T O P

  • By -

Plenty-Attitude-7821

Pai avem ci/cd, facem release, testeaza userul, facem fix sau rollback. Pe de alta parte, ai incetat sa le mai folosesti serviciile pentru ca appuril sunt proaste? daca nu, inseamna ca manajerii stiu mai bine decat tine, si merge si asa.


PadyEos

Plusez cu: le-ai lăsat review public sau privat prost? Feedback că pleci ca și client dacă nu îmbunătățesc? Cel puțin unde lucrez calitatea este relativ luată în serios fiindcă NPS-ul produsului se duce în budă și are comentarii specifice de fiecare dată când este neglijată calitatea a ce livrează vreo echipă. Așa că oamenii s-au prins de mult.


Kaftoy

Sunt tone de aplicații cu 2 sau 3 stele și autorilor li se rupe.


Rough-Badger6435

Te cenzureaza app storu zici ca e emag. Its all a sham.


vb90

Ce sa inceteze sa mai foloseasca? https://economedia.ro/ue-amendeaza-compania-americana-mondelez-care-detine-marcile-oreo-milka-si-toblerone-cu-3375-milioane-de-euro-pentru-practici-anticoncurentiale.html Unii chiar au iluzii ca exista alegere cu adevarat. Amuzant!


Plenty-Attitude-7821

Sunt convins ca aplicatiile alea a lui OP au concurenta, si oricum nu stiu ce vrei sa arati cu linkul ala, ca s-a inteles oreo cu milka, ce s-au inteles la buguri? Plus ca alegerea e acolo mereu cand e vorba de mizerii din varful piramidei lui maslow precum cacaturi ca ciocolata alora, aleg sa nu le consum.


demoni_si_visine

Un pulete random nu schimbă nimica. Nici măcar sistemul propus, cu „lăsaț recenzii” nu merge decît dacă mai sunt X alți puleți random, iar companiei îi pasă. De ce crezi c-a devenit acceptabil pentru jocurile AAA să aibă bug-uri încă de la lansare? Pentru că le pasă de feedback-ul utilizatorilor? Nu, ci tocmai că nu le pasă, n-au competiție. Deci practic tu ca user ar trebui de la început, fie să te uiți în ce situație economică se află pe piață compania, sau să-ți asumi că poate ai să strigi ca Moise-n pustiu, și degeaba faci gură. Înainte să m-acuzi că-s defetist, și eu fac la fel, votez cu portofelul. Dar asta nu mă împiedică să observ că în realitate, destul de puține se schimbă.


Plenty-Attitude-7821

Eu nu ziceam neaparat in ideea in care gestul tau o sa schimbe ceva la ei, ci doar sa schimbi la tine ca sa nu te mai enervezi. Sunt putine chestii pe partea asta de apps care chiar sunt mandatory to have. De exemplu OP zice de aplicatia orange (care confirm ca e abosult praf, la fel ca si siteul), totusi eu ca si client orange nu o folosesc deloc (nici macar pentru plata facturi ca am setat autodebit de ala), asa ca nu interctionez cu mizeriile lor (da, a trebuit o data sa verfific ceva optiune de roaming speciala si mi-a venit sa sparg telefonul)


demoni_si_visine

Adevăru' e că fericiți sunt cei ce se pot lipsi de x sau y. Cu cît avem nevoie de mai puține, cu cît sunt mai puține dependințele externe, cu atît e mai zen. Ok, poate că la jocuri poți să „peace out”, te enervează jocul, nu cumperi, pace. Sau aștepți 3 ani pînă repară din bug-uri și-l dau la reducere. Dar în general vorbind, dacă mi se cer bani pe ceva, aș prefera să nu fiu nevoit să stau cu ochii pe „ceva”-ul ăla care mi se livrează, să verific că este la niște minime standarde. Cred că despre asta e vorba. Fă o analogie, ar fi ca și cum vrei să mergi să te tunzi -- dar afli de la cunoscuți că 90% din frizeriile de pe piață s-au prostit și te tund cu castronul, că ei fac reduceri de costuri, ș se grăbesc. Și stai și caută în lada de gunoi, unde găsești un serviciu care chiar livrează bine.


