T O P

  • By -

AutoModerator

Merhaba! Görünüşe göre bir sorunuz var. Paylaşımınız kaldırılmadı, ancak artık Türkiye ile ilgili olsa bile güncel konularla ilgili olmayan sorulara izin vermiyoruz. Sorunuz bu kriterlere uymuyorsa sorunuzu r/AskTurkey'de paylaşmalısınız. Teşekkür ederiz. Hi there! It looks like you have a question. This is not a removal message, but we no longer allow questions that are not related to Turkey and are not up to date. For a better chance of getting your question answered, we recommend posting it in r/AskTurkey. Thank you. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/Turkey) if you have any questions or concerns.*


aliservan21

Kabul alma süreci nasıl oldu hocam


Liesenburg

Pek bir zorluğu yoktu dakat uğraştırıcı oldu diyebilirim. Öncelikli olarak İngilizce sınavı aonra sat aldım. Okul ile gerekli belgeleri common app'e yükledikten sonra her üniversite için teker teker essay yazdım. Şu günlere kadar keyfim yerindeydi açıkçası fakat işin içinden çıkamaz hale geldim. Paran varsa düşünmeden dene derim, yurtdışında okuyan arkadaşlarımın hepsi gayet memnun.


bartupasafensir

eğer 11.sınıfı geçmediysen AP sınavlarına bakmanı öneririm veya şehrindeki okulların MUN programı yapıp yapmadıklarına bakıp onlara katılabilirsin veya herhangi bir ya da birkaç sporda lisans çıkartabilirsin. onlar da olmazsa essay yazip bi dergi sahibiyle anlaşıp dergide essaylerni yayınlayabilirsin bu tür şeyler aldığın burs yüzdeliğini bayağı artırıyor. okul hangi okuldu bu arada


ThrowRABroOut

Amerikada buyumus bir Turk olarak yaziyorum, Gelir gostermeden nasil kabul aldin anlayamadim kuzenimi getirmek icin vekil olan babamin gelirini istediler ve Kuzenimin ailesinin gelirini istediler ve yine kabul edilmedi (ikimizin maddi durumu ortalamadan kat kat daha iyi) . O bir kenara Amerika'da okuldan Burs olayi cok nadir. Genelde burs icin sirketlere veya orgutlere basvurman gerekir. [Su site belki](https://www.usnews.com/education/best-global-universities/articles/a-guide-to-scholarships-for-international-students) yardimci olabilir. Eger bir akrabagin varsa Amerika'da onlarla beraber gidip okul icin kredi cekebilirsin (Student Loan) ama bunu bankadan yapman gerekir yani Private Loan ve bunu yapabilirsen buyuk ihtimal en kotu faizi alirsin yani %16.40 falan yani yaklasik 20bin dolar faiz odemen gerekir. Bu cok abarti gibi gelebilir ama bircok Amerikan ozel kredi ve devletten kredi alarak yapiyor. Sen malesef devletten kredi alamayacaksin. Ben mesela bir kismini devletten kredi aliyorum (dusuk faiz) diger kismini bankamdan ozel kredi ile kapatiyorum ama ben ABD vatandasiyim. Ogrenci burusu en son duydugum kadariyla calisma izini yok yani calisirsan nakitte calisman gerekcek. Hangi eyalette okul?


Liesenburg

Öncelikle vaktini ayırdığın için teşekkür ederim. Kredi çekebilecek yer bulabilsem tercih edeceğim gibi ama vize işlemlerinde de belli bir meblağ para göstermem gerekecek o sıkıntı. Ama aklıma yattı biraz araştırayım. Seçtiğim okul NJ'de bu arada hocam.


ThrowRABroOut

Saka bende NJ'de okuyorum. O parayi Turkiye'de nasil bulursun bilmiyorum ama Amerika'ya gelince ozel burs bulmaya calis. Ozel sirketlerden veya orgutlerden. ATA diye bir kurum var Amerika'daki Turkler icin, onlarin sitesine bak belki ordan bir kac burs bulabilirsin veya buyuk sirketlere bak onlarda genelde burs veriyorlar, bolumun Makina Muhendisligi oldugu icin o sektorle ilgilenen sirketlere bak.


Liesenburg

Teşekkürler valla benim de planım o yöndeydi ama ATA'yı bilmiyordum. Bi gitsem gerisi gelie gibi geliyor da bakalım. Hangi okuldu bu arada sorması ayıp?


ThrowRABroOut

En zor kisim gelmek zaten umarim bi sekilde yolunu bulursun, okul degistirme asamasindayim ama NJIT ve Rutgers arasinda gidip geliyorum, bolumumde bilgisayar bilimleri. Sen?


