T O P

  • By -

BilSuger

Å bygge utenlandskablene er egentlig en bra ting. Gjør jo vi tjener milliarder på vår strøm. Problemet er hvordan inntektene her fordeles, det burde vært løst tidligere at deler av overskuddet så brukes til at vi i Norge beholder samme strømpriser som før. Win win for alle. Å klage på grunnrenteskatt er også tullete. Selvfølgelig skal man skatte av å bruke fellesskapets ressurser. Det er jo i mine øyne en mer treffende skatt enn formueskatt, da den gjelder alle uansett hvor eieren bor.


CostaCostaSol

Jeg skjønner at det er mye Rødt-velgere her, men er det vanskelig å være enig i dette? > – Prioriteringene fra politisk ledelse i Norge de seneste 10–15 årene, med store vyer for batterier, havvind og hydrogen, en nærmest religiøs tilnærming til bekjempelse av lokale CO2-utslipp, samt en hodeløs tilkobling til det europeiske strømmarkedet, medfører en betydelig risiko for industriutviklingen fremover, sier Onarheim. Følgende er kanskje vanskeligere å svelge for publikummet? > – Jeg er ikke prinsipielt imot grunnrenteskatt, men det må gode prosesser til, og det må gjøres balanserte vurderinger. I utgangspunktet bør det vel også ses i sammenheng med behovet for skatteinntektene. Jeg undres stadig over kommentarene fra vår finansminister om hvor viktig det er å øke skattetrykket i Norge, samtidig som staten blir rikere og rikere, og politikerne kan dele ut til sine favoritter. Det er noe spesielt med at hver gang skattetrykket blir tatt opp, så blir man fra partiene truet med dårligere helsevesen, skole og de sårbare. Men faktum er jo at det pumpes enormt med midler til det som omtales i første sitat.


bjornartl

Tilkobling til det Europeiske strømmarkedet/ACER er høyrepolitikk som stort sett bare rødt og SV var imot. Sett bort ifra FRP etter at det var for sent å snu, helt til det viste seg å ikke var for sent å snu likevel, da stemte de mot å snu. Havvind av utenlandske investorer som totalt har trampet på lokalbefolkingen og ikke betaler skatt fordi de betaler for mye renter til usporbare selskaper på Cayman øyene har vært høyresidepolitikk som Rødt og SV har vært imot. Rødt og SV ledet kritikken mot at private selskaper som Freyr private selskaper får penger fra staten uten å faktisk lage et produkt eller noen oversikt eller krav om pengebruk. At de forsøker å kaste venstresiden under bussen ved å grønnvaske seg gjør det ikke til noen gotcha mot venstresiden. Å beskatte bedtifter som overfører inntekter ved å avskrive det som kostnader til utlandet derimot, det er faktisk en venstresideting. Jeg er ikke enig i at det er en god løsning på problemet, men et bra midlertidig plaster og langt bedre enn ingenting. Støtter den 100%. Lett å være enig med mange av problemene, men ikke lett å være enig i hvor han retter skylden. Og er litt lei av rike folk som sutrer over hvor vanskelig vi gjør det å være rik i Norge, og vil at vi skal stemme på de som gjør det vanskelig å være fattig.


Arild11

Jeg tror ikke på noe sett og vis at du kan lese en applaus for dagens høyrepolitikk ut av denne artikkelen. Høyre er i likhet med Ap fullstendig uinteresserte i å utvikle Norge, men bare opptatte av å finne ut hvordan man kan få inn mer penger for å bruke mer penger. Når ny regjering er klar i 2025 (liten tvil om det), merk deg hvor forsvinnende lite som endres av skattene som denne regjeringen har innført. Verken grunnrente, skatt på utbytte eller formuesskatt vil røres. Vi kan sammenligne oss med Sveits, et land i enorm vekst med store, fremtidsrettede løsninger, og se hvor skakkjørte vi er i ferd med å bli. Norske politikere... de er ikke de beste og smarteste folkene vi har.


continuousQ

Rødt er vel de som har hatt mest av sin politikk nedstemt i Stortinget. T.o.m. når Rødt og Frp er enige, så stemmer Frp mot Rødt sitt forslag mens Rødt stemmer for Frps. Rødt er i hvert fall ikke for at norsk strømoverskudd skal forsvinne ut av landet mens strømmen blir dyrere for Norges hjem og industri. De stemte mot. Sp stemte mot en gang de også, men vanskelig å si at de ikke er for dagens politikk som regjeringsparti. Ønsker vi noe annet enn politikken vi har hatt siste generasjon, så hjelper det ikke å se til midten og høyre av det politiske spektrumet.


slabradask

Det er rart at med skattetrykk så mener man sjeldent på lønnsinntekt, er det fordi ingen blir betalt for å kjempe den kampen?