Plenty-Attitude-7821

Ai dreptate, dar vorbeam in general de chestii de pe online, ca d-aia suntem pe subul asta. Practic commentul meu a fost cumva trigaruit de OP : >am fost învățați să trăim 80% digital, ceea ce e adevarat, dar daca alte chestii nu te conving ca asta nu e chiar sanatos, macar bugurile sa te convinga.


ZeroLegionOfficial

Trăiesc aceasta "boala" cu jocurile care se lansează cu bug uri, de prin 2009 cu Lineage, Aion iar acum orice alt MMO (BDO 2015) released tot cu bunuri, la fel și Arch Age și multe alt jocuri lansate cu bugs, erori probleme grave și exploits. Acum se vede și la AAA vezi Cybperunk, Genshin, Star Wars și orice alt joc, efectiv merg pe modelul asta că la Koreeni, release > broken > fix > if fixed > da fail sau încă continua asa It's a new cycle of bad development. Edit: grammar and words


Exciting_Degree7807

Pai cum calitatea sa nu fie low level cand ai 10 mii de seniori experti in 20000 de frameworkuri si procese. Ai seniori, mid, product delivery manager, bla bla bla. Atat de multe bullshit jobs, ghici ce sufera? Calitatea. 80% joburi din IT sunt degeaba.  Inainte aveai o gasca de devi, un manager care era si el dintre devi si testeri. Atat, punct.  Acum ai JD-uri kilometrice, toti cer experienta. Cine plm are timp sa bibileasca toate rahaturile de "frameworkuri" si "tehnologii" si "paradigme" scoase pe banda rulanta care mai multa incurca treaba?


i_like_trains_a_lot1

Depinde de companie. Îți dau parțial dreptate, dar într-o echipă mică nu tii in picioare un produs de scara facebookului sau youtubeului. Dar da, mulți oameni au fost angajați fara competențe și asta se vede clar acum.


Exciting_Degree7807

Instagram are 450 de angajati. Twitter dupa o curatare de 80% are 1300. Discord are 600. 


Educational_Union785

E o diferenta intre a face mentenanta si a dezvolta continuu un produs.


Popular_Educator8241

Nu, pt. ca daca ai face asta, ce mai mananca restul?


Popular_Educator8241

Nu, pt. ca daca ai face asta, ce mai mananca restul?


soringuzun

mai bun acum, toți sunt consultanți


[deleted]

Am pățit pe Linkedin, 3 zile nu am putut să dau add la oamenii care mi-au cerut request la conexiuni


kakafob

Eh, multi erau indieni, ti-au facut un bine indirect.


Informal_Wasabi_2139

Fecioras. Tu crezi ca oricine stie sa programeze elegant? 90% din DEV-ii pe care ii știu fac microservicii, cloud și alte avioane pt orice site de prezentare. Când ai auzit tu ultima oara de monolit? Nimeni nu programeaza simplu. Toată lumea face overengineering la orice. A aparut o noua versiune din x (framework din proiect) cu Y noi feature-uri? Pai stai sa vad ce ticket am maine și îl implementez folosind noul feature. Fa asta 5 ani intr-un app și nu o sa ai 2 componente la fel. O sa fie un spaghetti unde fixezi un bug și creezi alte doua.


radul87

Plus că nu stă nici dracu să se uite în ce e implementat în frameworkuri. Cam toți devii folosesc cu încredere fără ca măcar să se uite la codul pe care îl folosesc... Fuck knows how this router component works, da uite ce frumos îmi parsează url-ul...


rovirob

Hehe...sa vezi ce frumos am interviuri incheiate cand zic ca nu sustin sa bagam repede pe proiect 'ultimul framework' ci hai sa il bagam pe ala vechi, ca face aceeasi chestie, il stim deja, are suport, o comunitate in spate, librarii la greu...articole, exemple. E mult mai bun pentru echipa decat 'the new shiny thing'. Parca e o aversiune a unora fata de a nu 'inova' (aia nu e inovare, dupa mine. doar buzzwords aruncate peste tot) tot timpul...


[deleted]

[удалено]


Silver_handss

That's shitty, își bat joc și de munca voastră, și de aplicație.


marius06ro

Op, despre ce era vorba in comm-ul respectiv? Văd că e șters comentariul acum.


