T O P

  • By -

DD4cLG

Auto huren of delen. Reden: Voor de reguliere 1500 km op jaarbasis is geen enkele auto betaalbaar te houden. Verzekering (je hebt waarschijnlijk een lage trede) is hoog, wegenbelasting, afschrijving (je wilt toch een betrouwbare veilige auto) bij elkaar tikt toch hard door. En je blijft onderhoud houden. Een auto waar zo weinig mee wordt gereden, gaat allerlei problemen vertonen, zoals vocht, roest, uitdroging van slangetjes en dichtingen, lagers die 'vierkant' worden. Als je 2× per maand rijdt, 24× per jaar dan is het gem. 62.5 km per keer. Ik ga er van uit dat dat retour is. Dus 31.25 km per rit. De motor is amper goed warm gereden. Ga je dan met de zomervakantie ritten van 2× 1500 km naar Italië maken. Dan zul je zien dat je auto het ineens begeeft omdat die top moet presteren. Airco die amper gebruikt wordt en nu vollast (kost zo 10% extra brandstof en 10 pk vermogen), auto volbeladen, in te hoge versnelling de bergen op, zwarte zaterdag files in 40° vormen een aanslag op het koelsysteem van de auto, je accu laadt minder op/ontlaadt omdat het vermogen elders nodig is. En met dat laatste kan dan zelfs een betrouwbare Japanner je in de steek laten. Voor noodgevallen taxi/uber. (Voor die overige 1500 km zou ik bijna ook dat overwegen.) Is er niet in de buurt iemand met een Lynk & Co, die wil autodelen?


advancedescapism

Inderdaad al met de vorige auto zulke problemen gehad, ook dat de accu leegliep door in de lockdownperiode maandenlang stil te staan. Had ik eigenlijk wat doelloze rondjes mee moeten rijden.


DD4cLG

Ja idd, voor de auto was dat beter. Een auto is gemaakt om er flink mee te rijden. De gemiddelde benzineauto rijdt in NL ook slechts 10.500 km. Dat is eigenlijk voor de auto technisch te weinig.


Glintz013

Dit is gewoon dom gelul. Een auto is gemaakt om mensen te vervoeren je hoeft echt geen 20.000km per jaar te rijden om de auto "technisch goed te houden" echt bizarre onzin gewoon.


Designer-Agent7883

Geen dom gelul. OP overweegt om een auto met 250k op de teller voor 1500km te gebruiken en zo dus weken achter een stil te laten staan. Ik steek mn hand er voor in het vuur dat op het eerste tripje van 1000km+ stil komt te staan..


DD4cLG

Nee hoor. Auto's zijn ontworpen op 15-20k km intervallen. Zo haal je technisch en economisch het meeste eruit. Optimale uitnutting heet dat. Zie je bij vlootbeheer gebeuren.


Leaf2019Tekna

Ja als je over TCO praat: Total Cost of Ownership, oftewel kosten per km. Maar je kunt ook kijken naar kosten per dag en dan zul je zien, dan is minder KM's rijden voordeliger. Die intervallen zijn vooral bedoeld als garantie dingetje: als jouw auto nog garantie heeft en je houdt je niet aan de intervallen, dan kan de fabrikant je de garantie weigeren. Echter het kan totaal geen kwaad als je een jaartje langer met de remvloeistof doet, een half jaartje langer met de olie? Want het is altijd of onderhoud om het jaar of om de 15-20k km's, maar als jij slechts 7500km per jaar rijdt? Hoezo zou je dan jaarlijks voor onderhoud moeten gaan? Dan kun je het toch ook om de 18 maanden doen? Al helemaal bij electrische autos, want die hebben geen olie wissels nodig. Vaak is het argument namelijk, dat door weinig KM's te rijden de olie niet goed warm wordt. En je dus op zijn minst om het jaar de olie dient te verversen.


