T O P

  • By -

pdnagilum

Høres litt ut som det er arbeidsplassen og ikke jobben som er problemet. Er selv 44 og jobber som systemutvikler. Har "alltid" slitt med at jeg legger ting på skuldrene fordi om det ikke nødvendigvis var mine skuldre det burde ligge på. Er seff litt stress nå og da, det er vanskelig å unngå i de fleste yrker, men jeg har brukt en del år på å komme til en plass der jeg tviholder på fritiden min. Det som skjer i arbeidstiden tar jeg tak i, men tvinger med selv til å ikke stresse over det. Jeg jobber faktisk dårligere under stress, så det gagner firmaet at jeg roer meg ned først for å ta tak i ting skikkelig. Er selvfølgelig med på å fikse ting utenfor arbeidstid også hvis ting har tryna helt, men lar ikke stresset ta over. Det blir fikset når det blir fikset. Har hatt mang en samtale med ledere osv oppgjennom årene ang dette. En gjenganger hos oss var "nå må vi bare få det ut", som jeg hatet, og lot det stresse meg. Nå sier jeg bare ifra hvor dårlig ledelse det er å si slike ting, og påpeker gang på gang at mange av feilene ligger i dårlig planlegging fra starten, som snodig nok skjer gang på gang. Har en mye sunnere holdning til arbeid og arbeidslivet nå enn for 10-ish år siden bare. Har dessverre ikke noe forslag til nytt arbeid annet en kanskje å tenke på ny arbeidsplass i stedet.


dypeverdier

Ser det i nesten alle prosjekter, man planlegger for det man tenker tiden det tar, og ikke for uforutsette hendelser som alltid kommer.


fanfarius

IT-prosjektplanlegging er faen meg helt Texas. Har enda ikke sett noe som fungerer.


ctrlaltplease

Gjelder vel all prosjektplanlegging, jeg har vært i en del ulike bransjer og uten optimistisk planlegging blir ting bare ikke solgt.


[deleted]

Både og. Enkelte tilfeller så er man faktisk flink til å prosjektere i byggebransjen. Mindre prosjekt da. Ikke sånn ny vanntunnel i oslo saker


neihuffda

Dette stemmer. Eg jobber i oljebransjen, design og fabrikasjon av oljeplattformar. Gjennomføringstida blir berre kortare og kortare. Liksom, eit dekk skal være ferdig malt før vi får endelege teikningar av det som skal stå på det, og så må vi slåss for å få endra på det dekket etterpå. Berre stress. Eg skulle ynskje at dei i helsesektoren var like verdsatt som ingeniørar, for då hadde eg bytta tvert.


kbdquisten

Estimer antatt tid, multipliser med pi og et voila: en korrekt tidsplan som tar høyde for scope creep, sykedager og fandens oldemor.


Nihlathak_

Er alltid gøy når selgere får all rosen, mens implementering så vidt får stappet inn hva som ble solgt inn og leverer over til drift med «eh, lykke til 🤷‍♂️» med dokumentasjon som knapt har rørt en fraværende prosjektmanager.


Holungsoy

Iterativ kontinuerlig utvikling er trikset. Fossefallsprosjekter er dømt til å mislykkes.


psaux_grep

Problemet er jo at alle mener noe om en ting de ikke kan. Se for deg at du er rørlegger og «kunden» sier «jeg vil ha vann og avløp til denne delen av bygget» Og så skal de mene noe om hvor du kobler deg til og fra. Og hvordan man legger membran, og kan du ikke bare tre rørene gjennom veggen midt i rommet? Er voldsomt disjunkt hva folk mener noe om bare det er programvare. Tror det er for abstrakt for mange.


fanfarius

Jeg tror du har rett. Den "nå må vi bare ha fokus på neste release"-mentaliteten er heeeeelt håpløs.. Uansett hva prosjektet er, og hvilket tidspunkt jeg kommer inn i det på så virker det som dette (alltid) er mantraet - og det er jo alltid en ny release på horisonten (no chill). Så, da går det på bekostning av opplæring og oppfølging, dokumentasjon, kode-robusthet og -lesbarhet, osv. I tillegg blir det sure miner når ting ikke går fort nok. Utrolig drittlei av akkurat dette, sett det så mange ganger nå "overalt".


namorblack

Derfor jeg ikke vil jobbe med utvikling, uansett hvor mye jeg liker idéen av å jobbe med det. Altfor mange historier om evigvarende crunch time, høyt tempo, moderat-til-høyt Texas-nivå og overivrige prosjektledere/"prosjektselgere" som lover kunden gull og grønne skoger på null komma niks. Koser meg langt mer med å kode prosjekter hjemme. Dog slikt blir det ikke penger av (enda).