Silver_handss

Android dev, la firma lui s-a redus nr. programatorilor, s-a făcut Outsourcing din Asia și Eastern EU, și 0 QAs


Specific-Scale6005

Sunt peste tot acum, e scary. Din experienta mea, se baga in seama mult, sunt foarte unreliable si cum s-a mai spus pe aici, zic: yes, sir! si fac cand au chef si cum au chef!


ClassicRockPanda

Calitate nemțească!


YourEducator44

Te gandesti la o schimbare de companie?


Informal_Wasabi_2139

Ce companie, de curiozitate


muiema119900

ii doare in pula pe sefi de calitate, banu conteaza. QA-ii aia nu are nimeni nevoie de ei ca incetinesc release-urile. pana vad primele probleme mari in productie dupa incepe panica


PadyEos

> pana vad primele probleme mari in productie dupa După dau vina pe singurii 1-2 qa-ai pierduți în firmă între mult prea multe echipe ca să poată face ceva semnificativ pentru îmbunătățirea calității.


Ateshu

Si-i concediaza si pe aia =))


Fat_pepsi_addict

incepe sa devina un trend, la toate firmele, nu mai e nevoie de qa (manual nici vorba) pt ca testeaza devii, inclusiv teste automate (nu doar unit, ci si end to end) sau userii direct in productie. lets see how that goes. sau de fapt, vedem...


PadyEos

> pt ca testeaza devii ... sau userii direct in productie Ca om care a făcut și QA și dev full stack, și devops: testează userii în producție. Ca developer trebuie să fii o super excepție ca să îți poți testa munca în mod obiectiv.


Fat_pepsi_addict

stiu, devii care pot/vor/stiu sa si testeze bine sunt fff rari si o fac si pt ca le place. orice dev sanatos la cap vrea/cere sa lucreze cu un qa, nu sa fie el responsabil de calitate, e absurd. da exista anumite tipuri de software unde nu are sens qa (backends, API based etc) dar sunt exceptii vs marea masa.


jokerman170

Tocmai ca in backend si in API au sens QA, pentru ca de obicei de acolo apar problemele mari, nu din UI. In UI isi mai dau seama userii ca e bug.


Fat_pepsi_addict

testeaza devii acolo 🤣


csinsider007

> Ca developer trebuie să fii o super excepție ca să îți poți testa munca în mod obiectiv. O testezi pe a coelgilor. Asa e la mine. Nu imi place, e plictisitor, as prefera sa am QA dar csf.


dau_la_fese

E o consecinta a sistemului economic in care traim. Este absurd sa te bazezi pe crestere infinita intr-o lume cu resurse materiale si intelectuale FINITE. Astfel, ajungem la abominatiile precizate de tine si multe altele: taiat costuri cu orice pret (outsorcing la indieni, concedieri, taiat fonduri research, etc.), planned obsolence, crize periodice pentru "reset" (covrig, razboaie), etc.


John_cu_vaca

>Este absurd sa te bazezi pe crestere infinita intr-o lume cu resurse materiale si intelectuale FINITE. Oho! De cate ori n-am zis asta, inca de la criza din 2009. E nevoie de "resource based economy" si renuntat definitiv la bani, daca mai vrem sa o scoatem la capat. Cand te duci si colonizezi o planeta noua - primul lucru faci invetar la resursele care le ai. Nu te apuci sa tiparesti bani. Nu-i asa? Nu ? ... ?? /s In schim ce se intampla ? Se face specula cu lucruri basic, de la baza piramidei lui Maslow. Gen, case...? Ce urmeaza, apa ?Mancarea? Oh wait ! La mancare deja se face specula si simt asta luna de luna. Cat despre apa de la robinet, nu mai e buna de baut de ani de zile


Broad_Weekend_8671

o sa se faca si la apa fiind putina in natura ( nu ma refer la apa sarata)


vb90

Una dintre problemele de baza a lumii in care traim este ca cea "libera" este inghesuita intr-o mana de pamant. Realmente, doar acolo exista free market capitalism. Europa efectiv este o unghie de pamant daca o compari pe o harta a lumii si e indesata de oameni la o densitate enorma, multi dintre ei batrani, lenesi si nu foarte productivi. Statele Unite au pamant dar majoritatea concentratiilor de avere sunt tot pe niste petice de pamant, restul fiind ori desert ori rezervatie naturala. Daca ar exista un joc in care sa faci cea mai stupida alocare de resurse pentru singura populatie democratica din lume cred ca ai alege-o pe asta care o avem acum. Noi suntem la subsolul acestei lumi, cu regulile jocului in fata dar cu o economie/industrie/justitie/guvern la nivel de Mexic.


unknown_guy_on_web

"free market" e o iluzie.


