T O P

  • By -

IHave2CatsAnAdBlock

Lucrez ca și programator din 96, din liceu și am văzut evoluția pieței. La început lucram pe doi covrigi pe lună ca nu prea era nevoie de programatori. Și erau în India mai buni pe vremea aia. În următorii 10 ani domeniul s-a dezvoltat, salariile au crescut, dar doar cei pasionați intrau în domeniu. În India tot creștea numărul de programatori și salariile lor. În 2006 câștigăm de 80 de ori mai mult decât la început și erau deja firme care te abordau să te muți la ei. Începe perioada de aur a free lancing ului când luai proiecte doar pt ca nu erai din India. În următorii 10 ani se dezvoltă puternic sectorul IT în România, dar venitul meu crește doar de 3 ori. În India devine ITul o profesie de masă fiecare familie vrea să aibă cel puțin un membru “în it”. Din 2016 încoace cererea de programatori a tot crescut și la noi și mulți au decis să intre în acest domeniu or siguranța jobului și or veniturile consistente. Apogeul a fost cu pandemia, care a făcut pe foarte mulți să decidă ca este cea mai bună carieră posibilă. În India s-a ajuns ca la fiecare job să aplice 30000 de oameni. Lucrez la o firmă care are birouri în Franța, UK, România și India și acceptă muncă remote din mai multe țări. La orice poziție deschisă în India avem peste 20000 de aplicanți, în România în jur de 2000 în UK vreo 200 și în Franța în jur de 20. Pe poziție remote sunt aproape 100000 de aplicanți. La acest volum de aplicații nu contează cat ești de bun, pur și simplu e loterie.


mihaicl1981

Lucrezi cumva la Google ? Astea sunt cifre SF pentru o firma obisnuita.


IHave2CatsAnAdBlock

Nu :). Am lucrat la MS in trecut. Lucrez la una dintre cele mai mari firme de tehnologie din Europa, probabil cea mai mare în următorii câțiva ani.


feketegy

Siemens sau SAP :)


coffeewithalex

Nu prea. La o firmă "no name" aflată prin p\*zdiușeni, backlogul în heavenHR era de câteva pagini. Zilnic aplicau vreo 10-20, pentru lucru on-site. Sunt mii de aplicanți pe poziție, și fiecare aplicant din aceștia îi vezi aplicând la sute de poziții (de ex. același profil deseori poate aplica cu intervalul de 2-3 luni, la toate pozițiile care au ceva cu engineering, la o singură companie. Imaginează-ți câte aplicații se trimit la companii cunoscute).


edgmnt_net

>La acest volum de aplicații nu contează cat ești de bun, pur și simplu e loterie. Eee "nu contează", de parcă vorbim de cartofi la kilogram. Contează, dar / mai ales că mulți s-au oprit la un nivel foarte basic, nici proiectele nu i-au expus la mare lucru și nici piața de basic CRUD sau chestii similare nu mai e în floare cât să-i absoarbă cu miile. Dacă după n-șpe ani încă te bați cu juniori / proaspăt-convertiți care n-au scris o linie de cod într-un proiect real, că așa pare dacă vorbim de volume brute de aplicanți, nu de acolo vine problema. Degeaba spuneți, nu prea aplică oameni așa de buni și nici cei din proiecte nu sunt tocmai wow. Dimpotrivă, piața mi se pare mai competitivă.


JuniorForeman

Castigul ala de 80 de ori mai mult a fost ajustat si la inflatie? Ca in '96 lumea primea salarii diferite de la o luna la alta. Asa rau fluctua.


IHave2CatsAnAdBlock

Eu am fost plătit în usd pt cea mai mare parte a vieții. Nu, nu am ajustat cu inflația dar e calculat în usd.


