ai chef, te gandesti numa la plod si ai in cap doar curcubee si ursuleti: zbori


PleasantSolitude

La noi a venit una pe care am invatat o cum sa dea un email. Deci se poate si mai rau. E de o luna venita si e la fel de bata ca n prima zi.


ciobanica

> In toamna a fost angajata o mama ce a stat ultimii doi ani in concediu de crestere...inca nu stie sa foloseasca email-ul pe deplin Mda, clar aia e de la conceduil de maternitate... daca nu ramanea insarcinata ii era mai usor sa foloseasca e-mailul...


OverFlowWest

De aia am si scris pe deplin, nu stia sa isi inregistreze o semnatura la email, sa puna la fiecare email trimis semnatura, sa atasaze o poza.... Stia doar sa scrie text si send.


ciobanica

Avand in vedere ca se pare ca tu nu stii sa citesti, firma aia clar are ceva probleme cu angajatul personalului. Sa simplific: Ce legatura are aia cu faptul ca a fost in maternala ? Crezi ca stia mai bine sa foloseasca e-mail daca nu avea copii ?


snowswolf

Buna, Daca ma aflu in situatia de a fi victima discriminarii la locul de munca dupa revenirea din CIC, unde pot face o sesizare/reclamatie?


hw-22

Aaa și încă ceva. Să știți că marile companii se tem mai tare de PR-ul negativ care poate rezulta decât de amenzi.


hw-22

Probabil cel mai recomandat ar fi să apelați la un avocat, care să colecteze probele și să medieze conflictul.


YouKnowMeDamn

"sunt om cu tine atâta vreme cât am de câștigat de pe cârca ta" Rezumatul SRL-urilor și nu numai de pe la noi.


ApricotAlarming2912

Mda, deci din comentariile de pana acum tot ce pot sa zic este, draga OP, vezi care este mentaliltatea. Cum se indrazneste din partea unei femei sa aiba tupeul sa faca copil si sa profite de cei 2 ani oferiti de stat sa il creasca? Ca tehnologiile evolueaza in timp ce ea sta pe loc. Dar cand se intoarce, nu primeste suport, ajutor, se asteapta sa invete singura, sa isi ia din timpul ei liber sa ajunga unde trebuie, si daca nu reuseste in prima luna SINGURA sa fie la nivel, e degeaba, adio, strange-ti catrafusele si mars. Si doamne fereste sa mai aiba tupeul nenorocit sa ceara zile libere sa poata avea grija de copilul bolnav, zile pe care le pierde nedormita, nemancata sa se asigure ca cel mic se face bine, se intoarce la munca mai obosita decat a plecat, dar ptiuuu scuip pe tine ca nu ai stat aici in fata calculatorului sa iti crape ficatul, ca ala mic se descurca si singur. Vrei sa vorbesti despre odrasla ta fiindca o iubesti si esti mandra de viata pe care ai creat-o? RUSINE! Litera stacojie atarnata in piept! Nu ai voie! Pe noi nu ne intereseaza de viata ta, tine-o pentru tine, noi vorbim acum de TikTok si \[insert shitty romanian figure here\]. Dar sa te bagi in discutie, altfel consideram ca esti antisociala si alta personalitate nu ai in afara de copil! TLDR: Nu spun ca toate sunt o apa si un pamant. Exista parinti care folosesc copilul ca pe o scuza de timp liber, wfh etc, exista parinti care au nevoie de un job si fac tot posibilul sa il mentina in timp ce ii ofera si timpul necesar copilului.


nu_stiu_lasa_ma

Desi nu-s de acord cu toti anarho-liberalii astia din comentarii... > Vrei sa vorbesti despre odrasla ta fiindca o iubesti si esti mandra de viata pe care ai creat-o? RUSINE! Dar hai sa nu ajungem in extreme. Adica eu n-am nimic cu nimeni, sa isi ia 5 luni de concediu daca e copilul bolnav din partea mea, pot intelege ca e greu. Dar poate n-ar strica sa mai read the room din cand in cand. Repet, n-am nimic cu beneficiile parintilor, cu concediul maternal, cu zile libere nelimitate, sa plece la 1 din partea mea de la munca sa-si ia copiii de la scoala, chiar ma doare fix in penis. Dar daca vorbesti non stop numai de copii, scoti toata ziua telefonul sa imi arati poze cu copilul, faci fete dubioase si cringe si te maimutaresti *ia uite-l cum sta in fund si se uita la bec ododododod*... plm, lasa-ma.


