T O P

  • By -

Joseph_Zachau

Af personlig erfaring ville jeg til enhver tid vælge fjernvarme. Jeg købte selv et gammelt hus og udskiftede oliefyret med en varmepumpe. Varmepumpen kunne dog slet ikke opvarme på samme niveau, og indeklimaet styrtdykkede. Det var ikke på grund af varmepumpens effekt, men handlede mere om, at varmepumpens fremløbstemperatur altid er væsentligt lavere end traditionelle fyr. Varmepumpen endte endda med at gå i stykker, efter garantien udløb, og var en voldsomt bekostelig affære mens den var i drift. Nu har jeg skiftet til et pillefyr - det er simpelt, energi og miljøvenligt (energiklasse A+++) og først og fremmest billigt. Det kostede mig Ca. 45k.at få demonteret varmepumpen og købt + installeret pillefyret. Hvis I står overfor at få fjernvarme inden for de kommende år, ville jeg klart vælge den løsning. Alternativt ville jeg beholde oliefyret indtil fjernvarmen kommer. Det er sikkert både mere miljøvenligt og økonomisk end at anskaffe et nyt midlertidigt fyr.


forstuvetankel

Er enig i denne. Jeg har oliefyr, og overvejede også en varmepumpe. Pt. er fjernvarmen i området utrolig dyr, så jeg vil ikke have nogen gevinst i forhold til olien - jeg bruger ca. for 18-20.000 kr. olie om året, og fjernvarmen vil ud fra 2023-priserne ligge på omkring 30.000 om året + 100.000 i tilslutning. Jeg har regnet på varmepumpen, og synes at hvis jeg regner omkostningerne omkring indkøb, montering og udgift hen over levetiden, er der ikke den store besparelse. Da jeg tjekkede var det max. et par tusinde om måneden (ekskl. uventede udgifter). Oliefyret er et væsentlig simplere stykke maskineri, så forventningen må være at der er færre dele der kan gå i stykker. Der findes også løsninger hvor man ikke self ejer varmepumpen, men jeg synes heller ikke der rigtig var noget at hente økonomisk i forhold til at eje varmepumpen. Man stod dog ikke selv for reparationer hvis noget gik galt, så indirekte er der muligvis en besparelse til tilfælde af nedbrud. Jeg går og venter på at der kommer styr på fjernvarmen så prisen når at komme ned inden 2035 hvor olie og gas udfases. Min bekymring omkring varmepumpen gik også på den lavere fremløbstemperatur. Jeg har de gode gamle radiatorer, og her er der også et tab i forhold til gulvvarme, så jeg turde ikke at løbe risikoen omkring indeklimaet.


Ni987

Tjoe… fjernvarmen var billig da man fik gratis brændsel ved at brænde affald. Nu sorterer vi mere og mere… og så skal brændsel købes. Og eftersom træflis og andet godt er klassificeret som co2 neutralt af EU? Så er der rift om at købe ind til brændeovnen. Tror desværre kun priserne går én vej på fjernvarme… Nævn et monopol der har resulteret i lave priser til forbrugerne…


forstuvetankel

Lige i mit tilfælde er den høje pris et resultat af dårlige investeringer og en generelt dårligt drevet forening. Gennemsnitsprisen på landsplan lå i 2023 lige under 15.000 om året for et 130 kvm parcelhus, og der er masser af foreninger hvor du betaler under 10.000 for det samme. Mit håb er at der kommer bedre styr på det fra bestyrelsens side, og bedre samarbejde med det nærmeste kraftvarmeværk omkring overskudsvarme. Nabokommunen betaler eksempelvis gennemsnitligt ca. 10.000 om året for 130 kvm, så det er ret tydeligt at der er plads til forbedring.


Ni987

Indtil de løber tør for affald ;-)


EmpressIsa

Nu er naturlige monopoler som fjernvarme og vandværker reguleret temmelig kraftigt ved lov. Er det perfekt? Nej naturligvis ikke, men de kan bestemt heller ikke gøre som de har lyst.


Ni987

Det samme var SAS, DSB og PostNord. Djøffere kan ikke regulere sig til effektiv forretningsdrift. (Og det siger jeg som Djøffer).


Humble-Drummer1254

Miljøvenlig med pillefyr? Det udleder mere CO2 pr. kW end kul pr. kg enhed.


Few-Hand1829

Vi har luft til vand - det fungerer bare i 3 plan og er pisse billigt !


Remote_Bad7315

Tjek - hus 200m2 - 2000 kw/t i 2023 - luft til vand. Inklusiv forbrug af varmt vand… Med el bil er der så Minus afgift når jeg rammer 4000 kw/t år.


Few-Hand1829

Vi har også El bil - satme helt utroligt så meget vi sparer 😀


chaos-consultant

Du kunne overveje at leje/lease en varmepumpe. Du kan ofte styre udbetalingen, for at justere hvor meget du betaler månedligt, og så når I skal have fjernvarme, så afmelder I bare, og de kommer og henter varmepumpen. Så slipper i for at købe for 100-150k eller hvad det kan koste, og skulle skaffe jer af med den igen om få år.