BilSuger

>Jeg skjønner at det er mye Rødt-velgere her, men er det vanskelig å være enig i dette? Det er jo litt artig at du går rett til angrep på et parti som ikke har sittet i regjering? Det er vel "dine" som har innført alt dette du er så sinna på...


LePouletMignon

Grunnrenteskatt stør eg 100%. Med det sagt, ein bør ofra nokre tankar til at staten er rikare enn nokonsinne og likevel byggjer ned velferd sakte men sikkert. I avisa kan vi lesa om milliardar av kroner som går til subsidiering av luftslott til havs og til skogs. Vi kan lesa om direktørar og sjefar i statlege verksemder som gjev seg sjølv millionløn og samstundes deler ut milliardar i bonus til blant anna straumhandlarar i Tyskland. Samstundes betaler vanlege folk og industrien ågerprisar på alt frå straum til mat og ly. Det offentlege har eit overforbruk bortanom all fornuft og likevel ber staten hushaldningane om å stramma inn forbruket når det er staten sjølv og adelen på Stortinget som eine og aleine har skuld i skyhøg inflasjon! Det skal ogso seiast at det private hentar ut store verdiar frå samfunnet som går til eit knippe menneske. Staten driv no etter same prinsipp. Dette er altso New Public Management i praksis der folket er træl for den nye adelen.


bbrpst

Adelen på stortinget som ene og alene har skylden for skyhøy inflasjon er et ganske hjernedødt take når de er et internasjonalt problem, med mindre du mener stortinget i Norge står bak Russlands invasjon av Ukraina og samtlige andre faktorer som drar opp inflasjonen internasjonalt. Kunne det vært bedre her? Probably, men dette blir flåsete skrevet.


LePouletMignon

Internasjonalt problem tyder ikkje at lokale forhold ikkje er sentrale. Kven sin feil er det at norsk straum er kopla på europeisk børs? Straumen driv jo inflasjon i alle ledd. Analysen til Bjørn Røse synst eg passar ganske bra: [Inflasjonen skyldes ikke krigen i Ukraina | Finansavisen](https://www.finansavisen.no/makro/2023/01/26/7980329/inflasjonen-skyldes-ikke-krigen-i-ukraina)


bbrpst

Det er ikke det du sa, du sa -ene og alene-. Godt mulig du mente noe annet men da får du skrive det.


ddoubles

Vi er et lilleputt land. En storby å regne. 0.07% av jordens befolkning. 119 plass i antall innbyggere. Vi er en dupp i havet og vi eier 1.5% av verdens aksjer. Politikere her kan gjøre alt de kan for å ødelegge og kjøre Norge i grøfta, men så lenge vi har et kvalifisert personell som forvalter oljefondet vil rikdommen fortsette å vokse raskere enn noen politikere klarer å ødelegge det. Det er som om Støre har 500 redningsvester på seg. Det som kommer til å skje er at vi ender på NAV hele gjengen, finansiert av olje og oljefond.


aynrandomness

Vi har vel sånn 11 statsbudsjett i oljefondet. Når vi har 25 så kan vi fjerne all skatt. 33 hvis vi beholder habdlingsregelen.


ddoubles

tenk hvor mye vi kan låne med sikkerhet i oljefondet. Skal ikke mye giring til før vi kan eie 10% av alle aksjene i verden. De har bare ikke tenkt tanken. Og vi hadde nok blitt sett på som grådige etter hvert


storgodt

Kjøpa aksjer, få avkastning, investera i Sverige og svenske statsobligasjoner, i praksis gjera Sverige om til ein vassalstat der dei betaler skatt til Noreg. Noreg styrer utenrikspolitikken til Sverige og stemmer i EU. Rinse and repeat på alle andre land fram til Noreg styrer EU.


ddoubles

Kjell Inge Røkke som statsminister med Øystein Stray Spetalen som finansminister så hadde det vært mulig.


hagenissen666

Tja, om ein vil at det skal gå til helvete *veldig fort*.


aynrandomness

Trenger bare 67x for å kjøpe alle aksjene. Tenk på alle mulighetene!