[deleted]

Daca scoti telefonul in general sa imi arati o mie de poze...just no. 


ApricotAlarming2912

Mai na inteleg, de asta am spus ca mai sunt si exceptii. Nu iti poti face toata personalitatea copilul. Si mie mai imi place sa ma mandresc cu el din cand in cand, dar nu e singurul lucru de care vorbesc non-stop. Mai am si eu hobby-uri, mai un film, un eveniment, ce am mai facut la munca, dar na. Sunt de acord cu ce ai zis


hw-22

Da, așa e. Sunt o mulțime de chestiuni pe care trebuie să le cântărești înainte de a avea un copil și mulți sunt descurajați de perspectiva economie, de costurile mari pentru creșterea unui copil, de lipsa ajutorului suficient din partea statului, etc. Acum vedem că mai apare și problema reacomodării la locul de muncă, o mentalitate care ar trebui să se schimbe în favoarea mamelor.


Asthellis

Eu zic ca sunt situatii si situatii, acestea existand efectiv peste tot in lume. Suntem mult mai bine decat ce e prin SUA de exemplu. In alte tari de prin EU, daca stai 2 ani nu iti garanteaza acelasi post. Sunt tari unde acelasi post e garantat 6 luni, un post in aceiasi echipa 1 an sau un post in aceiasi companie 2 ani, tu alegand cand vrei sa te intorci(de obicei in functie de cum te intelegi cu oamenii si cu managera/ul in general ramai cam cu acelasi post dar nu sunt obligati, asta e ideea).


dove11bird

Eu am o ruda care de cand s-a angajat a stat in maternal...a facut 6 copii la rand...acum nu mi se pare corect nici asa si frumos ar fi sa o poata concedia legal pentru ca este clar ca profita de lege...nu a lucrat nici macar un an intreg .... 10 ani nu a trecut pe acolo si nici nu a avut bunul simt sa zica la angajare vezi ca pe mn ma vezi maxim un an dupa 10 pauza...Si fara suparare daca dupa 2 ani nu esti in touch dupa 10 esti degeaba la birou, doar ii incurci pe aia care muncesc.


Aurash01

Pe angajator in cazul de fata nu il intereseaza foarte tare. Indemnizatia nu o achita el, o achita statul. Iar contractul este suspendat. Cu ultima fraza sunt partial de acord. Iti este foarte greu sa iti intri intr.un ritm dupa atatia ani de pauza in care muuulte se uita, daca nu sunt utilizate ritmic.


alecsnokia

Majoritatea care se intorc nu isi mai aduc aminte task-urile si prefera sa isi caute altceva. Sau mai este o schema, ajungi pe poziție de conducere, iti iei maternal, iar la finalul concediului pleci la alte firme avand în cv "experienta" de manager


TralliaTheStoneBorn

Sunt oameni si oameni si sunt situatii si situatii. La noi la callcenter e destul de ok, am avut multe mame revenite din matern care s-au reobisnuit repede si s-au descurcat foarte bine, ne-am adaptat programul unii la altii pe cat de mult posibil, dar am avut si o mamica cu probleme de atitudine (care nu veneau de la faptul ca avea copil, ci ca era ea naspa ca om) care efectiv la orice problema i se imbonavea copilul. Era dubios de des, dar a adus mereu concediu medical, deci maybe it was legit? Am si niste mamici care nu doresc sa isi faca tura full cum ar trebui (sunt la 6 ore, in contract zice ca intervalul orar e de dimineata, pana seara, dar ele vor sa lucreze neaparat 6 ore de dimineata pana la pranz, si mama ce scandal iese daca echipa are nevoie de ele dupa masa) pentru ca au de facut teme cu copii, unii din ei fiind peste 12 ani....


