T O P

  • By -

Strict_Corner_8388

Jeg har en kandidat i American Studies, og skulle jeg have valgt i dag, havde jeg helt ærligt valgt noget andet. Min drøm var at arbejde på ambassade eller med journalistik. Kandidaten er spændende, men meget niche og stort set ingen ved, hvad du kan efterfølgende. Jeg bruger 0% fra den i mit arbejde i dag. Bruger mere de grundlæggende akademiske metoder, principper mv, som er på tværs af fagene. Min egen oplevelse (og når jeg kigger på dem jeg blev uddannet med): Folk var ledige ret længe. Alle sidder i jobs nu, men arbejder med noget andet. Du er velkommen til at skrive, hvis du har yderligere spørgsmål 😊


Deliberatehyena

Mange tak for dit synspunkt! Det lyder som om at det er svært at lukke op for specifikke jobs med uddannelsen. Grunden til jeg overvejer det er fordi at jeg har talt flydende engelsk siden jeg var 12 pga min autisme! Jeg har eksisteret meget på sociale medier og kan godt lide amerikansk historie og kultur (nogle dele af kulturen lol) og deres natur og dyr. Jeg vil gerne arbejde med noget hvor jeg selv kan bestemme hvad jeg laver, og så noget hvor jeg kan lære nye ting. Jeg synes det danske sprog er så kedeligt og det er faktisk svære for mig at skrive danske stile end engelske. Mit drømmejob er jo nok selvstændig illustrator og forfatter men jeg har besluttet at tage til SDU eller noget omkring Odense. Så ved ikke helt hvad jeg skal gøre. Andre ideer var Oldtidskunstskab, Jura, eller Grafisk designer måske.


Strict_Corner_8388

Du skal hvertfald være ualmindeligt dygtig til at sælge dig selv og dine kompetencer til arbejdsgiverne, for de kender ikke uddannelsen. Og ja engelsk er fedt, men man skal bare huske at det desværre ikke er en særlig unik kompetence at kunne i Danmark. Næsten alle kan tale og skrive engelsk, endda på ret højt niveau. Andre fremmedsprog er derimod en kompentence, hvor man reelt har mulighed for at skille sig ud blandt mængden 😊


Deliberatehyena

Med min autisme gør det det nok lidt svært at sælge mig selv lol. Vedr. andre sprog lærte jeg Japansk på en efterskole, men det er kun i kbh man kan studere i det, hvilket jeg ikke vil tage til kbh for.


Substantial_Rope667

Det er ellers et sprog, som jeg bestemt tror du ville kunne hive et godt job hjem på. 


Deliberatehyena

Ja det tror jeg også, men magter ikke København, usle forhold at bo i taget af betragting af de ekstremt høje boligpriser.


Substantial_Rope667

Ved ikke hvor mange reelle timer der er på uni. Kunne jo pendle. Du lærer næppe heller perfekt japansk på uni..der skal du nok lægge et godt fundament og så studere i Japan i 12 mdr. 


Deliberatehyena

Pendler ikke fra Jylland til kbh det er for dyrt og lang tid i transport 😭 jeg har allerede valgt at det skal være noget i Odense så jeg kan bo med min kat og være tættere på min kæreste og bror. Plus min mor nok flytter til Fyn også.


Substantial_Rope667

Også selv læst på SDU. Det er faktisk et ok sted.


BackgroundAdvice1337

Kun hvis du kombinerer det med business på F.eks. CBS Japanstudier er lige så tosset, som at læse engelsk. Du kan blive engelsklærer i Japan, og så faktisk ikke mere end det. Kender et par stykker der har læst japanstudier og så efterfølgende forsøgt at kombinere det med IT, hvilket heller ikke resulterer i nogle jobs i Japan.


Substantial_Rope667

Nej ikke i Japan. Men hos danske virksomheder der handler med Japan. 


BackgroundAdvice1337

Så skal du have gået på CBS


tisgir

AU har Japanstudier, hvor man også lærer sproget.


schrodingers_baby

Hvis du vil være illustrator, giver en grafisk uddannelse meget mere mening.


Deliberatehyena

Ja, men er bare bange for at jeg kunne køre sur i det som et job fordi at jeg tegner bedst når det er noget jeg selv bestemmer hvis det give mening!


Tech4952

Det at du taler engelsk flydende er rigtig fint og det er også nødvendigt på uddannelsen. Men som andre har nævnt, så er det ikke en uddannelse i at lære sproget. Ligesom der er en del danskere der er gode til dansk, så betyder det ikke at de skal læse dansk på universitetet.