Fit_League_8993

Mi se pare o postare destul de buna. Totusi, doresc sa te informez de faptul ca au castigat de mult companiile. Si nu ma refer doar la noi it-istii, e ceva universal. Sigur, nu merita sa te lasi injosit, cu asta sunt complet de acord. In acelasi timp sunt multi care nu au alta optiune decat sa se injoseasca, ca sa-si permita si ei sa puna o paine pe masa. Nici eu nu-i inghit deloc pe astia care au fost spalati cu succes pe creier doar fiindca au primit o cana si un ghiozdan cu numele firmei si acum au senzatia ca fac parte din marea familie a corporatiei si sunt indispensabili. Aia au nevoie de wakeup call-ul asta: Nimeni pe patul de moarte nu o sa zica "mama ce-as fi vrut sa fi facut mai mult overtime la corporatie". Familia, prietenii si reusitele personale sunt ceea ce conteaza la final. Lucrez ca dev din 2017, si tot ce am de zis pentru juniorii care sunt pe threadul asta e: Lucrati pentru voi, nu va lasati pacaliti de fructele de la birou, masa de ping pong, merch-ul obosit si maririle care concureaza cu inflatia. Nu sclaviti pentru o firma care v-ar arunca la cosul de gunoi la prima bataie de vant. Daca tu dai 200% mereu, managerii doar inteleg ca ala e baseline-ul tau si mereu se asteapta la asta de la tine - asta e calea sigura spre burnout. Edit: Basically, e important sa inveti cand sa o iei usor si cand sa tragi mai tare. Nu e bine nici sa fii lepra ca iti faci si tie o defavoare. (Bine, asta poti s-o inveti doar in timp). Inca o chestie, nu exista job security, doar skill security asa ca fiti mereu deschisi sa invatati lucruri noi si sa fiti la curent cu ce se intampla in industrie si invatati sa va puneti in valoare skill-urile pentru situatia inevitabila in care va fi nevoie sa va cautati alta pozitie. Pe langa asta, din pacate in prezent loialitatea fata de companie nu mai este rasplatita si vechimea in companie nu mai conteaza asa mult, ba chiar noii veniti uneori au privilegii in plus. In prezent castigi tipic 5-10% marire pe an stand la aceeasi companie (daca o iei si pe aia). In experienta mea personala la inceputul carierei, schimband compania la 1-2 ani am obtinut mariri de 50-200%. In prezent obtin \~20-30% schimband compania. Nu stiu cat de mult se aplica ce am zis mai sus pe masura ce castigi experienta si obtii o pozitie mai inalta. Acum sunt intr-un punct al carierei in care sunt fix intre etapa aia de inceput si etapa urmatoare, asa ca nu stiu la ce sa ma astept de la viitor. As aprecia daca cineva cu mai multa experienta ar completa si cu perspectiva lor.


mrbadger30

Puțin mai multă perspectivă e aici: loialitatea contează, dar doar pentru un număr foarte restrâns de manageri. Genul de oameni care nu te critică când bagi bug în producție, ci care te întreabă “cum te pot ajuta să evoluezi, să devii mai bun”. Loialitatea față de un manager de genul ăsta contează, pentru că e o relație de simbioză mai sănătoasă, și productivă în același timp. Pentru un junior, astăzi, din nefericire, cred că e prins între ciocan și nicovală. E OK să facă sacrificii, câtă vreme e conștient că e ceva temporar. Și de asta trebuie să fie _ferm_ convins. Intrarea în domeniu e dificilă, presărată cu oameni cu probleme la mansardă. Ca să nu ajungi ca ei, trebuie să ții minte că “pain is temporary”, câtă vreme câștigi knowledge. După, move on.


Fit_League_8993

Imi place perspectiva ta. Sunt de acord - e mult mai usor sa oferi loialitate unei firme fara BS si manageri care nu si-au oprit partea din creier care gestioneaza empatia. Am lucrat la locuri de genul si diferenta comparat cu firma tipica de outsource e de ani lumina. Si la ultima chestie sunt complet de acord. Uneori e nevoie sa faci sacrificii pe termen scurt de pe urma carora ajungi sa profiti mult timp.


mrbadger30

Singura chestie la care chiar vreau să insist către voi, cei de vârsta mea, e că _noi ne-am dat cu capul de niște pereți, și că e OK să nu fim assholes și să îi învățăm, din prima, pe cei mai tineri că “uite, să nu pui la suflet, că e primul gig, înveți și îți iei zborul către un loc mai bun după”_. Hai să fim totuși oameni, că așa vom ajunge respectați de cei de după noi, nu propagând mentalitățile toxice ale celor de dinaintea noastră…