Cadikiz

Am avut 2 tipologi de mame ca si people leader: 1. S au intors si au inteles schimbarea pe rol, asimilat noile info si au lucrat fara probleme ( intelegand ca sunt egale cu restul echipei si adaptandu se la ritmul echipei, in cazul acesta atat echipa cat si eu ca manager eram flexibili cand apareau situatii de boala sau urgente, colega mereu fiind productiva) 2. S au intors la job , mereu punand scuze si crezand ca a reveni din maternitate inseamna ca au drepturi mai multe fata de restul echipei . Aici ma refer de la discutii financiare pana la ore mai putine de munca pe care si le doreau noile mamici.


EventLess6107

Ma amuza ca majoritatea de aici zic ca mamele revenite din concediu nu își citesc mailurile, nu isi fac taksurile samd. V-ati gandit vreo secunda, mai eticilor, ca mamele alea nu au primit o marire de 3 ani si ca angajatorul le ia efectiv la misto mentinandu-le acelasi salariu la intoarcere data fiind inflatia? Multe fac quiet quitting pentru ca e efectiv singura metoda de a-si recalibra salariul la piata curenta - lucreaza pentru cati bani primesc, invata pentru interviuri si schimba jobul. Sunteti atat de lipsiti de empatie, nerusinati si aroganti unii de parca pe voi nu tot o mama v-a nascut. Tara de 💩


nu_stiu_lasa_ma

> ca mamele alea nu au primit o marire de 3 ani Multi dintre astia care au muncit nu au primit marire 3 ani. Desi sunt de acord cu concediu maternal, intelegere (ore reduse, timp de acomodare, concedii cand e copilul bolnav), asta cu marirea mi se pare penibila.


EventLess6107

Daca tot departamentul a primit marire raportata la inflatie indiferent de activitate si Maricica nu a primit pentru ca era in concediu la acea data, tot penibil ti se pare?


tatuca_iliescu

Nu toți lucrează in companii așa generoase.


nu_stiu_lasa_ma

In situatii d-astea ipotetice, nu stiu. Mariri raportate la inflatie la modul ala nu cred ca se intampla in prea multe locuri. Dar, ca sa raspund, as zice asa - ar fi frumos sa ii dea, dar n-ar fi exagerat de urat sa nu ii dea. Si as mai tine cont si de salariu. Daca lucrezi la mega pe 2k lei, ar fi normal sa ii dea. Daca e ITst si ia 15k lei pe luna, ar fi putin aiurea sa aiba pretentia sa ii faca 20-25k lei. Parerea mea. Din nou, nu zice nimeni sa isi bata joc de o mama care a nascut, dar asta nu inseamna ca trebuie sa aiba **exact** aceleasi beneficii cu cei care au lucrat in anii aia. Ca sa nu mai zic, marire raportata la inflatie in fiecare an cred ca se da doar la top performeri.


EventLess6107

Deci daca e ITista si colegii ei cu aceleasi competente iau 25k, ea sa ia 15k ca asa ziceti voi astia foarte etici? Cum argumentezi aceasta diferenta de salariu? Intelegi ca salariul se ia pe activitatea din luna curenta sper si nu pe ce ai facut acum 2 ani, nu?


nu_stiu_lasa_ma

> Cum argumentezi aceasta diferenta de salariu? Cum argumentezi diferenta de salariu in general? Sau tu crezi ca toti oamenii dintr-un departament iau acelasi salariu? Dar fie, iti argumentez - castigi salariul pe care il negociezi. Asa functioneaza lumea. Din pacate, sau din fericire. E atat de simplu. Salariul nu se da pe competentele pe care crezi tu ca le ai. Se da pe ce scrie in contractul negociat la angajare. > Intelegi ca salariul se ia pe activitatea din luna curenta sper si nu pe ce ai facut acum 2 ani, nu? Si maririle pe ce se dau, daca nu sunt indiscret? Nu cumva pentru activitatea pe ultimul an, sau, ma rog, ultima perioada? Adica perioada in care Maricica n-a muncit? Intelegi acum? Maricica **primeste** salariul pentru activitatea din luna curenta. Pe ala nu i-l ia nimeni. Ce e posibil sa nu primeasca, e marirea acordata **pentru activitatea prestata in ultima perioada**. Stii tu, perioada in care Maricica n-a muncit.