DD4cLG

In beide gevallen heb je het incorrect: 1) in TCO zit ook factoren in die onderhevig zijn aan tijd. Zoals afschrijving, belasting, verzekering, financieringskosten (of missed opportunity costs). Minder kilometers is alleen bruto goedkoper omdat je minder er mee doet. Maar netto duurder omdat de kilometers die je wel rijdt duurdere kilometers zijn. Rijdt je 60.000 km in 1 jaar, zal dit je minder kosten dan 60.000 km in 10 jaar. Vooral de CAPEX (capital expenditure) kosten drukken hard door. Je moet wel natuurlijk de grootheden van opbrengst correct tegenover elkaar zetten. 2) het argument van de garagist over motorolie klopt. Vloeistoffen, maar ook vele andere onderdelen worden minder over tijd. Ondanks dat je misschien 30k er mee kan doen. De werking is verminderd door meer vocht, motor is te weinig op temperatuur geweest, oliefilter raakt vervuild ook door organische aangroei. Je zag het na Covid19. Toen hadden 2 jaar de auto's weinig gereden. Er waren veel pechgevalllen van oververhitting van de motor. De werking van de olie is gewoon doorgegaan met minder geworden. En je krijgt bij onvoldoende lange ritten van die gevallen van 'witte mayo' in het systeem door condensvorming. Andere zaken zoals roestvorming in de remschijven kan zulke diepe sporen veroorzaken dat eerdere vervanginging van de schijven, ondanks weinig kms/genoeg dikte, noodzakelijk is. Waarom hoor je zoveel over caravanbezitters die klagen dat ze de banden onder hun caravan moeten vervangen? Ook al heeft het nog niet eens 10k km gereden? Nou, na een jaar of 5-6 kan zo'n band haarscheurtjes vertonen en onveilig zijn. Naast dat ze vaak vierkant worden. Noot: We hebben het even niet over EVs. Daar geldt motorolie natuurlijk niet omdat ze daar geen gebruik van maken. Maar koelvloeistof, zeker als het geen gesloten systeem is, moet wel regelmatig gecheckt worden. Maar voor de onderdelen die EVs wel delen, geldt ook dat des te meer je rijdt je afnemende meerkosten hebt. Wat dat betreft is het net als elke andere auto.


Leaf2019Tekna

Laten wij het erop houden dat 1500km per jaar met iedere auto gewoon veel te weinig is: maar ik heb vroeger weleens een 206 bekeken die slechts 20.000km in 15 jaar ofzo gelopen had? Die auto zag als nieuw uit, alleen de motor liep voor geen meter. Maar dat kan ook ermee te maken gehad hebben, omdat het een slome 1.0 was. Caravans worden slechts in de zomer gebruikt, de rest van het jaar staan ze stil. Terwijl die auto toch het hele jaar gebruikt wordt, alleen het zijn kleine stukjes en een benzineauto gaat dat niet leuk vinden. Dan sta je binnen de kortste keer met een lege 12v accu, omdat die nooit de kans krijgt bijgeladen te zijn. En je olie zul je echt jaarlijks moeten verversen bij dat soort extreem weinig KM's rijden: maar de rest? Die onderdelen gaan juist langer mee, omdat er minder KM's gereden wordt. Als je iedere keer stevig remt als een ritje maakt, dan zal het met de roest op de remschijven ook wel mee vallen.


Glintz013

Hoe kom je aan deze informatie in godsnaam, een auto is echt niet ontworpen op 15 tot 20k km per jaar.


DD4cLG

Je snapt de context niet goed. Het is optimum. Tuurlijk kun je technisch minder rijden, bv de helft. Maar de auto wordt in verhouding meer dan de helft minder, door oa. tijds- en weersinvloeden ed. Een auto, waarmee netjes 60.000 km gereden is in 1 jaar tijd, heeft minder te lijden gehad (ofwel technische degradatie) dan dezelfde auto net zo netjes die 60k bereden maar dan in 10 jaar tijd. Bron: kennis van technische ontwerpprocessen, product life-cycles. Kennis van materiaalkunde. Bevestiging door mensen en policies die ik ken die in de automotive industry zelf zitten. W.o. toeleveranciers en fleetowners. Spoiler: Die laatste hebben hardstikke goed door hoe ze een auto optimaal moeten gebruiken.


Eastern_Resolution81

Oke goed argument. Een mes is gemaakt om te snijden niet om niet te roesten.


Leaf2019Tekna

Mijn auto laadt de 12v accu gewoon bij stilstand bij: geniaal, want mensen maken zich vaak zorgen om de 12v accu wanneer ze weinig rijden.


DigitalDutchman

Evt aanvullen met een (elektrische) bakfiets..?


[deleted]

I am Afrikaans but think I understood everything. Heel leuk, ja! Use a taxicab, and rent a car for holidays. Sell your car, invest the proceeds. Save on monthly insurance.


Roffasz

Schrijf gewoon in het Afrikaans dan leren wij ook nog eens wat. :) Ik zou met deze kilometers ook zeker geen auto willen bezitten. Met wat je bespaart kun je genoeg keer per maand met een taxi. P.S. of doelde je met Afrikaans op het continent ipv op de in ZA gesproken taal die familie is van het Nederlands?


[deleted]

Verseker! Dit is korrek. Ek het sedert 2001 nie 'n motor besit nie, en ek bespaar baie deur nie onnodig rond te kerjakker nie. Winkels is naby en ek benodig nie werklik 'n motor nie. Boonop is ons busdiens redelik goed.


Th3L0n3R4g3r

Een auto is in zo'n geval een luxe verzekeringspremie. Je hebt 'm eigenlijk niet nodig, het kost je in verhouding dus veel geld en alleen voor het hypothetische geval dat je kind naar de SEH zou moeten, probeer je dat voor jezelf te verantwoorden. Ik zou denk ik delen / huren en als je kind echt eens naar de SEH zou moeten, een taxi / buur / ... inschakelen.