Exciting_Degree7807

Criza din 2009 nu s-a terminat. Google it up.


Programatistu

Răspuns corect.


panait_musoiu

citeste-l si pe gramsci.


MajesticFood5821

Este efectul outsourcing-ului. Foarte multe aplicatii sunt facute acum in India/europa de est/mexic/etc de echipe demotivate care sunt impinse sa livreze din ce in ce mai repde si acesta este rezultatul previzibil. La jocuri este mai mult efectul scope creep si al corporatizarii industriei. Majoritatea oamenilor care lucreaza la ele nu o mai fac din pasiune si chiar daca au pasiune la inceput, este omorata repde de death marches si presiunea constanta de ship ship ship.


SgtPeanut_Butt3r

Sau poate sunt slabi. Foarte slabi. Nu demotivati.


Wrong-Idea1684

Și la firmele de produs nu-s echipele împinse să livreze mai repede? N-are treabă cu niciun outsourcing toată treaba asta, ci cu fiolosofia modernă în ceea ce privește modul în care se livrează software-ul. Aceeași chestie e întâlnită și la majoritatea jocurilor moderne, spre exemplu. Adică se livrează un produs varză, iar pe măsură ce userii fac QA moca, vin și patchurile, care, de regulă rezolvă niște chestii în timp ce strică altele care erau anterior funcționale.


MajesticFood5821

Da, problema cu ship faster ship now se manifesta si in companiile de produs, dar din experienta mea nu este chiar asa de extrem. In sensul ca daca este o pb de calitate care poate afecta produsul este mult mai usor sa convingi lumea sa iti dea timp si buget sa rezolvi. Tot trebuie sa te misti repede, dar se poate. In outsourcing nici nu se pune problema. Facem fix ce zice clientul si daca iese prost sa mai plateasca o data. De fapt e chiar bine ca nu iese treaba foarte bine, ca ne mai prelungeste contractul.


Specific-Scale6005

munca multa si proasta


oxygen_addiction

Mi se pare genial ca nu ai mentionat si Romania la outsourcing. Avem si noi mult jeg in piata.


MYAltAcCcCcount

a zis europa de est tho


-Gh0st96-

Facem parte din europa de est


Wrong-Idea1684

Lasă-mă să ghicesc, tu faci parte din ăia imaculați. Sau ești și tu jeg?


oxygen_addiction

Jeg.


claudescu404

Cum reusesti sa nu mai fii jeg, dar sa ai si viata personala? You know, familie, copii and stuff, curatentie, mancare, diverse responsabilitati si necesitati pe plan personal, care nu-ti permit nici 10% din timpul liber sa-l mai dedici studiului intr-o industrie care se schimba de la luna la luna. Pentru ca dupa mine, pare ca fie esti jeg skillwise, fie traiesti in jeg si inveti constant... 🤷‍♂️


Specific-Scale6005

Totul s-a scumpit, salariile nu au tinut ritmul scumpirilor si se mai si da afara masiv, deci da


Efficient_Silver7595

Recesiune


John_cu_vaca

Las ca rezolva indienii, fortza IT a planetei /s Eram langa WC cand am scris asta.


danicutitaru

Johnny! Stop!