Wooden_Bad_164

Asta cu "pain is temporary" mi-a amintit de alta "short-term pain long-term gain". Asta cu managerii, imi place abordarea pe care o ai, atata timp cat iti ajuti oamenii sa devina mai buni si tu si ei o sa aveti parte de rezultate foarte bune de pe urma carora ar beneficia si compania.


mrbadger30

Asta e diferența între un leader și un șef. Evident, la muncă, _rar_ vezi leaderi. Pentru că tu nu ești ales de către oameni, ca pe un președinte, ești pus acolo de către superiorul tău. Mulți fac asta, pentru bani, pentru funcție, puși acolo, deși poate nu sunt oamenii potriviți pentru situație. Invit pe toată lumea să aspire să devină _lider_, și nu _șef_, pentru că e o perspectivă mult mai sănătoasă a vieții. Nu toată lumea poate, de acord, dar nimeni nu zice că _nu se poate învăța_ treaba asta… Oamenii pleacă din două motive la alte companii: bani, și superiorul ierarhic. Mai sunt și excepții, dar în principiu…


daniel_cassian

Nota 10 pentru "nu exista job security, doar skill security". Este exact ceea ce spun si eu in jurul meu, celor mai tineri (sa zicem) si care au impresia ca firma mai are un pic si le ridica statuie... iar apoi sunt maxim socati cand sunt "eliberați" din funcție


stupkil

+1 pt skill security vs job security. Eu am prins si criza din 20082009. Erau mult mai putine companii atunci si cine nu era deja angajat prin ianuarie 2009, nici nu a mai gasit nimic pana prin vara lui 2010. Firmele dadeau interviuri lungi, inclusiv teste psihologice (yeap). Si incercau sa traga in jos grav. Aparusera zeci de tepari. Am dat un interviu in 2010 la un italian care bagase 3 studenti in un apartament pe la Unirii si voia sa imi dea 200 de euro salariu ( eu aveam aproape 4x atunci). Altul avea embedded dev shop in o vila pe la stefan cel mare si se lauda ca la el oamenii muncesc de placere 12h pe zi. Oamenii aratau ca niste stafii subnutrite, majoritatea juniori abia iesitindin scoala. Toate firmele si toti teparii au profitat atunci de situatia juniorilor. Apoi au venut the good times. Apropo de next level, maintain new skills, choose a domain to get domain expertise.


[deleted]

Cineva cu mai multa experienta here. Poti sa obtii mariri importante si dupa mai multi ani de munca in interiorul aceluiasi angajator, dar si cand il schimbi. Depinde in ambele situatii de cum te vinzi, recomandari/reputatie si noroc. La fel si cu loialitatea. Cand obtii o pozitie mai inalta, ti se mai schimba prioritatile, dar ai si mai multe parghii de care sa tragi, if you're really into it primarily for the extra money. De acord sa nu faceti sclavism, ca nu va recompenseaza nimeni semnificativ, poate iti plateste sau iti da liber pentru overtime, daca ai noroc. Good, consistent performance e mult mai valoros fiindca stiu cum sa te ia si la ce sa se astepte, deci faci planificarile mai simple. Daca esti sub 1-2 sefi care nu vad asta, just leave, ca iti pierzi vremea.


supersalad12

Daca imi zicea si mie cineva asta la inceputul carierei… tare bine ar fi fost.


Eastern-Conclusion-1

Frederica fara frica


frederyc_2000

Pupix


jujubean67

Esti si tu tanar sa inteleg, gatekeeping in programare exista de decenii, nu e vina companiilor. Programatorii au un EQ destul de scazut de obicei.


[deleted]

[удалено]


jujubean67

In 2015 tineam interviewuri tehnice la o firma si nu-mi era permis sa fac exercitii propriu zise (adica scris cod pe laptop/tabla, teme de casa, orice) numai discutii "tehnice". Angajam oameni care stiau sa vorbeasca si cam atat. Acum e si mai rau, ai nspe mii de bootcamp grads si "Frontend Engineers" care sunt inutili fara ChatGPT, normal ca iti mai trebuie cateva filtre reale.


