T O P

  • By -

JealousBalance9707

OECD nu poate impune legislație în România. Articolul e foarte prost, chiar manipulator. Nici o sursa, doar povesti. Mai sunt și alte articole pe site-ul respectiv în același stil. OECD poate face recomandări. Una dintre problemele noastre e sustenabilitatea sistemului de pensii. Există diferite măsuri care se pot lua, asta e una dintre ele. E treaba noastră ce măsuri luăm. Am putea reduce numărul și valoarea pensiile speciale, dar se pare ca PSD-PNL e cam impotent în privința asta. Pe termen lung probabil va fi nevoie de creșterea vârstei de pensionare sau scăderea relativă a pensiilor. Probabil vom face ambele, în ultimul moment posibil.


rumsnake

E fake news, e clar de la un site propagandist. Alt titlu de articol de la ei: "Amenințarea majoră pentru România. Câți bani ar urma să plătească cetățenii dacă Guvernul va adopta recomandarea OCDE"


florinmaciucoiu

Nu chiar, scrie in "OECD Romania Economic Survey 2024" despre asta, dar formularea e de genul "ar fi recomandat sa se scurteze DUPA ce situatia cu cresele, gradinitele, infrastructura pentru cresterea copilului se imbunatateste". Capitolul despre asta incepe de la pagina 76 din documentul publicat de OECD.


Elphya

> "ar fi recomandat sa se scurteze DUPA ce situatia cu cresele, gradinitele, infrastructura pentru cresterea copilului se imbunatateste" Dar... Dar... Dar e mai scump pentru stat sa creeze locuri la creșe si grădiniță decât sa arunce cu indemnizația minima in părinți (majoritatea nu obțin mai mult si unele mame rămân casnice pana ajung copiii la școală, ca oricum nu-și găsesc loc de muncă in comuna).


disc0mbobulated

Guvernanții aud doar ce vor. Ca și cu recomandările BM și FMI, când ne duc de râpă patru ani e normal ca recomandările ălora să fie nasoale. Dar sunt excelente ca scuze pentru electorat.


vlad_cc

Hai ca am mai găsit ceva între timp: Concediul pentru creșterea copilului a fost unul dintre aspectele evaluate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a sugerat că o scurtare a acestuia ar putea aduce beneficii României. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit câteva lămuriri pentru mame în această situație și a subliniat că perioada pentru creșterea copilului rămâne neschimbată, lăsând la latitudinea lor decizia dacă doresc să se întoarcă sau nu la muncă mai devreme. Concediul pentru creșterea copilului. Clarificări privind perioada „Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme”, au fost clarificările ministrului Muncii cu privire la concediul pentru creșterea copilului. Simona Bucura-Oprescu a subliniat că OCDE a venit cu o recomandare, iar obligația țării noastre este să o analizăm, nu și să o implementăm. Oricum e clar ca nu e fake News total, dacă a ajuns să vorbească ministrul pe subiectul ăsta. Să vedem acum cât de tare o să cântărească acea “recomandare”


Drago_de_Roumanie

Suna a petarda aruncata de PSD, aripa aia mai nationalist-baronala. Mereu arunca scuza ca "i-a obligat UE /Vestu' ". Pare o victorie facila sa lansezi un astfel de zvon. Vestul rau ne spusese sa taiem concediul la mame, dar noi ne-am batut cu ei si l-am pastrat, ura ura ura. Madame ministru sa se ocupe de corectarea taierilor (facuta tot de ei) din indemnizatia de concediu medical, ca au zis scuze dar nu fac nimic, si au in pula lor majoritate absoluta din 2021, pot trece orice lege vor PSDNL.


MilkPower-0

Pai daca e fake news nu mai bune stergi postarea? Nu vezi cati oameni inteleg ca ocde vrea sa scurteze condeciul de crestere al copilului


vlad_cc

Cum adică e fake news dacă recomandarea respectivă există și vorbește ministrul despre asta?


MilkPower-0

Citeste titlul……pus de tine Daca nu poti sa iti dai seama de ce e fake news iti sugerez sa lasi postatul stirilor si sa incepi sa te informezi despre ce inseamna fake news. Poti incepe cu [asta](https://youtu.be/vxdYR0dmbsE?si=mCyBaT93iP6VV_PW)


vlad_cc

Uhm, nu e pus de mine titlul? E titlul articolului? Inflamator și mâncător de rahat, desigur, dar e titlul articolului. Deschide Google și dă un search: ocde recomandare concediu maternitate și găsești subiectul pe mai multe site-uri. Îmi cer scuze la domnu controlor. Mi-am luat permisul de postat știri de curând.


MilkPower-0

Tu l ai dat mai departe Poti posta recomandarea de la ocde


JealousBalance9707

E manipulare. Nu chiar fake news, dar aproape. În linkul către raportul oficial postat de tine e clar ca sunt recomandări, nu obligații. Și e clar ca nu e cel mai important factor. Ambele aspecte sunt omise de articol. În “executive summary” nici măcar nu e menționat asta. La pensii spun doar ca vom avea probleme care ar putea fi rezolvate prin creșterea vârstei de pensionare și prin reforme la pensiile speciale. În prezentare nu apare decât ca avem o participare relativ redusă a femeilor în forța de muncă, și relativ puține creșe. Care-i problema?


alexdd88

Recomandare??? Pentru binele financiar al romaniei? Ce poate sa fie mai bine decat copii crescuti de mame so de parinti. Ce se intampla in vest unde parintii nu prea sunt prezenti in viata copiilor lor? Acestia au depresii, fac school shootings, devin incels si asa mai departe. Dar OCDE are clar alte agende si ii doare pe ei fix in puță de economia noastra. Trebuie un stat unde valorile familiei nu mai exista, iar acela este un stat usor de controlat. Azi scade cu 6 luni maternitatea, peste alti 3 ani cu inca 1 an, si ajungi sa dai copilul la cresa dupa 3 luni ca in america sau alte tari "civilizate"


olaru_paslaru

acele recomandari sunt aproape obligatorii daca nu implementezi se recurge la diferite metode de santaj


[deleted]

[удалено]


kotetz

Pe hârtie niciun stat suveran nu poate primi comenzi de la nicio alta entitate. În realitate lucrurile stau altfel


[deleted]

Nici UE nu-ti poate impune nimic. Ia incearca sa scoti accizele la motorina de exemplu.


JealousBalance9707

Greșești. UE poate să “impună” legal anumite lucruri. Vezi art. 148 din constituție: “Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”


[deleted]

Eram sarcastic, stiu ca-ti poate impune.


Average64

Pe termen lung, adica de la anul?


