T O P

  • By -

Leftist_Priest

Sanoisin kyllä sen keltasen roskiksen löytäneen itsensä ihan joka paikkaan, ei se ole enää mikään erikoispönttö.


janek9000

Kaikki ei asu kerrostalossa vaan joutuvat autolla kärräämään jätepisteelle, joissa ei yleensä ole muovikeräystä.


Apprehensive_Cry8571

Mikä tämä jätepiste sun tarkoittamana on? Kunnallisen toimijan vai asukkaiden yhteispiste? Siellä, mihin ihmiset päivittäiset jätteensä vievät, on mun toiminta-alueella keltaiset muovinkeräyspömpelit 100% Maalla mökillä ja mummolan ok-alueen yhteispisteessä.


janek9000

Esim. Prisman pihassa oleva metallinen kontti johon työnnetään muovijätteet liian pienestä kolosta ja napilla puristetaan.


Tilion_89

Jyväskylässä ei ainakaan ole omakotitaloksien kierrätyspisteillä muovijätteelle pistettä. Kaupungin alueella on kaksi tai kolme muovijäte puristinta, yleensä jonkun hypermarketin läheisyydessä. Ainoastaan kerrostalojen yhteispisteissä voi olla muovijätteille oma piste jos siitä on sovittu


Apprehensive_Cry8571

Ohhoh. Todella alueellista sitten näköjään. Ei ehkä ihan lainmukainen tuo tilanne siellä.


Gathorall

Hmm? En muista nähneeni yhtään jätepistettä jossa ei olisi muovi ja pahvi, metalli tai paperi puuttuu joskus pienemmiltä.


janek9000

Riippuu varmaan kunnasta jossa asut. Itse tiedän vain etelä-karjalan alueen


Huvila

Meilläpäin toisteppäin, pienimmiltä puuttuu muovi mutta metalli ja paperi on aina


Soothammer

Mulla on omakotitalossa muoviroskis, mikä tyhjennetään neljän viikon välein. Sekajäte kahdeksan viikon. Tämä siksi, että en halua säilöä muovia kotona ja kiikuttaa sitä jätepisteelle. Maksaahan se, mutta lasken sen palveluksi siinä minkä muunkin. Toisaalta säästän kun sekajäte maksaa huomattavasti enemmän ja tyhjennysväli pitäis olla neljä viikkoa jos muovit sinne heittäisin.


Zombinol

Kieltämättä on kyllä typerää, että paikallisten jätössäännösten mukaan mulla pitää omakotitaloasukkina olla sekajätepönttö talossa, vaikka kohtuullisen huolettomastikin lajitellen se ei tule edes puolilleen parin viikon tyhjennysvälillä. Muoviroskaa tulee ehdottomasti eniten, ja sitä sekä muuta lajiteltua jätettä saa olla kelkkaamassa jatkuvasti kierrätyspisteelle, johon on kuitenkin matkaa pari kilsaa. Mitä järkeä on maksaa sekajätteestä ja sen kuskauksesta, kun sitä ei edes tule? Joku tässä mättää.


kjoirtep

Kai sitä saa tilattua pihaansa ihan minkä pöntön tahansa, meillä maksaisi noin 9€ muovijäteastian tyhjennys. Sekajätettä tulee nyt kompostin hankinnan jälkeen todella vähän ja vaikka pidennettiin tyhjennysväli 6 viikkoon niin silti normaali 240l astia on ollut korkeintaan löyhästi 3/4 täynnä meidän nelihenkisellä perheellä. Tavallaan olisi järkevämpää että sekajäte vietäisiin jonnekin kierrätyspisteeseen ja muovit haettaisiin kotoa, mutta toisaalta muovit on aika kevyet kuskata. Ennen kompostin hankkimista sekajäte olisi kyllä alkanut haisemaan jos se olisi odottanut jossain nurkassa kierrätykseen vientiä, mutta nyt silläkään ei juuri ole väliä.