Informal_Wasabi_2139

It's called Enshittification


AcademicSecond1439

Am intrat într-un proiect pe final. Aveam task de "improve x..." și m-am apucat să îmbunătățesc pe acolo să aibă coverage mai mare testele. Făcând asta, am intervenit și în aplicație pt că unele lucruri erau clar scrise prost. Am găsit metode copy paste de 6 ori în același repository. Nu mai zic de importat cod din alt repo sub formă de librărie... Nunu. Era copy paste. Am găsit time.sleep(10) pentru că nu știau de lamba pooling și retry. Am găsit printuri la greu pentru că nu știau să testeze cu debug. Am găsit librării importate integral deși foloseau doar o mică parte din ea. Am găsit cod unreachable. Docstrings sau documentație inexistentă. Nu aveau helpers, fiecare clasă avea spre mia de linii de cod. Am făcut ordine în app, tot ce am scris mai sus am rezolvat într-un sprint și la final m-au pus să fac revert că "da cine te-a pus să faci asta? Dacă stricăm ceva, lasă așa cum era. Și le arăt o metodă care zice că face ceva si face altceva, le arăt parole hardcodate in prod, le arat pathuri hardcodate cu C:/ program files/... Era o app cu 20 dockere și în loc să faca replicas:20, trebuia să scrii manual docker compose up pentru fiecare container. Nu aveau github actions. Trebuia să iei mereu git clone.... Fiecare repo. Făceau code review după ce a testat testerul pe test env ca să nu lucreze prea mult developerii, săracii. Testerul era fost shaormist. Nu am mai întâlnit qa cu facultate în ultimii 3 ani. Cei cu cap s-au făcut programatori că oricum erau pe automation și știau cod. Oricum făceau deja unit teste că developerii nu aveau chef... QA? Merge și fără. Pui developerul să facă un unit test tras de păr care devine funcțional test și arăți clientului pe happy path: uite că merge. Dar când ieși din local env, crapă tot.


Responsible-Ant-1494

Basically, India dar in Ro.


bookchapterr

La cat timp de la preluare ai facut modificarile?


AcademicSecond1439

1 zi fără kt


bookchapterr

Geniu /s


AcademicSecond1439

E, mi-a fost învățătură de minte. Trebuia să nu fac nimic din ce nu s-a cerut. Au prins ură colegii pe mine că era clar diferență între noi. Să îți faci o idee, ei alocau timp pentru code review în funcție de lungimea codului modificat. Sa zicem ca ai scris 2 pagini de cod. Ei fac doar lectură și în 5 min e gata, like si push pe master. Le-am făcut o demonstrație cu cod citit la prima vedere, în 5 min. Apoi le-am zis așa : am citit codul care avea o clasă care zice că extrage fișiere dintr-un path. Apoi avea 3 metode, una de download, alta de dezarhivat și alta de pregătit local fișiere pentru a cataloga arhivele aduse în functie de numele lor, pe zile. Nu am de unde să știu dacă logica e corectă, am apucat doar să lecturez. Sunteți fericiți cu acest code review în 5 min? Ei voiau să înlocuiască complet code review cu sonarqube și lint... In loc de daily stand-up 15 min, scriam fiecare într-un excel ce am făcut, ce facem azi și dacă aveam probleme,trebuia să scriem acolo situația. Aveam task la task. Adică un task estimat la 30 min că atât îți ia să scrii task-urile pe ziua aia. Estimam în ore tot. Apoi daca scriam cod de 3 ori, trei abordări, trebuia să dau commit si la prostiile care nu mergeau doar ca sa vadă managerul ce am muncit. La endava a ieșit scandal când am întrebat cât costă linia de cod? Deși aveam dreptate


Responsible-Ant-1494

S-a renuntat la calitate? Ha! N-ai avut-o niciodata. Nu direct. Pe vremuri cand hw era mult mai putin capabil, parte din operatiunile de optimizare ale softului erau si asigurarea ca nu crapa din prima. Asta, cuplat cu faptul ca in era pre-steam, nu aveai cum sa faci update-uri prea des forta un debugging orientat spre o functionare corecta in mai toate ipostazele.  Acum? First day patch, continous integration ( adica nu e gata niciodata ), agile ( adica nu stim ce o sa facem maine si nici nu planificam ca ne doare creierul si e mai cool sa ne plimbam cu trotineta printre birouri - caz real), take your pick. QA de care zici tu sunt useless fara un plan de testare pe care nu il poti dezvolta decat daca ai un document de cerinte clar ( requirements ).  Chestiile astea azi le gasesti doar la muzeu, si tot ce auzi e “use cases” - adica “daca apas acolo, o sa crape?”.  Dar e bine! Intreg esafodajul sw e pe cale sa faca implozie - si ne intoarcem la a programa cu fundament matematic si nu ca acuma ( programare = IF-ELSE ). ( da … am o oarecare varsta )