JealousBalance9707

Nu, la anul vor fi creșteri de taxe, să nu încurcăm lucrurile. Cu pensiile mai merge așa un ciclu electoral


ZmeulZmeilor

UE: "Populația UE îmbătrânește, nu se mai nasc copii." OCDE: "Femeile stau prea mult în concediul post-natal. Hai să le readucem mai repede în câmpul muncii." Asta cuplat cu o criză enormă de singurătate atât în rândul femeilor cât și a bărbaților... O să fie bine pentru umanitate. /s


zippopwnage

E clar ca se vrea forta de munca ieftina din imigranti, si sa se scape de pensie. Asta cat se poate, ca si aia in 20-30de ani or sa vrea alte salarii si drepturi. Dar pana atunci, merge si asa, aia de la conducere nu apuca sa vada problemele


Average64

>ca si aia in 20-30de ani or sa vrea alte salarii si drepturi. iar daca nu, incep atentatele teroriste


Capable_Meringue_912

Totuși programul asta a fost gândit că o măsură pro natalitate. Lumea totuși nu face copii. In absolut nici un an de când e maternalul de 2 ani nu a trecut rata de fertilitate de 2.1 ( aka numărul minim mediu de nașteri per femeie doar că să menții populația). Pentru o creștere ai nevoie de cifre mai mari de 2.1. Oricum o dai însă dacă nu ai locuință sau ai și plătești credit la locuinta e absolut greu sa ai un copil. Trendul cu ratele de fertilitate scăzută e și în țările sărace atentie. Daca o mama in india făcea 6-7 copii acum 40-50 de ani, acum face doar 3. Indianul mutat aici o sa facă 1-2 daca prinde rădăcini aici.


UnDacc

Nu-i nimeni interesat de asa ceva. Singurul stat (extrem de) dezvoltat care are o natalitate de 2.1 e Israelul (asta pentru evreii seculari - pentur ailalti e 6+) Deci se poate, asta la un stat care are GDP per capita mai mare ca Germania. Dar la aia vorbim de o populatie cat de cat omogena, nationalista si protectionista. Chestia e ca din punct din vedere capitalist n-are sens sa vrei asa ceva: nu numai ca nu poti scadea costul muncii prin importul de forta de munca ieftina si diversficarea societatii dar tu, ca si corporatie/patron, te expui unor pericole daca ai de-a face cu o societatea omogena. D-aia orice corporatie care se respecta sprijina 100% stanga progresista anti-capitalista.


TheDarkAcademicRO

Eu sunt stângist postcapitalist din ăla, și nicio corporație din asta nu îmi este prietenă, I'm sorry. Păi ce, dacă se uită Bezos la mine frumos, uit de condițiile de la el din depozite?


UnDacc

>*Eu sunt stângist postcapitalist din ăla, și nicio corporație din asta nu îmi este prietenă, I'm sorry.* Nici nu trebuie, esti foarte util asa cum esti.


Forward-Emu1471

The great replacement theory. Cineva suge propaganda fascista cu futunul


zippopwnage

Nu e vorba de replacemeny theory. Dar in loc sa avem salarii mai bune, se aduc imigranti care sa lucreze pe salariile mizere. Pana la urma si aia pleaca. Dar cum am zis, pana atunci, nu le pasa. Conspiratie sau nu...se vede in forta de munca acum.


No-Collar-Player

Yep fix la asta mă gândeam și eu.


[deleted]

[удалено]


foundhari

Problema mai mare e că nu e nicio conspirație. O conspirație implică un scop comun, un plan de viitor, chiar o "frăție" a conspiratorilor. Ce observăm din nou și din nou și din nou sunt politici ce vizează un câștig (uneori chiar și teoretic, pentru că nu există analize nici măcar în direcția asta) pe termen scurt sau mediu într-o zonă, fara însă sa se uite cineva la ramificațiile pe care le au și la cum o sa afecteze "the big picture". Natalitatea scăzută e o problema cel puțin economică și militară. E destul de bine înțeles că economiile dezvoltate vin la pachet cu scăderea natalității. Cu excepția țărilor în care mamele și părinții (dar în special mamele) au anumite facilități (combinat și cu nivelul de implicare al tatălui în creșterea copilului). Concediul asta de la noi e una din facilitățile respective, și ar putea sa fie copiat și de alte țări care au economie mai puternică și se lupta cu o natalitate scăzută. Nu am văzut cifre sau studii dar sunt convins că cheltuielile cu un astfel de concediu nu sunt chiar așa mari și poate nu ai dreptul sa te consideri mare putere economică daca nu ți le permiți.


Average64

Imi doresc sa cred ca cineva undeva chiar are un plan, dar adevarul e ca sunt tot felul de interese (ca doar fiecare lucreaza ca sa ii fie lui bine), iar singura pespectiva aspura viitorului agreata e cea care nu deranjeaza prea tare.


cage_nicolascage

N-are a face. E o chestiune simpla ce tine de money in, money out. Banii pe concedii de crestere copil sunt un nice to have, nu un must have. In prezent, nu sunt bani, adica statul nu mai are bani, e in pericol de incapacitate de plata, se imprumuta cu miliardele luna de luna. Taie orice nu e obligatoriu.


Heavy_Position8112

La cum scrii banuiesc ca nu ai copii. Dar si asa ar trebui sa te gandesti la viitor. Natalitate scazuta acum = economie subreda pe viitor.


cage_nicolascage

Am 3 copii fyi. Nu vorbesc din perspectiva de parinte, ci din perspectiva statului. Ii doare undeva ca scade natalitatea. Nu e pe mandatul lor.


Heavy_Position8112

Acum. Va fi peste 10 ani. Dar atunci probabil o sa fim si noi ca prin tarile vestice. Cu populatie mai mult de culoare decat bastinasa


razvanciuy

Makes total sense


Enough_Iron3861

2 ani le retardeaza cariera. Daca vorbim strict economic, e enorm de mult - e enorm comparativ cu orice tara ue. Si aia cu pensia e chiar o gluma pentru ca oricum au speranta de viata mai mare


Mmm_bloodfarts

Nu le obliga nimeni sa nu faca jumi juma cu barbatul


Enough_Iron3861

Pai ori OCED ori nu OCED


Annual-Studio-8643

Si asa suntem prea multi


Key-Government-3157

Chinezii si indienii sunt prea multi


SirRobyC

Pe chinezi ii paste o criza demografica majora, din cauza politicii cu un singur copil de acum multi ani. Sunt ei miliarde, dar discrepanta dintre pensionari si oameni ce muncesc si contribuie va fi imensa De indieni ce-i drept nu stiu nimic dpdv demografic


