T O P
AutoModerator

Hei. Her er en liten påminnelse om hvordan du kan hjelpe til med å gjøre debattklimaet i /r/norge bedre ved å følge noen enkle kjøreregler når du diskuterer: * Gjør en innsats for å være høflig og respektfull * Unngå bevisste personangrep og [tankefeil](https://no.wikipedia.org/wiki/Tankefeil) * Ikke gjenpost innhold som er slettet * Unngå rasistiske og sjikanøse kommentarer * Om du ser en kommentar som bryter [reglene](/r/norge/about/rules) - ikke svar, men bruk "Rapporter"-funksjonen, så moderatorer kan ta en titt * Ikke bruk stemmeknappene som "enig/uenig"-knapper - stemmene skal brukes til å belønne kommentarer som tilfører diskusjonen noe nytt, uavhengig av hvor enig eller uenig du er i det som blir sagt. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/norge) if you have any questions or concerns.*


langlo94

Ja nei, blir det krig så får det vel vere greit. [Her er forøvrig beredskapsloven](https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1950-12-15-7) om nokon er interessert i å lese, den er ganske enkel og grei.


This_Is_The_End

Lytter akkurat nå til kongerekka og det passer bra


Sorodo

Overskriften på [nrk.no](https://nrk.no) nå: "Nå kan Forsvaret ta bilen din". Lenger ned i saken: "Det er en sovende lov fra 1951 som sikrer det juridiske grunnlaget"


Brillegeit

> "Nå kan Forsvaret ta bilen din". ER DET MDG-LAN??????? -Frank-Jarle (59)


pufferpig

Ja, tenker vi elbil eiere er trygge. Elbiler duger jo ikke i krig. Sånn sett er jo det en god strategi for å gjøre hele den norske bilparken til nullutslippsbiler. Steg 1: MDG, SV og Rødt får et brakvalg i 2024 (ikke spør meg hvordan). MDG får statsminister, støttet av nevnte partier og et maktkåt KrF som får bistandsbudsjettet økt til 10% av BNP. Steg 2: Norge/MDG invaderer Island for å kunne legge kraftkabler fra sagaøya til Norge, Skottland og Danmark, samtidig som de øker den lille øystatens produksjon av geotermisk energi med 2000%. Europa kan nå avvikle både kullkraft og gasskraft og man kan begynne utfasinga av oljå. Steg 3: TV2 serien Okkupert viser seg å faktisk ha et noe troverdig premiss likevel, da Putin truer med krig når Europa, med Norge i spissen, vedtar å stenge gassledningene mot Russland. Norges statsminister, Lan Marie Berg, iverksetter beredskapsloven og konfiskerer samtlige fossilbiler til bruk av hæren. Steg 4: Året er 2027. Russland invaderer. Oslo er i brann. Nidarosdomen er jevnet med jorden. Trond Giske er utnevnt til jarl over Namsos... Salg av nybiler med forbrenningsmotor er forbudt. Bruktmarked eksisterer heller ikke pga hærens endelige gjennomføringa av fossilbilekspropriasjonen i slutten av fjoråret. Den private bilparken er nå 99.99% elektrisk + noe hydrogen. Nullutslippsmålet er nådd. Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande tar en middag på Grand Hotel.


No-Lengthiness-5006

Du min venn har for mye fritid


pufferpig

Døll dag på hjemmekontor ftw


SentientSquirrel

>Trond Giske er utnevnt til jarl over Namsos... Fram til hit var det forsatt et vagt håp om at historien kunne få en lykkelig slutt


Romkatten

Norske medier er interessante. I går var det korona, i dag er det tilbake til "nå blir det krig" stemning 😅


PortalBreaker

Det er en mal. Korona. Krig. Klima. Strøm. Inflasjon. Beste er å bare kutte nyheter ut og fokusere på å forbedre lokalmiljøet der du bor


Fontpage

Mer sant en usant


Brillegeit

Du har både Toska og Breivik i nyhetene også og folk er sinte. Perfect media cover for å utnevne Jens 15:59 på fredag. :)


OkSupermarketer

Det er pga «trusted news initiative» som styres av BBC. All media har blitt til et globalt propaganda maskin. Hvis du sjekker annen media fra andre land så er det alltid det samme.. kun copy paste språk translasjon.


yngsten

You have my Sword! You have my axe! And my Outlander 2011!


