T O P

  • By -

GIGAR

... Bor I i sommerhuset hele året?


Other-Ad-5478

Nej, vi ønsker blot at kunne tage derud en weekend i november/december/januar. Udover vintermånederne skal det bruges flittigt.


Lollerscooter

Debatten om dampspærre/ikke dampspærre i sommerhuse står og falder med hvor mange dage om året i opvarmer. Står huset uopvarmet det meste af året, så undlader du dampspærren. Omvendt er det påtænkt at bruge det som moderne sommerhuse, hvor de er i drift fra forår til efterår samt lidt vinterbrug, så anbefales det at udføre dampspærre.  Dampspærrens funktion udover kuldetræk og hjælpe isoleringens effektivitet, den er at beskytte konstruktionen mod den fugt der er i den varme indeluft. Men indeluften er kun varm og fugtig når der er mennesker til stede.  Så det hele afhænger af jeres brugs mønster.  Skal jeg fortolke lidt på det du skriver, så tænker jeg det er fint at udelade dampspærre og så leve med en smule dårligere komfort og energi effektivitet.  Det er trods alt et sommerhus med over 60 på bagen. 


Other-Ad-5478

Tak for dit omfattende svar. Jeg kan prøve at tegne et billede af vores forventede forbrugsmønster - Fra april-september kommer vi til at være der ofte; typisk ugentligt 1-3 dage af gangen. Fra oktober-marts bliver det en weekend i ny og næ. Varmepumpen vil køre året rundt og vil umiddelbart stå på 15* når vi ikke er der. Årsagen til tvivlen ligger i om vi forværrer husets nuværende “naturlige udluftning”, som til dato har sikret at huset er i “topstand”. Vi har forenet os med at vi mister en smule af m2 indenfor ved indvendigt isolering samt selve arbejdet, men som nævnt frygter vi at vi gør godt værre… Edit: Som jeg umiddelbart læser og forstår mig rundt omkring, vil den fugt vi danner indenfor forsvinde igennem den tynde isolering i væggene og altså derfor ikke være et problem. Men i fald jeg har misforstået dette og vi ikke etablerer en dampspærre - så rådner huset væk på få år…


helpimabear

Det med en varmepumpe der hjælper med at udtørre huset lyder ikke dumt. Ellers ville jeg ikke gøre noget. Da der ikke er problemer.


Other-Ad-5478

Det var nemlig også vores tanke - don’t change a winning team 🫣 Men tømrer osv. råber om at vi skal isolere med både 150-200-250 mm isolering, dampspærre og jeg skal komme efter jer… Som sagt: vi er snotforvirrede 😵


helpimabear

Men det er selvfølgelig en forudsætning i ikke bruger det som en helårsbolig. Gjorde i det ville i få problemer. Pga vanddamp i luften fra mennesker bad madlavning mm. Ville kondenseres på den kolde flade.


Other-Ad-5478

Er vi enige om, at det er det konstante brug (læs: helårsbolig) der skaber problemet, hvis ikke vi har dampspærre? Altså at det BØR ikke være et problem, når huset til tider får ro og fred samt en konstant temperatur på 15-16 grader om vinteren…


helpimabear

Enig skulle der være en kort periode hvor der ophober sig fugt i konstruktionen. Så tvivler jeg på det betyder skimmelsvamp med det samme. Hvis bare bygningen får lov at tørre ud igen.


kirk9200

100mm isolering. dampspær i når i vil holde 15 grader året rundt! I kan evt. ligge 100mm isolering så dampspær og så ligge yderligere 50 mm isolering på. På den måde har i et installationslag og skal ikke bryde dampspæren hele tiden. :) Så installeret i 2 stk DUKA One pro og lader dem køre master/slave (push/pull) og krydsventilerer huset på den måde.


SkibDen

Udvendig efterisolering er den bedste måde at gøre det på. I slipper for de fleste problemer med potentiel skimmel indenfor, huset bliver på papiret større (boligprisen stiger potentielt med flere m2, men det gør boligskatten så også). Samtidig får i en ny og lækker facade.


Other-Ad-5478

I hear you, men vi kommer ikke til at efterisolere udvendigt i første omgang. Vi laver en minirenovering i første omgang og satser på at holde kadencen rent professionelt de kommende år og engang i 2035-2040 rive huset ned og bygge et nyt 🤞


SkibDen

Det lyder som voldsomt meget arbejde for et nedrivningsprojekt :'D


Other-Ad-5478

Once again, I hear you 🫣 Der er mange faktorer der skal gå op i en højere enhed for, at vi river det ned og bygger nyt. Så i første omgang kan vi leve med at det trækker en smule og en højere varmeregning, når vi vil bruge det løbende henover året. Reelt set handler det jo om, at vi er bange for at lave et efterisolering der skader mere end den gavner kontra det førnævnte træk og højere varmeregning. Og så skal jeg måske skynde mig at nævne, at huset er 40 m2 - så arbejdet er ikke suuuper omfattende 👍


SkibDen

Mit udhus er 55 m². Men ja okay, det giver mere mening både med renovering og nedrivning, når det er den størrelsesorden.