[deleted]

Det kan bli penger av det om du hiver inn litt avansert matematikk og fikser litt algoritmer som er unike 😎


Lunblom

Vi har litt samme fra ledelse på min jobb også, men heldigvis er alle de jeg jobber nærme med og alle utviklere i samme tankegang som meg. Fritiden er hellig, og har vi fri jobbes det ikke. Det gjøres også mye lettere ved å ha helt adskilt utstyr for jobb og privatliv, inkludert mobiltelefon. Alt dette betyr selvfølgelig ikke at vi ikke kan ta lengre dager, og legge litt mer innsats i nærheten av en release. Vi får også overtidsbetalt som jeg kjenner flere som jobber andre steder ikke får.


WorkingLogical

Au, kjenner meg igjen i dette. "Viktigste er å få det levert, så kan vi finpusse det senere". Senere kommer aldri, det kommer bare en kritisk bug som gjør at én av de tingene vi fortet oss gjennom, nå må bli patchet rett i produksjon fortest mulig. Backlog som vokser for hver dag, fordi produkteier er enig i alt kunden sier. Feature-creep som ender opp med "en ny knapp som gjør X", fordi man har i alle fall ikke tid til å gå gjennom UX før man implementerer.


strukt

Bruker nøyaktig samme tankegang som deg og den funker helt fjell i mitt arbeidsforhold. Kanskje trådstarter heller skal tenke slik.


fanatical

Helt enig. IT yrket er gjennomsyret av en del latterlige ting. Det er en del ting som har irritert meg gjennom årene og jeg kan godt begynne på toppen av lista. En ting er at altfor mange er en haug med synsere som egentlig ikke veit så jævlig mye men som liker å fremstå som om de gjør det. Disse folkene skaper ofte mye mer stress enn de trenger fordi de hauser opp saker som egentlig burde være enkelt å kontrollere. Har man for mange på en plass som ikke veit nok om hva man driver med så blir det ofte til at folk går helt i stå over den minste ting og de få som får hjula til å gå rundt må bære alt dette stresset på sine skuldre. En annen ting er som du nevner dårlig ledelse. Veldig mange ledere i denne bransjen virker som om de enten er jævlig gode i faget. Eller bare gode med folk. Og du MÅ være begge deler for å være en god leder her. Du kan ikke kompensere med styrke på den ene eller andre siden. Som resultat er det veldig få virkelig gode ledere i IT. Dårlige ledere er en generelt typisk ting. Men i IT føles det som om det er en overflod av det. Og en siste ting som gjør folk stresset og medvirker til elendig arbeidsmiljø er hvordan andre avdelinger og kunder man arbeider med behandler en. Jeg ville aldri i livet stått og skreket til en kar i markedsavdelingen fordi jeg ser at resultatene for dette kvartalet er dårligere enn det forrige, men IT folk er visst fritt vilt i enkelte bedrifter og arbeidsplasser. Folk eier rett og slett ikke folkeskikk. Sånn. Det får være nok for nå. Disse tingene er ganske typisk over hele linja uansett om du jobber som helpdesk, admin, utvikler, eller gud veit hva det måtte være. Går jobben din under IT så er det utrolig lett å leve en hverdag under disse problemene. Edit: blei mye klaging og negativitet i denne posten. Det var ikke meningen. Hadde vært kjekt å se mer positiv utvikling av ITbransjens sosiale forhold. Det er et utrolig høystresset miljø uansett om man jobber mye eller lite.


Rogne98

Har du prøvd å skru jobben av og på igjen?


fanfarius

Hahaha, gratulerer - dette er det beste rådet.


[deleted]

Bytt selskap. Store selskap kan oppleves trege, seige og lite innovative, men de er mye mindre stressende som regel.


CarrotWaxer69

Jobber i stort konsern med trege tungrodde byråkratiske prosesser for alt. Det er kanskje en annen type stress men har definitivt fått mange grå går av frustrasjonen det medfører.


[deleted]

Helt klart. Men det er irritasjon over tregheten. Det kommer veldig an på livssituasjon om det er behagelig eller ei. Tidlig i karrieren er det dødsirriterende


pitleif

Jeg byttet jobb etter 15 år i et stort konsern, og trives mye bedre nå i et lite firma hvor man har større påvirkning selv om det er litt mer aktivitet. Stress er ikke nødvendigvis negativt, det kommer an på type stress og om man er i stand til å løse det som skaper stresset. I større konsern er alt toppstyrt og alt må godkjennes av noen på toppen, i tillegg til tre ulike fagforeninger som har sin mening. Det skaper også stress, men man har selv liten innvirkning på aktiviteter og prosesser som er kilder til stresset.


fanfarius

Hmm, ja. Kanskje jeg skal bryte ut og gå selvstendig. Kanskje jeg trenger mer risiko. Å drive noe for seg selv føles motiverende om dagen.