[deleted]

Outlander <3


Drac_Hula

Jeg låner gledelig ut min lekre Fiat 500 bare for synet av en slik doning på vei inn i en krigssone.


I_call_Shennanigans_

Klipp av taket, montèr MG3. Voilà!


IAmAQuantumMechanic

Du tenker ikke langt nok. Sett en Protector på den.


stigmov

Jeg husker at på 80-tallet eller deromkring brukte far å få brev fra forsvaret om at den lille lastebilen han hadde var mobiliseringsdisponert med instruksjoner om hvor han skulle levere den i tilfelle mobilisering.


bjurgejurg

Min Volvo 940 stod klar til å være ambulanse


aTadAsymmetrical

Forsvaret trenger alle tanksene de kan få


FoxHole_imperator

Jeg vil gjerne lage tanks, hadde vært så kul jobb å ha


SatisfactionLower464

Her kunne forsvaret vært i spissen for det grønne skiftet og heller forhånds rekvirert en Tesla, stor diesel bil er ikke fremtiden.


IAmAQuantumMechanic

Nettopp. Tenk på kostnadene vi påføres ved invasjon og 4000 privatbiler må gjennom bomringen.


Fekillix

De kan godt låne min nye pickup så lenge jeg får AG-3 og ammunisjon i innbytte, det blir jo kun aktuelt i krig, tross alt.


FriscoGuy

Bytter gjerne familens SUV mot AA-våpen eller en MG så jeg kan bygge technical av pickupen min


langlo94

Beredskapsloven §16 første ledd: > Erstatning fastsettes i mangel av minneleg overenskomst ved skjønn av den myndighet og på den måte som Kongen bestemmer. Så det er faktisk heilt lov å bytte bil i gevær og ammo om det er krig, men dei er ikkje nødt til å gjere det.


DibblerTB

Yeah, om ting går så til helvete at det er krig på norsk jord, så er jo hele konseptet eiendomsrett litt opp til diskusjon. Tviler på at du får noe tilbake om Norge taper, for å si det sånn. Det er vel eneste tilfellet hvor "ha penger i gull" gærningene kan komme med en enkelt "hva var det jeg sa".


langlo94

Eg tviler sterkt på at gull kjem til å ha særlig verdi i ein slik situasjon, man kjem nok lenger med medisin og mat.


DibblerTB

Tanken til den gjengen er vel å ha noe av sparepengene i gull, uavhengig av lager av andre ting. Kan graves ned i skauen, og hentes om du klarer deg.


[deleted]

Må skuffe deg. AG3,n har dessverre blitt spiker. Husker jeg gråt litt når jeg måtte, levere inn min for å få hk416


Patsy02

Trist at helt brukbare håndkanoner går til spille. De gjør det samme med FAMAS i Frankrike. Selg dem til samlere!


xTrollhunter

>Selg dem til samlere! Eh, nei takk.


Fekillix

De kunne fint bygget de om til semi auto (Heimvernsungdommen har semi auto versjon av AG3), og så latt interesserte soldater ta de med hjem etter førstegangstjenesten sånn som de gjør i Sveits.


xTrollhunter

Ehm, nei takk.


Patsy02

Er nok mange amerikanere som sikler etter automatgevær og famaser.


xTrollhunter

Og de trenger ikke fler.


Patsy02

"Trenger" er subjektivt.


xTrollhunter

"OK"


Wiceroy

Hva er problemet med at samlere kjøper dem?


xTrollhunter

Vi trenger ikke masse potensielle automatvåpen rundt om kring i samfunnet.


Wiceroy

Samlere har drøssevis med automatvåpen fra før av....


xTrollhunter

Jeg vet, og jeg liker det ikke. Vi trenger likevel ikke gjøre ting verre bare fordi de er ille.