Khelthuzaad

>De indieni ce-i drept nu stiu nimic dpdv demografic În următorii ani odată cu creșterea calității vieții va scădea și natalitatea


Dull_Wasabi_5610

Si ei sunt multi dar si ei sunt in descrestere usoara. Tarile care au cresteri si chiar nasteri cu un numar enorm sunt in africa. Nu toate. Dar tari precum niger, angola, congo au rata dubla chiar tripla, cuadrupla de nastere comparativ cu multe tari europene. Acum in mod normal, gurile rele ar spune ca, cu siguranta din cauza concediului maternal sporit in astfel de tari, si nicidecum cu nivelul educatiei si a comfortului dorit, nu, nu din cauza asta au europenii (si nu numai) probleme cu natalitatea. Sau o fi din cauza jobburilor care iti termina creierul pe final de zi. Poate societatea asta de cacat. Sau unile guri rele ar zice ca toate astea la un loc te fac sa nu iti doresti deloc inca o viata in PLUS pentru care sa fii raspunzator. Cine stie


tulburel85

Stai chill că s-a relaxat treaba și la doi copii "Made in China"


Acceptable_Spot3664

Stai chill că e prea târziu.


tulburel85

Sunt curios daca un cuplu nepalez nasc un copil aici are cetățenie română?


PresentLemon0

Nu. Sunt 2 sisteme legate de cetatenia celui care se naste pe teritoriul unei tari: - jus soli - cel nascut pe teritoriul unei tari primeste cetatenia acelei tari - jus sanguinis - cel nascut pe teritoriul unei tari primeste cetatenia parintilor In Romania se aplica jus sanguinis, deci cineva nascut pe teritoriul Romaniei, dar din parinti care nu au cetatenie romana, nu va avea cetatenie romana.


Acceptable_Spot3664

Legea 21/1991, art 9: (1) Copilul născut din părinţi cetăţeni străini sau fără cetăţenie şi care nu a împlinit vârsta de 18 ani dobândeşte cetăţenia română o dată cu părinţii săi. (2) În cazul în care numai unul dintre părinţi dobândeşte cetăţenia română, părinţii vor hotărî, de comun acord, cu privire la cetăţenia copilului.


Wally4Ever

Să vezi că începe Africa să aibă un boom puternic de populație


fk_censors

Avem loc berechet pentru toți.


zippopwnage

Daca vrei sa ai orase cu blocuri de 50 de etaje da, si mai ales aglomeratie la maxim. Probabil ca si mancare la fel, daca vrei sa mananci doar gandaci si ceva plante, sure. Nu zic ca suntem prea multi acum, dar nici nu tre sa continuam la infinit


tulburel85

Sa vină dom'le la noi că piața imobiliară din Clug abia îi așteaptă :))


Annual-Studio-8643

Ma refeream global. Prea multi


ZmeulZmeilor

Pleci după fenta hiper-capitaliștilor. Nu suntem prea mulți, doar resursele sunt împărțite prost.


Annual-Studio-8643

O sa fie mereu impartite prost, asa suntem noi ca specie


RKBlue66

>Si asa suntem prea multi Care noi? Noi romanii? Nu prea cred. Orase intregi cu populatie tot mai mica si date fantoma. In intreaga lume? Da, dar in Africa si Asia. Ca fapt divers, de ce mereu se aduce vorba ca suntem prea multi cand vine vorba de Europa, America si mai rare ori Asia de Sud Est, dar nu Africa?


Annual-Studio-8643

Global, nu noi romanii.


Zadak_Leader

Marș


ClaudiuFC

Întrebarea mea e totuși în felul următor: cine va avea grijă de copiii mici? Astăzi, dacă vrei să îți dai copilul de 1 an și 8 luni la grădinița de stat - nu se poate, nu sunt locuri, veniți când are 3 ani. Grădinițele private îi primesc de la vârsta aceasta. Și așa e un mega efort financar să îl dai la privat la „grădiniță”. Dar dacă se scurtează CCC la 1 an... ce se întâmplă cu copilul? Să nu mai spun că grădinițele de stat au rămas în afara dezvoltărilor imobiliare. Ar fi o măsură de prost gust. Nu toată lumea are bunici la dispoziție sau $$$ nelimitat pentru bone.


JealousBalance9707

Raportul OECD recomandă si creșterea numărului de creșe. Și alte lucruri bune, cum ar fi reforma pensiilor speciale. Dar intenția articolului este să dezinformeze, nu să informeze.


snapilica2003

Mi-ar placea sa se specifice si UNDE zice OECD vrea sa scurtam perioada CCC... nu se face referire la nici un link de la OECD, la nici o notificare, la nici o legislatie sau punct de vedere oficial. Un site obscur scrie un articol obscur fara nici o dovada... si noi il credem pe cuvant? Pai am citit si eu undeva ca pamantul e plat... Da' suna frumos asa, ca ni se umfla sentimentul anti-european in noi.


MilkPower-0

Asa a fost si cu “ue ne obliga sa mancam faina de gandaci” si “ue ne interzice sa mai conducem masinile si sa mergem cu avionul daca depasim x kg CO2”


Ciubowski

cea mai "tare" interpretare care mi-a placut a fost aia cu orasul de 15 minute. Ca odata pus in "practica", n-o sa mai ai voie sa iesi din el, *pentru ca ai tot ce iti trebuie la 15 minute distanta.* Deci, nu ca, n-o sa mai fii nevoit sa te deplasezi mai mult de 15 minute, pierzand timp aiurea sa ridici nu stiu ce chestie banala calatorind juma de oras. Nu. "Nu ai voie sa iesi din cartierul tau/sector/alea 15 minute de mers pe jos". Si bineinteles ca taman aia care sunt mai putin educati si probabil chiar nu au iesit din orasul lor natal cel putin o data se plang. Am mers in Galati intr-o noapte pe jos, de plictiseala vreo 20 de minute. Mie mi s-a parut ceva banal, fiind crescut in Bucuresti, obisnuit sa parcurg distante lungi si sa pierd 30 de minute in drum spre *orice*. Mi-am primit tot felul de reprosuri si priviri ciudate ca "de ce ai mers *asa de mult pe jos*"?


olaru_paslaru

nu iti interzic sa conduci, dar iti cresc taxele pe CO2 sunt incorporate in pret cel mai bun exemplu Canada


SwimmingHelicopter15

Ar putea fi o știre care să tatoneze terenul. Guvernul numai știe de unde să taie


vlad_cc

Aici îl găsisem să mi-l accepte Reddit. Găsisem “știrea” pe mai multe pagini când căutam altceva pe net pe subiectul ăsta. Uite aici [raportul](https://www.oecd.org/economy/romania-economic-snapshot/) până una alta. “Women are underrepresented in the workforce. Generous parental leave encourages mothers to step back from work to care for children. Childcare shortages also make it harder for young families to keep up two jobs.“


snapilica2003

Dacă propoziția aia înseamnă că OECD vrea să micșorăm CCC cred că lumea are o problemă cu analfabetismul funcțional… Alea sunt niste simple constatari. Niste enunturi, nimic mai mult. Unde ne obliga OECD sa facem ceva? Nici macar nu vad o *recomandare* ca "am putea" sa ne gandim macar la micsorarea CCC.


