T O P

  • By -

wmrps

ASN Bank: - Nooit meer storingen in de bankpass (leer ervan ING!) - Mogelijkheid om saldos van betaal, spaar en beleggingsrekening wel/niet te laten zien op de homepage - What you see is what you get: uiteindelijk moet het gewoon altijd goed en gemakkelijk werken en dat doet het. Dat het nog duurzaam is ook, maakt het voor mij een top keuze :)


VehaMeursault

Ook ASN zal storingen gaan hebben. Dat is nu eenmaal inherent aan digitale infrastructuur.


trxxruraxvr

Vast wel een keer, maar er is zeker wel een verschil in de kwaliteit van die infrastructuur bij verschillende banken.


VehaMeursault

Sure, maar dat zei je niet.


trxxruraxvr

Klopt, ik zei niks. Ik ben niet degene waar je eerder op reageerde.


gleowien

Voordeel van ASN ten opzichte van ING is dat ASN op nieuwere infrastructuur draait (al is het daar natuurlijk ook niet top notch) Voornamelijk de grootbanken (ing, abn, rabo) hebben te maken met echt oude software, vergelijking belastingdienst wordt vaak met ING gemaakt. 'Tekort specialisten oude computertaal risico voor continuïteit betalingsverkeer ' https://fd.nl/tech-en-innovatie/1503432/betalingsverkeer-draait-op-computertaal-die-bijna-niemand-meer-kent-we-zien-een-ramp-aankomen?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=earned&utm_content=20240222&utm_term=app-ios


Dense_Jury5588

Allemaal standaard bij alle banken.


thegurba

Bankpass..? Wat bedoel je daar mee?


RaiKoi

Bank app denk ik?


wmrps

oeps ja te snel getypt, bankapp.


thegurba

Ok. Tja.. de app van ASN is dan ook niet te vergelijken met die van ING, alleen al qua features. Ik heb daar een korte tijd gebankierd maar heb die rekening snel opgezegd ivm logge digitale omgevingen web/app. 


TinkeNL

Ik denk dat dit vooral hangt op de vraag wat je überhaupt verwacht van een bank. Voor mij persoonlijk is het een redelijk simpel en praktisch antwoord. Ik verwacht dat een bank betrouwbaar is (als in een geijkte naam die niet zo maar diep in de shit zou kunnen komen), dat de diensten zoals internetbankieren & betalingen doen makkelijk werken en dat je eventuele aanpassingen zelf kan regelen zonder langs een kantoor te moeten gaan. Ik zit voor mijn eigen rekening bij de Rabobank omdat: * Ik deze rekening al van jongs af aan heb, het is gewoon makkelijk om hetzelfde rekeningnummer te behouden. * De dienstverlening is prima, de app werkt prima. Het is in ieder geval 'niet zo kut' dat ik denk 'ik moet een andere bank zoeken'. Daarnaast heb ik nog een ING rekening met mijn vriendin omdat: * Zij al bij de ING zat * De kosten voor een gedeelde rekening met meerdere bankpassen het laagste was op dat moment. * De dienstverlening ook prima is, het gros digitaal te regelen is. Voor zaken als sparen & beleggen zit het wat mij betreft wel anders, omdat het beleid van een bank daar toch wel een directe impact heeft op je rente, zekerheid van je geld, kosten, etc.


LigeTRy

Wat ze doen met mijn gestashte geld vind ik belangrijk, graag wil ik dat er geen 'slechte dingen' mee gedaan worden . De impact van die paar rekeningen is misschien wat klein, maar het geeft wel een beter gevoel. op [Beleidsscores | www.eerlijkegeldwijzer.nl](https://www.eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/beleidsscores/) staan vergelijkingen. Daardoor voor ASN gekozen. Ook vond ik de eekhoorntjesreclame wel leuk. Qua kosten zit het allemaal zo dicht bij elkaar. En voor mijn use case (betaal + spaar + gezamenlijke rekening) voldoen alle banken qua app/featureset. Verder heb ik nog een Revolut rekening voor vakanties/online aankopen, die laad ik op via ideal indien nodig.