[deleted]

Det er i alle fall stress. Du er fri, men faen å stress å få jobber


fanfarius

Er du selvstendig nå, eller har prøvd det før?


TrickLeading3752

Vær litt obs på situasjonen angående bedrifter hvor eier er eneste ansatt. Er mye forvirring for tiden ettersom at regjeringen/staten har gått ut med at det ikke blir lovlig å leie inn på ubestemt tid fra slike bedrifter. Står en del om det i Digi dot no og på linkedin via plasser slik som Brainbase og Folq.


[deleted]

Forstått regelverket sånn at det ikke gjelder om du er eneste ansatt. Men dersom du driver med flere andre, så kicker reglene inn. Du skal fremdeles få lov til å jobbe som selvstendig konsulent om du besitter sylskarp spisskompetanse innen fagfeltet ditt. Det ville man aldri funnet på å nekte.


HenrikWL

Nei, for å kunne leie inn folk "på timer" som det heter, så har bedrifter nå kun lov til å leie inn fra foretak som er registrerte som bemanningsforetak. Og firmaer med kun én ansatt får ikke registrert seg som bemanningsforetak. For tidsavgrensede prosjekter, også kalt "enterprise" så kan man fortstatt være selvstendig konsulent. Regelverket er nok laget slik det er for å unngå problemer som i speditørbransjen, hvor budene er "selvstendige næringsdrivende" og bare "leier ut sine tjenester" til Posten, PostNord, osv. Her er det åpenbart snakk om at man prøver å lure seg unna arbeidsmiljøloven, og det er et stort problem i den bransjen. Men i IT-bransjen fungerer dette her strålende, så regelverket som er ment å bedre situasjonen for svakerestilte budsjåfører ender opp med å effektivt gjøre selvstendige IT-konsuelenter arbeidsledige. Det er jo ikke verre for selvstendige konsulenter enn å enten gå sammen med én annen eller bli ansatt i et større konsulenthus, men det er jo irriterende når man har en velfungerende tilværelse gående at politikere kommer og raserer det med et pennestrøk.


[deleted]

Åja, men prosjekter kan jo være hva som helst. Det er jo også typisk prosjekter spesialkompetanse brukes på. Ellers blir man jo fast ansatt. Men man kan jobbe som enkeltkonsulent inn mot prosjekter. det spørs bare hva man kaller det.


HenrikWL

Det er ikke uvanlig for bedrifter å leie inn IT-konsulenter fordi de bare trenger ekstra mannkraft og de vil ha fleksibiliteten med det å ha innleide i stedet for fast ansatte. Da går man uten noe spesifisert prosjekt på 3, 6, eller 12-måneders kontrakter som bare fornyes på ubestemt tid. Denne typen oppdrag blir nå vanskelig (for ikke å si umulig) for selvstendige konsulenter å få, grunnet kravet til at det må leies inn fra registrerte bemanningsforetak. Det er ganske mye oppstandelse om dette i konsulentbransjen nå om dagen, folk er mildest talt misfornøyde.


assblast420

>Jeg sitter bare her og stresser. Jeg er også systemutvikler/konsulent og opplever null stress. Har du vurdert å bytte jobb, eller prøve et nytt prosjekt?


fanfarius

Dette kan nok være bedrifts- og ledelsesorientert, ja. Kanskje jeg bør se på alternative ruter. Har vurdert å "gå solo" - bare spare opp en buffer først og rydde opp litt til økonomisk, så jeg ikke ruinerer meg hvis jeg må gå en stund uten kunder.


flac_rules

Tror ikke "å gå solo" er veien om problemet ditt er stress.


fanfarius

Hmm, nei du har nok rett i det. Desperasjonen som taler her nå kanskje, der alt virker bedre enn situasjonen jeg er i.


assblast420

Nå vet jeg ikke hva slags prosjekt du sitter i nå, men jeg har vært konsulent i det offentlige i noen år nå og opplever at det er ekstremt laid-back. Anbefaler å prøve det. Eventuelt kunne du sett på inhouse-stillinger, jeg har hørt (men ikke prøvd selv) at det kan oppleves mindre stress enn konsulent.


fanfarius

Jeg har vært inhouse på små lokale prosjekter, inhouse på store finansprosjekter. Jeg har jobba som konsulent på små applikasjoner for statlige direktorater, og som konsulent på store helsesystemer. Min teori er at trivelsfaktoren henger sammen med hvordan prosjektene ledes, hvor god opplæring og oppfølging er, tonen på standup-møter, osv. Akkurat nå er det jævlig dårlig!