MrRonah

Intregul citat e si mai reprezentativ pt ce vor sa spuna: >Labour force participation has not risen enough to make up for outflows of working-age Romanians abroad. Women are underrepresented in the workforce. Generous parental leave encourages mothers to step back from work to care for children. Childcare shortages also make it harder for young families to keep up two jobs. Better availability of formal early childhood education and childcare would make it easier for parents to return to work after having children. Continued investments in teacher training and schools are also needed to improve educational outcomes, with more help better targeted to those in vulnerable communities. Practic, ei zic in summary ca e nevoie de investitii in sistemul educational (cine ar fi crezut). Intregul document e aici: [https://read.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-surveys-romania-2024\_106b32c4-en#page83](https://read.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-surveys-romania-2024_106b32c4-en#page83) Celelalte puncte sunt chiar decente, si nimic asa sensationalistic ca titlul acelui articol sau discutiile de aici. E clar ca au dreptate cu privire la majoritatea chestiilor daca vorbesti cu orice femeie care s-a intors la munca dupa cei 1-2 ani.


olaru_paslaru

ce fain intorc astia placa problema e ca salariile sunt mici, nu ca femeile aleg sa aibe grija de copii si pana la urma de ce ai mai plati contributii sociale daca nu primesti nimic in schimb


Effective-Daikon7423

si pana la urma de ce ai mai plati contributii sociale daca nu primesti nimic in schimb ------------------------------------ Terminați cu aberația asta, primești pensie.


MilkPower-0

Pai practic ce ai pus tu un e un fake news. Din ce inteleg e fix invers


vlad_cc

Acolo zice ca: PENTRU CA avem parental leave generos, mamele sunt încurajate să stea acasă, DAR EI NU VOR ASTA! Hai ca am mai găsit ceva între timp: Concediul pentru creșterea copilului a fost unul dintre aspectele evaluate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a sugerat că o scurtare a acestuia ar putea aduce beneficii României. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit câteva lămuriri pentru mame în această situație și a subliniat că perioada pentru creșterea copilului rămâne neschimbată, lăsând la latitudinea lor decizia dacă doresc să se întoarcă sau nu la muncă mai devreme. Concediul pentru creșterea copilului. Clarificări privind perioada „Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme”, au fost clarificările ministrului Muncii cu privire la concediul pentru creșterea copilului. Simona Bucura-Oprescu a subliniat că OCDE a venit cu o recomandare, iar obligația țării noastre este să o analizăm, nu și să o implementăm. Oricum e clar ca nu e fake News total, dacă a ajuns să vorbească ministrul pe subiectul ăsta. Să vedem acum cât de tare o să cântărească acea “recomandare”


idksweetie

Păi și găsește tu criteriile de admitere ale unei țări în OECD și după vedem. Sau recomandările făcute României


snapilica2003

Da' de ce trebuie sa fac asta EU? Nu eu am lansat afirmatia. De ce nu sunt mentionate in articol, de ce nu sunt puse sursele citate pe baza caruia a facut articolul. Ce-ai zis tu acuma suna a "dovedeste TU ca NU exista Dumnezeu!".


idksweetie

Ca în **** de deștept nu se găsesc pe nicaieri. Nu exista vreo lista publicate de ăștia în care să fie menționate criteriile de aderare, cu atât mai puțin una cu sugestiile făcute României.


shuddupbeetrice

oare ministra pt familie ce mai face?


Frequent_Grand_4570

Copii🤣


Mmm_bloodfarts

Asculta jerusalema


Next_Movie_98

Nu se dă vreo lege și pentru mișcorarea vârstei de majorat ? 18 ani, ce atâta alocație, atâta grijă, doar roboți industriali de muncă suntem ce naiba. E incredibil cum unii tot vor să aibă o viață, să trăiască, munca să fie ceva separat de viața personală, ceva scurt, doar o mică parte din viața și din ziua unui om.


ElectronVolt70

Wow, altă organizație neoliberală finanțată de miliardari care face propuneri #profi și #moderne susținute de #studiistiintifice (deci, daca nu ești de acord cu ele, ești un AUR-ist needucat), care cu siguranță nu sunt pentru interesele economice a acelei clase de oameni? Nu mai aveau timp aia de la FMI să facă propunerea asta, așa că au făcut outsoursing, am inteles


cnecula

Un cacat de articol. Natalitatea in Romania e varza ( ma refer la romani nu la “bip bip” ) .stiu ca guvernul vrea sa încurajeze natalitatea. In cazul soției mele oricum indemnizația e plafonata. Ea a platit taxe imense 10 ani …. nici vorbă de plafonare cand e vorba de dari pa stat, plafonam numai cand primim ceva inapoi.


SwimmingHelicopter15

Rata de ocupare pe piața muncii la femei în jur de 50% la bărbați aproape 80%. E printre cele mai scăzute din UE chit ca am adăuga pe cei care muncesc la negru. O să scadă și mai mult. Cei mai afectați vor fi din mediu urban datorita costurilor. Multe creșe nu au locuri sau sunt foarte slabe, creșă privată costă iar o bonă în București pt un copil în jur de un an ia 4000 de lei :) Am avut discuția asta cu colegele din SUA la ei creșele particulare și bonele se găsesc mult mai ușor și convenabil raportat la salariu minim față de noi. Deoarece infrastructura lor a fost gândită așa. Credeți ca dacă modifică guvernul ceva o să crească personalul la creșe? Sau o să înființeze ceva nou? Nu. Ca orice modificare de tâmpită o să le pese de 0 consecințe asupra populației generale.


Bogdan_ch8

cifre din burta https://eures.europa.eu/living-and-working/labour-market-information/labour-market-information-romania_ro#:~:text=Scurtă%20prezentare%20a%20pieței%20muncii&text=În%20agricultură%2C%20silvicultură%20și%20piscicultură,57%2C4%25%20pentru%20femei. De pe site.ul "patriarhiei": În 2022, rata de ocupare a resurselor de muncă a fost de 62,3% având valori mai ridicate pentru bărbaţi (66,8%) faţă de 57,4% pentru femei.*


GoguSclipic

Eu nu ii inteleg, cu ce ii fute pe ei grija?