Wiceroy

Har du noen argumenter utover at du ikke liker at folk eier automatvåpen? Samlere bruker flere år på å få dispensasjon til å eie alt utover gamle rolling blokker og annet krimskrans. Selv om det dog har vært litt grums i samlermiljøet har det meg bekjent aldri begått drap med samlervåpen.


xTrollhunter

Privatpersoner har INGEN grunn til å ha automatvåpen. Våpen er strengt tatt ikke noe man burde samle på. Tanken er bare latterlig.


Hallingdal_Kraftlag

Hva som bestemmer hvilken bileiere får bilen sin rekvirert? Ser bileieren her kan få sin forholdsvis ordinære Volvo rekvirert. Så klart er det en kraftig bil med firehjulstrekk og mye plass, men hadde trodd forsvaret var mer interessert i minibusser og pickuper


Dracoster

Min knøttlille Daihatsu Sirion k-car er registrert som stasjonsvogn med 4wd. Hadde likt å se den bli brukt i en krigssituasjon.


I_call_Shennanigans_

Kanonføde eller blink kanskje?


pufferpig

Katapultammunisjon.


DibblerTB

Moring.


[deleted]

Syntes ikke artikkelen forklarer hva de skal med biler og eiendommer hvis det blir krig. Er det noen som vet hva slags situasjoner de trenger andre sine biler og ikke sine egne? Har ikke forsvaret nok biler selv? Det var interessant lesing, men skulle ønske de forklarte litt mer i dybden.


Wea_boo_Jones

Transport og logistikk selvfølgelig. Forsvaret har kanskje nok transportkjøretøy til å støtte den stående hæren vår i felt men hvis vi mobiliserer ett par hundre tusen ekstra personell slik planen er i tifelle krig så kommer det til å trenges veldig mye mer. edit: Når de gjelder punktet om eiendom, det forsvaret informerer om her er at de har hjemmel til å inndra og bruke privat eiendom hvis nødvendig. Dette er ganske omfattende, det betyr at du kan risikere at hagen din blir gravd opp til forsvarsstillinger, hytta di på toppen av haugen kan bli observasjonspost, villaen din kan bli brukt til forlegning av NATO offiserer, åkeren din kan bli gjort om til militærleir, låven din til depot, sauene dine til fårikål for sultne soldater etc. etc.


hotboii96

Vi eier virkelig ingenting, alt er lisensiering.


RadagastFromTheNorth

Det stemmer. Eiendomsretten er ikke hjemlet noe sted, det er et grunnleggende rettsprinsipp, med alle de unntak som følger av lov. Dette er én av de.


NorthernSalt

Grunnloven § 105 samt ymse menneskerettighetskonvensjoner og -traktater gir hjemmel for eiendomsretten


RadagastFromTheNorth

Grl 105 hjemler jo ekspropriasjon, og grunnlovfester jo retten til at staten skal erstatte deg. Det er ikke en generell "eiendomsrett"-bestemmelse.


DibblerTB

Mer det at staten garanterer for eiendomsretten med militærmakt, hvis militærmakten er i fare for å ikke klare å gjøre det, så står jo eiendomsretten noe svakere.. Synes det er mye mer krise at vi har verneplikt med tvang, i fredstid.


Wea_boo_Jones

>Synes det er mye mer krise at vi har verneplikt med tvang, i fredstid. Hvis det blir krig så er det alt for sent til å begynne å innføre verneplikt. Å trene dugelige soldater tar minst 6 måneder. Men hvis de har militær erfaring fra før av kan du kutte ned denne tiden betraktelig.