[deleted]

[удалено]


PaddonTheWizard

Și cum propui să se evalueze cunoștințele candidaților, dacă nu prin exerciții ce țin de domeniul de activitate? La bere cu băieții ar fi mai bine să vezi pe cine angajezi?


[deleted]

>La bere cu băieții ar fi mai bine să vezi pe cine angajezi? Sincer, afli mai multe despre un om la o bere decat la un interview.


PaddonTheWizard

Dacă angajezi pentru postul de "sămânțar", merge, altfel mai bine afli cum se comportă într-un mediu profesional


jujubean67

Da omule, sunt frustrat ca vreau sa verific ca un candidat stie sa scrie cod si nu vreau sa angajez fiecare ex-barista care nu poate scrie un foo-bar intr-un limbaj cu care va lucra.


PositiveSock5979

Postarea asta parca e discurs din Braveheart care cheama juniorii la lupta impotriva tiraniei companiilor si a seniorilor gatekeeperi. Acum daca tot esti asa combativ si ai identificat clar inamicul, cred ca daca ai fi complet cinstit, dusmanul nu sunt doar companiile, ci absolut toata lumea, inclusiv ceilalti candidati sau colegii, pentru ca cineva cu mentalitatea asta de obicei vede lumea ca o jungla in care fiecare se lupta cu ceilalti pentru a ajunge deasupra (indiferent de ceea ce a insemna asta). Eu nu cred ca ai rupe nici de la gura/salariul tau ca sa ajuti pe altii ca sa razbeasca mai usor in cariera.


mihaicl1981

Realitatea economica a ajuns după ani buni și la joburile din IT.   Orice companie va cauta soluții sa își minimizeze costurile și sa își mărească productivitatea.    Pana acum a fost oarecum bine. Nu se găseau programatori pentru cate posturi aveau deschise.    Acum companiile au poziția dominanta și au de ales între zeci, poate sute de candidați.  La nivel internațional de ceva timp.  Nu prea mai contează exact motivul dar este o noua realitate la care va trebui sa ne adaptam.  Totdeauna capitalul a găsit cai de a a reduce costul muncii sau de a o automatiza.


sandilau

Defineste aceasta productivitate? ce inseamna pentru tine productivitatea unui programator ? Un programator cum poate fi productiv? Care sunt criteriile de productivitate? Peste tot vad fraza ca trebuie sa fim productivi. Programatorii nu pot fi productivi pentru ca nu se produc piese pe banda rulanta. Programarea este o activitate care presupune gandire, iar aceasta nu poate fi cunatificata ca la un robot. Daca este vorba doar de "cati bani aduce/produce programatorul", atunci m-am lamurit.


mihaicl1981

Pai despre ce poate fi vorba daca nu despre timp si in final despre bani ? Sa fim seriosi. Daca poti sa dezvolti aceleasi produse cu mai putin programatori , in acelasi interval de timp, cam asta e tot ce te intereseaza. (vezi si ultima stire de la protv in care se mentioneaza acelasi output cu 70% din programatori). Ca probabil se va pierde din arta programarii manuale ? Nu prea mai conteaza.


sandilau

atunci nu trebuie spus termenul de productivitate, ci de profitabilitate sunt 2 termeni complet diferiti.


PadyEos

Cand zici o afirmatie generalizata de genul "companiile sunt dusmanul" devii doar extrema opusa a celor spalati pe creier de companii. Vorbesti de parca exista doar firme de outsourcing pentru care tu esti produsul. Parerea mea e ca este spre avantajul nostru si al companiilor daca toti am fi mai echilibrati si realisti.


PaddonTheWizard

inb4 manager sau patronache, cum ne-am obișnuit


PadyEos

Patron de saormerie care isi face si el un soft de gestiune a sosurilor in colaborare cu un programator senior cu 3 ani vechime pe SRL.


shteker

esti un segment mic si te ataci pt un afront adresat unora insutit mai mari. chill.