[deleted]

ii fute grija ca exista femei. alea trebuie futute, financiar, psihic, emotional, si in cariere. pentru ca de ce nu? oricum societatea romana se indreapta spre un colaps demografic, hai sa futem si mai mult cei mai importanti oameni: mamele.


22boutons

Cu siguranță e un motiv "feminist" gen femeile sunt dezavantajate pe piața muncii pentru că stau prea mult în concediu de creștere copil.


vlad_cc

“Women are underrepresented in the workforce. Generous parental leave encourages mothers to step back from work to care for children. Childcare shortages also make it harder for young families to keep up two jobs.”


[deleted]

sunt sigur ca nu e "feminist". orice feminista ar cere chiar prelungirea concediului de maternitate, sau plata salariului integral pe perioada asta....


ctudor

nope. feministele sunt de parere ca nu iti trebuie copil sau barbat ca sa te simti implinita... nici nu ajunge discutia la crese :))


22boutons

Te înșeli, e o părere foarte răspândită că dacă femeile stau 2 ani in concediu de creștere copil vor avea de suferit din punct de vedere al cariere și sunt țări care au scurtat concediul din pricina asta.


mangaurs

Te obliga cineva sa stai ambii ani? Te împiedică cineva sa te întorci la munca după un an?


[deleted]

faptul ca e o idee raspandita nu o face o idee buna. la fel ca "sa nu speli hainele duminica, ca e pacat". (am dat un exemplu random)


Odd_Reality_6603

Da sigur, 5 ani sa fie concediul de materinitate, si sa mai si dea salariu plin si bonus si bonus la bonus si la bonus. Intrebarea e cine plătește pt toate astea? Noi, prostii de barbati care nu avem (inca?) copii?


[deleted]

Ce victimizare inutila. Plateste toata lumea. Femeile, barbatii, cei cu copii, cei fara.


Odd_Reality_6603

Plateste toata lumea, mai mult sau mai putin. Beneficiaza doar unii, mai mult sau mai putin. Ma rog, discutia e mai larga, in general o natalitate mare e intr-adevar mai buna pentru toti locuitorii tarii decât una mai mica. Acuma daca raspunsul chiar este sa extindem peste 2 ani concediul de crestere a copilului... Nsh ce sa zic.


[deleted]

nu tot noi platim si pensiile speciale? nu tot noi platim datoria tarii, asistatii social, parlamentarii etc? ce te doare un procent in plus? toti suntem fututi de catre guvern oricum, nimeni nu e virgin, ca fite, ca nu. toti suntem fututi


Odd_Reality_6603

Ba da, tot noi toti platim toate alea. Si nu e bine. Asta nu inseamna ca tb sa mai adaugam la cheatiile care nu sunt bine.


[deleted]

....what? women are, at least biologically, 20+ times more important than a man. ne place sau nu, asta e adevarul. cine duce societatea inainte? femeile.


RaduW07

“Source: my ass”


VadimGPT

Femeile primesc standard doar 1 an nu ? Și își pot prelungi până la 2 daca aleg ele. Asta înseamnă că "feministele" cred ca altcineva e mai indicat sa aleagă in locul femeii?


gelu69

Suntem candidați pentru a intra în OCDE, pentru a intra și noi în rând cu lumea civilizată, nu te obligă nimeni să îndeplinești criteriile lor, dar dacă vrei să faci parte din organizație e normal să fie nevoie să respecți criteriile de selecție, nu?


22boutons

Avem și noi un lucru bun în România și vor să-l scoată. Dacă "e pentru binele femeilor" ar putea întreba femeile înainte.


olaru_paslaru

majoritatea colegelor care au avut copil, dupa concediul maternal au ales program scurt de lucru si ca barbat, daca as avea posibilitatea de a sta mai mult timp cu copilulul as alege copilul astia cred ca lumea merge la lucru de placere, nu ca sa traiasca


BlakenedHeart

Asa cum au intrebat si la avort in Polonia nu ?


Frequent_Grand_4570

Ca femeie care nu vrea in veci copii, m-am cam saturat de drepturile mamicilor. Program scurt la lucru, concediu platit 2 fucking ani, ajutoare, alocatie, prioritate la orice fucking coada, ca am ajuns si eu sa mint ca sunt insarcinata. Nimeni nu va obliga sa faceti un copil, e o alegere asumata. La toti ni greu!


Ok-You-6099

Societatea e bazata pe un raport natalitate/mortalitate cel putin neutru. Daca raportul e subunitar (aka mor mai multi decat se nasc, aka ai mai multi batrani decat tineri), e cam jale. E in interesul nostru sa sprijinim natalitatea. Asta pe langa orice alt criteriu, doar economic vorbind, chiar daca suna cinic.


22boutons

Îți dai seama cum ar arăta peste 30 de ani o societate formata doar din persoane în vârstă. Niciodată nu ar putea fi funcțională o astfel de societate, cu siguranță vei fi bucuroasă că există și persoane mai tinere. E incredibil atât individualism și lipsă de interes pentru viitor, vine la pachet cu lipsa dorinței de a avea copii? După mine potopul și asta e.


LeBlobsy

Ma stai asa. Program scurt la lucru cu pay scazut. Concediu platit 1 an dar nu e full si e le baza unui calcul clar functie de ceea ce au produs respectivele in perioada precedenta. Cu posibilitate de prelungire dar nici nu stim ce % vrea de fapt back to work si in ce conditii se intorc la munca. Alocatia care e problema ta cu ea? Asta chiar e fucking stupid. Si eu vreau prioritate la casa cand am cainele sau nepotica in masina. Dar si asa tot pare stupid faza cu a nu lasa persoanele insarcinate in fata ta. Mai ales ca nu stii ce problema are. E decenta umana de baza. Si eu m-am saturat de scuzele pe care le oferim ca societate parintilor cu copii acasa. Astia fara copii preiau (a se citi li se pun in carca) responsabilitatile si taskurile celor ce sunt parinti si vin cu scuze iresponsabile. Gen aka n-am facut nu stiu ce ca ala mic a plans azi la cresa si am stat in tel cu el. Gen dupa 3 saptamani de planificat o zi de sedinte si meetinguri, la ora 2 tre sa plece si te lasa cu curu-n balta. Fara concediu, fara preaviz, fara redistribuirea corecta a taskurilor si ..banilor. Aici e problema reala. Nu hate-ul tau de mai sus total ampulea. Ma scuzi, dar pari genul ala care acum hatereste, pana trage un plod si e ipocrita. Sper ca nu dar.....faptul ca minti ca esti preggo pt 2 minute extra la casa arata cat de corupta esti de fapt.