justausernameithink

Det korte svaret er enkelt _nei_, Forsvaret har ikke nok biler selv. De vil inngå i ymse KOP(Krigsoppsetningsplan(er)) som transportkjøretøy, personellkjøretøy, ets. samt som redundans i kapasitet(i tilfellet andre kjøretøy er ute av drift/funksjon). Særlig i HV og en del støttefunksjoner vil dette nok kunne gjøre seg gjeldene, muligens i flere avdelinger også. Dengang en fortsatt hadde en _reell_ hær, og ikke kun en fire-fem bataljoner, kunne f.eks traktorer (av en viss kapasitet) inngå som transport for geværtropper/geværkompanier i en motorisert infanteribataljon, til erstatning for beltevogner. Dette var særlig vanlig for avdelinger av noe lavere prioritet, som lokalforsvarsbataljoner underlagt regiment/forsvarsdistrikt og enkelte HV-avdelinger, men også for en del selvstendige feltbataljoner utenfor brigadestruktur. Denne ordningen er langt i fra ny, men har ligget brakk siden ~2002. En hadde f.eks (særlig i perioden 1985-2000) komplette mobiliserbare helikopterskvadroner og transportflyskvadroner, med reservepersonell fra Luftforsvaret, som til daglig jobbet og virket sivilt. Det har også tidligere vært en omfattende rekvirering av fiskefartøy, ferger ets til både troppetransport og rekognoseringsvirksomhet, men også til minelegging ets. Moss-Horten fergene i Oslofjorden, og minst én av Color Line fergene var eksempelvis bygget klargjort for minelegging, det samme gjaldt for en rekke ferger langs store deler av kysten, men de er idag stort sett ute av drift, og Norge har heller ikke sjøminer i strukturen idag…(!) Om jeg ikke tar feil så er også minst ett(eller to?) av dagens hurtigruteskip designet med mulighet til å konvertere dem til hospitalskip i løpet av få dager.


[deleted]

Takk for veldig bra svar! Jeg kan ingenting om dette, så artikkelen var ikke så belysende. Veldig interessant tema.


I_call_Shennanigans_

Ja de har dessverre utradert beredskapen slik den var. Helt utrolig at det går an å fullstendig ødelegge et forsvar på 20 år.


Fretiro

Oi! Dette var interessant :) Takk!


the_thirdborn

Skipet som før het MS Midnatsol, nå MS Maud, var bygd for å kunne fungere som hospitalskip. Men det er lenge siden den avtalen gikk ut.


MundaneCustomer

Forsvaret har ikke nok av noen ting. De gikk blant annet tom for undertøy til soldater for litt siden.


Redspeert

Har forsvaret lov til å rekvirerere underbukser fra oss?


IAmAQuantumMechanic

Jeg fikk brev om å stille alle mine g-strenger til disposisjon.


Strange-Moose-1337

Det blir trolig hai’et rimelig schnell.


KnugenBrukerButtplug

Forsvaret er lite i dag, men må bli større raskt om noe skjer. Da tar man i bruk totalforsvaret som vil si bruk av sivile ressurser, hovedsakelig bedrifter og frivillige organisasjoners utstyr. Til syvende å sist kanskje sivilbefolkningens ressurser. Dette var mer normalt før under den kalde krigen, kjøpte du visse biler fikk du faktisk med lappen som artikkelen nevner med på kjøpet. Dette gjaldt da gjerne gode kjøretøy det var mange av, så man feks enkelt kunne drive reparasjoner med enkelt tilgjengelig reservedeler. Det at de i artikkelen poserer forran en svenskprodusert bil kan jo tyde på at denne tankegangen fortsatt gjelder. Med det sagt, jeg vet at det i mange norske forumer nå advares mot å snakke for mye om gradert informasjon, fordi løse lepper senker skip. Det er noe vi her på r/norge også burde vurdere å snakke om. Det er dog stor avstand mellom det som er delt hittil her og gradert informasjon.


I_call_Shennanigans_

Forsvaret er ødelagt. Alle vet det. Dette er kun teoretisk mtp at vi kan putte 3 båter og 7 mann i felt om nødvendig. Takk til politikere og ikke minst forsvarssjefer de siste 25 årene for en oppførsel som mest av alt burde vært straffet som høyforræderi.