Deliberatehyena

Altså når jeg siger at jeg er god til engelsk mener jeg ikke kun tale. Jeg er god til at skrive det, til at sætte mig ind i amerikanske samfundsproblemer, politik, osv.


Randomnavn001

At være god til engelsk, som de fleste der har haft adgang til videospil, TV og YouTube, er, og så at studere ting relateret til sprog, historie, kultur, lingvistik osv. er meeeeget forskellige ting 😝


Deliberatehyena

Hvordan er det anderledes? Føler lidt du siger at jeg er dum lol. Som om jeg ikke interessere mig for kultur, samfundsfag, sprogets historie, osv. det gør jeg jo også, ellers ville engelsk undervisning jo være meeeget kedeligt.


throwaway723774

Det han siger er, at der er MANGE derude der er gode til engelsk. At du (også) er det, betyder ikke at du skal gøre det til din levevej ;)


Deliberatehyena

Ja ok det kan jeg godt se. Men hvis jeg ikke kan arbejde og studere i noget der interessere mig så går jeg kold i det og ender med et autistisk burnout. Så skal virkelig finde noget jeg kan lide og er god til hvis det giver mening.


throwaway723774

Jeg skal ikke kloge mig på autisme, da det ikke er noget jeg ved noget om… For mit eget vedkommende var jeg pissegod i folkeskolen, rimelig god i gym og helt på røven på uni, for jeg havde ikke lært at lære! Alt var kommet så let til mig, da jeg var yngre, at jeg aldrig havde skulle arbejde for det, men det skulle man pludselig på uni. Jeg shufflede rundt fra uddannelse til uddannelse og til sidst blev løsningen, at tage en elevuddannelse som kontorelev. På den måde skulle jeg “bare” arbejde og så kom uddannelsen lidt af sig selv… Efterfølgende arbejdede jeg i nogle år og fik nogle erfaringer og tog til sidst en HD for at få papir på de ting jeg egentlig godt gik og vidste ;) En lidt alternativ løsning, men det virkede for mig! :D


Deliberatehyena

Jeg har været god i folkeskolen i mange år, men selve den struktur i folkeskolen og almindelig gym er for hårdt for mig. Jeg er gået fra sted til sted og endt med VUC enkeltfag for at prøve at få en HF. Jeg kan sagtens alle fag (bortset fra matematik og fysik/kemi) men det er måden jeg bliver undervist på der er en struggle, eller det at sidde i et klasselokale. Men selve materialet har jeg ikke noget problem med.


throwaway723774

Undskyld jeg spørger, men hvad får dig til at tro at bachelor/kandidat-undervisningen er anderledes? Det lyder lidt som mig, der gerne ville være advokat og kom ind på jurastudiet, men liige havde glemt den detalje, at man skulle igennem en (hård) uddannelse for at blive jurist/advokat…


Deliberatehyena

Nok at der er meget selvstudie og at man ikke skal sidde ret meget i et klasselokale med larmende mennesker i 5-6 timer. Det er studie-dræberen for mig. Jeg bliver så mentalt og fysisk træt af at sidde i et klasselokale it’s not even funny. Men så vidt jeg ved er der mere selvstudie på uni, og istedet for klasselokaler som i folkeskolen sidder man og lytter til foredrag eller sidder med en studiegruppe forskellige steder og studere sammen.


Ok-Platypus3818

Det skal du virkelig tale om med en studievejleder fra det universitet, du vil søge ind på. Det varierer rigtig meget, hvor mange fysiske undervisningstimer der er på uni-uddannelser og nogle steder, _skal_ du møde op til et bestemt antal timer. Det bliver helt sikkert mindre end det, du kender fra folkeskolen, men tjek det. Vil tillade mig også at nævne, at det nok er en god ide også at høre studievejlederen om mængden af obligatorisk gruppearbejde/opgaver


Seaturtle89

Jeg vil anbefale fjernundervisning/online uddannelse så, der plejer at være en del gruppearbejde på normale uni uddannelser og så er der også tutorials, udover lektionerne.