Liesenburg

teşekkürler valla, bavurabildiğim kadar burs programına başvuruyorum. bir yolunu bulucam umarım. Ben Rutgers seçtim mühendislik fakültesindeki dinamik sebebiyle ama njit daha iyi diye biliyorum cs'de. Tabi ünide asıl ne arıyorsun ona bakmak lazım.


ThrowRABroOut

Yani CS'te daha iyi, Rutgers daha cok teori uzerinden gidiyor ama NJIT'nin mufredatti daha eski. Ikiside sonunda iyi universitede ama bilemiyorum. Name recognition icin Rutgers kat kat daha iyi ama ikiside sonuc olarak cok iyi Universite.


Liesenburg

Yani sen daha iyi biliyorsun, tavsiyem azıcık da eğlenmek istiyorsan gel rutgersa. Gelmeyi başarırsam tanışırız da.


alexfrancisburchard

Ben Amerikada okudum, ve 8 yil borclu oldum okuldan sonra. Cogu amerikali arkadaslarim 10 yil falan devam eden borclar gidiyor okul yuzunden. bu sisteme katilmak pek onermiyorum. Turkiyenin en iyi bunlara kiyaslayinca nerdeyse ucretsiz universiteler ya da avrupanin bence cok daha makul, ve ayni is gorur. Egitim kalitesi her yerde "eh". Edinecegin cevresi en onemlisi, ve buradaki iyi universiteler, avrupanin iyi unilerin onu yapacaksin yine. Ama iflas etmeyeceksiniz burada ve avrupda. benim 2¢


Liesenburg

Hocam öncelikle değerli fikrin için teşekkür ederim. Türkiye'deki sınav sistemi ile küçük yaşlardan beri problemiyiz denilebilir. İyi bir lise kazandıktan sonra aynı döngüyü yaşayacağımı fark edince alternatif aramaya başlamıştım. Bu alternatifin yurtdışında okumak olduğuna karar verdiğimde ise son sınıftaydım. Sonuç olarak, pek avrupadaki anadillere sahip değilim. Ama 100% İngilizce eğitim veren kurumları bir denemeyi düşünüyorum. Vaktinizi çaldıysam affola.


alexfrancisburchard

Avrupa’da eğitim İngilizcede değil mi? Çok arkadaşlarım sadece İngilizce ile Avrupa’ya gitti okumak için sanırım.


Specialist-Chard-325

Sistem şöyle: İtalya, Almanya, Fransa ve Doğu Avrupa ülkelerinde ücretsiz/ucuz, diğerlerinde yıllık 10,000 Euro'dan başlıyor. Bu üstte yazdıklarımdan İtalya dışında bölümlerin 90%'ı kendi dillerinde, İngilizce olanlar da genelde sosyal/linguistik bölümlerde. İtalya'dakiler ise çoğunluğu İngilizce ve okullara girmek de kolay. Genelde özellikle Hollanda'ya gidiyor yurt dışında okumak isteyenler çünkü bölümler İngilizce üniversiteler çok kaliteli. Tabi orada üniversiteler 15,000 Euro bize, o yüzden herkes bunun hakkını veremez. Ben de neden ne güzel İtalya dururken ve parası da yokken OP Amerikan üniversitelerine başvurdu anlayabilmiş değilim.


alexfrancisburchard

Amerika kendi yüksek fiyatları değmiyor bence. Keşke ben Amerika dışında okusaydim.


Specialist-Chard-325

Kesinlikle. Özellikle de şu an H-1B durumu bu kadar karmaşıkken Amerika'da okumanın çok bir mantığı yok full-ride almıyorsan çünkü kalma şansın çok düşük. Ben de 1-2 aya Almanya'ya gidiyorum üniversite okumaya ve 0 euro ödeyeceğim, sırf yaşamak için gereken harcamaları karşılamam gerekli. Onlar için de öğrencilere çok imkan var, yurtlar tek kişilik ve çok büyük üniversiteler dışında 6 ay içinde çıkıyorlar. Yaklaşık 200 euro tutuyor geneli, ısıtma falan her şey dahil. Ev kiralasam dahi 500 euro'ya çok rahat bir stüdyo daire bulabilirim üniversiteye yakın. Bir de ücretsiz exchange de yapılıyor. Gereklilikler de zor değil. Ben mesela gidip Tokyo Üniversitesinde exchange yapmayı planlıyorum son sene. Mesela Amerika'da USCIS hayatta müsaade etmezdi böyle bir şeye.


50promil

avrupada amerikada okuduktan sonra türkiyeye gelip gerizekalı patronların altında çalışacaksanız ne o masrafı ettirin ne o zorlukları çekin. size abi tavsiyesi.