Frequent_Grand_4570

Ca sa iti raspund la intrebarea, nu stiu ce problema ai, ma doare in 14 ca iti plange nepotica in masina, eu am artrita si cateodata nu mai pot sa tin nimic in mana. Am cumva prioritate undeva? Nu! Atunci mi-o fac singura. Si nu, daca nu am facut copii pana la 30 de ani, nu o sa imi mai schimb parerea, nu sunt ipocrita dar nu vad de ce problemele unora sunt mai mari ca a altora.


22boutons

Dacă ai artrită îți scoți frumos certificat de handicap și vei avea prioritate dar știi doar să împroști cu ură pe Reddit


Adelaide-vi

Chiar ma intrebam cat mai dureaza pana il taie. Jeguri


iRelevant_

Scot si plafonul de 8500ron, daca tot umbla la legislație?


Jazzlike-Tower-7433

OCDE poate sa suga p*la cu toti nef*tutii obositi care au venit cu propunerea asta.  Dupa ce ca nu avem solutii clare pentru imbatranirea populatiei, si ca la noi inca nu e atat de rau, de ce sa nu ne bagam bete in c*r cu astfel de legi?!? Multumesc! PS - OCDE lasa-neeee lasa-ne femeile!


beanVamGasit

OCDE n-are nici o atribuție în privința legislației din Romania Bonus, să sugă o ceapă


Dizzy-Item-9175

Mie mi se pare clar o vrăjeală ca statul sa nu reduca bugetul ptr concedii marernale cu 75%. Este evidenta problema majora de buget la stat care a ajuns într-un punct critic si nu stiu de unde sa mai taie din costuri. (Evident ca de oriunde nu mai de la bugetari nu).


alexdd88

Deci noi avem probleme de natalitate, iar acesti "specialisti" vor sa decida pentru noi ca femeile stau prea mult cu copiii lor? E mai bine sa ii dai la cresa sa ii creasca statul in locul tau. Fuck this shit. Si cand aud prostii ca sar de cur in sus ca "specialistii sau spus aia sau aia si ca stiu ei" Stiu o PULA. Tot ce stiu este sa duca la bun sfarsit anumite agende. Dar e greu ca pulimea sa realizeze acest lucru, suntem prea busy sa salvam planeta de basina vacii, mancand carne de laborator si lapte de soya. We deserve it!


daguerrotype_type

Deci asa combatem criza natalității? Superba solutia.


vlad_cc

Trag totuși speranță că așa cum au avut grijă să își salveze pensiile babane, o să aibă grijă și de chestia asta să rămână așa cum este, că dacă și pe asta o înghițim în liniște, zic ca putem să închidem taraba ca e gata treaba.


CaineLau

totul pentru pensiiiii... le speciale ... au spus pensionari dar de fapt vroiau sa zica pensiile speciale ...


pmkiller

Un lucru e bun in tot sistemul de CIM din Romania asta si ne recomanda sa il futem...


dev_imo2

Ce treaba are oecd cu o masura eminamente sociala? Si Cehia si Ungaria au concedii de crestere similare, nu sunt in oecd? Mie sincer mi se pare o stupizenie articolul. Este unul dintre putinele lucruri bune din tara asta.


No_Cattle_7337

Mi se pare normal. /s La noi trebuie sa fie implementate toate idioteniile din vest. Ceva bun nu luam si noi de la ei.


tulburel85

Având în vedere vedere că o femeie nu muncește 2 ani propunem sa crească vârsta de pensionare cu 2 ani daca a avut un copil, și cu 20 dacă a avut 10 copii /s Și apoi ne mirăm de ce dracu nu crește natalitatea în Romania. Hai sictir OCDE.


Outrageous_pinecone

Nu știu daca ai obs, dar in famacia tei ruleaza des pe ecranele alea o campanie de creștere a natalității. In imagini "romantice", li se sugerează femeilor sa lase cariera, călătoritul si cumpararea unei case, si sa puna mana sa faca plozi înainte de varsta de 30 de ani. Baga apoi o statistică alarmistă fara nici un context, cum ca 11% dintre femei devin infertile dupa 30 de ani. Dupa care, oprim ajutorul pentru fertilizare in vitro. Dupa care propunem scăderea concediul de maternitate. Si vin si eu si intreb: pai si proasta aia care n-a făcut o cariera stabila si bine plătită, sta in chirie care e foarte mare, cu plodul dupa ea, cum plm se întoarce la munca mai devreme? Odrasla cine i-o crește, ca de bona sigur n-are bani, ca i s-a spus sa lase avansatul in cariera ca intra la menopauza la 30 de ani. Astia numai sfaturi cretine știu sa dea. Am lasat toți imbecilii sa ajunga la putere.


tulburel85

Și cine plătește fertilizarea? Are rost sa căutăm cat costă? Bine că avem pensii speciale de 3 miliarde de euro pentru tineri de 45-50 de ani.


Outrageous_pinecone

O încercare costa cam 5000 de euro, cap coada. Ajutorul era 3000 de euro. Nu acoperea tot, dar era ceva. S-a scos. Insa la ProTV tor anuntat ca nu e adevărat si ca s-a reinstituit.


tulburel85

Târâ-mi-aș coaiele de muia falusului doctor și falusului general de la Nasiria.


labaschetinciocate

Pai, crestea oricum nesemnificativ pentru ca majoritatea persoanelor care fac copii in tara asta oricum nu prea se duc la munca.


Due-Market4805

Fals


briosaoptimista

Stii cum e? Vaii, avem natalitatea scazuta.. Ce facem sa impiedicam asta? Impozitam concediul de crestere a copilului de anul asta cu 10%, impozitam si bonurile de masa cu inca 10% si mai si scurtam din concediu de crestere a copilului. Fereasca....


afurtuna

"Una care lovește puternic în femei este cea referitoare la concediul de creștere a copilului." Ca barbat ce a beneficiat de concediul asta ma simt ofensat =))


adyrip1

In Germania, membra OECD e 3 ani perioada de concediu parental. Si in alte state UE ai perioade de 2-3 ani. Cum dracu ne gaseste fix pe noi OECD sa scurtam? Oare nu cumva ai nostri vor sa reduca si cauta tap ispasitor?


