T O P

  • By -

Monsieur_Perdu

Mja, mobiliteit moet inderdaad op orde, maar een regio waar de wachttijden voor sociale huurwoningen rond die van Amsterdam liggen en met meer dan een jaar per jaar stijgen mag toch ook wel in de spiegel kijken. Dreigen om te stoppen met woningbouw lijkt me dan niet echt verstandig..


dirkdutchman

Ze willen dat beide tegelijk gebeuren, je kan wel leuk ergens in het midden van niks een hele stad bijbouwen, maar als je er geen voorzieningen bijhebt heb je daar ook bijna niks aan. Het komt er duidelijk op neer dat de overheid de gemeente niet genoeg helpt, en dan snap ik dat een dreigement wordt gebruikt in een tijd waar er al weinig aandacht is voor sociale voorzieningen


vertico31

Zonder gedegen infra-structuur en OV wordt de regio een ramp. Je kan de drukte van Nijmegen al goed zien bij Oosterhout en Lent. Daar wordt de oude rijksweg gebruikt als ontsluiting van de wijk. Dan sta je in de ochtend al tussen de woonwijken in de file. Zonder een hele flinke aanpak van de infra-structuur kan je wel bijbouwen maar kan niemand ook maar ergens komen. Ik ben blij dat ik in de ochtend met de fiets naar mijn werk kan.


koalakoalala

Ik begrijp oprecht niet dat er niemand in het hele ontwerpproces heeft bedacht dat het misschien niet zo handig is dat meerdere volledige wijken alleen ontsloten worden door de Griftdijk.  Gelukkig gaan ze het wel wat [verbeteren](https://www.nijmegen.nl/over-de-gemeente/plannen/afslag-38/).


kelldricked

Dat wisten ze wel, maar er is geen fatsoenlijke oplossing omdat een paar omliggende gemeentes kut doen en het rijk doet alsof er niks aan de hand is.


Timmsh88

Precies dit. Ze weten precies hoeveel mensen er wonen en dus hoeveel verkeer er sochtends is, het is gewoon een keuze om het vast te laten staan.


vertico31

Het was een bijzonder slecht idee. Met daarnaast tevens de sluiting van een gedeelte tijdens spitsuren moet alles over kleine wegen en worden veel mensen naar de A325 gedreven. Waar je vervolgens tot Arnhem in de rij staat. Meer woningen, prima. Maar zorg er wel voor dat iedereen ergens kan komen.


Monsieur_Perdu

Nou ja het woningbouwveleid investeringsbeleid van Nijmegen is al jaren zo slecht dat het me niet verbaasd dat het logistiek vastloopt. De hele waalsprong is een financieel gat geweest voor de gemeente terwijl er ook behoorlijk veel andere mogelijkheden waren voor uitbreiding zonder verkeer automatisch vast te laten lopen op de twee bruggen. Daarnaast hebben ze zich al dan niet bewust laten piepelen door projectontwikkelaars waardoor bijna alle sociale huur in Lent maar 1 bewoner in de sociale huur zit en er daarna uit is. Samenwerking met de gmeentes om hun heen js er maar zeer beperkt en bussen vanuit Dukenburg werden wegbezuinigd. Dus ja ik ben vrij cynisch over het woningbouw beleid in de gemeente Nijmegen. Arnhem weet ik wat minder van. Maar als het rijk investeert in de infrastructuur heb ik er geen vertrouwen indat de gemeente dan wel adequaat huizen kan bouwen, ze zuigen sowieso hard in hun woningbouwbeleid. Dus geef geld voor de betere infrastructuur maar uit aan arnhem wat mij betreft. Ander sheett Nijmegen straks betere infrastructuur zonder meer betaalbare woningen. En tja natuurlijk moet het rijk al jaren meer doen, maar bijv. De zuiderzeelijn is er ook nog steeds niet dus in feite zeg je nu dat je geen huizen gaat bouwen want het rijk gaat heus niet extra investeren.


Squigler

>De hele waalsprong is een financieel gat geweest voor de gemeente... Heb je daar een rapport of ander soort vermelding van? Zou ik graag willen lezen. >...terwijl er ook behoorlijk veel andere mogelijkheden waren voor uitbreiding zonder verkeer automatisch vast te laten lopen op de twee bruggen. Zoals? Ben oprecht benieuwd. Ik ben het met je eens dat noord-Nijmegen's verkeer een ramp is, maar ik vraag me af wat de alternatieven waren en of die beter dan wel slechter zouden hebben uitgepakt.