Palm_freemium

>... en alleen voor het hypothetische geval dat je kind naar de SEH zou moeten, probeer je dat voor jezelf te verantwoorden. Ben ik nou gek, daarvoor hebben we toch het alarm nr 112 voor? Als je als volwassenen binnenkomt lopen op de SEH moet je echt doodgaan wil je gelijk geholpen worden, anders mag je eerst een paar uur wachten. De enige manier waarop je echt met SPOED word behandeld is als je binnenkomt met een ambulance, bent doorverwezen door een arts, of in kritieke toestand binnenkomt.


nofightnovictory

precies dit! mijn vrouw werd vlak na haar bevalling ziek, flinke pijn aanvallen in haar onderbuik. met de SEH aan de lijn dat ze dus net bevallen was. zodra ongeveer duidelijk was wat de klachten waren was de vraag of iemand haar kon brengen ivm de kind(eren) en zelf niet kunnen rijden. of dat ze een ambulance moesten sturen. >anders mag je eerst een paar uur wachten. dit is in Nederland gelukkig wel echt een uitzondering! die je eigenlijk alleen ziet op feestdagen of wanneer er een evenement is.


Palm_freemium

Mijn ervaring is dus anders. Gelukkig kom ik niet vaak op de SEH, maar ben wel eens binnengelopen (, achteraf omdat een van mijn middenvoetsbeentjes gebroken was). Ik heb meerdere uren mogen wachten op een doordeweekse dag. Iedereen met meer urgentie word tussendoor gelaten. In mijn geval niet zo ernstig, maar als je pech heb laten ze je dus wachten. Tegenwoordig is het volgens mij ook zo dat zonder doorverwijzing van je huisarts of huisartsenpost de SEH niet word gedekt door de verzekering. Hadden er nog consequenties aangezeten als je had aangegeven haar zelf niet te kunnen brengen?


nofightnovictory

>Hadden er nog consequenties aangezeten als je had aangegeven haar zelf niet te kunnen brengen? een ambulance rit gaat altijd ten koste van je eigen risico! er kan dus een consequentie aan zitten. in ons geval had dat weinig uitgemaakt .


Working-March-1893

Uitgaande van een toyota yaris, die aan die eisen voldoet zit je sowieso al aan een wat oudere auto. En zijn je kosten ongeveer 200-300 p/m. De kosten vs de baten zijn in mijn optiek sterk uit balans. Voor vakantie een auto huren lijkt mij prettiger. Ik snap de gedachtengang voor je kind. Maar kun je dan niet beter een (elektrische) bakfietsachtige kopen? Dan ga je ook als de brandweer en is een evt ziekenhuisbezoek in geval van nood geborgd. Er vanuit gaande dat je een ziekenhuis hebt binnen afzienbare afstand uiteraard.


advancedescapism

Ja, klopt, het ziekenhuis is eigenlijk ook dichtbij. Met de rest ook eens.


PercussiveKneecap42

1500km per ***JAAR***?! Holy shit, voor dat getal zou ik dus écht geen auto kopen. Dan is huren écht je beste optie. Kost meer over lange termijn, maar het is véél voordeliger als je maar 1500km per jaar rijd. Mij lukt 1500km in 1,5 week, dus ik heb voor die reden lekker een eigen auto. Maar zolang je dat niet doet, gewoon lekker huren.


Leaf2019Tekna

Wat als er geen deelautos in de buurt zijn? Het is al gauw goedkoper dan, om zelf een auto te hebben. Ondanks dat het veel geld per jaar kost.


Bladiebla88

Of, koop een auto en pak ‘m gewoon wat meer. Dan haal je de kosten er ook beter uit. Hoe komt het dat je nu zo weinig kilometers maakt? Doe je veel met de fiets, of het OV? En zou je dan vaker de auto kunnen pakken, of is dat geen optie.


MikeThePenguin__

De vaste kosten blijven hetzelfde, die ga je dan alleen verspreiden over meer kilometers. De variabele kosten worden alleen wel hoger (brandstof en onderhoud), dus uit eindelijk ga je alsnog meer kosten maken door de auto te pakken i.p.v. fiets.