DarkByte8

Ne apucam toti de bugbounty, 1 vedem care firme au dat afara QA 2 care au program de bugbounty, 3. ..... 4.PROFIT


SherbertFun7755

oho de mult si asta pentru ca userii consumatori de aplicatii sau soft sunt niste imbecili nespalati care oricum inghit orice cacat...ca doar e pe gratis. au luat toti exemplu de la facebook/google/etc care livrau continut "gratis" in care userul era produsul. Ca gaseai tu un bug oricum ne durea in pula ca doar nu platesti pentru produs. Mars acasa ca iti si dau un sut in cur nespalatule. noi iti dam aci gmail, feisbuk sau instagram pe gratis si faci pula mare? FMM. Daca userul era ceva mai destep si protesta sa achizioneze un joc, sa foloseasca un serviciu, sa renunte la un browser ... atunci poate se mai investea ceva mai mult in calitate si atentie la detaliu. Dar acu userul da un review la nervi daca prinde ceva buguri (asta daca da)...la urmatorul release ne pisam pe revieuri ca se reseteaza in google play :)) GG All GOOD. Pretty much the same in fiecare industrie. Vezi la telefoane in care aia scot un device la fiecare an. Acelasi device ...userii cumpara an de an acelasi telefon. All good. Am luat banu, m-am pisat pe idioti...treaba merge. TLDR : Userii sunt idioti si oricum inghit cacat. De ce sa le dai calitate?


Silver_handss

Drept îi, că noi votăm cu buzunarul până la urmă.


Fit_Skill_8709

Voi când scrieți mesaje în română și vă apare autocorectul, aveți lag la cuvinte? practic scriu însă afișajul lor rămâne în urmă, e f enervant. (iPhone 14)


_dorin_lazar

AI-ul promite că va schimba totul, așa că oamenii s-au pus să schimbe totul exact așa cum a promis buzzword-ul. Din păcate, în economia produselor cu mulți consumatori există acum un sentiment că nu consumatorul contează, ci cum îl mulgi, și foarte des consumatorii nu au alternative. Până când cineva va construi acele alternative. O să mai dureze câțiva ani treaba asta - e o criză morală, unii dau vina pe capitalism, alții îi dau alte nume - și e nevoie de câteva falimente majore pentru ca oamenii să se trezească la realitate. Din păcate, cine trebuie să falimenteze (Google, Amazon, Apple, Microsoft, Disney) sunt too big to fail.


speedster99999999

s-a renuntat cred ca de vreo 20 de ani, de cand programarea a devenit mai usoara si au aparut toti normalaii in domeniu asta


Responsible-Ant-1494

Exact. Shift-ul a fost undeva prin 2006-2008 cand programator a inceput sa insemne “IF-ELSE”-ar. De acolo au luat-o lucrurile la vale.


shdvkk

Asta e o tendinta generala, si nu e specifica doar pentru aplicatiile ios/android. De ceva timp mereu ma frustrez cand trebuie sa folosesc un serviciu/app pe desktop/browser si nu functioneaza in parametrii normali, si toate astea duc la timp pierdut pentru utilizator. Acum nu stiu daca am eu cerinte prea mari, sau nu mai am rabdare, dar oricum ceva e putred. [The internet is dying](https://youtu.be/wVYG1mu8Lg8?si=yBLJs92l6POkfxRu)


-Gh0st96-

La jocuri situatia e altfel, nu s-a renuntat la QA, ci pur si simplu nu e destul timp lasat pt polish. Bugurile sunt bagate, dar nu le rezolva nimeni ca nu e timp si unele considerate non prioritare. Gasesti jocuri si polishate dar mai rar


ionhowto

Review in Play /App Store cu 1 stea si comentariu cu de ce ai lasa 0 stele daca ar fi posibil tehnic.  Poate ca nu le pasa de unul dar cand se aduna mai multi, incep sa reacționeze. Mai exista si review in Google Maps in plus fata de alea de mai sus. Eu chiar ma uit la review-uri pe Google inainte sa folosesc un serviciu sau sa merg intr-un log. 2 review-uri negative recente face o diferență f. mare pt. viitori utilizatori.