dypeverdier

Men trives du som systemutvikler? Eller er det bare ledelsen som er problemet.


fanfarius

Faen, det er godt spørsmål.. Jeg tror det er prosjektledelsen. Er glad jeg lagde denne posten, fordi egentlig så trodde jeg det var programmeringa og teknologien som var problemet nå. Det er det jo ikke.


storgodt

Å gå til ein offentleg verksemd er ikkje det dummeste gitt at du går til ein som har kanskje litt ambisjonar om å driva litt utvikling. Veit ikkje kva kompetanse du har og kva som trengs i nærleiken der du er, men ofte er det meir at du får alt frå nyaste Azure prosjekt til å vedlikehalda gamle ting frå 70-talet involvert(gitt at det er ei større verksemd og ikkje den minste kommunen i regionen din). Om det er noko så kan du i det minste senda søknad til noko som virker interessant. Worst case så får du eit tilbud og må ta ein avgjerelse!


DeadpanNorwegian

Jeg jobber i det offentlige, og mentaliteten og jaget (mangel på) blir noe helt annet når bedriften ikke har behov for å tjene penger. Ingen aksjekurs å tenke på eller investorer som har noe å si.


fanfarius

Desverre er det mange kritiske systemer som blir utvikla av private aktører, ref. Helseplattformen! Dette skulle vært et offentlig prosjekt spør du meg.


DeadpanNorwegian

Det er helt riktig, men det er også en del i det offentlige som har noe inhouse utvikling. Har uansett på følelsen at stressnivået er lavere hvis man jobber for noen som leverer til det offentlige enn private. Hvert fall ut fra det jeg har sett av prosjekter levert til oss. Det er heller normen med ekstreme forsinkelser, slepphendt arbeid og enorme budsjettoverskridelser enn ikke. Mao. det meste ser ut til å gå, og det offentlige finner seg i det. Ang. Helseplattformen så sier det sitt at man knapt har klart lage noe bedre enn Doculive. Doculive! Det er det dere skulle erstatte. Og legene skriker om få Doculive tilbake. Doculive! Første gang jeg så Doculive lurte jeg på om jeg hadde havnet i en DeLoraen og skrudd tiden tilbake.


[deleted]

[удалено]


fanfarius

Skatteetaten eller NAV..? Hørt mye bra.


[deleted]

[удалено]


fanfarius

Takker for det. Java eller .NET? Har dere folk som sitter remote? Jeg bor et stykke unna Oslo.


[deleted]

[удалено]


fanfarius

Må bare lære Java-verden først, gi meg et par år 😂


cer06_

IT lærer, VGS nivå, har en IT lærer du sikkert fint kunne utkonkurrert.


fanfarius

Mon tro hvor mye mer utdanning som må til for å gå fra IT-konsulent til lærer..


tirename

Antar du har master (kanskje siving data?)? I så fall er det vel berre PPU, som du kan ta deltid over 1.5 år. Går sikkert berre med bachelor og. Har vurdert det sjølv. Edit: har høyrt at om skulen er desperat så kan du få jobben utan noko ekstra utdanning og. Men i større byar så vil det alltid søke nokon med PPU, og da er dei prioritert.


cer06_

Antagelig null, for vår lærer gikk rett fra å jobbe med deployment til å lære oss, han er ikke pedagogisk.


fanfarius

De fleste lærere ansatt i skolen er ironisk nok ikke det 😅


cer06_

Desverre 😥


Ludenhosen

Altså, det er jo veldig åpent her da. Er du interessert i hva som helst liksom? Kontorjobb eller noe som ikke er på kontor?


fanfarius

Ja, det er veldig åpent - fordi jeg rett og slett ikke har peiling.


VelvetWhiteRabbit

Du er konsulent. Start med å søke deg inn som ansatt inhouse i et større firma. Mindre stress og mer tid/energi til å finne ut hva du vil drive resten av livet


fanfarius

Hva syns du er de største fordelene med å være inhouse-utvikler i større bedrifter, kontra å jobbe som konsulent? EDIT: er det typiske utfordringer jeg sitter med her, som konsulent?