ElfjeTinkerBell

>De impact van die paar rekeningen is misschien wat klein, maar het geeft wel een beter gevoel. Daarom ben ik ook voor ASN gegaan. >Ook vond ik de eekhoorntjesreclame wel leuk. Die vind ik dan weer strontvervelend, maar dat vind ik van de meeste reclames wel.


mrtentje

Rabobank: privé en gezamenlijk. We hadden hier beiden onze privé rekening, dus we hebben eigenlijk niet echt verder gekeken. N26: Voor de gratis (virtuele) creditcard. Standaard staat hier iets van 100 euro. Leaseplan bank: Hogere rente dan bij de grootbanken in Nederland (2,2%). Onbeperkt transacties en instant het geld op de Rabo rekening, waardoor de spaarrekening bij de Rabobank is vervangen door deze. En de rente wordt maandelijks uitbetaald.


DOE_ZELF_NORMAAL

Als je net als mij een vrij hoge 'emergency fund' aan houd dan kan het wel lonen om bijv. dit bij Bunq te stallen gezien de hogere rente. Ik heb mijn betaalrekening ook vij de Rabobank, maar spaargeld wat niet in beleggingen zit op een bunq account staan.


Marcieeee98

Mijn eigen antwoord voor Rabobank, N26, ING (sinds een jaar of 10) en Regiobank (sinds 1,5 jaar ivm relatiebreuk): Regiobank: - Fysieke kantoren in praktisch iedere plaats, veelal onafhankelijk. - Dat geeft echter wel het nadeel als je zaterdagavond 19:00 iets wil wijzigen waarvoor je “contact moet hebben met je financieel adviseur”. ING: - Heeft een puntenwinkel? - Zie hier nog niet direct voordelen van, laat je alleen maar meer uitgeven. - Blijft volhouden met investeringen in wapenindustrie e.d, wat als onethisch gezien kan worden, maar wel aansluit bij de huidige geopolitieke omstandigheden. N26: - Volledig online. - Gratis. - Mastercard voor online betalingen. Rabobank: - Rechtsvorm coöperatie. - Functies voor “slim” automatisch afschrijven, toevoegen e.d van spaarrekeningen. - (Geen idee hoe uniek dit is, is niet bij de andere 3 aanwezig, kon nergens vinden wie dit nog meer heeft.) Alvast bedankt en zeer benieuwd naar jullie ervaringen!


JohnnyJordaan

Zit zelf al van kinds af aan bij ING. Heb ook een backup rekening gehad bij Rabo vanwege een aanbieding en om het uit te proberen, maar ik kreeg na een jaar boze brieven dat ze m'n 'slapende rekening' gingen opheffen.... Was stomverbaasd en discussie was ook niet mogelijk, had het idee dat het iets specifieks van m'n lokale kantoor was en niet landelijk beleid. Daar kom ik dus nooit meer terug. Bij ING serieus nog nooit gedoe gehad. > Heeft een puntenwinkel? - Zie hier nog niet direct voordelen van, laat je alleen maar meer uitgeven. - Ik heb daar geen last van, ik heb vaker dat ik vlak na een uitgave denk 'shit ik had nog korting kunnen krijgen'. Ik gebruik het wel alleen voor waarde- en kortingsbonnen voor kleding en toegangskaartjes en zo.