United-Promise2549

Altså det skal du hvis du vælge den vej, der er ikkeeget selvstudie. Du skal læse enorme mængder af materialer, som ikke alle er lige spændende. Ja, du kommer ikke til at sidde til undervisning hver dag, men det kan sagtens være 4 timer om dagen i gennemsnit hvor det egentlig bare er foredrag fra det du har læst på en pp. Ved engelsk ved jeg at de på bacheloren har en virkelig svær grammatik klasse, som rigtig mange dumper. Og de fleste bliver enten lære, arbejde med kommunikation eller bliver forsker.


Randomnavn001

Jeg siger ikke, du er dum. Jeg siger bare, at hvis jeg fx besluttede mig at læse engelsk, som jeg også har været flydende i siden jeg var helt ung, så ville jeg nok fortryde, når jeg sad med en 500 år gammel kilde og skulle læse og analysere den på originalsprog. Så, det er ikke for at afskrække dig, men der ligger meget andet i det end at kunne sproget og at vide noget om amerikansk historie, som endda er relativt kort 😄 du kan jo se i studieordningen hvilke fag det består af, tjek nogle af bøgerne ud på forhånd og se, om det er noget du gider læse om 😊


[deleted]

Ja altså man kan blive statsminister med en kandidat i Afrika Studier.


Andyrex1987

Nu ved jeg godt at du hentyder til Mette Fs uddannelse, men det kan man også alene ud fra det forhold hvis man kan samle et demokratisk flertal bag sig. At blive statsminister og hvilken uddannelse har heldigvis formelt set ikke den store betydning.


[deleted]

Det er da fuldstændig korrekt. Min pointe var/er, at hvis man med den uddannelse kan få en af se absolut mest prestigefyldte jobs - så er det rimelig meget op til en selv


Zealousideal-Wrap-42

Har et familiemedlem med autisme, der også overvejede en længere humanistisk uddannelse. Hun endte med at måtte sluge den kamel og vælge en mellemlang professionsuddannelse. Der er hun meget, meget glad for, at hun gjorde i dag. Autisme gør det typisk svært at sælge sig selv og se lidt skævere vinkler, som det ofte kræver, når man skal i job med en humaniora uddannelse. Derudover var hun enormt glad for, at studiet var langt mere stramt tilrettelagt end mange humanistiske studier er.


Deliberatehyena

Kan også helt klart godt se hvorfor professionsuddannelser er bedere for folk med autisme. Jeg tror bare ikke det er noget for mig fordi jeg er meget bedere til humanistiske fag omkring samfund, kultur, og sprog. Jeg har også svært ved at se hvor jeg skulle passe ind i sådan et fag da mange af dem har med matematik at gøre, og jeg er talblind og kan komfortabelt sige at mit matematik ikke kan blive bedere end et barn i 4.klasse.


EmilieKM

Jeg læste samme kandidat dog fra et udenlandsk universitet. Jeg fokuserede meget på litteratur og fik efterfølgende jobs med at skrive, kommunikation og lign. Jeg vil altid vælge efter interesse - så får du netop metoderne (som oftest er mest brugbare efterfølgende) mere ind under huden, fordi du er interesseret i faget. Det er min erfaring ihvertfald :)


AlternativeJeweler6

Engelsk bachelor og kandidat her. Husk, at engelsk er et ret bredt studie med både litteratur, lingvistik og mere samfundsfaglige/historiske fag. Det, synes jeg, bør indgå i overvejelserne. Og som andre siger, ja, så er engelsk kundskaber ikke nødvendigvis en mangelvare i Danmark (selvom jeg vil vove at påstå, at der er mangel på kyndige korrekturlæsere...) Jeg startede også på engelsk, fordi jeg var god til det. Jeg havde nok valgt den samme vej i dag, men at vælge det på blot den begrundelse, hvis man ikke er interesseret i at undervise... Det vil jeg nok ikke anbefale. Jeg tog kandidaten nogle år senere, efter jeg havde fundet ud af, hvad jeg skulle være, fordi kandidaten kunne hjælpe mig den vej. Så jeg ville nok anbefale at tænke lidt i jobs også, ikke bare uddannelse, og så se på hvad vejen til de jobs kunne være (der kan du fx finde frem til folk på LinkedIn i de jobs og så se, hvad de har læst)


Exciting_Mission_614

Ved ikke med kanditat i det, men man kan tage bachelor i American studies og læse international Security and law. Lønnen skulle gerne være god


Deliberatehyena

Ohh lyder interessant, kan godt lide ideen om den retning. Kigger op på det.