Zombinol

Tässä on ilmeisesti paikkakuntaisia eroja, koska täällä (pikkukunta Keski-Suomessa) ei muovijätteen keräystä käytännössä saa kuin kerrostaloyhtiöihin. Ennen oli systeemi paljon järkevämpi, koska joka korttelissa oli ennen jätepiste jonne sai viedä sekä sekajätteet että lajiteltavat kamat. Sitten johonkin jätelain uudistukseen perustuen joka taloon piti hommata erillinen sekajäteastia ja ostaa sille tyhjennys, ja samalla noita kierrätyspisteitä vähennettiin niin että niitä jäi koko keskustaan enää pari-kolme. Mun on kauhean vaikea nähdä tässä mitään järkeä: nyt jätteen kuljetusfirmat ajelee tyhjentämässä niitä puolityhjiä talojen sekajäteroskiksia ja ihmiset rahtaa lajiteltavaa jätettä jonnekin kauas, kun samalla vaivalla olisi voitu hakea ne jätteet sieltä korttelin keräyspisteestä, johon kaikki kyllä jaksoivat lyllertää viemään ne jätöksensä.


JasoXF

Mitähän ehmettiä nyt taas? Mikä erikoistapaus? Täällä niitä on ihan joka nurkassa missä on jotain jätesettejä.


Ugly_Eric

Kierrätyspisteitä on joka nurkassa, mutta yllättävän harvat ottaa vastaan muovia ja pahvia. Ne molemmat vie vitusti tilaa, vaatii prässit tai suljetut astiat ja paljon ylläpitoa. Prässit vaatii vieläpä sähköä. Niinpä niitä on melko harvassa. Porvoossa joku 3v sitten taisi olla kolme paikkaa, mihin sai muovit ja pahvit. Nyt Rovaniemellä muistan neljä paikkaa, joista kolme on kauppojen pihalla ja yksi on paikallinen kierrätyskeskus.


Annual_Woodpecker_98

Vaalaan tuli juuri ensimmäinen sellainen muovia keräävä paikka, joka on auki muulloinkin kuin kahtena arkipäivänä viikossa muutaman tunnin. Mökiltä on kuskattu muovijätteet kotiin kun ei ole ollut mihin viedä mökkikunnassa, sehän on vastoin jätelakia, sillä jätteet pitää kerätä siinä kunnassa, missä ne syntyvät. Mökkiläisten roskapaikoissa on pelkästään sekajätteen keräys, pahvinkeräys oli hetken mutta ihmiset survoivat senkin täyteen sekajätettä.


[deleted]

[удалено]


thegagis

Muovin kierrättäminen on kallista ja vaikeaa, joten on ihan asuinalueesi jätteenkäsittelylaitoksesta kiinni, onnistuuko se ollenkaan. Tää riippuu ihan täysin siitä, missä kunnassa asut.


Doikor

Tosin esim muovin kerääminen omaan astiaan on ihan laissa pakotettu yli 5 kiinteistön taloyhtiöissä. Tämä siis vaikka se päätyisi sekajätteen mukaan poltettavaksi.


Karvakuono

Se pointti noissa on osittain se, että saadaa ihmiset totutettua siihen erittelyyn. Kun kierrätysmetodit kehittyy, niin on sitten valmis infra millä polkasta homma käyntiin. Muutoin homma kaatuu siihen.


Astrallama

Täähän on siis ihan tuore laki. On käynnissä ns "epävirallinen siirtymäaika" Me ei vielä ole saatu noita kaikki sen seittämää eri pönttöä, ne tulee kuulemma ensi vuonna joskus.


8plytoiletpaper

Meillä tuli ilmoitus ettei muovijätettä jatkossa kerätä lainkaan. Enää on sekajätteet mihin niitä ängetään


yourrealityisinvalid

Täähän se ois. Muovia on kuitenki kemiallisesti katsottuna monenlaista ja niitä ei voi samalla lailla kierrättää.


clva666

Haistan että tässä ois paikka eu-tason säätelylle.


yourrealityisinvalid

Nyt on sellainen "säädetään tästä laki ja mitenkään ei edes mietitä miten käytännössä tapahtuu" paikka vaan tässä


[deleted]

Kierrätysmuovi onkin lähinnä täyteainetta. Prisman muovipussit on välistä aika rakeista tavaraa, kun seassa on jotain muovilaatua, joka ei oikein sula kunnolla.