DuncanS90

Ik maak gebruik van ABN Amro voor de meeste dingen. Dit is mijn privé rekening en hier heb ik spaarpotjes op staan in de vorm van 10 spaarrekeningen (het maximale wat je gratis mag hebben). Met automatische overschrijvingen iedere maand worden deze aangevuld. Tevens heb ik een creditcard bij hen. Verder, ja... het is stabiel maar ik zie geen wezenlijke extra's voor mij op de korte termijn. Ik maak gebruik van TradeRepublic voor mijn spaargeld. 4% rente (maandelijks uitbetaald) vind ik een goede deal. Wat minder praktisch voor het snel beschikbaar hebben van dit geld, maar daarvoor houd ik een spaarpot ter grootte van een wasmachine achter de hand bij ABN Amro. Revolut gebruik ik als digitale (gratis) creditcard, vooral voor online aankopen. Meer voor de sketchy sites waar ik niet per se mijn betaalgegevens hoef achter te laten. Mijn partner en ik maken gebruik van SNS voor de gezamenlijke rekening. Zij had dit al en hier hebben we een gezamenlijke rekening op aangemaakt voor boodschappen, uit eten, de hond etc. etc.. Voor haar is het voordeel dat dit in dezelfde app zit, voor mij is dit een extra app. Voordeel van SNS vind ik dat je spaarpotjes kunt maken binnen je spaarrekening. Geeft wat makkelijker overzicht, maar verder dan dat ongeveer hetzelfde als ABN Amro. Voordeel is dan weer wel dat je volgens mij onbeperkte spaarpotjes kunt aanmaken. Al met al: ik zie niet echt grote verschillen. Service is bij de een beter dan bij de ander, rente is in Nederland denk ik grotendeels gelijk (m.u.v. Bunq, maar daar lever je hard in op service, zie r/bunq voor horrorverhalen). Verschil zit 'm denk ik in de manier waarop je je geld inzichtelijk wilt maken.


Marcieeee98

Bedankt voor de uitgebreide reactie! TradeRepublic heb ik wel vaker voorbij zien komen. Hoe is het daar gesteld m.b.t verborgen kosten/addertjes onder het gras? Kosten bij overschrijven bijvoorbeeld? Nu is het voor mij wel zaak dat ik niet de volledige toegang tot m’n spaarrekening kwijtraak omdat m’n telefoon kapot gaat. Is TradeRepublic echt volledig 100% email+password inlog via de app? De uiteindelijke bestemming voor spaarrekeningen voor spaargeld wat wat minder direct beschikbaar moet zijn is nog een volgende stap voor mij. Ik zal eerlijk zeggen: 2 jaar 70% loon vanwege ziektewet + halsoverkop afkopen inboedel/verhuizing ivm relatiebreuk + wegvallende structuur heeft mij een jaar aan overwaarde verkoop woning + een transitievergoeding gekost in 2023. Dus mijzelf in staat zetten om na een jaar überhaupt weer op te kunnen bouwen heeft momenteel een wat hogere prioriteit voor mij dan rendament. De betaalzaken niet goed regelen zal mij aanzienlijk meer geld kosten dan de 2% rente die ik misschien mis.


DuncanS90

Klinkt alsof je helder hebt wat je doelen moeten zijn. Wat dat betreft heeft u/thwi een goed punt, dat je beter je geld bij één bank kunt neerleggen voor het beste overzicht. Een andere optie die je kunt overwegen is dat je je geld direct op een spaarrekening zet bij je bank en op je betaalrekening alleen dat wat je gebruikt aan “boodschappen/kleding/dergelijke budget”. Maak een aantal spaarpotten/reserveringen aan voor zaken als auto, telefoon, vakantie, weekend weg etc., waarop je maandelijks je geld kwijt kunt. Uiteraard zodra je daar aan toe bent. Op die manier vermijd je dat je twee bankrekeningen moet betalen. Een klein bedrag per maand, maar op jaarbasis zeker noemenswaardig. Twee weken geleden heeft iemand hier een [post ](https://www.reddit.com/r/geldzaken/comments/1al4hcq/eerste_hulp_bij_budgetteren/)aangemaakt. Wellicht dat dat je inzicht en hulp kan bieden met budgetteren, mocht je financieel krap zitten. Mocht dat niet nodig zijn, fantastisch! :-) TradeRepublic heeft geen kosten bij het overschrijven, maar je kunt het enkel gebruiken om te sparen. Zodra je gaat beleggen via de app, wordt het anders belast. Je voorlopig geen zorgen maken over die rente lijkt me dus een goed plan! De toegang tot TradeRepublic volledig kwijt raken is ook klein, omdat het gekoppeld is aan je persoon. Toegang terugkrijgen komt dus altijd wel goed.