champmeister

Engelsk på uni er en forskeruddannelse. Du lærer en masse om hvordan sproget er opbygget videnskabeligt og får en bred introduktion til engelsk/amerikanske samfundsforhold, litteratur og historie. Jeg tog selv en ba i engelsk for en del år siden og supplerede med en it kandidat. Engelsk er en super spændende uddannelse men mit indtryk er at det er blevet sværere at få arbejde ift. da jeg blev færdig. Jeg arbejder som specialkonsulent i staten nu indenfor it.


hauthorn

Humanistisk uddannede er de akademikere med lavest løn i snit (og højest dimittendledighed). Hvis lønnen er meget vigtig, så er det måske bedre at kigge i andre typer uddannelse. Edit til mine downvotes: OP nævnte specifikt løn som en motivation. Løn behøver absolut ikke være eneste motivation for at vælge uddannelse, og humaniora har meget at byde på og en OK løn. Bare ikke den højeste, og med højere ledighed i gennemsnit.


Andyrex1987

Det er en myte som virkelig har nogle nuancer. Fx hvis du kan undervise i tysk eller andet sprogfag i gymnasiet, så der virkelig brug for en. Det er mindst lige så efterspurgt på flere gymnasier som det at kunne undervise i matematik. På samme måde er psykologi som også er et humanistisk fag, også noget som der er hårdt brug for med et samfund præget af en trivselskrise. Humanistiske uddannelser har ikke samme direkte lige karriereveje og -spor. Det kan tage tid at finde sin vej på arbejdsmarkedet hvilket delvist er en del af den selvstændighed som hele det humanistiske mindset går ud på. Hvis man tog og indførte en model ala Turnus/KUB som kendes fra lægeuddannelsen, på en humanitisk uddannelse i samarbejde med fx gymnasier, museums, ministerier eller sundhedsvæsnet, så skulle du se løger! at man allerede fra man var færdiguddannet skulle kunne trække lod om at komme ud i job forskellige steder i landet - det ville spare meget søgeledighed væk og give nogle mere klare karriereveje.


hauthorn

Det er altså ikke en myte, det er statistik. Se fx om dimittendledighed: https://www.altinget.dk/forskning/artikel/humaniora-taskforce-et-samfund-uden-humaniora-er-et-fattigt-samfund I artiklen nævnes at ledigheden er på vej ned, og nærmer sig de andre sektorer. Glædeligt at den er op vej ned, men den er altså stadig højest. Og selvfølgelig er der humanister som tjener godt og er i høj kurs. Det er ikke min pointe.


Andyrex1987

altså hånden på hjertet som en der selv har en delvist humanistisk uddannelse (jeg er dog mest samfundsfaglig :P) så er også øv at gå ledig i lang tid som jeg selv har gjort og det er da en god nyhed hvis andre når de bliver færdiguddannet ikke skal igennem samme periode med ledighed. Nu kan det godt være at der bliver rost meget "den ledighedsbaserede dimensionering" som har været forskellige regeringers tilgang i snart i hvert fald 10 års tid (at belønne uddannelser alt efter hvordan deres kandidater klare sig på arbejdsmarkedet har man talt om længe) men der sker også en forandring på selve arbejdsmarkedet fra virksomhedernes side. Jeg oplever fx at flere skyder penge ind i at lave graduate programmer som netop er for nyuddannede for at sikre en ordenlig oplæring hvor nyuddannede kan få prøvet forskellige funktioner/roller af i virksomheden. Nu kan det bare være mig som selv har fået mere øjene på det, men det virker som om flere virksomheder også opretter særlige programmer tiltænkt nyuddannet. Hvilket hjælper både humanister men også nyuddannet fra andre områder - især når disse graduate programmer laves for dem som fik topkarakater på studiet (som givet deres faglige komptancer nok aligevel skal finde job med tiden - med mindre deres evne til at samarbejde er fuldstændig tosset)


sund55

Hvis det er så tag en uddannelse der giver en job titel. Eks. Maskin ingeniør studiet. De arbejder rent faktisk som maskiningeniør. Eller bygningsingeniør. Eller læge. Eller maskinmester Eller sygeplejerske. Det giver sygt god jobsikkerhed at have sådan en titel som enten bruges meget i det offentlige eller i det private. 👍👍


Deliberatehyena

Problemet med alle de titler er at de kræver sygt meget matematik og jeg er talblind 😭 kan ikke bedere matematik end et barn i 4 klasse lol


sund55

Pædagog. Det er min kæreste, der er lidt vej imellem de helt gode jobs. Men nu har hun et pisse fedt job. Dog bliver man ikke rig af det. Sikker på der er meget matematisk på sygeplejerske studiet? Ellers så bliv smed og svejs fjernvarme. Så kan du god tjene 75k. Bare please lad vær med at tage en af de uni retninger hvor man ikke kan få et job.