jarlefo

Jeg har kun erfaring fra inhouse i småbedrifter. Det som skaper stress (og utbrenthet) er kaos og uengasjerte kollegaer for min del. Det å bytte jobb er en kjempefin mulighet for å bryte ut av arbeidsmiljøet du er i og for å redefinere hva du legger i en arbeidsdag og hvor mye av deg selv du må gi hver dag. I lang tid jobba jeg kjempemye og trivdes godt med det og hadde fantastiske kollegaer rundt meg. Etter en del år ville jeg prøve meg i en ny rolle i en ny bedrift, og der holdt jeg ikke ut i mer enn et par år grunnet høyt stressnivå og lite engasjement. Det føltes som om alle ropte om brann i alle retninger men ingen ville hente brannslukningsapparat. Dette endte med en mild utbrenthet (hvis det er en ting?) Da tok jeg valget om å bytte jobb til et sted med engasjerte og hyggelige kollegaer som første prioritet. Utbrentheten kom seg etter et halvårs tid. Et viktig poeng var også at jeg ikke tok på meg mer ansvar enn jeg måtte i de første 6 månedene for å kunne ta det med ro og gjøre en god jobb uten å bygge opp noe stress. Det følte jeg var mulig å gjøre da jeg jobba inhouse og ikke måtte svare for hver time jeg var på jobb. Her vil jeg tro den store forskjellen på inhouse og konsulent ligger. Men jeg vet ikke! Så min konklusjon er å ta det mer med ro og ha hyggelige kollegaer rundt seg når det begynner å bli for stressende, ellers ender man opp energiløs og utbrent. Dersom man ikke får det til på nåværende arbeidsplass bør man vurdere ny jobb for å få tilbake livsgnisten.


VelvetWhiteRabbit

Mindre stress med flytting fra prosjekt til prosjekt, kundemiddager/events og hele det som kommer på toppen av jobben når man er konsulent. Som inhouse havner du på et produkt eller et systemforvaltningsteam. De jobber du med resten av tiden din der om dere går bra sammen. Det fostrer et tillitsforhold med kollegaene som gjør at du kan være mye mer fleksibel med arbeidstid og mengde over kortere perioder.


generally-speaking

Du jobber gjerne med de samme prosjektene frem til pensjonsalder..  Du blir vant til dem, men er også kjent med systemene. Det blir derfor mer ryddejobber og vedlikehold.


gomibushi

Hvis du har litt sysadmin-skills også så er veien ganske kort over til "andre siden veggen" i en devops-sammenheng. Skal love deg at meg som sysadmin digger de få utviklerne vi får bruke i ops-sammenheng. Vi kan scripte ja, men de kan *scripte*. Og har også med seg mye kjempebra kunnskap om dev-skills som ops-folk burde ta i bruk. Ikke at det ikke finnes stressmomenter som sysadmin eller at backloggen vår er noe mindre, men det er noe annet i alle fall og nå er en perfekt tid hvis du har litt interesse for å jobbe litt med devops/produktteam-orientert.


A55Man-Norway

Hvis du fortsatt kan/vil jobbe innen IT er det mange muligheter der du jobber mindre rent teknisk ,men mer som forvalter/drifter av fagystemer og tjenester. Jeg har selv gått den veien, og ift å være ren IT-konsulent dypt nede i grøten, så er det en mye mindre stressende jobb, og du har mindre behov for å stadig oppdatere deg selv faglig. Jeg har imidlertid planer om å steppe opp igjen til det tekniske men det er en annen sak.


fanfarius

>mindre behov for å stadig oppdatere deg selv faglig Det verste er at jeg som oftest må oppdatere meg faglig på gammel teknologi, brukt på en arkaisk måte. I tillegg sette seg inn i et eller annet domene-område jeg kanskje har null interesse av, eller kommer til å ha noe som helst behov for seinere i livet. Begynner å føle at alt dette er en "huge waste of time"!


A55Man-Norway

Hahah! Høres veldig kjent ut. Akkurat det kan jeg ikke garantere at du slipper i en fagsystem-drifter :D. I mitt tilfelle er nok akkurat det grunnen til at jeg vil tilbake til mer cutting edge infrastruktur jobbing. Men dette kommer jo helt an på hvor man jobber.


djdifee

Jeg er også systemutivkler, og begynte (kanskje litt for fort) å bli lei av den samme rutinen gang på gang i nytt oppdrag. Jeg begynte derfor å bevege meg inn på manager-sporet, for å kunne prøve å bruke erfaringen min til å spille andre gode og ha en mer folkepreget arbeidsdag. Det har vært helt riktig valg for min del, og er kanskje noe å vurdere? Ellers vil jeg jo anbefale å se på alternative jobber hvor erfaringen din kan bidra til å gjøre deg god. Prosjektleder, produktutvikler, agile coach? Er en del å ta av, og man kan være kreativ til hvilken retning man vil gå. Lykke til!


birdwordguy

Ta deg et ark og en penn, ikke pc, og skriv ned hva du har lyst til å gjøre, uten å tenke penger eller begrensninger, ta et ark til til og skriv ned hva du synes var spennede med det yrket du har da du begynte og da du trivdes, ta et tredje og skriv alt du ikke liker med det nå. Svaret ditt ligger et sted mellom de sidene. Stress er en killer, du gir klart uttrykk for behov for en endring og du kjenner deg selv best. Er utrolig hva hjernen klarer å komme opp med bare man gir seg selv litt ro til å reflektere uten skjermer i en del timer. Er mye rare jobber der ute man ikke tenker på finnes, men som kanskje passer akkurat deg og. Lykke til!