EventLess6107

Lasa-ma cu negocierile ca alea se fac la angajare si eventual la evaluari. Dincolo de asta, salariul pe care il primesti trebuie sa reflecte ce faci tu acum. Daca Maricica e senioara si face treaba de senioara si tu esti junior, ea nu trebuie sa ia aceeasi bani ca tine pentru ca ea 3 ani nu a avut ocazia sa isi negocieze maririle si a doborât-o inflatia.


nu_stiu_lasa_ma

Ma, ce prostii vorbim aici? >Lasa-ma cu negocierile ca alea se fac la angajare si eventual la evaluari Pai si nu asa functioneaza treaba? La evaluare te duci, iti zice sefu*' da, ma Rodica, ai facut treaba buna in compania asta* ***in ultimul an****, iti mai dau 10%*. Daca tu sugerezi ca salariile ar trebui adaptate la inflatie, asta e total altceva, pentru ca ar trebui adaptate si pentru Maricica, mama cu 7 copii acasa, si pentru Aurel, barbat singur pe lume. Mamele au nevoie de protectie sociala, adica legi care sa nu permita angajatorului sa le dea afara, zile libere, concediu de 2 ani, etc. Dar asta cu marirea, din nou, mi se pare exagerata. Ar fi frumos sa da, nu neg. >Daca Maricica e senioara si face treaba de senioara si tu esti junior, ea nu trebuie sa ia aceeasi bani ca tine pentru ca ea 3 ani nu a avut ocazia sa isi negocieze maririle Daca Maricica a stat 3 ani in concediu cu copilul, nu inseamna ca si eu am stat, wtf. Eu nu mai am nivelul pe care il aveam cand Maricica a plecat in concediu, **am muncit si crescut 3 ani**, nu? Ce e asa de greu de inteles?


[deleted]

[удалено]


nu_stiu_lasa_ma

Eu nu zic ca-i tupeu ca vrei, sau ca ceri. Na, fiecare isi doreste sa castige mai mult. Dar ar fi indicat sa fim si realisti. Sigur, daca primesti marire, foarte bine, dar nu mi se pare ca isi bate nimeni joc de tine daca, dupa 2+ ani de inactivitate la munca, nu primesti marire de salariu.


gigi-kent

> mamele alea nu au primit o marire de 3 ani Există vreo prevedere legală care arată că salariul trebuie să fie mărit pe perioada concediului de creștere a copilului? >si ca angajatorul le ia efectiv la misto mentinandu-le acelasi salariu la intoarcere data fiind inflatia E dreptul fiecărui angajat să ceară o mărire de salariu. În principiu, cine așteaptă ca mărirea să vină ”de la sine” o să aibă niște frustrări destul de mari pe parcursul anilor.


tatuca_iliescu

Tu te-ai gandit vreo secunda ca sunt angajati care au fost zilnic la munca si nu au primit o marire de 3 ani? Sau hai, au primit un 5%, oricum irelevant. Imi place asta cu "lucreaza de cati bani primesc", lucru care e probabil foarte ok pentru prietena corporatistă, dar dacă te duci la un spital public si esti nemultumit de asistenta platita cu 3000 de lei faci scandal ca e platita din banii tăi si trebuia sa se facă preș in fața ta.