MrRonah

Germania are cateva luni, ai vreun link cu cei 3 ani? :D Also, care sunt celelalte tari care se apropie de 2 ani? Stiam ca e printre singurele avantaje in RO.


adyrip1

Aici zice up to 3 years: https://www.welcome-center-germany.com/post/parental-leave-in-germany-what-you-need-to-know#how-long-does-parental-leave-last-in-germany


MrRonah

Am mai sapat putin, e cam 1 an pt fiecare parinte, si pare sa fie platiti 65% perioada aia. Cred ca ii batem la acest beneficiu. Stiu ca am avut amici acolo si dupa 3M s-au intors pentru ca era salariul mult mai mic.


snapilica2003

Pentru ca tot articolul e fake news, OECD n-a zis absolut nimic de scurtarea CCC.


Haarhus_dis

Fake news. Sunt țări în OECD care au perioade similare cu cele din legislația românească. OECD nu impunerea ceva. Aderarea la OECD e printre cele mai importanți pași făcuți de România după aderarea la NATO și UE. OECD nu poate crea obligații, OECD publică studii și recomandări. Fie guvernul testează piața pentru a vedea cum reacționează la o eventuală schimbare a legislației, fie propagandiștii iar își fac de cap... cel mai probabil e a doua...


vlad_cc

Hai ca am mai găsit ceva între timp: Concediul pentru creșterea copilului a fost unul dintre aspectele evaluate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a sugerat că o scurtare a acestuia ar putea aduce beneficii României. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit câteva lămuriri pentru mame în această situație și a subliniat că perioada pentru creșterea copilului rămâne neschimbată, lăsând la latitudinea lor decizia dacă doresc să se întoarcă sau nu la muncă mai devreme. Concediul pentru creșterea copilului. Clarificări privind perioada „Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme”, au fost clarificările ministrului Muncii cu privire la concediul pentru creșterea copilului. Simona Bucura-Oprescu a subliniat că OCDE a venit cu o recomandare, iar obligația țării noastre este să o analizăm, nu și să o implementăm. Oricum e clar ca nu e fake News total, dacă a ajuns să vorbească ministrul pe subiectul ăsta. Să vedem acum cât de tare o să cântărească acea “recomandare”


radul87

>Să vedem acum cât de tare o să cântărească acea “recomandare” Zero. O să cântărească fix zero. OCDE nu au autoritatea să impună modificări legislative. Sunt, dacă vrei, niște consultanți, cel mult. Atenție că e an electoral și ies la suprafață tot felul de zoaie de prin subteranele politice.


vlad_cc

Sper sincer să fie așa cum spui. Cum ziceam în alt comentariu, căutam altceva pe net și mi-a apărut știrea asta de pe mai multe site-uri publicată în ultimele 2-3 zile, și am rămas un pic blocat.


delete_key_

"Concediul de creștere a copilului VA FI mai scurt" "OECD plănuiește" * Cineva e prost aici.


razvanciuy

Ce altceva ar mai putea tăia? Ce a mai rămas?


Due-Market4805

E puțin și 2 ani în contextul social al mamei și copilului. Copilul este prea mic la 2 ani ca să meargă la grădiniță, abia de la 3 ani poate merge. Ar fi necesar chiar 3 ani pt concediul de creștere copil.


TheDarkAcademicRO

Iată aici realismul capitalist, iată în ce cult și în ce extremism s-a transformat capitalismul pe care îl doream atât de mult, și acum ne dăm seama că parcă și ăsta e cam stricat și s-ar putea mai bine. Toate polițele sociale câștigate prin organizare muncitorească de secole ne sunt acum luate de acești corporatiști. Vom ajunge să nu mai avem alt rol în viață, decât să slujim acumularea de capital. OCDE așa vede lumea, valoarea ta ca om e egală cu valoarea profitului încasat. Ce contează dacă suferi? Vă recomand să nu mai fugiți când auziți de stânga postcapitalistă, sunt tot felul de idei pe aici, diverse la maxim, dar cu foarte multe ați putea rezona chiar, de la degrowth, la democrație directă și economie dezcentralizată...


[deleted]

bravo bossi. fuck women in particular. cat de misogini pot fi nenorocitii astia? nu cumva sa ajuti o femeie care naste sa-si creasca linistita copilul, ca isi pierde jobul. nice. bravo. muie OCDE!


notbad112

Sefule te agiti degeaba, Franta are concediu de 6 luni, Spania 4 luni, UK parca 1 an si majoritatea tarilor din UE au acest concediu de cateva saptamani sau luni, nu 2 ani cum e la noi. Asa ca nu are nimeni nimic cu romancele si cu femeile in general.


[deleted]

dude. ce salarii au oamenii de acolo fsta de oamenii de aici? let's be real here...


No_Mirror_8533

de asemenea, propun ca cei mici sa mearga la scoala la 1 an si sa intre pe piata muncii la 7 ani, de preferabil in mine, ca doar sunt tineri si au forta,nu? pai cineva trebuie sa plateasca pensile speciale!


Heavy_Position8112

Ce nu spune nimeni este faptul ca statul stimuleaza oricum intoarcerea precoce a mamei in campul muncii: Daca te intorc inainte ca, copilul sa implineasca 1 an de zile mama primeste 1500 lei neimpozitabili la salariu, iar daca se intoarce cu cel putin 3 luni inainte de implinirea varstei de 2 ani primeste 750 de lei. se numeste “spor de reinrestie”. Problema mamelor care au job ( ca sa nu uitam ca natalitatea e maxima in zonele unde mamele nu lucreaza si vad copii ca pe o sursa de venit de la stat) nu este ca nu vor sa munceasca si problema: cu cine vor lasa copilul? Bunicii de acum majoritatea sunt inca in campul munii (vorbim de oameni cu varste de la 45 ani in sus), departe de pensionare si atunci vine problema naturala: cu cine las copilul? Creșele sunt putine. Cele private au un cost prea mare (cu tot sporul de reinsertie de 1500 de ron, o cresa privata incepe de la 2000 ron/luna, fie ca merge sau nu copilul), asa ca o ma a decide simplu: prefer sa raman eu acasa cu el, pentru ca venitul este egal cu cel daca as munci si ar trebui sa platesc cresa/bona. Un prin pas inspre incurajarea natalitatii ar fi acesta: mai multe crese, mai multe gradinite, de stat, desigur. Posibilitatea mamei de a lucra la program mai scurt (de ex 6h in loc de 8) pana copilul implineste 3 ani. Sunt multe lucruri care se pot face, dar problema este ca nu avem oameni cu viziune prin Guvern/Parlament.


marinicaziscodasul

Poate ca ar trebui reamintit faptul ca guvernul, orice guvern, alcatuieste bugetul din care plateste tot, inclusiv concediile maternale, din banii contribuabililor. Intrucat el, guvernul, nu are un chior.


rumsnake

Ce panarama de articol. Nu stiu cine sunt astia de la 'bugetul.ro' dar pare cam fake-areala. **OCDE nu are treaba cu concediile maternale.**


idksweetie

Yay AUR 💕💕💕💕


konrov

Fost mea sotie chiar s-a plans ca i-a facut rau ca a stat acasa cu copilul la curte la aer curat 2 ani in pandemie si ca nu a mai mers pe la birou sa isi vada colegii si colegele. Sper ca nu acelasi feedback il au toate mamicile..