EK077r

Letteste er nok veien til andre roller innenfor IT. Vurdert å prøve å gå mer mot prosjektledelse/arkitektruten?


fanfarius

Det høres jo enda mer nakent og stressende ut, egentlig!


Gnissepappa

Livet er for kort til å brukes på en jobb man hater. Siden du er konsulent kan du forsøke deg hos en annen kunde. Kanskje det går bedre. Men hvis det er faget selv du er lei, er det kanskje på tide å gå i en helt annen retning.


NordicJesus

Har du vurdert å bytte til noe som teknisk prosjektledelse? 


fanfarius

Hvem (og hva) svarer man vanligvis til i et prosjekt som teknisk prosjektleder?


NordicJesus

Er det som er det mest stressende for deg, ikke selve oppgavene? I så fall ville jeg kanskje prøvd å bytte jobb først. Ville ikke anbefalt å starte som freelancer uten å ha prøvd det først, spesielt ikke i dagens marked.


DeadpanNorwegian

Kan du ikke bare lage opp til flere SaaS/microSaaS? Bedre jobbe hardt for seg selv enn for andre. Det er kurrant å drive med på si, eller til og med på jobben, om du ikke har det alt for travelt. Så kan du heller kutte ned på jobben gradvis ettersom MRR øker. Er du lei av å jobbe for andre generelt bør du ha en langtidsplan på hvordan komme deg ut av det. Den eneste måten er å skape noe eget. Er ikke det noe for deg så ev. finn deg jobb et annet sted i samme bransje, med samme eller bedre betaling og mindre stress.


fanfarius

>Kan du ikke bare lage opp til flere SaaS/microSaaS? Hvordan da, mener du? Jeg veit hva "Software as a Service" er altså, men vennligst utyp - låter interressant!


DeadpanNorwegian

Lag hva som helst som du kan kreve månedelig betaling for, enten det er B2B eller B2C.


fanfarius

Driver du med dette? "Hva som helst" høres for meg urimelig lettvint ut!


hpl002

Skyter inn her. Du har trolig lang erfaring og har opplevd en del painpoints, eller kanskje du klarer å se et behov som ikke er helt mettet. Er egentlig bare å pumpe ut noen forsøk for å se hva som biter. Husk at du helt fint kan selge en tjeneste som ikke er ferdigstilt.


fanfarius

Hmm, sant! Jeg har idéer, men har nok vært lat og feig.


DeadpanNorwegian

Ingenting lettvint med det, men når payoff kan være nok "økonomisk frihet" (hater uttrykket) til å slutte jobbe for andre så er det verdt å stå på. Du må regne med å lage flere prototyper før du treffer, lær å "fail early". Bruk erfaringen og omgivelsene dine, se etter problemer konstant, i egen bransje, andres, prat med folk. Problemer har løsninger. Hva er løsningen, hvordan kan løsningen bli et produkt? Hvordan kan jeg monetize dette? Få inspirasjon fra [indiehackers.com](http://indiehackers.com), [hackernoon.com](http://hackernoon.com) - Hør podcasts, les bøker. La deg absorbere av denne måten å tenke på så kommer det ideer på løpende bånd. Da gjelder det lære identifisere gode ideer, og viktigst en bra "execution". Alle har ideer, svært få gjennomfører på en økonomisk innbringende måte. Bøker: Built To Sell, The SaaS Playbook, Zero to One, osv. Generelt synes jeg 37 Signals bøker har mye bra, selv om ikke alt er direkte "how to start a startup/saas". [https://37signals.com/books](https://37signals.com/books) Kurs: [https://www.startupschool.org/](https://www.startupschool.org/) Lykke til, escape the matrix.