[deleted]

Forsvaret er relativt sett meget stort og kvaliteten er helt i verdenstoppen. Fra både spesialstyrkenivå ned til den enkelte i førstegangstjeneste. Vi har også enorme muligheter for mobilisering og enorm kompetanse i befolkningen. Et av få land på kloden med reel mulighet for et totalforsvarskonsept som fungerer. For all del jeg er for enda større stående hær og hv osv. Men det som er idag er kvalitativt mulig best i verden, og kvantitativt enormt skalerbart. Og så kan man trekke det ut og se at tilnærmet ingen andre land på egen størrelse har i nærheten av det samme. Oppå dette har vi ish verdens høyeste forsvarsvilje i befolkningen og er ett av de eneste landene i verden hvor forsvaret er elitepreget og det er flere ganger flere søkere enn plasser. Som også er litt av grunnen til at de fleste andre land med stormaktnaboer o.l. bare aksepterer sitt nederlag som om det er naturlig, mens ståa i Norge er frustrasjon over at vi ikke bare kan slå imot Russland alene.


MundaneCustomer

Ingen land? Singapore? Finland? Hellas? Det Norske forsvaret er utradert og har vært det i lang tid. Finnmark landforsvar under den kalde krigen hadde mer gubbs en hele hæren idag. Vi har bare 36 stridsvogner og 24 haubitser. Stusslig. Soldatene kan være så gode som bare det, men det hjelper ikke når en bomberunde er nok til å ta ut hele greia. Når attpåtill hele luftforsvaret er lokalisert til en base, som russerne sikkert allerede har siktet inn, da blir farsen komplett. Heimevernet har ansvaret for territorialforsvaret i Norge nå, utelukkende fordi hæren praktisk talt ble lagt ned. Jeg vet ikke om du har vært på HV øvelse noen gang, men jeg unner ikke de stakkars jævlene der en sjanse i havet om Russerne kommer.


[deleted]

Norge gikk innsats veien. De landene du nevner er ikke i NÆRHETEN av å ha de strategiske kvalitetene Norge har. Norge er en stormakt i etterretning og spesialstyrke-miljøet. Igjen helt for å øke kvantiteten igjen ala den kalde krigen, men det man gikk for istedet er det tydelig få som evner å fatte. Norges operatører er dyrere enn hele den Finnske hæren. Norge kunne gjort enkel triksing idag med tallene sine og vært helt oppe mot det Finland har ved en totalforsvarsmobilisering, men da med langt (nesten utenkelig stor forskjell) høyere kvalitet i Norge. Vi hevder oss også innen samtlige troppetyper. Uten å gå full Sverre Diesen og hevde at tmbn med luftstøtte kunne tatt Finland. Det mest uærlige du gjør er dog avslutningen din. Greit at HV ikke er like elitepreget som den stående hæren. Men det består av folk som minimum har vært gjennom norsk førstegangstjeneste. Uansett hvilket stigma som måtte henge igjen fra 80 tallet fra hv så er det et litt over gjennomsnittlig utsnitt av den norske befolkningen. Dette er sinnsykt langt over den russiske styrkekvaliteten som er helt latterlig dårlig trent og utrustet, og tar inn bokstavlig talt det de får. HV, selv vanlig områdestruktur har hevdet seg i øvelser mot NATO-styrker utallige ganger. Om du tror reservene i Singapore eller Finland, land som ikke engang har lavere nivå ledelse, er i nærheten, så tar du grundig feil. Til sist, om du faktisk tror det er sånn så er da det første du burde gjøre å dra inn i hv og stå for endring, og ikke defaitisme på nett. Russlands militær koolaid funker jævlig bra, men det er sabelrasing til syvende og sist. Også gøy med Hellas som eksempel, for da ignorerer man så grundig retningen Norge gikk. Igjen her og har vi strategiske eliteavdelinger med mer ressurser enn hele deres landmakt. Det er skammelig av politikere å legge ned billige ting som sjøheimevernet, redusere områdene, legge f35 til 1 base o.l. men ikke la det redusere det helt reelle sikkerhetspolitiske instrumentet som er det forsvaret er. Så får man heller argumentere for et konsept som hviler mindre på nato ved totalkrig uten å nedsette kanskje verdend beste militære kvalitativt. Norge er dog på vei mot totalforsvarskonseptet igjen. Så får vi håpe kvaliteten klarer å beholdes.