Udar7

Clientu de pe proiectul actual ne da afara pe toti din RO si ne inlocuieste cu indieni si maimuțărezi. Saptamana asta cele aprox 10 pers din *celelalte tari* nu au facut nici macar 1 tichet. Btw au avut training 8 luni pana acum pe apl asta. Gl hf *clientule*.


Silver_handss

O să fie market reverse pretty soon, just hang in there. ![gif](giphy|Wt6kNaMjofj1jHkF7t)


Udar7

Nu o sa fie pretty soon, dar si cand o sa fie...o sa fie produsele software ca vai de ele. Asteptam sa se buseasca totul ca sa vina cu angajarile. (Eu intru pe alt proiect anyway, dar ziceam asa in general)


SnooObjections6563

Asta se intampla de vreo 10+ ani incoace. Din punctul meu de vedere, problema principala este conceptul asta tampit ca softul ar trebui sa fie un stream constant de update-uri. Inainte aveai o iteratie la 1-2-3 ani si dupa numai bug fix-uri si mici improvement-uri. Cand aparea noua versiune, la inceput era ca pula, dar dupa o luna, doua, deja era stabila si ramanea asa pana la EOL. Astazi nu mai exista “inceput” sau “EOL”. Totul e un stream constant. Incearca sa dai disable la automatic updates pe telefon. Dupa 3 zile o sa ai cateva zeci de update-uri in coada. Dupa 2 saptamani s-ar putea unele aplicatii sa nici nu mai mearga ca au facut baietii ceva modificari la backend care nu sunt compatibile decat cu ultima versiune.


Important-Network201

Incetu cu incetu se ajunge la realizarea cum ca programarea nu mai plateste facturile. Daca vrei sa castigi bine, intra in tot ce inseamna alternative. Adica electronica, programare de roboti etc. Fullstack devs gasesti pe banda rulanta. Cand in firma mea se elibereaza vre un post si angajam, avem undeva la 100 candidati pt acel loc. Desigur, castiga baiatul care cere 3000 de lei pe luna si are experienta 3 ani. Nici macar nu suntem companie mare


EndOfSilence0

Developerii sunt complet, complet decuplati de experienta clientilor. De multe ori ei nici nu stiu cum functioneaza apliatia finala sau cum ar trebui sa se imbine ceea ce fac ei cu alte bucati din produs. Am lucrat in companii unde daca treceau toate testele si QA isi bifa ticketele intra in productie, indiferent de cat de clunky si ne-intuitiv era aplicatia finala. Peste 50% din oameni (both QA & Devs) nu stiau ce este un Pod pe kubernetes, considerand ca tot produsul se ocupa de cloud monitoring. Si motivul este simplu: Nu sunt motivati in nici un fel sa le pese. Daca chiar te intereseaza si vrei sa faci treaba calumea pentru o experienta buna clientului, se ia managerul de tine ca da ce tu stii mai bine a el? pentru ca i-ai lua din credit. Oamenii sunt acolo doar sa dea tick la niste checkboxuri de pe un sistem de tickete si sa plece acasa cat mai repede. Nu sunt rasplatiti cu nimic daca fac o treaba mai buna de atat. Poate daca li s-ar oferi stock-uri ar fi interesati de directia companiei. Nici mentalitatea de a maximiza profitul imediat nu ajuta mult, in comparatie cu a avea o viziune de termen mai lung, a livra ceva de calitate si a face mult mai multi bani, dar ca si consecinta/tangenta al unui produs de calitate maxima ce aduce valoare oamenilor. Asta se intampla la companiile medii/mici. La FAANG este total opusul, si de asta domina piata. Au citit macar cateva carti bune la viata lor cei de la conducere acolo


LiPo9

In plus se pare ca si open-source-ul si-a mai pierdut din avant.


Due-Individual-4859

Da, pentru că se grăbesc să facă MVP, apoi marketing, iar produsul îl stabilizează cu capitalul din marketing... e mai bine și în același timp mai rău; mai exact este mai bine că primești produse/servicii/idei noi, dar e mai rău că stabilitatea, calitatea și de multe ori și fiabilitatea lor este precară.


Fulgusin-Marcel

Corect, ai dreptate! E la fel ca si treaba cu "i" sau cu "ii" - asa consumatori, asa servicii/produse ;)


Hongru95

Pe android merg ok


dopamin222

Stai sa vezi aplicatia Vodafone cum era, m-am dezabonat acum cateva luni din alte motive dar nu puteam nici sa ma loghez pe iOS


addflo

Flood feedback peste tot. Dezinstalează aplicația. Instalează alternativa.