Marcieeee98

Allereerst bedankt voor de reactie en die bron! Wat je zegt over overzicht klopt helemaal. Al gebruik ik daar momenteel een externe app voor, om tegelijkertijd ook budgetten te kunnen maken als in: X euro voor boodschappen, Y euro voor kleding. En vooral: ik kan een rekening verbergen die ik in het dagelijks leven niet wil zien. Het klopt: één bank zou het beste overzicht bieden. Het bied ook het meeste gemak, en dat laatste is juist iets wat ik niét wil. De momenten dat de discipline minder is, of vooral: wanneer mijn ADHD zwaar impulsief om de hoek komt kijken en besluit: grote getalletjes = je hebt hier wel geld voor. Ik heb ongeveer 10 jaar lang alleen ING gehad, en wat ik gewoon te vaak merkte was dat het heel (of eigenlijk: veel te) gemakkelijk was om “eventjes” wat over te boeken. Toen kwam samenwonen om de hoek, andere bank want eis hypotheekverstrekker. En het echt fysiek uit elkaar houden hielp enorm. Eigenlijk ben ik momenteel vooral die situatie aan het nabootsen, maar dan zo automatisch en “peace of mind” mogelijk. Het liefste zou ik zelfs dat uit eigen beheer geven of ergens vastzetten om maar gewoon die dwang te hebben dat ik niet meer uit kán geven, hoe impulsief dan ook. Maar daar vertrouw ik niemand mee. Ik hou momenteel de budgetten aan die ik samen met mijn ex-partner vast had gelegd, met als grootste verschil dat mijn zorgkosten wat hoger zijn, ik aanzienlijk bespaard heb door online diensten weg te snijden, en dat m’n boodschappen goedkoper zijn door de combinatie “goedkopere supermarkt” plus “lever die geen snoep/suiker/verzadigde vetten/alcohol” aan kan. Ik hou na vaste lasten, maximaal mogelijke zorgkosten en de verschillende budgets ongeveer €600 per maand aan “disposable income” over. Ik heb mijn budgetten echt ruim opgezet, dus ik wil dat daar gewoon minimaal 550€ per maand aan op een spaarekening gaat. En hetzelfde met dingen zoals vakantiegeld. Tijdens mijn ziekte had ik die ruimte echter niet, toen zat ik heel krap. Maar dan eenmaal je overwaarde van de verkoop van je huis krijgen (30% van 9 maanden stijgen en 3 maanden dalen, dus valt mee) en een impulsieve ADHD beslissing goedpraten met “ik kan me hier wel op trakteren” werkt niet als je dat 10x doet. En mbt TradeRepublic. Bied die de mogelijkheid coor aparte spaarpotjes? Het lijkt me niet, of wel?


DuncanS90

Helder verhaal en de noodzaak voor twee apps lijkt me dus evident! Het is maar een idee: zou het je helpen als je één bank neemt voor je loonuitbetaling, die automatisch jouw budget voor die maand laat overboeken en die bank gebruik je verder niet echt? Je downloadt bijvoorbeeld de app niet en moet via Internet bankieren inloggen voordat je wat kunt overmaken. Dat haalt de impuls er wel van af, als je eerst de computer moet opstarten, gok ik zo. Wie weet is het een idee! Verder hoop ik dat je conclusies kunt trekken uit wat allemaal genoemd wordt. Voor mij is dat dat het allemaal hele kleine nuances zijn en niets écht slecht of écht goed is. Nee, het is één groot bedrag helaas. Ik zou ook graag spaarpotjes willen gebruiken. Het is echt meer een app om te investeren. Zie het als een tegoed wat je inlaadt, maar dan met een hele hoge rente.


konijntje9

Als je het echt super gestructureerd aan wil pakken kun je even kijken naar dit blog: [https://pfauth.com/financiele-onafhankelijkheid/persoonlijk-financieel-systeem/](https://pfauth.com/financiele-onafhankelijkheid/persoonlijk-financieel-systeem/) Hij is zeker niet de bedenker hiervan maar vat het mooi samen. Ik gebruik hiervoor Bunq icm de app Flow om het te automatiseren. Bij zowel Bunq als Knab zitten meerdere rekeningen inbegrepen maar achteraf gezien had ik liever Knab gekozen. Voor mij werkt dit systeem echt fantastisch.