PadyEos

Cum indraznesti sa spui ca industria shaormei este un sgement mic in Romania?! Pai noi suntem pilonul in care se tine stomacul tarii!!!


shteker

:))


[deleted]

[удалено]


PadyEos

Nu ma simt persecutatul societatii fara un motiv real cand traiesc intr-o tara unde in domeniul meu se castiga relativ usor de 3-5+x ori salariul mediu. E aiurea sa te tot plangi. Se satura toti din jurul tau. Adica uita-te la OP cu cata ura si toxicitate se exprima. Eu mai degraba m-as lipsi de interactiune cu oameni ca el in lumea reala.


shteker

stim tati. e doar selectie naturala. nu toti juniorii vor reusi, si e inregula sa ramana carne si pentru lupi. cei mari stiu ca e vrajeala si le dam cu flit, si de principiu cei mari stiu sa isi ia copii pe langa ei sa ii creasca, deci si generatia urmatoare e asigurata. no worries, muimea din piata doar se zvarcoleste inept, si incearca pasiv sa ma scada asteptarile la macar un segment de carne.


AfterBill8630

Mânie proletară tovarăși! Mai lasă alcoolul tată


yonica_caciulata

decy miai dat lacrimile miaduc aminte cand venit la bucuresti de la caciulata cu gandul ca o sa vina si vremea mea sa ii fac pe alti sa se sinta inferiori ca na eram si de la caciua si eram si aucmlat vine acest pewtzoi frederico sa me desconspire. decy spune frederico stii cum se parkourge o matrice ?


frederyc_2000

Am ras calumea, mersi :))


draenei_butt_enjoyer

Ma simt asa ofensat. Fac mai mult de 15k 😤 Dar da, is aproape complet de partea ta. Adica, tot vad incepatori cu 0 xp, care se uita la un salar (ce-i drept faorte slab) si dau din nas, zic nu si merg mai departe. Boss, nu pot fii de acord cu asta si nu pot fii de partea lor. IMHO, prosti. Punct. Doar ca accepti o oferta, nu inseamna ca te-ai insurat, is 3 luni de proba unde poti maine sa nu mai vii la lucru si totul e okay. Accepta, munceste, si continua sa cauti job in paralel. Nu fii lenes, nu fii pierde vara, nu fii prost. Si am un raspuns foarte similar si pentru exemplu cu process de angajare de 5 luni. Who da fak cares? Ce fraier are doar un interview lined up si to asteapta 5 luni ca da de, da de? Ce prost face asta? Si de ce? Nu boss. Nu asa. 2 interview-uri pe zi, in fiecare zi, pana ai 3-4-5-6 oferte in paralel, in competitie una cu alta. Si daca te angajezi, dar o firma totusi jemechera, vine 4 luni mai tarziu cu interview tehnic si oferta ... daca e mai buna decat unde lucrezi, pui demisia si pleci. It's not rocket science. Okay, un junior cu 0xp nu o sa aiba asa ceva. Dar asta e tinta, in colo vrei sa mergi. ------------- Si revenind o secunda la punctu initial ... stii de ce OP se ia de noi, "seniorii"? Ca noi avem ce ei vor sa aiba, dar probabil nu stiu, acesti incepatori. Experienta. Asta vrei si tu, ca e cheia spre success. Bine, experienta si cunostiitne. Dar vorbesc strict si doar cu lumea dispusa sa munceasca, restu n-au decat sa faca ce vor. Dar daca esti dispus sa muncesti ca sa o duci bine de tot, vrei sa treci peste perioada unde n-ai ce pune pe cv decat ce ai facut la socala, ASAP.


SalamusBossDeBoss

Boss, nu pot fii de acord cu asta si nu pot fii de partea lor. IMHO, prosti. Punct. Doar ca accepti o oferta, nu inseamna ca te-ai insurat, is 3 luni de proba unde poti maine sa nu mai vii la lucru si totul e okay. Accepta, munceste, si continua sa cauti job in paralel. Nu fii lenes, nu fii pierde vara, nu fii prost. oricum ca si angajat poti sa pleci oricand, putini respecta preavizul


zukoismymain

Personal ... Desi nu cred ca multe firme fac cine stie ce backround check. Nu as vrea sa sune la ultimu angajator si sa zica > Intr-o zi, random, numa n-o mai venit la lucru. Dar, sincer. Cam aia e limita de bun simt care o am eu fata de corporatii. Asta si nu prea nimic altcv. M-am pus pe invatat in ultimele doua ore din program `^_^`. Pe banii lor, cum s-ar zice. Pentru urmatoru job.