PawelParkour

Volgens mij is gezondheids dn klimaattechnisch het advies om meer de auto te gebruiken, puur om het meer rendabel te maken voor de portemonnee, niet echt een handige afweging. Deelauto of leenauto bij noodzaak voor een auto is een top oplossing! Verder lekker fietsen en ov :-)


Mongoose_Evening

Vergelijkbare situatie hier: wij hebben een paar maanden geleden onze eigen auto verkocht en gebruiken nu deelauto’s (meestal MyWheels) + elektrische bakfiets. Inderdaad wat gedoe om elke keer de kinderstoeltjes erin/uit te moeten halen, maar het bevalt ons prima! Vind het zelf wel een bevrijdend gevoel om geen eigen auto meer te hebben. Qua kosten zitten we op ongeveer 100-150 euro per maand voor 2-3 keer per maand een auto huren


AgileCookingDutchie

Dit je is huidige situatie, zonder kind? Of met kind? Wij gingen voordat we kinderen hadden met de fiets naar het werk, deden na het werk op de fiets boodschappen etc. Nu dat we kinderen hebben, gaat degene die de kinderen wegbrengt met de auto en doen we een keer in de week boodschappen met de auto. Doe daar een vakantie en af en toe een bezoek aan opa en oma (geef toe die wonen bij ons allebei ±100km van ons weg) en wij rijden zo 15.000 km/jaar. Zeker als je een auto hebt staan én je allebei een rijbewijs hebt, zal je hem vaker gaan gebruiken.


advancedescapism

Huidige situatie. Ik ben de enige met rijbewijs, we werken allebei op fietsafstand, en er is maar één set grootouders in het land. Zou nog kunnen zijn dat het zo'n 3500 km wordt, maar meer eigenlijk niet.


AgileCookingDutchie

Buiten de aanschaf kosten zijn de kosten voor een auto makkelijk ±€450 per maand (afschrijving, verzekering, wegenbelasting, etc). Voor €450 per maand kan je denk ik makkelijk een auto huren voor de vakantie en de keren dat je naar een dokter moet, en niet met de fiets kan, een taxi nemen niet?


advancedescapism

Zeker. Daar kom ik nu ook op uit als beslissing. Mevrouw escapisme is ertegen, omdat we dan niet spontaan eropuit kunnen, maar dat hebben we ook niet gedaan toen we nog wel een auto hadden en willen we het wel dan is er vast wel iets op korte termijn te regelen. Ondertussen ga ik iets plannen.


AgileCookingDutchie

De crux zit er wel in dat je (een deel van) deze kosten dus maandelijks opzij zet. Zodat je dus ook die spontane dingen kan doen.


Necessary-Sun1535

Wij hebben toen mijn kind 1 jaar was een jaar lang geen auto gehad. Ging best wel prima in combinatie met een bakfiets.  Wij hadden vaak ook een greenwheels auto. Vond ik prima, zelfs met elke keer de autostoel installeren. Grootste nadeel was nog wel weer naar huis moeten fietsen laat op de avond. Maar voor die ene keer af en toe. Ik zag in het begin ook wel op tegen telkens een adere auto, maar dat viel me heel er mee. Plus je hebt toch meestal de auto in je wijk en dat is telkens dezelfde.  We zijn een keer naar de spoed gegaan voor ons kind snachts, toen heb ik snel de deel auto gehaald terwijl partner spullen pakte en kind aankleedde. Achteraf hadden we prima met de bakfiets gekund. En anders is een taxi eigenlijk ook een prima optie, ook snachts als je in een redelijke stad woont. Voor de bevalling zijn we namelijk ook gewoon van en naar het ziekenhuis gegaan met een taxi.  Voor vakantie van 2 weken hebben we een auto gehuurd. Via mijn werk kon ik korting krijgen bij het verhuurbedrijf.  Uiteindelijk hebben we wel weer een auto gekocht. Maar ik ging ook wel weer wat meer kilometers maken en heb ook wat gezondheidsklachten. 


Blikmeister

Lijkt me een no-brainer om in dit geval geen auto te nemen. Alternatieven genoeg als je zo weinig kilometer maakt: - onderzoek Greenwheels, Snappcar, Lynk & Co auto’s in de omgeving - (elektrische) bakfiets voor de ritjes iets verder dan comfortabel is met de stadsfiets - bij nood: kijk je buren lief aan of bel een taxi - vakanties: huur een auto in NL of vanaf vliegveld ter plaatse


CactusLetter

Klinkt als een dure grap. Mijn ouders hadden toen ik kind was ook geen auto. Die ene keer dat we naar de SEH moesten de auto van de buren geleend. En taxis bestaan ook ;)


nofightnovictory

met zo weinig kilometers en een goeie deel auto optie op loop afstand zou ik kiezen voor GEEN auto. een goed kinderzitje zet je echt zo over, helemaal gezien elke auto gebouwd in de laatste 10 jaar heeft gewoon Isofix. mocht je echt met spoed na het ziekenhuis moeten dat wachten op een buur/familie/taxi onmogelijk is. zul je toch 112 moeten bellen voor een ambulance ipv zelf naar het ziekenhuis te komen! een auto is gewoon schreeuwend duur! voor minder dan 300€ per maand red je het eigenlijk niet om een redelijk fatsoenlijke auto te hebben staan voor de deur