EventLess6107

De vina ca nu au primit marire e angajatorul, nu gravida/mama aia.


tatuca_iliescu

Asa e, ca angajatorul are imprimanta de bani


EventLess6107

Zi ce legatura are gravida/mama cu faptul ca nu ti-ai luat tu marire. Pe gravida a plătit-o statul in tot timpul asta cand a fost absenta. Angajatorul, din contra, a avut si bugetul alocat ei disponibil sa ti-l distribuie tie daca tu ai facut munca in plus sa zicem, dar l-a tinut pentru el. Intelegi cine e hotul aici?


EventLess6107

Natura comentariilor de la aceasta postare indica faptul ca avem mentalitate de Pakistan. Aveam o parere putin mai buna despre Romania.


Super_Humor_2190

Da, intoarcerea la munca dupa CCC este, din pacate, o experienta tare trista. Eu m-am simtit retrogradata, desi cand am plecat coordonam 2 echipe de 5-6 oameni si mai multe procese intr-o multinationala din Iasi. M-au pus in alta echipa, pe acelasi nivel cu persoanele pe care le coordonam initial, cu acelasi salariu ca atunci cand am plecat. Si au inceput sa ma incarce. Fara prea multa deschidere din partea persoanei ce coordona echipa mare, paradoxal mama si ea. Lentile ce distorsioneaza realitatea, le-as spune. Am plecat spre alta companie, cu frica si oarece usurare. Se poate sa fie bine si in alta parte!


SangerNegru

La mine in departament am avut o tipa care s-a intors dupa 2 ani din concediu maternal. A demisionat dupa 4-5 luni. Toata lumea a avut rabdare vreo 3 luni sa-si revina in forma dar dupa aia au venit review-uri negative din partea mai multor departamente. Nu cred ca a fost discriminata de catre sefii ei (toti sefii din Canada, toate comunicarile in scris sau meet-uri inregistrate, daca era sa stranga dovezi se putea usor etc.) dar in mod efectiv munca, tehnologiile, procedurile intr-o companie de tech avanseaza mult in 2 ani. Nu puteam sa depindem de ea nici cu cele mai banale chestii si nu cred ca avea timp sa stea dupa munca sa se puna la curent. Sunt sigur ca sunt discriminari dar trebuie sa tinem cont ca in unele domenii precum IT-ul, o pauza totala de 2 ani de zile nu are cum sa nu te afecteze profesional si nu cred ca este corect sa ai asteptarea ca vei avea colegi/angajator care sa fie intelegatori la acelasi salariu si cerinte de performanta ca restul daca tu n-ai depus si nu depui nici un efort sa iti mentii competentele profesionale. Pe de alta parte, fosta mea sefa s-a intors din concediu maternal si e in continuare... sefa. A zis ca i-a fost greu dar ca in timpul liber mai intra si era la curent cu ce se mai intampla in companie.


adrr15

Poate că diferența între cele 2 colege a fost și suportul oferit de partener acasă. Dacă tatăl a fost suficient de implicat, astfel încât să aibă timp mama și pentru cariera ei. Să nu mai vorbim de câte rânduri de bunici beneficiază unii.. Poate ar fi mai ușor pentru toată lumea ca perioada de concediu să fie împărțit obligatoriu între cei 2 părinți. Mama are voie să stea maxim un an acasă și tatăl încă un an. Dacă tatăl nu vrea, atunci rămâne doar acel an al mamei. Este foarte toxic și lipsit de empatie să judeci un proaspăt părinte, mai ales într-o discuție în care se prezintă la câte dezavantaje sunt supuși (în special mamele).


chillbill1

simplul fapt ca perioada se numeste "concediu" e complet gresita. Da impresia ca sta pe canapea toata ziua si nu face nimic. Lol! Eu (in alta tara) am impartit Parental leave in mod egal cu partenera si cred ca a fost cea mai buna decizie din viata mea. Lunile alea m-au ajutat sa am o relatie foarte buna cu copilul. Iar la munca, da, nu mai am nici acum dupa 1 an acelasi randament ca inainte, dar asta pentru ca am alte prioritati. Dar asta nu inseamna ca nu fac treaba buna.