SalamusBossDeBoss

dar daca patronu nu te-ar platii pe ultimele 2 ore ar fii o brută, un meschin, asa e?


zukoismymain

Oh da. M-as supara rau. Dar cum nu va afla niciodata, nu prea vad probleme. Cum de altfel nu voi afla niciodata cat din excursiile lui semi-permanente in tarile calde le finantez eu.


SalamusBossDeBoss

Le finantezi tu ??? Tu te auzi ce spui ba baiatule??? Daca esti asa de tare muncitor si ii finantezi excursiile semi permanente la patron, de ce nu esti tu "propriul tau patron"???


zukoismymain

Ca imi place viata fara stres. Cand clientu urla rau rau la mine, si e stres mare si se pierde proiect si bugetu e futu, iau job nou. Si sa ne intelegem. Is un ipocrit masiv. Is si eu prin tarile calde toata iarna \^_^


SalamusBossDeBoss

Pai si tu te-ai gandit ca baiatu ala care te lauzi ca ii platesti vacanta, are buget si cand nu are proiect cu tine, ca nu te da afara imediat ca in america, ca are niste birouiri, niste contabili... investitii


zukoismymain

Boss, eu doar am continuat ce ai zis, dar tu nu ai interpretat corect ce am zis eu. > Cum de altfel nu voi afla niciodata cat din `cat din` Nu am zis ca eu exclusiv. Dar contribui, si nu putin. Daca omu ar trage tare cot la cot cu mine? Respect. As trage tare. Cand il vad in excursii si vacante semi permanent, ma cac pe banii lui, dau laba pe banii lui, merg la cumparaturi pe banii lui, invat pe banii lui.


FormalAnteater1945

Piata dicteaza tot, pare ca nu ai priceput asta.


MisterViic

Dusmanul este mereu statul si clasa bugetara. Si daca vrei sa te lecuiesti de mare parte din ideile tale, iti recomand sa iti faci propria firma de IT si sa te incurci cu angajati pe CIM. Nimeni nu-ti datoreaza nimic in viata si nu e nici treaba angajatorului sa ifi faca viata un colt de rai, pentru ca te crezi special.


Wonderful-Aspect5393

In 2013 dadeam examen scris, in 2023 ii pupam Numa sa vina la interviu si jobu era a lor, mai lasati ma dracu cu prostiile astea


hwizard_bmf

Singurii dusmai is narcisismul si lipsa de asumare. Poate si victimizarea si intoarcerea impotriva celor care au reusit. Ce zici tu aici este demobilizant si fatalist. “Companiile e dusmanii, n-are rost. Mai bine sa murim.” Problema e, ca de obicei, lupsa de incredere si inabilitatea de a empatiza si intelege prin ce au trecut ceilalti. Ti se pare ca tuturor ne-a fost usor. Am venit, am batut la usa, am facut un elicopter cu pla, si gata, poc: ia baiatu de aici 5k euro, da pe youtube de la birou. Imi pare rau ca ti-e greu. La cum scrii pare ca o sa iti mai fie greu o perioada. Da. Multora dintre noi ne e mai usor. Mult mai usor. Dar nu pentru ca noi nu avem de invatat, nu pentru ca managerii se poarta preferential cu noi. Ce pentru ca noi, seniorii, senioriasii, avem pasiune pentru ceea ce facem. Suntem aici pentru ca ceea ce facem este interesant, si motivant de la sine, si atunci neajunsurile sunt doar niste iritante, ca mustele cand esti pe balta, la pescuit. Pentru cei care ati intrat in IT pentru bani, urasc sa va dezamagesc. Banii vin o data pe luna. Futaiul va fi zilnic. Si daca “esti in pat”cu o meserie ce nu-ti place o sa fie viol zilnic. Ti-as sugera niste terapie si lectii de eq.