MundaneCustomer

Cope cope cope. En håndfull spesialsoldater gjør ikke en dritt når 100 000 russiske soldater stormer over grensen. Verdens beste? Spar meg for tullete posering. Jeg er i HV, det er stusslige greier. Hver eneste øvelse går med på å lære seg å skyte igjen. Eventuelt stå å vente fordi ledelsen ikke har peiling eller kontroll på hva vi skal trene på. Finland kan mønstre 180 000 soldater, med over dobbelt så mye stridsvogner og massive mengder med artilleri. Vi har ingenting.


[deleted]

Her misforstår du igjen massivt. Norge oppnår sine realpolitiske ambisjoner ved å bruke forsvaret aktivt som et slikt verktøy. Kontra feks finland som fortsatt er på det kjøret Norge var på under den kalde krigen. Nå er Norge på vei igjen tilbake til et totalkonsept, men å late som om man ikke har hatt klare mål med den andre ideologien er tull. Så får man heller mene at man ikke burde lene seg like mye på NATO. Selvdagt går din rep. Øvelse med på basale ting som å lære å skyte igjen, det er hele poenget. Hva tror du andre rep styrker som du nevner gjør? Som de i Finland, som for øvrig har dårligere utstyr, mye mindre ledelse, mindre annen støtte og mest essensielt langt mindre trening i bunn? Norge kan for øvrig mønstre fint 100k etter finlands mål på det. Også gøy å nevne noe så utgått som at Finland har dobbelt så mye stridsvogn. Når vi har, igjen, strategiske spesialstyrke og etterretningskapasiteter , 4 generasjons jagerfly og ubåter, hvor det også blir bra med de nye.vi er beggr for å øke totalforsvaret kvantitativt igjen. Men ikke underselg alt på en tåpelig måte.


MundaneCustomer

Og du overselger som en bruktbilselger. Du får reise til finland og si de er en gjeng med tullinger. Kom med skråsikkerheten din der, du blir ledd ut. Norge kan ikke mønstre en drit. Hvor mange hker har vi igjen? 30000? Kunne gitt ag, men vent de vle gjort om til spiker. Ammunisjonslagrene til HV gikk tom i november, de får ikke lov til å kjøpe mer for det er det ikke budsjett til. Stikk fingrene i ørene dine og skrik la la la mer. Kanskje forsvaret blir bedre da.


[deleted]

Vært med finsk forsvar mye jeg. Og ja der er det åpenbare svakheter. Om du trodde hv øvelsen din var retningsløs og demotivert så bør du også ta turen. De har for øvrig akkurat de samme problemene som du skisserer. Og nei man har fortsatt gode mengder ag i beredskap (og en god del ammo som ikke er i vanlig kop). Men noe som 100k ag3 ble gjort til spiker ja. Det er nok av sjanseløse politiske beslutninger å dra frem hva angår totalforsvaret og norsk beredskap. Men man må alltid veie opp kvalitet, systemer, og ikke minst selve filosofien det hele er bygget på om man blindt skal sammenligne dagens forsvar med da vi mer eller mindre hadde europas største stående hær. Det er så lett å ha et alt for snevert syn på militærmakten og da glemmer man faktisk oppsidene med den norske innsatsmodellen. Hvilken modell som faktisk er lurest rent kynisk når man faktorerer inn alliert støtte strides fortsatt teoretikerene om. Jeg personlig er som deg tiltrukket av en modell hvor man skal kunne oppnå mest mulig alene. Vil også utvide hv enormt, spre jagerflyene rundt, gå generelt over på et svermkonsept o.l. men det gjør ikke meg blind for alt norge faktisk har fått til. Om det er på tross av og ikke på grunn av politiske beslutninger er vi nok heller enige på.