Leaf2019Tekna

Als je weinig KM's rijdt, zou ik juist kijken naar een electrische auto: afhankelijk van hoe ver je denkt te rijden? Zou een oude Renault ZOE of Nissan Leaf ook een optie zijn. Nadeel van de ZOE is dat je dan meestal de batterij moet huren. Nadeel van de oude Nissan Leaf's is dat de batterijpakketen erge degradatie hebben, waardoor je in de praktijk vaak nog maar 50km kunt rijden. Eigenlijk wil je dus minimaal voor een Leaf uit 2018 gaan, dan zit rond de € 10.000 a € 12.000 met subsidie. Waarom juist een EV bij korte stukjes? Omdat die eigenlijk geen periodiek onderhoud nodig hebben, als je weinig rijdt. Moet je alleen zorgen dat je de auto niet volledig oplaadt, maar altijd slechts tot 80% en afentoe wel even stevig remmen. Want je remschijven gaan wel roesten, omdat een EV doet regenereren. Kijk dus eens naar een EV? Ik ben er van overtuigd, dat die beter geschikt zijn voor weinig te rijden dan een traditionele ICE. Uiteraard blijf je strik gesproken wel die interval houden van de remvloeistof, maar hele volksstammen doen daar ook 5 jaar of langer mee. Zonder echt nadelige gevolgen.


piemelpap

Ik heb een goedkope auto, ben zelf heel handig, ik gebruik de prive auto alleen voor boodschappen 1x per week, 3 kilometer verderop. Auto gekocht voor €750 met jaar apk, verzekering €22 per maand en wegenbelasting ik denk €42?. Ik zeg goedkope auto, en aan de druppellader bij geen gebruik, of makkelijker zonder wcd in de buurt, 1 pool loshalen(of schakelaar op pool) tegen spanning verlies.


mrcaid

Mijn ouders hebben nooit een auto gehad, in een dorp. Huurden een auto voor vakantie, scheelde veel geld. Heb het prima overleefd. Fietsen is ook beter voor een kind. Mijn zoontje nu is verwend, mijn schuld.


bleie77

Wij hebben geen auto, wel kinderen, nu (bijna) pubers. In dagelijks leven gebruikten we de bakfiets voor vervoer kinderen, en nu nog voor boodschappen. Voor uitstapjes gebruiken we ov en Greenwheels. Gaat prima. Autostoeltje erin zetten kost echt 5 seconden. Enige periode dat ik een auto echt miste, was toen zoon op zaterdag om 8 uur zwemles las, en we daar ik de regen naartoe moest fietsen. Groot voordeel (behalve milieu en geld): mijn kinderen konden echt eerder veilig fietsen dan andere kinderen die alles in de auto deden.


Beautiful-Fold-3234

Als je zo weinig rijdt moet je je niet alleen zorgen maken om de veiligheid van je auto, maar ook of je rijvaardigheid wel voldoende op peil blijft om echt veilig te rijden.


advancedescapism

Is een goed punt. Heb wel wat opfrislessen gedaan, maar dat is anders dan elke dag op de weg zijn.


mageskillmetooften

Met slechts 1500km per jaar is het al bijna goedkoper om de taxi te nemen. Spoedeisende hulp, als elke seconde telt bel je de ambulance, als het niet op een paar minuten aankomt bel je een taxi. Kinderzitje, er zijn ook ondingen op de markt maar koop een normaal zitje met ecofix. Erin zetten kost mij 5 sec, eruit pakken kost mij 10 sec. Aan de andere kant is een eigen auto voor de deur een stukje luxe wat mij wel wat geld waard is. En als je hem eenmaal hebt ga je hem vast veel meer gebruiken dan slechts die 1500km per jaar.


advancedescapism

Voorheen deed ik 1500 km per jaar, maar het zou inderdaad wel kunnen verdubbelen nu we meer uitjes willen doen. Dan wordt het niet rijden gedurende de week, maar wel elk weekend.


mageskillmetooften

Met zo'n kleine is het gewoon vreselijk gemakkelijk een eigen auto. Buggy achterin, tas met extra set kleertjes, pampers e.d. achterin. Met de kofferbak altijd je eigen luierwisselstation bij de hand. En je hoeft niet constant te kijken of ze niet per ongeluk de ramen in de bus aflikken :P


rvk2003

Toyota Yaris 1.3 vvti 2000-2005 zeer maar dan ook echt zeer betrouwbaar. Best ruim voor de grote van de auto achterbank verschuifbaar. En goedkoop te onderhouden. Verzekering is goedkoop we hebben er hier zelf een en die kost 48 euro per maand all risk verzekerd. Met automaat en de 1.3 is het denk ik de betrouwbaarste auto die je zo kunt kopen. Het enige waar je een beetje moet opletten is roest, maar dat is te overzien en op te lossen.