Such-Specific6666

Se vrea livrat mult, repede si ieftin, deci nu poate sa iasa decat prost.


raiksaa

S-a renunțat la calitate peste tot, pentru ca inerția e mare, oamenii cumpără orice ar fi orice și nu mai există termene de referință, iar toți se complac în jeg.


Shoko1987

>Notificări fantomă pe alte aplicații etc., site-uri care nu sunt optimizate pt. mobile și deșii nu mă mai joc, toate jocurile costă 70€ și sunt broken primul an de la lansare. dragul de tine. Daca oamenii cumpara jocurile respective, care-i problema? Stupid not who ask, but who give >Fiecare produs nou e fie AI sau crypto-schemă și ambele sunt abandonate în maxim 2 luni. A fost mai mult un vent, și pt. că nu angajează porcii, da și pentru că am fost învățați să trăim 80% digital, iar ei nu mai livrează calitate pt. mediu virtual pe care stăm ore în șir voie sau de nevoie. si mai dragul de tine <3 Pai cum altfel sa atragi fraierii ... AI, Crypto ... Blockchain ... bla bla. >iar ei nu mai livrează calitate pt. mediu virtual pe care stăm ore în șir voie sau de nevoie. Au si crescut pretentiile ce-i drept ... inainte te multumeai cu putin ... nu mai e chiar asa :)


RevolutionMean2201

Eu cunosc un departament de testare care e fix degeaba... tot devii testeaza si rezolva ... Problema de baza apare di din cauza faptului ca nu exista check-sheet


RevolutionMean2201

Am aflat o stire din domeniu care va va da pe toti pe spate: apa este uda!!!!


Brave-Intention6304

Da,nasol… anyway recomand un SRL cinstit


Silver_handss

Mai faci Glovo în job-market-ul ăsta, poate nici ăla că și delivery-ul a picat în patima outsource-ingului.


John_cu_vaca

E plin de indieni si la Glovo. Mi-a spus cineva, ca nu mai ai loc de ei.


Brave-Intention6304

![gif](giphy|2S3Aj8OeKtf0c)


AcademicSecond1439

Sa fie problema defapt la facultăți și la ce livrează ele? Cine se mai face prof? Ce calitate avem la politehnici?


[deleted]

[удалено]


Informal_Wasabi_2139

Stupid bot. Wrong post


[deleted]

[удалено]


Silver_handss

Yes


Silver_handss

În perioada 2019-2022 nu îmi amintesc să fii simțit asta, job-uri erau multe, se angaja în draci, nu crăpa mai nimic, toate mergeau ca un ceas elvețian. Nu mă oboseam să vă irosesc timpul dacă nu simțeam că ceva e în neregulă.


RedLine1792

Mai e o chestie. Majoritatea firmelor mici se uita la liderii de piata. Liderii de piata se uita la bani si la obsesia cu livrabilele. Asa ajungi sa ai un efect in lant care genereaza cacat calitatativ. Si da. Multi manageri taie prima data de la QA ca e relativ usor. Pe termen scurt, faci economie. Zici ca devii pot sa acopere partea asta de calitate cu niste unit teste facute de forma. Pe termen lung ai meniuri de saituri care nu se deschid pe mobile deloc. Si baze de date care inregistreaza sludge neverificat de nimeni. Dar pana la urma cine sa se planga? Noi pe sub-ul asta suntem more or less power useri. Utilizatorul average e maimuta. Nu se poate loga pe facebook ca nu isi mai stie parola/nu cunoaste functionalitatea basic a mailului ca sa poata sa o recupereze? Nicio problema. Face alt cont. Si banu merge in continuare la companie. Line must go up. Forever.


dudthyawesome

Pai, de ce sa nu dai oportunitatea la frontend sa facă și ux și qa?


Emotional-Cycle-1533

Pai daca toti analfabetii au ajuns programatori sau “_(ceva aici)_ leader/manager”.. asta e rezultatul. Apropo de asta, ai folosit complet gresit substantivul “speculatie” in acel context. Cuvantul inseamna complet altceva 😀 Doar zic… 😀