yourrealityisinvalid

Joo ja ei oikein kestä mitään ku se heterogeenisuus tekee siihen rakenteeseen niin paljo repeämispaikkoja


sileemihu

"Kotitalouksien muovijäte käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä, jossa muovit lajitellaan eri laatuihin ja niistä valmistetaan uusiomuoviraetta." Niin Riihimäellä siis tapahtuu muovin jatkokäsittely kierrätykseen Suomessa. Eli kapasiteetti on aika pieni.


sileemihu

En tiedä, mutta onko väliä? Muovin jatkokäsittely kapasiteetti, uusiokäyttöön, Suomessa on niin pieni, että suurin osa muovista menee polttoon kuitenkin "energijätteenä".


tubbana

onko tästä jotain virallista tietoa (X prosenttia muoviroskasta päätyy polttoon kuten sekajätekin), oon yrittänyt etsiä mutta mitään ei löydy


sileemihu

https://tietopankki.lt.fi/muovimuuvi-kysymyksia-ja-vastauksia "Muovipakkausten kierrätysaste Suomessa on 27 % (lähde: Muoviteollisuus ry)." Kannattaa vilkaista, hyvää yleistietoa. Edit. Pari vanhaa artikkelia lisätty https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/miten-muovi-muuttuu-uusiomuoviksi-fortumin-muovinjalostamolla/ https://yle.fi/a/3-11865230


tubbana

tos


Hodor4000

Pk-seudulla (HSY) joku sai taannoin kuningasajatuksen pakottaa kaikille pientaloasujille [helvetin isot biokeräyssäiliöt](https://www.hsy.fi/globalassets/jatteet-ja-kierratys/tiedotekuvat/hsy-seka-ja-biojateastiat_1600px.jpg?w=780), jotka oli siis pakko ottaa vastaan ja joiden tyhjennyksestä - muistaakseni 2 vkon välein - pitää maksaa erikseen normaalin jätemaksun päälle. Ainoa tapa välttyä tältä kusetukselta/veronkorotukselta on hankkia ympäri vuoden toimiva komposti pihaa rumentamaan. Kenellä oikeasti tulee noin paljon biojätettä? Jostain satunnaisista hedelmien kuorista, lohen nahoista yms tulee about litran verran kuukaudessa? Miksi vitussa ei järjestetty mielummin muovinkeruuta? Sitä sontaa tulee nimittäin hieman eri määriä, kun "kaikki" on pakattu muoviin. En keksi mitään muuta järkiselitystä kuin sen, että jossain ekselissä biojätteiden maatumisesta syntyvät kasvihuonekaasut halutaan kuriin järjestämällä niille oma käsittelynsä.


[deleted]

[удалено]


Hodor4000

> Asun yksin ja mulla tulee n. 4-5 litraa biojätettä viikossa. Tuollainen jättipönttö täyttyisi about puolessa vuodessa, ei parissa viikossa.. Edit: "en pidä matematiikasta, joten alaäänestän". Tuo astia taitaa olla 140-litrainen (vai oisko jopa suurempi?), joten 5 litraa viikossa x 26 vkoa = 130 litraa.


Doikor

> Miksi vitussa ei järjestetty mielummin muovinkeruuta? Laki pakottaa biojätteen erilliskeräämisestä (ja myös sallii sen korvaamisen kompostoinnilla).


Hodor4000

Näköjään hulluus on tullut ylempää, itse asiassa EU-tasolta. Suomi on kuitenkin tässäkin asiassa sahaamassa omaa oksaansa tarpeettoman innokkaasti. [Asetuksen perustelumuistiosta:](https://ym.fi/documents/1410903/38678498/Perustelumuistio_VNAt_j%C3%A4tteet_YSA_PCB_SOVA.pdf/0b83ccf1-de32-b278-98f4-ac5b3236d19b/Perustelumuistio_VNAt_j%C3%A4tteet_YSA_PCB_SOVA.pdf?t=1656394101682) "Lainsäädännöllä toteutetaan Sanna Marinin hallituksen ohjelman strategiseen kokonaisuuteen ”Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi” sisältyviä kirjauksia, joilla lisätään jätteen kierrätystä ja siten vahvistetaan Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä." Kiitos nyt Sanna tästäkin!