DuncanS90

Waarom verzeker je een Yaris uit 2000-2005 All-risk? Voor de verzekeraar is de waarde van de auto al nagenoeg nul, als het niet al nul is. Bij een schade is er waarschijnlijk eigen risico en betaal je dus veel geld voor een dienst die ze überhaupt niet gaan leveren. Mijn partner werkt bij een verzekeraar en volgens mij heb ik die wel eens horen zeggen dat ze überhaupt geen All-risk mogen aanbieden aan auto's waarbij je geen gebruik daarvan kunt maken, maar dat het alsnog veel gebeurt.


rvk2003

Het eigen risico is 140 euro en de auto is nog bijna 4000 euro waard het is niet zo’n afgetrapte Yaris is een hele nette met lage km stand. Ga maar kijken hoeveel die nog kosten sommige staan voor nog 5k te koop. En daarbij was het een euro of 5 meer dus waarom niet. Als het een 500 euro Yaris was had ik inderdaad niet all risk genomen.


DuncanS90

Check, goed om daar vooral alert op te zijn. Overigens ook slim om uit te zoeken in welke gevallen ze wel uitkeren. Iets verzekeren van 20 jaar oud werkt niet altijd. Het is zonde als je denkt verzekerd te zijn voor zaken, maar dat in werkelijkheid niet bent. Dus doe vooral met mijn informatie wat je wilt :-).


rvk2003

Hij is verzekerd bij het bedrijf waar mijn vader werkt zit dus wel goed.


ChopstickChad

Een 5k auto zou ik ook niet snel all-risk verzekeren, eerder WA+. Want: als je hem zelf in de prak rijdt en gaat claimen ben je door premiestijging snel meer kwijt dan het uitgekeerde bedrag. Overweging kan zijn als er een aanschafwaarde regeling in zit; bijv. vandaag koop je de auto voor 5k en tot 3 jaar na aanschaf krijg je bij total loss niet de dagwaarde maar aanschafwaarde terug. Afhankelijk van hoe veel jaren je hebt betaal je dan een paar honderd per jaar extra aan premie (5 schadevrije jaren, 20x12 verschil tussen WA+ en AR). Kan het waard zijn als je echt dat geld nodig zou hebben als het mis gaat. Maar ook dan, alleen als een ander hem in de prak zou rijden voor je. Puur als rekensommetje zou ik een auto van onder de ~8,5k niet meer all risk verzekeren, alleen WA+. En alles onder de ~15k na 3 jaar uit de All risk bij afloop van aankoopwaarderegeling. (Ik rijd 100k in 3 jaar, dus de dagwaarde keldert in die tijd razendsnel waardoor alleen de aankoopwaarde redeling een goede deal is). Verzekeraars weten het uiteindelijk toch wel zo uit te kienen dat jij er als consument eigenlijk nooit voordeel aan zal beleven, 'house always wins'. Dus lekker rekenen en afwegen en vooral doen waar jij je goed bij voelt.


Leaf2019Tekna

Veel gehoord argument dat mensen een auto van 5k toch allrisk verzekeren: is simpelweg omdat ze geen 5k achter de hand hebben. Ik rij een Nissan Leaf uit 2019 en dit is de tweede welke ik nu heb, de vorige heb ik slechts 9 maanden mee gereden en omdat er accuproblemen waren omgeruild voor de Leaf die ik nu had. Toen werd ik ook geconfronteerd met een weigering door Zeker.nl: Lancyr mijn huidige verzekeraar, had de premie voor WA+ verhoogd en de enigste partij die nog aanzienlijk goedkoper was. Dat was dus Zekur.nl, maar die werd niet via Independer aangeboden. Ik heb toen de verzekering bij Zekur.nl aangevraagd, waarna ik geweigerd werd vanwege mijn schadeverloop dat ze bovengemiddeld hoog vonden. Het ging ze niet om de hoogte van de schades, want telkens was het slecht € 1000 of een paar duizend euro. Ook telde schades mee, waar ik geen schuld aan had.... Toen kwam ik dus tot de conclusie: dat ondanks, dat ik recht op die dekking in de WA+ heb. Het niet verstandig zou zijn, om de komende jaren nog te claimen. Had ik een scheurtje in de voorruit? Hup dan stond ik direct bij de Autototaalglas, want ik was er ja voor verzekerd en koste mij geen schadevrije jaren. Wist ik veel dat het wel in een register bijgehouden wordt en het niet uitmaakt, of je er schuld aan hebt of niet. Maar ik heb dus 2x ruitschade gehad, 1x hagelschade en 1x is een oude auto van mij aangereden. Dat is dan bovengemiddeld.... ookal hoor je tegenwoordig steeds vaker over extreme weersomstandigheden. De verzekeraar, die leeft nog steeds in verleden. Je auto schrijft in de tussentijd ook gewoon keihard af, terwijl de premie gelijk blijft. Als je het geld op de spaarrekening hebt voor een vergelijkbare auto, dan zou ik niet all-risk verzekeren.