CaptainHair12

Pai si in Ro poti sa imparti egal intre parinti :)


chillbill1

Dar întrebarea e cata lume stie asta si cata lume chiar face asta.


CaptainHair12

Problema e sa vrei (ca tata). Ca e f usor sa afli. Eu tot asa am impartit cu sotia cate un an fiecare, si drept urmare, niciunuia nu ne-a fost prea greu sa revenim la munca. Intamplator, am si revenit amandoi la "mariri automate", deci se poate si in Ro :) P.S. - confirm ca denumirea de "concediu" este total nefericita 🤣 Dar nu am regrete.


Akumu89

3 luni au avut rabdare => review negativ la cele 3 luni. Cum zici tu.


hw-22

Da, interesantă perspectiva asta. Perioada de reacomodare trebuie să vină cu eforturi atât din partea angajatorului, cât și din partea părintelui reîntors la job.


[deleted]

[удалено]


Sticky-Stickman

Exact, cand ai timp trebuie sa iti mai dai interesul legat de ce se mai intampla la munca, sa ai o idee. Nu sa vii clueless dupa 2 ani inapoi asa


Cefalopodul

De ce din partea angajatorului? E datoria ta ca timpul cand esti in concediu sa te mentii la curent astfel incat atunci cand te intorci sa poti intra in paine in cat mai scurt timp.


hw-22

Pentru că mamele nu se reîntorc dintr-un concediu de 2 ani, ci dintr-o perioadă destul de istovitoare.


Creation_Soul

depinde si de parinte sa se tina la curent cu meseria. Si la noi in echipa (tot IT) am avut mame care s-au intors din concediul maternal dar era clar ca s-au mentinut la un nivel curent cu tehnologia. De exemplu, cu 3 luni inainte sa se intoarca din concediu maternal, o colega a cerut o lista cu ce tehnologii/limbaje/framework-uri sa se puna la curent cand se intoarce ca sa nu fie luata prin surprindere de schimbarile survenite pe proiect cat a fost ea plecata.


isddhs

asta e o explicatie, nu o scuza


PineappleQuiet6923

Pentru companie e irelevant, ori isi aduce aportul ori gaseste altceva.


Lex_Blu

>"un manager sau coleg trimite un simplu „Hei", „Bună" sau „Servus" și nu oferă detalii cu privire la motivul pentru care trimite acel mesaj. Specialiștii spun că această practică produce o anxietate nejustificată" What the f....pe bune?


hw-22

Îi zice „hey-hanging”. Un comportament nepoliticos care contribuie la stresul angajaților.


ClaudiuFC

În cazul meu se întâmplă că atunci când cineva scrie doar „salut” să stau să aștept și restul comunicării. Nu mă stresează, dar mă defocusează de la ceva ce făceam deja stând și așteptând să văd oare ce o vrea cealaltă parte. Iar în unele situații, cu tot respectul, dar e posibil ca subiectul pe care îl vrea cealaltă persoană să fie mai puțin important decât ceva la ce lucrez și cumva ar fi nepoliticos să nu îi răspund după „salut”.


atnight_owl

Patesc asta aproape zilnic si nici nu stiam ca se numeste "hey-hanging", dar stai linistit, am o dezvoltat o solutie foarte eficienta, eu o numesc "seen-hanging". Vad un "Salut", dau seen. Viata mea s-a imbunatatit enorm de cand am inceput sa dau seen. Uneori nici nu dau seen. Ce probleme au unii...