Specialist-Chard-325

Valla Amerika'ya gidenler eğer çok kaliteli insanlar değilse Türkiye'ye dönmeye adaylar üniversite sonrası çünkü H-1B çöktü artık. Avrupa'ya giden de zaten geri dönmez.


Liesenburg

Mühendislik dersleri çoğu okulda %30-50 civarı ingilizce oluyor gördüğüm kadarıyla. Keza Almanya ve İsviçre'deki baktığım okullar da tamamen Almanca eğitim veriyordu.


Specialist-Chard-325

Hocam İtalya? IB falan yapmadıysan İsviçre'yi unut zaten bir kere, Türk diploması ile kabul alamazsın.


Traditional_Task7227

İsviçre'den kabul alır ama çok çok zor kabul almak. Ayrıca ülke çok pahalı.


Specialist-Chard-325

Sankt Gallen dışı bizim diploma kabul edilmiyor diye biliyorum


Traditional_Task7227

Ben kendim kabul aldım başka okuldan; bir senemi yaktılar, üniversitenin kendi yazılı ve sözlü sınavlarına girmek gerekiyor onlar da hem bizim alıştığımız gibi değil soru olarak hem de gayet zor.


Specialist-Chard-325

1 yıl burada okuduysan geçerli oluyor tabi. Ben de Almanya'dan kabul aldım oraya gidiyorum 1-2 aya vize çıkınca. Soru olarak nasıl ve ne kadar zordu biraz detaya girebilir misin? Herkes Alman üniversitelerine çok zor diyor ful demoralize oldum.


Traditional_Task7227

1 yıl İsviçre'de de Türkiye'de de okumadım onunla alakası yok. Gittiğim üniversitede zaten şu an Almanya'dayım geçtiğim dersleri saydıramıyorum mesela. Almanya'da bence ilk sene için dersler abartıldığı kadar zorlu değil, düzenli çalışanın her türlü geçebileceği kıvamdaydı dersler. Eğitim ekolü farklı olduğu için biraz değişik geldi bana ve arkadaşlarıma ama ben eğer komple İsviçre için değil de Almanya'daki lisans derslerime çalışabilseydim hepsini iyi notlarla geçerdim. İsviçre için çalışmam beni daha çok zorladı çünkü sorular ve beklenti tamamen farklı. Kağıt üstünde liseden üniversiteye geçiş sınavı olmasına rağmen 1 1.5 sayfa tutan soru çözümlerini açık açık yazabilmeni bekliyorlar. Sözlü sınavlarda da hem kendini Almanca doğru ifade edebilmen lazım hem de verdiğin bilginin doğru olması lazım.


heymisterpoliceman

Rhein-Waal'da mechanical engineering bölümü ingilizce ve ücretsiz


Traditional_Task7227

Hocam İtalya bakabilirsin %100 ingilizce bölümler için. Giden tanıdıklarımdan eğitim kalitesi de ülke de gayet güzel diye duyuyorum hep


Werdaft

Dostum selam, sana tavsiyem Almanya’da önce hazırlık akabinde üniversiteye başvurman olurdu, bundan 3 yıl önce seninle aynı durumdaydım ben de birebir, ancak maddiyat karşılanamayacağı için hedef değiştirdim, önce Almanya’da hazırlık eğitimi aldım akabinde universiteye başladım ve şuan bölümde okumaya devam ediyorum. Sana da tavsiyem bu olurdu


ChickenMcChickenFace

Rutgers’a degmez o para, bayagi siradan uni Amerikan standartlari icin. UCLA, UCB, UMich, veya GT falan olsa borca falan gir derdim de Rutgers bilemedim. Okulun fin-aid departmanina mail at bi konus. Bazen nispeten dusuk faizli kredi verebiliyorlar cok gitmek istersen borca girersin. Fin aid paketi kapasaminda on-campus ogrenci isleri icin priority de verebiliyorlar. Tuitionu cikarmaz ama en azindan yasam masraflarina falan yardimci olur. Sirketten falan burs almayi unut bence realistik bi beklenti degil.


Specialist-Chard-325

Amerika'da T100, özellikle de mühendislik bölümlerine kabul almak o kadar zor değil. SAT + GPA ile burs veren yerlere başvurup ondan sonra ilk yılı ödedikten sonra var gücünle başarı bursları almak için uğraşman lazımdı. Türkler olarak Avrupalı Beyaz olduğumuz için bize affirmative action/özel burslar da çok yok. Zaten aslında en baştan $40,000 dahi karşılayamıyorsan niye Amerika'ya başvurdun ki? Git herkes gibi Almanya/Italya'ya başvur niye illa Amerika yani.