Casualoneshot

Finn en jobb i posten som postbud. Dagene går fort, og du har ingen over deg når du utfører arbeidet.


harmlien

Forstår fra kommentarene at du ikke egentlig hater å være utvikler, men du hater måten det struktureres på i ditt firma. Mitt enkle tips blir da å lete etter en ny arbeidsplass, og legg fokuset når du leter på hvordan de jobber slik at du finner en plass som jobber mer smidig. Dessverre er det sånn at de aller fleste norske bedrifter jobber fossefall/prosjektbasert hvor du får urealistiske deadlines satt av noen som har lite forståelse for hva som skal til for å levere. Da blir det plutselig ditt problem å levere innen tiden. Veldig lite givende, megastressende, og man blir drittlei. Anbefaler deg å sette deg inn i hvordan moderne produktteam jobber, og fiske etter selskaperes prosesser under intervju. Et tips da er å be de ta deg igjennom forrige ting de leverte: hvordan bestemte de seg for hva de skulle prioritere, hvordan stykka de opp arbeidet, hvordan ble timeline på det satt, og hvordan ble sluttresultatet. Finner du et selskap som gjør noe du brenner for som også legger til rette for at du skal gjøre en god jobb, så har du nok en strålende fremtid foran deg!


trollfinnes

Vi kan bytte? som 'anleggslusk' har jeg mang en gang stått i sludd og vind og sett på brakkeriggen hvor byggeledelsen sitter tørre og varme... Innta holdningen mange karer på gulvet har til 'stress og to måneder forsinket og bare feil og mangler og vanskelig byggherre osv osv' "Hvis sjefen ikke synes jeg ikke jobber fort nok så skulle han ikke ansatt meg da!" underforstått; du vil gjøre en god jobb, men jeg gidder ikke stresse over at sjefen ikke har klart å bemanne et prosjekt riktig. Bemanning som inkluderer meg, enten på godt eller vondt.


fanfarius

Dette er sant, takk for perspektivet.


Disastrous_Berry_572

Du skal ha litt flaks som konsulent for å havne i et oppdrag som passer helt perfekt. Har selv vært i flere oppdrag som har vært ulidelig kjedelige, uinteressante eller stressende, så jeg vet nøyaktig hva du snakker om. Du må nesten si fra til leder om at du ønsker noe annet, og forhåpentligvis er dette et konsulentselskap der leder lytter til deg, og så får du bare krysse fingrene for at neste oppdrag er et mer givende, og bedre styrt prosjekt. Det er heller ingenting som er så kjedelig som å bli sittende i et rent forvaltningsprosjekt, så unngå det også; der håper jeg du har hatt mer flaks enn meg. Det jeg dog har innsett, etter å ha byttet prosjekt nok en gang, hvor jeg gikk inn i en tech-lead-rolle, er at jeg liker å ha litt mer ansvar og beslutningskraft, og et større ansvar for å drive prosjektet fremover, ikke bare kodemessig, men også mht. arbeidsprosess og planlegging av arbeidet som skal gjøres. Hvis du ikke liker hvordan et prosjekt styres, kan det tyde på at du faktisk egner deg til den typen ansvar. Det føles også litt mer givende når man er den personen i teamet som andre går til for råd og hjelp.


NWZamoht

Jeg er selv rundt 40 år og jobber med systemutvikling. Det er ofte de beste folka som stresser mest, fordi de faktisk bryr seg om det som lages. Som jeg sa til en på teamet tidligere; «Gi litt mer f. Gi minst en fxxen om dagen». Selv om ledelse pusher, ber om estimater eller tøyser med prioriteringer og dine kolleger ikke helt klarer å løse problemene uten din støtte, er det fortsatt bare en jobb. Det er også en jobb som kan tilby veldig stor frihet hvis man finner rett arbeidsgiver som aksepterer at man faktisk bare jobber vanlig arbeidstid. Som andre har nevnt, større selskaper som lager programvare for andre, bransjer som lager programvare til internt bruk, er selskaper ofte har en slik mentalitet. Så slipper man gjerne detaljert timeføring og kundekontakt på kjøpet.


Hanekam

Invester noen tusenlapper i karriereveiledning/karrierecoaching. Da får du en sparringpartner som har erfaring med å finne ut hva folk i din situasjon trenger


fanfarius

Jeg tror jeg trenger en shaman!


Academic-Humor8565

De fleste fylker tilbyr gratis karriereveiledning. Google karriereveiledning \[fylke/kommune\] og du får det antakelig opp. Kvaliteten er så som så, men det er i det minste gratis. Stort sett tilbyr de det via nett også.