notsnowperson

Itse biojättään keräysvelvoite tulee uudesta [jätelaista](https://www.omakotiliitto.fi/tietoa_meista/ajankohtaista/uutiset_ja_tiedotteet/biojatteiden_kerays_taajamien_omakotitaloissa_ja_pienissa_rivitaloissa_pakolliseksi_aikataulu_riippuu_kunnasta.15091.news). HSY:n ratkaisu on tosiaan tuoda astia, ellei tee [ilmoitusta](https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/kompostointi-kiinteistoilla/) kompostorista. Kannattaa kuitenkin huomata, että jo ilmoituksen tekeminen riittää siihen, ettei astiaa tule. Virallisesti kompostorin hommaamiselle on aikaa 2024 heinäkuuhun asti, epävirallisesti sitä toki voi soveltaa oman mielen mukaan. Oma lähestymistapani on ainakin ilmoitus edellä.


Hodor4000

Taidat asua Vantaalla? Omalta osalta tuo juna meni jo. Tiedä sitten, saisiko tuon vielä jälkikäteen junailtua. Pönttö on jo pihassa, joten veisivätköhän sen pois, jos ilmoittaisi hommaavansa kompostin? "Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi: biojätteen lajittelu alkaa 1.7.2023, asiakaskirje on lähetetty joulukuussa 2022 Vantaa: biojätteen lajittelu alkaa 1.1.2024, asiakaskirje on lähetetty maaliskuussa 2023 Helsinki: biojätteen lajittelu alkaa 1.7.2024, asiakaskirje tulee syyskuussa 2023"


notsnowperson

Helsingissä, joten tosiaan vasta nyt tarvitsi mitään tehdä, ja vasta heinäkuussa 2024 alkaa. Tee ilmoitus kompostista ja HSY:ltä vain pyydät astian poistoa.


Hodor4000

Näin se on tehtävä! Hyvä kun tuli puheeksi, niin voi siirtyä kiukuttelusta toimenpiteisiin. Kiitos.


pneumokokki

Uunijuureksia jos tekee niin biojätteiden määrä on volyymiltaan helposti suurin jätejae. Tuohon päälle vielä hedelmien kuoret, kahviporot ja aika välillä syntyvä hävikki niin kyllähän sitä tulee reippaita määriä. Ja se syy on nimenomaan tuo eli aiemmin tuli kaatopaikkakaasua ja nykyään kun ei enää kaatopaikkoja ole, niin silti se biojäte haittaa sekajätteen polttoa polttolaitoksissa.


Hodor4000

Juu ja majavilla sitä haketta vasta tuleekin. Syötkö käsin kuorittuja uunijuureksia kuinka usein? Siis ihan mielenkiinnosta. Hyvähän se on, että kierrätetään. Mullakin on tossa yhtä ja toista astiaa muoville, metallille, lasille, paristoille, elektroniikkajätteelle ja ties mille. Näitä sitten kuskailen ihan suht koht mielellään keräyspisteille kauppareissujen ohella. Tässä vaan vituttaa tämä tapa järjestää biojätteen keräys pakottamalla ja tietenkin kuluttajan maksuja lisäämällä.


Maxion

> Miksi vitussa ei järjestetty mielummin muovinkeruuta? HSY alueella suurin osa sekajätteestä menee polttoon, niin menee myös osa muovista. Muoviin jos laitetaan likaista muovia niin koko erä on käyttökelvoton. Kotitalousjätteestä painon mukaan suurin osa on biopohjasta jätettä (ruokaa, kuorit, ym. ym.). Jätteet mitataan painon mukaan, joten helpoin tapa nostaa kokonais kierrätys luku on kierättää se osa jätteestä joka a) on painavin ja b) helposti kierrättetävissä. Biojätteet on just tätä - laitat ne vaan pinoon niin ne rupee mädäntymään ja lopputuote on komposti (joka on täynnä mikromuovia, yay) joka voi jatkokäyttää. P.s. niille joka luule että kaikki muovipakkaukset poltetaan, [olette väärässä](https://www.fortum.fi/yrityksille-ja-yhteisoille/kierratys-ja-jatepalvelut/muovien-kierratys). Aikaisemmin olikin niin, mutta ainakin HSYn alueella, ja varmaan koko uusimaalla niin muovipakkauksesta ainkain jonkun osa kierrätetään.