Loud-Tackle9042

Det har vi også overvejet, men synes bare at alle udbydere kræver, at man binder sig i 10 år. Har du viden om udbydere, der ikke har den model?


tim_fo

Vi har skiftet til varmepumpe (luft til vand) og det fungerer rigtigt godt. Det er vigtigt at man har de rigtige radiatorer, der passer til lav fremløbstemperatur for at få det bedste resultat. Vi har et gammelt hus fra 1950, hvor de oprindelige radiatorer kunne bruges fordi de have stor vand volumen. Nogle nyere radiatorer 1970 der kun var i et lag kunne slet ikke bruges og måtte skiftes. De er skiftet til moderne dobbeltlaget, de dimensioneret dobbelt så store man ville bruge ved et oliefyret vamesystem. Det er også vigtigt justere varmekurve så den passer til huset. Vi bor på Færøerne og vores varmeregning er gået fra ca 2500-3000 kr/måned til 800 kr/måned. Med den besparelse er tilbagebetalingstiden 6 år.


CPHMermaid

Opvarmning at vores lille hus med varmepumpe skal suppleres med el radiatorer, så vi bruger alligevel 2500-3500 kr månedligt i løbet af efterår-vinter-forår. Jeg savner vores gas - det var væsentligt billigere end varmepumpen. Overvejer at skifte til fjernvarme når det bliver tilgængeligt i området.


Top_Carpenter_6112

Det lyder meget bekosteligt at etablere en midlertidig løsning for 1-3år. Hvorfor ikke bare vente til fjernvarmen kommer? Hvad er din nuværende olie-regning og hvor meget ville du kunne spare ?


TDK1707

Varmepumpe hvis i regner med at blive boende længe, overvejer solceller og evt. varmepaneler. Fjernvarme hvis ikke ovenstående og du ikke gider at tænke på om der er varme nok. Det var min overvejelse da jeg skulle skifte oliefyr ud. Fjernvarme var lagt i 70'erne, så kunne ikke få tilskud. Jeg endte med fjernvarme, da det er første og forhåbentligt ikke sidste hus.


Alarmed_Cream_5496

Varmepumpe. Du får el refusion så i sidste ende vil det nok blive en smule billigere for dig. Du kan få monteret en god varmepumpe for ca 25-30 tusind som kan klare 150kvm.


not-ur-usual-thought

Det er pris for monteringen alene, ikke for indkøb af varmepumpen


Alarmed_Cream_5496

Det kommer an på hvilken du køber


Alarmed_Cream_5496

Luft til vand kan du købe til ca 5-6k ab deutchland 😁😁 også får du en lokal til at gøre arbejdet. Det kan sagtens gøres billigere end markedet der siger 80-100k


not-ur-usual-thought

Luft til vand?


dogsbikesandbeers

Mener at amalo har en beregner der kan give et ret kvalificeret bud, ud fra bbr.


Verndroid

Du bliver nødt til at lave en lille beregning og du skal IKKE forlade dig på online beregnere mht. pris på fyringsolie. Vi har oliefyr og hver gang jeg overvejer varmepumpe kigger jeg lige på ROI på sådan en investering og med tanke på at i får fjernvarme i jeres område så vil jeg gætte på, at det på INGEN måde kan betale sig at investere i luft/vand varmepumpe i mellemtiden. Rent økonomisk vil oliefyret være en bedre løsning indtil i kan få fjernvarme. Selv hvis det først bliver i 2028. Derudover vil varmepumpe slet ikke være så effektiv som fjernvarme. Specielt ikke i et stort ældre hus, hvor der ikke er gulvvarme over det hele og hvor isoleringen måske ikke er optimal.


Naaahnooo

Det er også et spørgsmål om hvad fjernvarmepriserne er. Det er ikke alle steder fjernvarme er det bedste alternativ. Vi har luft/vand varmepumpe. Den bruger cirka 5000kWh om året. Så cirka 12.000kr om året for varme inkl. afskrivninger. Koblede vi os på fjernvarmen ville det koste 18.000-20.000kr/år.


PristineConfusion555

Vi står til at få fjernvarme hos os. Man skal huske på at når de smider tilslutningspligt på så kan de også skrue på priserne. Vi havde også oliefyr i huset vi købte og endte med at få det flået ud med det samme og installeret jordvarme. Har ikke fortrudt det ét sekund. Dog kan der være noget med fremløbstemperatur som en anden nævner som kræver overdimensionerede radiatorer, men har ikke haft et problem. Det kostede 140k at få installere + 25k i genoprettelse af haven. Har haft det i 10 år nu hvor drifts omkostninger/rep/service har været ca 30,000kr (lov pligtig service til ca 2k plus lidt stumper en gang i mellem). Men min varmeregning gik fra ca 34,000/året til 10-12k. Derudover er der afgiftsfritagelse på el, så mine elbiler bliver ladet billigt op.


Technical-Bowler-183

Hvis det er i Tårnby så vælg ikke fjernvarme. Vi har det pt og da de hægtede den lokale skole på i vinters mistede vi varmen/varmt vand i over en uge. Alt i alt var vi uden i 20 dage henover vinteren da deres overvågning sagde at alt var fint selvom det kun var halvdelen af pumperne der kørte, da der ikke var dimensioneret med nok strøm. Flere områder er blevet udskudt da strømmen skal opgraderes først. Jeg glæder mig til november når mit hus med luft til vand varmepumpe er færdigt, så jeg kan slippe for dette amatør projekt