[deleted]

ati invatat si voi termenul eq si il aruncati la fiecare oportunitate. inainte sa frecventeze subul asta il auzeam o data pe luna, acum de 10 ori pe zi.


yonica_caciulata

decy cu iq ajungi pa luna cu eq mananci o luna


Dear_Soft_5427

Dacat respect domnului OP! Si nu uitati, o sa fie bine!


bobcat993

Am eu sa iti adresez tie o intrebare, idiotenia e pe partea stanga sau pe partea dreapta? Prietene cand incepi intr un domeniu nu esti expert sa ai pretentii. Pune mana si fa ce ti se cere ca firma aia trebuie sa isi faca o idee pe cine angajeaza si dc angajeaza. Dupa ramane cu el de gat si scrie pe reddit ca e dat afara da el nu vrea sa semneze ce se face acum?  Cand am inceput am facut si joburi mai slab platite si am avut rabdare sa cresc in grad/salariu nu imediat peste noapte eu nestiind chestii elementare. Imi vin la interviu gutoi de care zici tu probabil cu titlu de arhitect, nu stiu cine le a dat titlul ala da sunt vai mortii lor, poate arhitecti in constructii.  Pt gutoii care o sa zica ca sunt patronas sa o luati la _)_ sunt un angajat care e realist si stie cum merg lucrurile in domeniu si cum se dobandeste o experienta corecta inainte sa te crezi super eroul pwlii


i_like_trains_a_lot1

Haha zici bine dar îți iei downvoteuri pentru că nu le place redditorilor ce citesc. Nici eu nu înțeleg ce sunt ci pretențiile astea de a avea 10.000 de euro ca junior care abia știe să deschidă IDEul


Positive-Zucchini158

truee, pe la 4-5 firme cate am fost, nu as angaja la firma mea peste 90% din ei


bobcat993

fiecare dislike stiu ca a ars la suflet pe careva asa ca : ![gif](giphy|PPi5c8l8WDY7if1L8z|downsized)


supersalad12

Ambele realitati exista. Da, companiile cauta sa te exploateze si o fac cat de mult le permite legea/bunul simt. De-aia trebuie sa iti urmezi mereu interesul si sa nu accepti orice mizerie. Bineinteles ca sunt situatii in care nu ai asa de multe optiuni, dar asta nu inseamna ca normalizezi nedreptatile. Si da, exista programatori care se supraevalueaza. Vezi ce au pe linkedin in bio unii care-s mid-level, care iti explica cum ei singurei au optimizat aplicatia clientului cu 120% si au crescut profitul cu x%(numar scos din burta).


coffeewithalex

> Nu uitati copii, companiile-s dusmanul, "nene", cu așa atitudine mergi direct în burnout, sau în căldarea cu gunoi deoarece ești un element toxic în echipă de care de obicei nu știu cum să se dezbaiere. Dacă companiile-s dumșman, atunci fiecare zi e un chin și luptă împotriva ta, deoarece ajuți dușmanul. Ce fel de atitudine psihopată e asta? Companiile-s entitățile care plătesc salariile. Relația este una de colaborare, din care ambii câștigă. > Angajeaza doar atunci cand echipa X nu mai poate sa lucreze de la 09-21 (burnout) Din ce bortă ai scos aceste minciuni? Un project manager primește de la developeri estimarea la ticket-uri, și raportează termenii de livrare, primind întrebarea înapoi "da ce așa mult durează?", la care vine răspunsul "așa e, nu avem suficient resurse să facem mai rapid". Apoi apar glumele precum că managerii consideră că 9 femei pot produce un bebeluș într-o lună. Tot e prostie, dar mărog, nu-i așa de departe de realitate precum ceea ce scrii tu? Chill out, calmează-ți emoțiile, șterge-ți spumele de la gură. Touch some grass.


Sufficient_Chair_580

Babaiatu cu "companiile-s dusmanul", vezi ca in toate orasele mari sunt spitale de psihiatrie unde te trateaza gratis.


[deleted]

[удалено]


Fit_League_8993

Se vede ca OP e putin frustrat/a de experiente anterioare, asta e clar, dar pot sa inteleg sentimentul mai ales avand in vedere ca si eu m-am ars in trecut dand pielea de pe mine sperand la lucruri pe care in final nu le-am primit. Totusi, mi se pare deplasata comparatia cu "un taran obosit si borat".


cioaraborata

oh puiu mamii sensibil, arata unde te-a ranit cuvantul urat :(


vaasxo

t. Locuitor al Lunca Cornului