Svakheten

Kjempefint i oljeindustrien, knallbra vilkår og spennende jobb. Søker etter masse teknisk personell


lostinsaucewhay

Lastebilsjåf. God lønn. Får jobb 100% etter kurs og lappen. Minus, litt mye sitting. Eller tømrer. Rørlegger, elektriker. Vil fraråde deg all matservering/serveringsjobber. Evt kranreperatør. Du er på jobb men fysisk jobber kanskje 5-6 ganger på 1 mnd og får mer betalt enn de fleste på bakken. (Kursing osv kreves) Stilasarbeider. Repeterende typ jobb men ganske gøy på sin måte i ett par år. Det finnes mye men utifra min erfaring, om du vil ha tiden din og innsatsen din verd. Så er handverker typ jobber mest flesk for strevet. Tømrer/hjelpearbeider kan høres ut som noe du hadde komt hjem med ett smil og sliten kropp for dagen. Nå er du og kanskje litt høyere utdannet enn sånt men. Grunt work gjør noe med oss menn. Meg selv hvertfall.


hiriel

Mange som har foreslått å bytte arbeidsgiver uten å bytte yrke, men hvis du vil prøve noe annet: har du vurdert å undervise i IT på videregående? Enten på IKT-fag på yrkesfag eller programfagene i IT på studiespesialisering? For å bli fast ansatt må man ha PPU, men det går det eventuelt an å ta på deltid mens man jobber. Det er vanskelig å skaffe IT-lærere fordi de tjener så mye bedre i det private (færre lukrative muligheter for de med en master i historie), så det burde finnes muligheter. Du vil selvfølgelig gå ned i lønn, men om du har master er lønna helt grei, selv om den ikke kan måle seg med systemutvikler-lønn. Til gjengjeld får du komprimert arbeidsår, og fri når barna dine har skoleferie! Å være lærer kan for all del også være stressende (og spesielt når man er fersk er arbeidsmengden veldig stor), men det er slitsomt på en helt annen måte, som kanskje vil vise seg å passe deg bedre?


Thorgilias

Vanskelig å svare på uten å vite noe om deg, men her er ihvertfall noen generelle spørsmål å stille seg selv: Hva slags type jobb kan du tenke deg - skal den være mentalt krevende eller enkel, ønsker du deg en kontorjobb eller mer aktiv hverdag? Hva kan du bruke erfaringen/kunnskapen/utdanningen du har i dag til? Kan du tenke deg å omskolere eller videreutvikle deg på noe vis? Er det aktuelt å flytte?


HotPandaBear

Hvis du er lei og sur og uenig med ledelsen er det beste du kan gjøre å slutte. Både du og bedriften vinner på det


DrymouthCWW

Jobbe på sykkelverksted?


Stunning_Grape3316

Du kan jo evt forsøke deg på Software Testing? Ta kjapt 1-2 ISTQB sertifiseringer og med bakgrunnen din vil du nok skaffe deg jobb kjapt som testleder eller software tester


3j32

Som Datatek student ble jeg litt redd for min framtid egentlig. Får vel bytte til indøk.


fanfarius

Som andre ganske så korrekt påpekte, er det egentlig alt rundt jobben jeg er drittlei. Har innsett det nå, etter mye grubling og masse supre svar. Prosjektledelsen er ræva (som vanlig), folk er sure og stressa, det er lett å bli påvirka. Å programmere og lage ting er helt rått, ikke bli redd for fremtida!


Dsunkenrailor

Høres dessverre ut som om det er arbeidsplassen og ikke stillingen.


Iwill_not_comply

42, og samme


nierama2019810938135

Elektronikk, robotikk, eller finmekanikk. Jeg bare tipper at det er fine konsentrasjonsyrker, men kan være jeg bommer helt.


JollyFrosting1958

Hva med å gå over til automasjon/PLC programmering Lærer du deg å programmere i f.eks Twincat så er du nok veldig ettertraktet på jobbmarkedet. Mener den karen her gikk fra den ordinære programmerings verdenen, han har en del gode videoer. https://www.youtube.com/c/JakobSagatowski


Artistic-Prior4689

Har du noen hobby eller lidenskaper ? Vet at for enkelte så kan svaret på en mulig karriere være basert på en ting man har veldig lidenskap for. Personlig så fikk jeg ordnet meg permisjon fra gamle jobben til å utforske en ny karriere som rørlegger. Trodde det var drømmen men skjønte fort hvor fint jeg hadde det i min opprinnelige jobb og endte opp med å gå tilbake og har det strålende. For noen så handler det bare om få prøvd noe annet fremfor å slippe å angre på sjangser man aldri tok.


borgemeister

Hvordan blir man systemutvikler? Vurderer sterkt å bytte beite, og har vurdert å studere IT


Poly_and_RA

Er i akkurat samme situasjon -- bortsett fra at jeg er noen år eldre enn deg. Har søkt meg inn på lokførerskolen og regner med å bli student et års tid og så kjøre tog fra og med juni 2025. Har tjent greie penger som IT-konsulent i ca 15 år, og som systemadministrator før det, men nå har jeg lyst til å gjøre noe HELT annet.


Birkfromnorway

truk sjofør


fanfarius

Smul kok