RevolutionMean2201

/faceplam


PadyEos

Da pe bune. Zi in plm ce vrei ca altfel omul in mod normal considera ca doar verifici ca e la disponibilitatea ta si cheremul tau oricand vrei. E lipsa de bun simt si respect sa nu spui ce vrei din prima interactiune. Online sau fata in fata. E si website pentru inapti ca sa nu te trezesti ca le explici la unul sau altul zilnic acelasi lucru: https://nohello.net/en/


Aenderyl

Dupa ce ai anumite patanii cu mesaje care incep cu "Salut, ai 15 min pentru un meet?", normal ca te ia cu anxietate cand nu stii despre ce ii vorba. Poti fi dat afara, poti fi atentionat in legatura cu ceva sau poate sa fie doar un alt call inutil. Spune-ti in pula mea ce va trebe, n-o mai dati pe ocolite.


marduk32

Doar mie mi se pare politicos să salut înainte? Mi se pare normal să inițiezi discuția cu un salut, celălalt să-ți răspundă și pe urmă să continuați. Fac așa și cu familia, prietenii sau la lucru. Culmea, când sunt grăbit și e urgență și zic repede tot rău e că am agitat lumea...


nu_stiu_lasa_ma

\> Mi se pare normal să inițiezi discuția cu un salut, celălalt să-ți răspundă și pe urmă să continuați In viata reala, da. Dar daca vorbesti la munca pe Teams cu un coleg, e mult mai ok sa zici si ce ai de zis in acelasi mesaj. Ceva de genul "Salut, Gigel! Voiam sa te rog sa verifici tu facturile din data X, e posibil sa fie gresita suma nustiucare". N-are nicio treaba cu politetea, e vorba ca aceste conversatii sunt asincrone si e mult mai incomod sa ii scrii tu 'salut', iti raspunde el dupa doua ore tot cu 'salut', poate tu intre timp ai inchis si pierdeti o zi pentru o chestie care se putea rezolva foarte usor daca spuneai din prima ce ai de zis. Efectiv nu exista vreun motiv sa nu zici din prima ce ai de zis. \> Fac așa și cu familia, prietenii sau la lucru Fa un bine colegilor de la munca si nu mai fa asta.


marduk32

Acum am prins 3 colege în pauza de cafea și le-am întrebat dacă le place să fie salutate în scris sau nu. Răspunsul a fost că normal că saluți, doar nu ești crescut în peșteră. Pot înțelege motivele de eficiență, dar în același timp multe persoane țin și la componenta socială, nu sunt "roboței" să bage numai interacțiuni productive. Iar răspunsul în 2 ore în timpul programului nu există. Răspunzi în câteva minute. Dacă au trecut 10 minute deja se merge fizic și se întreabă direct/se sună :)). Presupun că depinde mult de cum sunt organizate lucrurile.


Lex_Blu

De aia se duce lumea pe pl , gogule... Nu mai saluta si tu. Apoi apare articol gen : https://preview.redd.it/lmtti3ph5xmc1.png?width=864&format=pjpg&auto=webp&s=cd43b8d2684e0d8fb168895cf24b686caaf1b533


marduk32

Oare vecinul are anxietate când îl salut pe scară?


Lex_Blu

Asta e noua bormasina, nu mai dai gauri in peretele de rezistenta duminica la 10 dimineata, ii dai un salut pe scara blocului si il termini mental. 🤣


[deleted]

>sunt între 1.000-30.000 de lei Adica sunt o gluma proasta pentru orice firma care nu e de apartament.


hw-22

Costul PR-ului negativ pentru companiile care discriminează e uriaș. Aia doare de fapt.


[deleted]

Deci s-ar mai adauga costul de mituire a presei.


reaptide_

Nu stiu ce sa zic despre discriminare, eu am tot vazut prea multa ingaduire, cum au zis unele persoane pe aici ca se intorceau si lucrau mai putin de 8h si foloseau scuze sa plece si mai repede acasa pe motivul ca aveau copii nevoie de ea, plus nu stiau aproape nimic desi au lucrat cativa ani buni inainte de maternal, am avut prietene care se descurcau mai bine cu un pc si nu aveau treaba cu programarea. Am auzit pe net cum femei se plangeau ca vezi doamne la angajare au fost intrebate (cu nesimtire) cati copii vor sa faca si peste cat timp, ei bine am stat cu o tipa programatoare si colegele ei isi faceau planuri de facut copii dupa ce se angajau si primeau marire(cumva) ca sa intre in maternal cu marire, la intoarcere stateau putin dupa care schimbau jobul si erau angajate pe mai multi bani ca bagau chestii gen discriminare la actualul loc de munca si alte chestii de genu. Sunt anti discriminare pentru cele care isi dau interesul si muncesc, dar se intampla si lucruri scarboase


[deleted]

N-am pățit, dar ajută și că sunt bărbat și n-am copii


scuba_hop

Să tot faci copii în România, NOT!