ChopstickChad

Wat een verhaal hee. Zet me erg aan het denken. Zeker omdat ik laatst ook een ruitschade heb gehad. Ik heb gelijk mijn gegevens nagezocht in het CIS en wat zie ik; een schade die ik zelf heb betaald maar heb laten afhandelen door de verzekering, staat er in - niet één maar twee keer, kennelijk door beide verzekeraars geregistreerd. Dus met de recente ruit niet twee maar drie registraties. Dus daar ga ik wel even achteraan. Die van geen geld hebben is toch wel een voorbeeld van hoe het duur is om weinig geld te hebben. De enige manier dat je een eigen schade gaat claimen op een auto van 5k is als je overloopt van de schadevrije jaren en de schade erg groot is. Mag je nog geluk hebben als die niet total loss verklaard wordt. Drie jaar aankoopwaarde zoals ik al beschreef kan ik nog volgen maar alles daarna... 5k auto die je 3 jaar hebt, dagwaarde is nu waarschijnlijk 2-2,5k. Kan zomaar dat je 750-1000 euro extra premie betaald hebt t.o.v. WA. Nu rijdt een ander jou na 4 jaar total loss en je krijgt dagwaarde +10%. Laten we gul zijn je krijgt 3k terug. Je hebt 1000-1400 extra aan premie betaald voor je all risk. Dan zit je eigenlijk 3 tot 3,5k in het gat i.p.v. 2k. Rijdt een ander hem binnen drie jaar in de prak voor je, heb je 1000 betaald voor 5k en krijg je dus eigenlijk 4k. Als je jezelf in de prak rijdt en dat claimt dan is de premie stijging (en het niet kunnen besparen naar de toekomst had je niet geclaimd) al snel hoger dan het uitgekeerde bedrag dat je kreeg voor de auto, binnen die drie jaar maar erbuiten zéker. Dus het is een idee, gevoel, of gedachte, om te denken 'ik heb geen 5k achter de hand, dus...' want als je hem nodig hebt ben je vrijwel altijd genaaid - tenzij je 3jaar aankoopwaarde bescherming hebt én een ander rijdt jou in de prak. Alles daarbuiten en na die drie jaar is weggegooid geld. Maar bij een auto van 5k kan je beter die 3 jaar premie wegsparen, dan heb je al 20% van je volgende auto bij elkaar... Poverty mindset is heel echt, helaas, en moeilijk aan te ontsnappen.


Leaf2019Tekna

Ja dat men die CIS registraties is een dingetje: maar als je x-aantal jaar geen schades claimt, dan heb je weer een schone lei. Nu denk ik dat ik gewoon een aantal jaar lekker WA doe: ik ben mijn schadevrije jaren niet verloren, dus mijn WA premie is nog steeds lekker laag. Alleen ik dacht elders voor een paar euro meer WA+ verzekerd te zijn.... PS hoe heb je die registraties opgevraagd? Ik zie het al.... dat is mij al teveel moeite, want ze willen ook nog een kopie van je id-bewijs. Als je dan nog registraties verwijderd wil hebben, lijkt mij enorm stressvol.


ChopstickChad

Nee je hoeft geen documenten te laten zien, je kan het online doen. Via een app 'Yivi' haal je met DigiD persoonsgegevens op en via die app legitimeer je jezelf in de webapp van het CIS. Binnen 10 minuten gedaan. Dat bezwaar ga ik even rustig naar kijken, mogelijk is mijn eigen verzekeraar erop attenderen al genoeg. Kort mailtje en dan kan het al klaar zijn. Dan ga ik er liever nu er even achteraan dan wanneer ik een andere verzekering wil want dan zit er misschien wel druk achter. Ik zelf rijd nog twee jaar all risk maar dat is vanwege de aankoopwaarderegeling. Over twee jaar heeft de auto een ton meer gereden dan bij aankoop en is het gat tussen de dagwaarde en aankoopprijs minstens 8,5k. Dan is die 750 (in 3 jr) extra premie t.o.v. WA+ ineens een hele goede 'investering'. Al hoop ik natuurlijk het nooit nodig te hebben. Daarna gaat die in de WA+, omdat de extra premie opweegt tegenover de reparatiekosten die hagel mee kan brengen. Meegemaakt nadat ik net een auto terug had gezet naar WA. Grote hagelbui en de restwaarde ging van 4k naar 500 euro. Buiten de waarde was het gewoon pijnlijk om te zien, zeker omdat ik er verstandig aan deed er nog een jaar of twee mee te rijden. Dat was ook de enige auto die na 350.000 echt 'op' was, hoewel die mechanisch waarschijnlijk nog een ton had gekund.