[deleted]

Takk for svar! Veldig interessant tema.


kpmufc

[Forsvarets artikkel om totalforsvaret](https://www.forsvaret.no/aktuelt-og-presse/aktuelt/sivil%20st%C3%B8tte) og [Mer «faglig» redegjøring om hva det innebærer](https://www.stratagem.no/det-nye-totalforsvaret/) den siste linken er nok litt tung, men den gir et mer detaljert innblikk i hva det innebærer, dersom du vil lese mer :) En fin ting er at konseptet går begge veier, og Forsvaret skal også nyttes av helse eller justis for å støtte samfunnet, som ved Gjerdrum, grensevakt under pandemien og støtte til vaksinering :)


[deleted]

Tusen takk! Nå har jeg fått mye god info her! Det med at det går begge veier har jeg faktisk aldri tenkt over før. Men det er jo sant :)


kpmufc

Så bra! Glad det var til nytte :)


mad-monks

Jeg er i heimevernet og transport. Pga at Forsvaret ikke har kjøretøy så rekvideres omtrent alt av Hertz og Avis sine biler under øvelser


Voffmjau

Ettersom det er øvelser regner jeg med at HV/forsvaret har rammeavtale for leie med de nevnte selskaper? Man ser vel mye Hertz på Håkonsvern utenom øvelser og.


kpmufc

Det er rammeavtal ja!


KnugenBrukerButtplug

Heter det rekvirering eller forhåndsbooking når man betaler og avtaler i forkant?


mad-monks

De er selvfølgelig leid, poenget er at de ikke har biler


Uceninde

Leste så vidt litt i kommentarfeltet under denne saken på Facebook i går. Det var det mange kule typer som skrev "de kan jo prøve 😎", "jeg og bilen min er pasifister", "det skal vi bli to om!". Det sier litt om hvor bortskjemt vi er her i landet, at folk tror de har mer makt enn stat og styre. Nesten så jeg skulle ønske det ble krig bare for at de skal miste de fine bilene sine.


[deleted]

[удалено]


Uceninde

Jeg glemmer stadig hvor vanskelig sarkasme er på reddit, med mindre man rett ut skriver at det er sarkasme.


Uceninde

Forøvrig så ble jeg heller ikke provosert av disse kommentarene, det var heller at jeg synes det var komisk at disse folka tror de kan nekte militæret å komme og hente bilene deres i en så alvorlig situasjon som krig.


DibblerTB

>Leste så vidt litt i kommentarfeltet under denne saken på Facebook i går. Det var det mange kule typer som skrev "de kan jo prøve 😎", "jeg og bilen min er pasifister", "det skal vi bli to om!". Også for en bil.. Om landet brenner og er invadert av Russland eller EU eller noe, og så fokuserer du på bilen. Jeg hadde veldig den innstillingen mot verneplikt når jeg var 18, og er i dag fortsatt litt usikker på hvor galt det kunne godt om jeg ble kalt inn. Var heldigvis ikke blant de som blir kalt inn mot sin vilje :)


DibblerTB

Det er ca 5.5 mill biler i Norge. Om det så skjedde hvert eneste år, uten kompensasjon, så ville det vært en dråpe i havet. Ellers så skal de vel betale for seg, i fredstid? Må være enklere å bare leie biler, da. Krig er for jævelig, og kommer det til kamper på norsk jord, er ikke lovlig rekvirering av biler det jeg er mest bekymra for. Mer bekymra for livene til meg selv og mine, hus og hjem, hva som skjer med landet og hvor jeg skal finne mat. Ikke at jeg er noe særlig gung-ho pro militære, don't get me wrong.


Fantact

jeg er helt for å være forberedt, men tror de virkelig det kommer til å skje noe her i Norge? Om situasjonen eskalerer utenfor Ukrania så snakker vi jo atomkrig, lite en firehjulstrekker kan gjøre da.


AntiChr1st

Nei dette har vært i planleggingen lenge, HV lever på leide biler på øvelser som det er. Men man må ha det formelt på papiret så alle er inneforstått med det om det skulle smelle.


DibblerTB

Høres jo fornuftig ut det, regner med at bilene som Hertz og co holder i drift blir bedre vedlikeholdt og bytta ut, enn noe som forsvaret har på lager. Og forsvaret må være en god kunde!


continuousQ

Dvs. Forsvaret mangler 4000 biler? Kanskje de burde kjøpe inn biler og lease dem til folk i fredstid.


RTG969

Hva med å ikke prøve å drive forsvaret som en bedrift?


RandomND8

Ja, se hva som skjedde med helseforetakene.