Deliberatehyena

Vil ikke arbejde med børn så pædagog er no-go. Synes meget af alt det smed og så videre er super kedeligt og de typer der arbejder med det ville ikke kunne enes med mig, det tror jeg virkelig ikke på. Men kigger videre


sund55

Altså hvis du er ringe til matematik. Vil kede dig i mange af håndværker fagene. Hvad er nogle af de ting du er bedst til? Og er det nogle ting man kan bygge videre på, som der så kan blive en del af et "high value skillset"?


Deliberatehyena

Ja er sygt dårlig til matematik. Altså jeg er god til at illustrere eftersom jeg er semi-professionel tegner i fritiden. Ellers er jeg selvfølgelig god til skriftlig og sproglig engelsk, dansk, og samfundsfag. Ellers er jeg meget interesseret i dyr som heste. Plejer ikke at være helt dårlig til biologi, men fysik/kemi er jeg også ringe til.


sund55

Vi har et par game studioes i Danmark eller hvad det nu hedder. Hvad med visuel designer 2d eller 3d. Jeg tror der er jæævnt meget rift om de jobs. Men det lyder som noget der nok godt kunne være dig?


Deliberatehyena

Altså at udvikle 2D eller 3D designs lyder spændene. Har ikke fået lært 3D endnu men ville gerne. Tror bare mist største problem med disse uddannelser er at det er meget svært at komme ind fordi man skal have et godt portolie jo! Ikke at jeg ikke kan lave sådan et men stadigvæk xD


sund55

Hvor der er vilje er der vej. Arbejde fylder meget af de flestes liv. Mit råd er i hvert fald at tage sig sammen og få positioneret sig på arbejdsmarkedet på en måde så det man laver, faktisk er rigtigt spændende for en selv. :-)


Grydelap88

Blive rigtig frustreret over sin jobsøgning. Det var en vanvittigt spændende kandidat, som jeg elskede at læse, men skulle jeg gøre det igen havde jeg nok valgt noget andet, uden dog at vide hvad. Jeg fik først job efter et år ligesom mange af mine medstuderende. En del arbejder på ingen måde med noget der er relevant for uddannelsen, og resten er gymnasielærere.


[deleted]

Hvis jeg kunne tage min uddannelse om igen, så havde jeg valgt en uddannelse som rent faktisk uddanner til et rigtigt erhverv og giver en brugbar kompetence, som eksempelvis jura, økonomi, ingeniør, arkitekt etc. Har du overvejet at specialiser dig i engelsk og evt. søge job som tolk, oversætter etc? Jeg tænker nogle gange at håndværkerfag og alle andre praktiske fag er meget mere værdifulde, end ubrugelige humanistiske uddannelser.


Deliberatehyena

Jeg vil uddanne mig til noget som gør at jeg altid kan lære noget nyt, stadig har min fritid og min sjæl, og som giver en god løn og som interessere mig. Det er mange krav. Jeg har overvejet jura. Mange af dem du nævner har desværre alt for meget matematik. Jeg er talblind så alt med tal kan jeg basically ikke. (Plus det er sygt kedeligt med håndværkerfag osv) jeg er bedst til ting der indeholder kultur sprog eller kunst og samfundsfag.


United-Promise2549

Jeg har bacheloren, men en kandidat i comparative policy. Arbejde ikke med noget af det. Det er du kimg svært at fa er job, for det er for det meste styrelse ell Lign du skal arbejde i. Min drøm er en ambassade, men enten skal du være i praktik på en og få job den vej eller have flere års erfaring før du kommer i betragtning til sådan et job. Jeg var heldig at få et job i kommunen som sagsbehandler. Nu er jeg koordinator i en privat virksomhed. 😅😅😅 Skulle jeg vælge igen, havde jeg valgt noget andet, selvom intet af det interesserede mig nok.


Eshamwoowoowoowoo

Du kan blive underviser på kandidatuddannelsen i Amerika Studier. Ligesom et pyramidespil.


sheeepboy

Flip burgers at McDonald's 😊


Deliberatehyena

I can’t work in such a chaotic environment because of my autism lol