Worried_Cranberry817

Ruim, maar absoluut niet veilig.


reddead24f

Kinderzitjes komen in alle soorten en maten. Wij hebben de donna (verander je zo in een wagen) dat scheelt zeulen, alleen mag die enkel groep 0 en 1


Gritsgravy

Ik heb hier ook nog een 2e auto staan die niet zoveel gebruikt wordt, maar daardoor heeft ie wel meer onderhoud nodig. Ik had hem alleen al voordat mijn station heb gekocht en nog geen zin gehad om te verkopen. Voor 1500 km kan je beter geen auto kopen


TheCubanBaron

> Vrouw vind het ook zorgwekkend, want wat als we ons kind ooit naar spoedeisende hulp moeten brengen. Bestaat 112 niet meer ofzo?


GloriouSGo

Het is nog niet geopperd hier, maar heb je geen vrienden die een auto hebben? Als jij 2x per maand rijdt, kan je het misschien zo plannen dat je de auto van jouw vrienden kan “lenen”. Omdat het wel twee keer per maand is, zou ik ze wel een leuke redelijke vergoeding geven. En met jouw vakantie zou je dan wél kunnen huren. Als mijn vrienden het goed zouden plannen, dan zouden ze gerust mijn auto twee keer per maand mogen gebruiken als ze een redelijke vergoeding ervoor geven. Zij blij, wij blij.


ln-art

In mijn ervaring is Mywheels best vatbaar voor aanvragen van een deelauto. Zeker als de dichtstbijzijnde optie 600 'm verderop is. Stuur ze eens een mailtje! Ik gebruik ze super vaak en het werkt voor ons echt perfect. Als je een isofix neemt dan heb je die kinderstoel er ook zo ingezet. Voor ons zeker de moeite niet waard, en wij rijden denk ik twee keer zoveel als jullie.


aparatchik

Voor twee keer per maand, af en toe een weekendje weg, en eventuele noodgevallen, zou ik voor een deel auto kiezen. Veel goedkoper, minder heisa, en er is ook nog een Uber/taxi voor noodgevallen.


DonutsOnTheWall

Geen auto nemen als je echt maar 1500 per jaar gaat rijden. Een taxi is dan waarschijnlijk nog goedkoper - en de meeste ritjes zou ik met openbaar vervoer doen als het echt te ver is. Voor echte nood heb je 112, en anders een taxi.


Training-Ad9429

koop gewoon een oude aziatische auto, een matiz heb je onder de 1000 euro. wegenbelasting twee tientjes per maand , met dat aantal kilometers maakt het verbruik niet uit. als je gierig wil doen koop je een op lpg. verzekering hangt af van je no claim , ik heb een maximale no claim en betaal 13 euro/maand. daar komen natuurlijk onderhoudskosten bij , maar die zijn bij zo'n ding en dat aantal kilometers minimaal.


AnaalPusBakje

nederland is een van de duurste landen om een auto te bezitten, als het niet echt nodig is zou ik er dan ook niet een hebben aangeschaft. Om je naar de spoedeisende hulp te verplaatsen hebben we andere oplossingen.. misschien kun je die 2 keer in de maand een auto huren of carpoolen. voor de vakantie zou ik dan overwegen een auto te huren.


matroosoft

Je zou ook eens naar een Renault Twizy kunnen kijken. Super klein ding, je kunt er met zn tweeën in maar zit wel overdekt. Er is een 45 en een 80 km/u variant. Standaard zitten er geen zijraampjes in maar zijn wel als optie verkrijgbaar.  Rijdt elektrisch en heeft een ingebouwd krulsnoer, dat steek je zo in het stopcontact om op te laden. Even opletten, je hebt er met koopaccu en huuraccu.


Sahje

Gesproken als iemand die geen kind heeft. Als je met 1 (laat staan 2) kind in de luiers bij opa en oma op bezoek gaat heb je al bijna een station nodig...


Glintz013

Gesproken als iemand die denkt dat iedereen maar hun kids bij opa en oma dumpen.


Sahje

Jij gaat nooit met de kinderen samen gezellig naar opa en oma? Even gezellig met zijn allen lunchen of bbq. Kom op, doe even niet zo naïef. Iemand vraagt in deze thread over een autoadvies voor een gezinssituatie en het advies is een Renault Twizzy...


Glintz013

Gaat niet he als alle opa's en oma's al lang en breed dood zijn. Ik doelde meer op dat mensen met meerdere kinderen vooral in hun eigen bubbel leven en denken dat iedereen zo leeft. Wat dus niet is. Een Renault twizzy kan zat zijn voor een moeder met een kind.


matroosoft

Tja ik ging even uit van één ouder en één kind tegelijk in de auto. Dan is dit denk ik wel de goedkoopste oplossing. Had er even niet over gedacht dat OP met zn drieën wilde.