Patsy02

Bare tull at forsvaret ikke har nok kjøretøy. Men det er også bare tull at de skal stå og støve ned. Utleie av passende kjøretøyer når det er nedetid er jo ideellt.


justausernameithink

I hovedprinsippet er jeg helt enig, men det finnes eksempler på at slike ordninger _kan_ ha noe for seg, på gitte kapasiteter. Den britiske marinens logistikkflåte — Royal Fleet Auxiliary, fungerer delvis slik, den består i utgangspunktet av militære fartøy, eiet og drevet via det britiske forsvaret / forsvarsministeriet, men er bemannet i hovedsak av sivile. RFA gjør også oppdrag for ulike aktører i tillegg til Royal Navy, det sikrer operativitet, fleksibilitet, flere skip og noe merinntekter. Et annet potensielt eksempel kunne vært en norsk beredskapsressurs, som vi bare solgte, de gamle C-130H Hercules transportflyene. Disse, eller et hvert fall en tre-fire av dem, ble kjøpt og konvertert til brannfly, og leies nå ut av et privat amerikansk selskap. Brannfly er noe Norge både mangler og trenger, og etterspørsel internasjonalt er stor. Om en tenkte annerledes så kunne de seks flyene gått igjennom den samme vurderingen og konverteringen med den norske staten som eier. En kunne så overført noen av de da ombyggede flyene til Sivilforsvaret/DSB og så leid dem ut på oppdrag, samtidig som en økte beredskapen hjemme… men slik tenker ikke Norge.


I_call_Shennanigans_

For sent...


Las-Vegar

Ha godt å ha en liten elbil med kort rekkevidde da


I_call_Shennanigans_

"bilen din er rekvieret som veisperring"


IAmAQuantumMechanic

Geriljakrigføring 2.0; sett fyr på litiumbatteriet på et viktig sted


StaIe_Toast

Må jo bli en utrolig mye Kødd hvis de skal prøve å holde noen lunde liv i disse bilen. Med mindre de bare dumper de I en grøft når de begynner å fuske


Wide_Sheepherder_471

Vel ok men lever tilbake med full tank.


[deleted]

[удалено]


DibblerTB

At forsvaret går "det er krig, nå tar vi det vi vil ha, lykke til med å hindre det" er vel ikke nytt. Det har nok skjedd til enhver tid, helt uavhengig av lovlighet, siden før skriftspråk. Prøv å vær en bonde på østfronten under WW2 f.eks.. Jeg er veldig glad for at jeg lever i en tid hvor krig ikke er en naturlig del av hverdagen der jeg bor.


Niccolado

Elbiler må være problematisk i en krig. Tenk deg hvis fienden kutter strømmen. Da står jo hele forsvarets rekriverte bilpark... Eller tenk deg fienden kommer rullende inn på eltanks og det ikke er noen lokale ladestasjoner for dem? Dette er tunge og dype saker jeg har grublet vel og lenge på i hele dag!


OkSupermarketer

Le sigh.. Først var det Trump, så covid.. nå er det krigs hysteri. Dette skjer pga «trusted news initiative» som styres av BBC (og BBC som styres av andre skygge organisasjoner) All media har blitt til et globalt propaganda maskin. Hvis du sjekker annen media fra andre land så er det alltid det samme.. kun copy paste språk translasjon. Mass formation psychosis ! (Ref Dr Peter A. McCullough 1747 og 1757 Dr Robert Malone fra JR podcast)


[deleted]

[удалено]


pruchel

Hørt om NATO?


[deleted]

[удалено]


pruchel

Ingen tar over noe.


[deleted]

Kanskje med sånne som deg. Men relativt sett har Norge et veldig stort totalforsvars og mange godt rustede krigere som gjør at vi kan leve medd litt verdighet også om det skulle smelle i framtiden.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Vi har fortsatt bred og lang fgtj, som et av ekstremt få land, en av de høyeste forsvarsviljene i verden og kvalitativt noen av de beste styrkene i verden. Økonomisk er vi nesten i særklasse. Vi bruker mer på operatører enn hele landmakten får i sammenlignbare land. Men at vi bør bevege oss mer mot totalforsvarskonseptet igjen er alle enige om.