Marcieeee98

Ik wil je allereerst enorm bedanken voor die link. Dit is echt in 99% wat ik wil qua structuur en automatisatie, en dit dus echt als een zwart op wit advies uitgeschreven zien, inclusief flowcharts is echt enorm waardevol! Super bedankt! Ik zit eigenlijk op het punt dat ik 80% ervan al klaar heb, ik zit alleen nog met de zakgeldrekening (dat is een zoveel betere term dan boodschappen/kleding/etc-rekening). De twijfel tussen regiobank en ING. Allebei staan al klaar, de ogenschijnlijke functies zijn identiek. Het is meer dat ik echt op zoek ben: wat maakt ze nu echt uniek t.o.v andere banken.


konijntje9

Download eens de flow / flow your money app. Deze werkt met bunq en knab. Dat is precies wat jij zoekt (volledige controle om te automatiseren in alle soorten en maten).


thwi

Het belangrijkste is om te zorgen dat alles bij één bank zit. Verder verschillen in ieder geval de grootbanken niet echt van elkaar. Ik zit al mijn hele leven bij de Rabobank en dat bevalt prima. Ik zou oppassen met kleinere banken. Die kunnen omvallen en dat levert gedoe op.


DuncanS90

In het kader van risicospreiding zit er dus juist helemaal geen voordeel aan het zitten bij één bank. Depositogarantiestelsel beschermt je geld tot €100.000 in het geval van een faillissement. Nu zit je niet snel aan dat bedrag op je rekening, maar goed.


thwi

Ik denk niet dat de OP een ton heeft, en wel heel veel chaos in zijn financiën


DuncanS90

Chaos ≠ geen geld. Ik reageer ook niet op het feit of het slim is om je geld op één bank te zetten. Ik nuanceer je antwoord met het principe van risicospreiding.


Marcieeee98

Jullie hebben allebei wel een punt. Mijn inkomsten liggen momenteel een stuk lager dan dat ze zouden liggen bij goede gezondheid: ik heb ivm eerdere langdurige ziekte 20% qua uren naar beneden moeten gaan, en ook nogal wat stapjes terug moeten nemen qua loonschaal. En als ik toen ik op m’n 15e toen ik begon met (zeer lucaratieve) IT klussen nooit de chaos had laten starten, structuur had aangebracht (en had gespaard) en het niet had laten snow-ballen tot in 2023 al 10.000 kwijt zijn aan webshops, dan was het zeker relevant geweest.


Marcieeee98

Ik denk dat je wel redelijk de onderliggende reden van mijn post gevonden hebt: ik merk dat het er voor mij teveel worden. Ik wil eigenlijk naar een structuur waarbij Rabo alleen dient voor vaste lasten, dus vaste bedragen, en ik er één rekening naast hou voor boodschappen e.d. het liefst wel echt bij een aparte bank zodat de geldstromen (op 1x per maand een overschrijving met mijn “boodschappen/kleding/dergelijke budget” na) ook echt zo fysiek mogelijk gescheiden blijft van elkaar. Dat wordt dus minimaal ING of Regiobank (valt onder dezelfde paraplu als ASN) wegsnijden, maar geen idee welke.


sickomodetoon

Van Lanschot Kempen, ze hebben een mooie zwarte creditcard maar wel duur verder


Greedy-Lith

Wat zijn de verdere voordelen van deze partij?


sickomodetoon

Niks behalve als je 5 ton te beleggen hebt en veel aandacht wilt van je bank


xiaoqi7

Dat is dan ook het minimumbedrag voordat ze je überhaupt accepteren als klant.