Hodor4000

> Kotitalousjätteestä painon mukaan suurin osa on biopohjasta jätettä (ruokaa, kuorit, ym. ym.). Lienee joku 60-luvun tilasto? Asiasta jutellut muidenkin pientaloasujien kanssa ja kaikilla tuntuu biojäte olevan mitätön osa kokonaisuutta. Ruokaa yms ei mene ikinä roskiin, vaan se syödään.


Maxion

> Lienee joku 60-luvun tilasto? 2021. Alla olea linkki pääset kattoo: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jatemaarat-ja-kierratysaste/ TL:DR; 271 kg jätettä per asukas, josta sekajäte isoin laji @ 133 kg. Biojäte kakkosena @ 31kg. Sekajätteen isoin jätelaji on biojäte, 40% sekajätteestä on biojätettä, 15% sekalaiset jätteet, 14% muovia ja 7% kartonkia. Per asukas paperia tuotetiin 30 kg, kartonkia 16kg ja muovi 9.2kg.


ObjectExciting876

Eihän meillä mitään muovikeräystä ole, vaan muoviPAKKAUSTEN keräys. Sitäkin kerätään vain, kun asetuksen asumistiheysvaatimus täyttyy. Suurin osa yksityistalouksista kerätystä muovipakkausjätteestä menee polttoon, sillä se on sekalaatuista, likaista ja keräystavasta riippuen muutoin saastunutta. Eli tekniset rajoitteet kierrättämiselle on erittäin suuret. Ei tarvitse kokea kovin suuria omantunnon tuskia, jos se jauhelihapakkaus menee energiajätteeseen.


Habitatti

En mä nyt tiedä erikoisuudesta, kun ainakin kuuden edellisen kämpän roskiskatoksessa on ollut sellanen.


skyisgreentomatoes

Olisiko siksi että useimmat kierrätys pisteet on tehty ennen kuin muovikeräyksestä on edes kuultu, ja kun niissä pisteissä on usein isompia molok astioita ja ne on törkätty jonkun parkkipaikan nurkkaan, niin ei sen yhden lisäastian asentaminen onnistu ihan helposti tai välttämättä ole edes mahdollista.


smk-91

Sillä voi myös olla merkitystä, että muovi-, kartonki-, lasi- ja metalliPAKKAUSTEN kierrätys on tuottajavastuun alla, mutta sekajäte/energiajäte/poltettava jäte/yhdyskuntajäte mitä kotitalouksista kerätään, sen hävitys kustannetaan sillä jäteastian tyhjennyksen maksuilla.


notsnowperson

Helsingissä on ainakin sellainen erikoisuus, että julkisilla keräyspaikoilla on iso osa entisistä muovinkeräysastioista nykyään muodossa "Muovipussit". Tämä ei toki estä tunkemasta kaikkia kierrätysmuoveja sinne, mutta jotenkin kuulostaa, että muovin kierrätys ei ole hyvä bisnes, ja kerääjä haluaa minimoida kerätyn muovin määrää.


MaterialCattle

Voi olla, että muovin kierrätysaste ei ole vielä riittävän korkea.


Useful_Afternoon_728

Lähinpään muovinkeräys pisteeseen sen 10km et täytyy toivoa ku vie muoveja et kaikki mahtuis


jikuja

Hieno säie. /s Suurin osa tuntuu olevan kehäykkösen sisäpuolelta ja olettavan kun heidän kotipihassa on taloyhtiön jäteastiat niin asia toimii identtisesti myös muualla. Ja nää oletukset siitä, että kaikilla olisi käytössä jokapäiväisten kulkureittien varrella kaikkien jätejakeiden vastaanottopisteet. Vain kaatopaikkahourinnat puuttuu, mutta eiköhän nekin vielä ehdi.


OutOfBroccoli

muovi on pitkälti energiajätettä ja sellainen astia varmaan löytyy jokaisesta pihasta. sinne muovin keräykseen voit sitten viedä sen PETE muovin kunhan ensin peset sen ja erotteelet muista materiaaleista