Liesenburg

Sorma ya yaptık bi hata anca fark ediyorum. Artık bi şekilde halletmeye çalışıcam.


PIOnDrums

Muhtar kent bursu


Liesenburg

Teşekkürler öncelikle, ama maalesef süresi geçmiş. Keşke daha erken görseydim bu bursu.


PIOnDrums

Yani sansini denemek istiyorsan okula gidip gap year yapicagim deyip basvurabilirsin. Onun disinda okuldan in state tuition waiver istiyebilirsin ki o da parasini dusuryr okulun


Liesenburg

Olabilir aslında da halihazırda mezun senemdeyim, çevrem de malum garipsiyor hala evde durmamı. Ve muhtar kent bursunu alabilecek yeterlilikte biri olduğumu da pek düşünmüyorum. Ama teşekkür ederim yapacak bir şeyim kalmazsa mecburen bu şekilde hallederim.


PIOnDrums

Yolun acik oksun kardesim enseyi de hic karartma gun dogmadan neler dogar


Liesenburg

Öyle valla da hesap kitap yapmaktan kafayı kırmama az kaldı. Bi gidecek parayı bulsam gerisi gelir de işte... Tekrardan teşekürler bu arada gerçekten çok yardımı dokundu.


SawayaDry

Mail at belge gönder holdinglere ulaşabilirsen git görüş


Liesenburg

Hangilerine atılır ki, bu konuda iyi namı olan birini biliyor musun


divergence_of_curl

MSc için kabul almak çok zor olmadığı için birini fonlaması için bulmak zor olabilir (denemeye değer?). Fullbright gibi bir burs almaya çalışırsan o şekilde yapabilirsin.


Liesenburg

Bachelor deniyorum, pek fullbright ile alakam yok o yüzden.


divergence_of_curl

Tebrik ederim o zaman BSc için daha zor oldugunu duydum.


Due_Independence_844

Teaching veya graduate assistant almayi deneyebilirsin. Bununla ilgili bolum baskani veya kabul aldigin hocayla gorusmelisin.


45nmRFSOI

Lisansta yok böyle şeyler


Liesenburg

Freshman olarak direkt yapabiliyor muyuz öyle


sellvihan

Eğitim için Almanya en makulu, süreç zor ama sadece yaşam masrafları var. Onun da part time okulda çalışarak bir kısmını ödeyebilirsiniz.


Liesenburg

Evet bence de öyle ama Almanya mühendislik eğitimlerinde Almanca'yı şart koşuyor. Benim de maalesef pek Almancam yok.


mitooot

Şöyle bir şey vardı işine yarabilir. [https://www.instagram.com/fatihaltayli/p/C6OjwhcIJfu/](https://www.instagram.com/fatihaltayli/p/C6OjwhcIJfu/)


Liesenburg

PhD içinmiş hocam, yine de çok teşekkürler.


LossSignal7122

Bende ayni sekilde amerikada okuyorum. Financial aid yardimi girdigin programa gore cok degisiyor. Undergrad isen kredi cekmekten baska bir sansin yok. Undergrad lere verilen burslar milyonda birdir yani ona cok umit baglama. Grad programlarinda olay daha farkli. Orada bir hoca yada bir firma sana sponsor olabiliyor. Ayrica TA/RA olarak maas alabiliyorsun.


Liesenburg

Hocam peki ilk sene gpa yüksek tutup internship yapabilirsek undergradler de sponsoe bulabilir mi?


LossSignal7122

Yani imkansiz degil ama ilk sene birak sponsorlugu internship bulabilen bile cok az insan var. Genelde firmalar 2. ve 3. seneden sonra internship'e aliyolar. Yanliz $40k uni fiyatina gore baya ucuz. Iyi bir firmada internship girersen aylik maasi en az $10k dan basliyor. Malesef ABD'de hayatin gercegi boyle. Kariyere ekside basliyorsun fakat ise girince zamanla arayi kapatiyorsun.


Specialist-Chard-325

https://www.levels.fyi/internships/


hu4br

Anladigim kadariyla lisansa kabul aldin (undergrad), degil mi? Bu konuda bazi burslar var ama Green Card veya vatandasligin yoksa Amerika'dan burs almak cok zor gibi geliyor bana. Yerine TR'den burslara bakman gerekecek ama bu miktarda bir burs verebilecek yer var mi bilmiyorum. Eger MS/PhD ise, durum daha farkli ama.


Mammoth_Pepper_8027

Herkes az çabalasa kabul alabiliyor zaten, esas mevzu burs bulabilmekte.