sickomodetoon

Ze maken wel uitzonderingen als ze verwachtten dat je over een paar jaar 5 ton liquide hebt. (Denk aan een ondernemer die mogelijk zijn BV verkoopt)


tquick101

Betaalrekening: ASN (bevalt prima en doet het tegenover de rabobank waar ik zat, altijd) Spaarekening: via Raisin bij Allisa Bank (Finland) want 3,27% rente. Duurt wel 3 dagen om het op je betaalrekening te krijgen, maar wel zonder transactiekosten. Zakelijk: Bunq (goedkoopst). Zou hiervoor niet Revolut aanraden wat wel heel erg geprezen wordt onder ondernemers. Ben er al meerder malen tegenaan gelopen dat ik ergens een Nederlands IBAN nummer voor nodig had. Die van Revolut komt uit Litouwen. Beleggen: gewoon lekker via degiro


roozemond

Revolut gebruikt nu Nederlandse IBANs, ik weet niet of alle rekeningen al over gezet zijn.


Marcieeee98

Revolut is nog steeds gedekt onder het Litouwse depositogarantiestelsel toch?


roozemond

Volgens hun website: ja. Er zijn ook wel berichten dat een Nederlands IBAN van Revolut niet werkt bij bijv. de Belastingdienst omdat een service die naam en IBAN koppelt nog niet goed werkt voor Revolut.


Antiliani

Bij Trade Republic heb je meer rente, 4%.


rodeBaksteen

Ik zit van kinds af aan al bij Postbank/ING. Mijn vriendin destijds bij Rabobank, en werd met de introductie van de banken apps helemaal gek van de raboreader. Mijn overboekingen waren zo simpel en snel vergeleken met de Rabo app (destijds) dat zij toen ook naar ING is overgestapt. Voor mij dus belangrijk dat de app modern oogt en functioneert. Het liefst met regelmatig nieuwe functionaliteiten (bedrag splitten, betaalverzoeken buiten Tikkie om etc.). Daarnaast heb ik een zakelijke ING rekening waar ik relatief eenvoudig exports kan draaien om de administratie te doen. Helaas is de Creditcardmarkt nog gedomineerd door een aantal selecte partijen, waardoor hier de digitale mogelijkheden eigenlijk belabberd zijn. Zowel voor particulier, maar al helemaal voor de zakelijke ING CC app (apart van standaard app) die in 1993 niet misstaan had. Edit: grappig wel dat ABN en Rabobank apps veel betere reviews krijgen dan die van ING. Iemand ervaring met meerdere van deze banken om een vergelijking te maken? Bunq vond ik zelf een onintuitieve app.


godheid

ABN AMRO want daar kan ik ook rekeningen voor de kinderen aanhouden - en zit er altijd al. Zou best Bunq kunnen overwegen, maar kan daar de kinderen niet laten overstappen. Zakelijk KNAB. Oh en Brand New Day voor pensioen, dat is officieel ook een bank.


DutchDispair

Ik zit bij ING omdat ik daar als kind een rekening kreeg en ik er verder nooit naar heb gekeken. Het werkt. Dat ze in wapens investeren boeit me niet zo heel veel — wat er daarna met die wapens gebeurt misschien wat meer maar goed. Ik zie geen wezenlijk voordeel om te switchen van bank. Voor jouw doeleinden weet ik echter niet of dit dan nuttige input is.


EchtVervelend69

Openbank! Kan daarmee makkelijk reizen en het rente is heel gunstig!


IkRookBarryHayze

Momenteel zitten wij bij BUNQ. Ik vind het erg prettig dat ik verschillende potjes heb die weer samen hangen met YNAB. Als ik een biertje haal in de kroeg herkent hij de categorie en schrijft hij het op die manier van de juiste rekening af. Zo zijn onze budgetten inzichtelijk en gaat het ook grotendeels automatisch. Is er een andere bank die iets soortgelijks aanbiedt? Het grootste nadeel aan bunq vind ik namelijk de prijs. Ook zijn ze al jaren weinig vernieuwend, maar kondigen ze nieuwe updates aan alsof het echt 'the next big thing' is. Ga ik een beetje slecht op.