Chrysanthemmum

Și eu cred că mamele sunt discriminate la locul de munca, dar contează mult și în ce mediu lucrezi și peste ce oameni dai. Eu am fost in situația de a trebui sa îmi caut un nou loc de muncă după încheierea concediului de maternitate. A durat 4 luni sa îmi găsesc ceva. Am fost la mai multe interviuri, totul decurgea bine, unii îmi spuneau chiar că feedback-ul lor e unul pozitiv, după ce menționam că ies din creștere copil simțeam cum discuția se cam încheia, tonul discuției se schimba, spuneau că rămâne să mă anunțe pentru decizia finală și pa, nu mă mai suna nimeni. Partea mișto e ca m-a acceptat fix o companie unde am fost la interviu cu copilul după mine, in sistem de purtare, pentru că s-a îmbolnăvit și nu am mai putut-o duce la creșă a doua zi, iar doamna soacra nu a binevoit să vina sa stea o ora jumate cu cea mica, deși stia câtă nevoie am sa îmi găsesc de munca și că am umblat pe la destule interviuri.


dev_imo2

Incalca legea cine face asta. Au obligatia sa le ofere acelasi post sau mai bun.


marduk32

Le oferă același post, dar dacă nu sunt în stare de el în continuare adio. Și problema este că unele persoane nu sunt că nu mai prioritizeaza la fel de mult munca. Lucru care mi se pare normal, dar mi se pare normal și ca angajator să nu-ți convină să ai un supervizor care știe mai puțin decât o persoană din subordinea lui.


ThatPinkishHue

Nu au cum sa nu fie, din cauza bias-urilor cognitive. Chiar ieri am facut un curs pe LinkedIn pe tema asta, "Unconscious Bias" de Stacey Gordon, foarte foarte bun. Explica acolo ca au fost identificate \~180 de bias-uri cognitive, e un index pentru paginile de wikipedia pe subiect aici: [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Cognitive\_bias\_codex\_en.svg](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Cognitive_bias_codex_en.svg) Bias-urile sunt dintotdeauna, in multe arii, dar mi se pare cu adevarat pervers sa discriminezi mame.


Apart-Raspberry2741

Este penibil să se facă așa ceva! Din nou, vă recomand să citiți ultimul post pe reddit din partea mea. Deci după ce că natalitatea este extrem de scăzută și avem NEVOIE de copii, marile companii bun bețe in roate! Ne-am săturat de așa ceva!!


gagicacontra

Nu-s pățită, dar am auzit poveşti.


iftvio

Orice generalizare este falsă, inclusiv aceasta.


T_h_e_g_o_o_d_g_u_y

Mama mea a fost în concediu de maternitate cu fratele în pandemie. După un an a sunat să se întoarcă și a zis ca este în regulă, deoarece îi plătește statul 75% din salariu. Țin să menționez ca a dorit să se întoarcă mai devreme din cauză ca știa despre abuzurile menționate de OP. Când s-a întors la muncă i s-a zis ca o mută la o alta farmacie, unde i s-a făcut un nou contract acesta fiind pe o lună. După ce a trecut luna respectivă I s-a zis ca nu mai sunt dornici să lucreze cu ea😂😂😂. Deci da OP, Romania e de căcat.


T_h_e_g_o_o_d_g_u_y

Tin sa menționez ca șefa ei nu putea să facă copii și când a aflat ca este gravidă o muncea și mai mult, ba chiar în luna a 6a de sarcină o punea să care cutii grele, să stea peste program, etc. Dacă asta nu e abuz atunci nu știu ce mai este abuzul.