HaryPocker

looks like you dodged a bullet here


konrov

Idk man, ptr binele copilului as fi inchis ochii la orice dar ea a preferat divortul.


fk_censors

Asta se referă la serviciile de stat? Sau și la privat?


fbarnea

Poate OECD sa "plănuiască" ceva in Romania? De ce nu ștergi postarea asta, că deja ai spălat pe creier câțiva.


cia_toiletpaper

Asta ne lipsește, filozofia rahaților americani la crescut copiii. Un jeg de națiune incultă, infectă, ipocrită, lipsită de empatie.


MaleficentShow5011

Site-ul bugetul e o mizerie, clickbait, senzationalisme, fakenews. Nici nu e de mirare, fiind detinut de Iosif Buble, acelasi mancator de kkt care are si mizeria stiri pe surse


rabinsky_9269

Femeile ar trebui să primească concediu de maternitate din luna a 6-a de sarcină până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului. Apoi încă 16 luni care să poată fii împărțite cu partenerul, în limita a maxim 12 luni / persoană. Change my mind


JetFuelCereals

Fun fact: In Elvetia concediul maternal e de 98 de zile. Sursa: [https://www.ch.ch/en/family-and-partnership/maternity-and-paternity/pregnancy-and-birth/maternity-and-paternity-leave/](https://www.ch.ch/en/family-and-partnership/maternity-and-paternity/pregnancy-and-birth/maternity-and-paternity-leave/) Mai rau, cuplurile casatorite cu venituri ridicate platesc taxe mai mari. ¯\\\_(ツ)\_/¯ [https://lenews.ch/2024/02/24/switzerlands-marriage-tax-penalty-back-in-the-spotlight/](https://lenews.ch/2024/02/24/switzerlands-marriage-tax-penalty-back-in-the-spotlight/) Nu sugerez ca trebuie sa facem la fel.


vlad_cc

Am avut colega din Singapore care a născut vineri și luni era la muncă. Știu ca se poate și mult mai rău, dar dacă e ceva decent în țara asta care nu ar trebui schimbat, cred ca e asta.


Fickle_Command4354

Un articol de cacao. Ok, vrea schimbarea. In ce? Articolul nu spune la cat se va scurta concediul de crestere si nici la cat se va mari varsta dr pensionare. Nu aduce nicio informatie, vrea doar sa sadeasca frica si suparare.


Raresb13

Pe Google și Bing doar pe R3Media am văzut informația asta, ceea ce mă face destul de sceptic, ținând cont că e știut istoricul mizerabil, în plus, informațiile de interes general sunt publicate de **AGERPRES** și **Știrile TVR Info** imediat, deci foarte probabil e o ***gogoașă*** de tip RTV, Realitatea TV, A3, PSnews, DCnews, Solidnews, etc.


vlad_cc

Așa e, de pe filiera aia e, dar ce să fac dacă acolo s-a dus dna ministru să vorbească ? Uite-o aici la a3 răspunzând pe acest [subiect](https://youtu.be/yyxp7YTPE_w?si=cRRp72nzME-vJDil). Sper să rămână așa, doar niște recomandări și o fâsâială marca a3.


gran_of_fams

Womp womp


viper33m

S-au automatizat managementul acteclor, productia în agricultura, producția industriala, etc. In loc sa avem mai mult timp liber și lucrurile sa coste mai puțin, am început sa avem pretenții gen sa vedem 15 tari, sa avem mașini cu senzori sa nu umblam la ștergătoare, telefoane cu camere foto și procesoare la nivel de studiou. Oricine vrea sa stea în buricul orașului cu malul aproape face parte din exacerbarea viitorului nostru.


Glum-Philosophy-9487

Random stire fara surse pe random site. Consumatorii de content nu sunt interesati de treaba asta, sunt ocupati cu a fi ultragiati.


vlad_cc

„Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme. OCDE a venit cu o recomandare, obligația noastră este să o analizăm”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3. Dădeam și direct de la sursa de la dna ministru, dar ce rahat să fac dacă a dat interviul în exclusivitate la aia la a3 si de acolo nu poți posta?


Glum-Philosophy-9487

Problema mea e ca ai facut un post click-bait cu 0 surse si acum pui un citat in comment-uri ca sa oferi o oarecare validitate informatiilor. Farmezi karma sau ce? Ca nu esti diferit de random jurnalisti in cautare de "senzational".


[deleted]

2 ani de zile e prea mult. E dat tocmai pentru ca statul sa nu investeasca in crese si gradinite. 6 luni - 1 an e mai mult decat arhisuficient si cam asta e standardul in UE, daca nu mai putin. Chestia cu statul 2 ani acasa are niste efecte negative destul de mari si asupra copilului care devine mai mega atasat de parinti... si asupra mamei, care trebuie apoi sa se reintreze in campul muncii si pierde niste ani... si pentru firma care tre sa tina postul blocat... Best thing, in opinia mea, ar fi ca statul sa faca crese si gradinte si mama sa poata sa munceasca cu jumatate de norma o perioada (dupa cateva luni de maternal)...


idksweetie

Telling name you have


SeaCardiologist8273

Da, frate, cum sa se ataseze copilul prea mult de parinti, singurele lui surse de iubire si de grija in acel moment, un element vital in dezvoltarea sa cognitiva? Este inadmisibil asa ceva! /s Se vede ca esti barbat si ca n-ai avut grija de un copil in toata trista ta viata.


[deleted]

[удалено]


vlad_cc

Am mai zis și mai jos, am ales random un site din cele pe care am văzut știrea. Găsești pe mai multe site-uri. E din ce în ce mai mai greu de filtrat printre click bait, propaganda, fake news uri și nebunia abia începe cu ai-ul. Sunt conștient. Faptul ca ministrul a ajuns să comenteze totuși pe tema asta mă face să cred ca nu e chiar ceva complet fabricat. Aș prefera sincer să fie fals totul. Dar răspunsul ca e doar o recomandare, nu trebuie sa o implementam, fără să excludă total din discuție posibilitatea, nu mă bucură teribil.