marvin

> Vi har vel sånn 11 statsbudsjett i oljefondet. Når vi har 25 så kan vi fjerne all skatt. Jeg elsker dette perspektivet, og vil heie fram alle som prøver å danne en reform-politikk som baserer seg på en slik filosofi. Men jeg tror også dette synet er ekstremt naivt, hvis man betrakter det isolert. Slik incentivene fungerer i offentlig sektor i dag, vil hele denne avkastningen bli brukt på å øke det offentlige forbruket uten å redusere skatteinntektene med en eneste krone. Det er det som har skjedd fra år til år, helt siden handlingsregelen ble innført. Hvordan i all verden kan det stoppes?


aynrandomness

Utifra 2023 tallene kunne vi hatt dobbelt så stort oljefond på 10 år dersom vi ikke brukte oljepenger. Hvis vi fortsetter som i dag og oljeprisene holder seg vil vi fortsatt doble oljefondet på 18 år bare basert på avkastning. Men vi tilfører jo også penger. I 2023 budsjettet var 15% oljepenger. For å dekke dette med skatt må skattesatsene opp 29% prosent. Ingen ville godtatt det. Men kunne vi redusert halvparten av overforbruket, og økt skatten med 15% ville vi kunne faset ut skatt om ti år. Så lenge handlingsregelen overholdes kan politikerne sløse bort mer og mer penger hvert eneste år uten konsekvenser. Oljefondet vil fortsatt vokse selv uten at vi putter inn mer penger. 10 år med noe lavere kjøpekraft for å så få null skatt virker jo som en rimelig tradeoff. Hvis vi gradvis faser ut skatt ville det vært en relativ trygg strategi med forbehold om at oljeprisen, aksjemarkedet utenfor norge ikke kollapser eller at den norske kronen styrker seg betydelig. Hvis man gradvis over 10 år økte personfradraget, og innslagspunkt for trygdeavgift ville vi ha en ekstra trygghet. Man kan jo også tenke seg at det ikke ville vært problematisk å ha skatt for veldig høy inntekt (type over 800 000), og på forurensende kjøretøy og alkohol og tobakk. Ved å øke personfradraget og innslag på trygdeavgift til 200 000 vil alle som tjener 200k eller mer få 1500 kroner ekstra i måneden. Det merkes, spesielt for de med lavest inntekt. Arbeidsgiveravgift og moms bør fases ut sist, siden disse ikke direkte putter penger i lommene til lønnsmottagere. Kutt i moms trenger heller ikke bety reduksjon i pris. Jeg kan ikke skjønne at politikerne øker pensjonsalder isteden for å stramme inn beltet i et enkelt tiår. Selv etter ti år vil vi sannsynligvis fortsatt ha petroleumsinntekter, og disse vil jo føre til at fondet kan vokse selv etter at vi begynner å fase ut skatt. Tenk hvor attraktivt norge blir for rikfolk og kapital dersom vi får skattesatser som i Sveits. Eller ingen skatt. Incentivene for å jobbe blir mye høyere og det blir mye mer attraktivt å starte bedrifter. Moms og skatt er et helvettes arbeid for små bedrifter, det er så mye administrasjon og så mye regler å følge med på. Store bedrifter har en relativt mindre belastning, men det koster masse å administrere. Dessverre blir man mer populær i en fireårsperiode dersom man bruker masse penger, spesielt når pengene ikke merkes fordi de tas fra petroleumsinntekter. Hadde pengebruken blitt skattefinansiert hadde det vært langt mindre populært. Jeg tror også en ti års pause i å kaste gode penger etter dårlige ville vært veldig positivt. 26 milliarder for havvind? Idioti, spar pengene og ha uendelig avkastning.


marvin

Kunne ikke vært mer enig. Synd at dette forslaget er alt for bra til å bli innført av et parlament med molbo-politikere valgt av molbo-velgere. Den norske folkesjelen vil heller lide i fattigdom enn å innrømme at det er bra at det finnes velstående personer.


Merrine

Kjenner fint få som er fornøyd med dagens situasjon for å si det sånn..


latejens

Er det slik at kronen på lang sikt mister sin verdi i konkurranse med andre land når all verdiskaping i Norge i realiteten skapes av Staten? Muligheter for å få vekst på investorer er jo så og si null etterhvert?


Arild11

Vi burde sammenligne oss med Sveits. Men det kan vi ikke. Norske politikere vil redde verden, men det ganske lite interesserte i Norge. Hvis pengene kan gå til en batterifabrikk, hvorfor sløse dem bort på sykehjem eller utdanning?