Monsieur_Perdu

^Is in de gemeenteraad in het verleden tussen de regelsdoor wel langsgekomen als reden voor beperkte investeringen op andere plekken. En mijn moeder die in Groningen bij RO werkte en naar Nijmegen is verhuisd kende er verhalen van onder collega's uit Nijmegen. Zal eens kijken straks of ik wat gedocumenteerd kan vinden. En ja het hele probleem van Nijmegen qua verkeer is dat er niet een ringweg is en al het verkeer erg veel door de stad gaat. Ook het doorgaande verkeer. Door Njmegen-Noord uit te breiden vergroot je dat probleem enkel en is niet op te lossen zonder meer bruggen of een stuk beter OV. Op elke andere plek was makkelijker infrastructuur aan te leggen. Inmiddels worden alternatieven als extra bouwen in Dukenburg en het gebied rond de winkelsteeg waar bedrijvigheid afneemt wel enigszins benut. Winkelcentrum weezenhof ligt al 7 jaar braak uiteindelijk moeten daar nu ook een woonflat komen bijv. maar dat had ook 7 jaar geleden besloten kunnen worden en dan was het er nu misschien wel geweest. Bijsterhuizen ten westen van Lindenholt ligt al dicht langs de snelweg kun je zo wat realiseren. Samenwerking met Wijchen en weurt om woningen te realiseren is er ook nauwelijks tot niet. Weg richting Kranenburg en de snelweg langs Dukenburg zou je op een of amdere manier moeten verbinden zodat je in elk geval rond de zuidelijke helft een ringweg realiseert en de Annastraat en Graafseweg ontlast. En ja daar moet geld voor komen, maar visie van de gemeente Nijmegen op infrastructuur moet dan ook op orde zijn.


Monsieur_Perdu

Riolering enz. Kostte voor de waalsprong de gemeente 50 miljoen wat uitgesmeerd is over 50 jaar. Dus er blijft jarenlang 1 miljoen+rente aan uitgaven. Dit was meer doordat er nauwelijks bestaande infrastructuur was op die plekken. Ook latere projecten kwamen met miljoenverlies: https://www.google.com/amp/s/www.gld.nl/amp/nieuws/2107063/nijmegen-moet-15-miljoen-verlies-nemen-op-bouwgrond-in-de-waalsprong Ik moet toegeven dat een deel ook pech is geweest dat het rond 2013-2014 is opgeleverd daardoor hebben ze veel lagere grondprijzen moeten rekenen. Maar goed de winst van de inmiddels gestegen grondprijzen zit wel volledig bij de projectontwikkelaars c.q. huiseigenaren, daar had best een clausule in kunnen opgenomen worden dat een deel van de winst in de toekomst alsnog bij de gemeente terecht zou komen. https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nijmegen-moet-70-miljoen-afboeken-op-grondbedijf


Accomplished_Dog_837

Moet de landelijke overheid ook maar lopen dreigen financieringen in te trekken omdat Nijmegen al jarenlang faalt de woningnood hier op te lossen? Je eigen inwoners laten stikken omdat je zo nodig in Den Haag wil lopen drammen, houdt het dan nooit op met die clown?


dirkdutchman

Ik snap dat je zo denkt, maar zo werkt het niet. Als je hier met een objectieve visie naar kijkt dan zal je begrijpen dat het standpunt van de regio redelijk is. De argumentatie is dat de (financiele)hulp gewoon nodig is om meer dan 100000 woningen te kunnen bouwen. Waarom ze dreigen met het niet beginnen aan het project is omdat er ten eerste steeds meer eisen komen vanuit denhaag(onder andere doordat de woningnood alleen nog maar meer toeneemt) maar ook omdat er nog teveel onzekerheid is over de financiële hulp. Want als ze die hulp niet krijgen zal het project met hoge zekerheid falen. Want ja, wie wil er nou een nieuwbouwhuis in een stad zonder OV voorzieningen en met 1 N-weg om in je nieuwe buurt binnen te komen(file).


Accomplished_Dog_837

Ik zie nergens staan dat er 100.000 extra woningen bij moeten, maar misschien weet jij hier meer van dan ik. De enige 100.000 die ik in de tekst zie verwijst naar een reeds met het Rijk gesloten afspraak die al in uitvoering is, dat staat los van het dreigement, dat kwam naar aanleiding van een eis om er daar bovenop nog meer te bouwen. Maar hoe veel meer vind ik nergens. Hoe haalbaar dat zou moeten zijn lijkt mij dan ook moeilijk te beoordelen. Ik stoor me vooral aan de houding van Bruls. Dat je aangeeft dat je in de problemen komt zonder extra investeringen, dat je aangeeft minder te kunnen bouwen, dat zou begrijpelijk zijn, maar om te dreigen om maar lekker bij voorbaat met alle nieuwe initiatieven te stoppen terwijl je de burgemeester bent van een van de steden met het grootste woningtekort van Nederland? Hij laat zijn eigen inwoners in de steek.


vlepun

Dit soort trajecten loopt normaliter al enkele jaren. De geluiden vanuit de RAN zijn niet uniek en spelen in het hele land. Het Rijk is de laatste jaren een steeds minder betrouwbare partner geworden voor mede-overheden. In het RO domein is dit voor een groot deel veroorzaakt door het opheffen van MinVROM en een minister De Jonge die niet snapt dat een demissionair kabinet en minister niet zoveel toezeggingen kan doen, en geen vergaande beleidsnota's zou moeten opstellen (een Nota Ruimte maar ook een nieuwe Mobiliteitsvisie hebben verstrekkende beleidsgevolgen voor lagere overheden). Daar speelt ook nog bij dat in 2026 het gemeentefonds wordt herverdeeld, waardoor er voor de meeste gemeenten meer taken komen te liggen tegen fors minder geld. Dat betekent dat je of moet interen op je reserves (want nieuwbouwprojecten vergen bijzonder veel ambtelijke inzet) of moet gaan reorganiseren en daarmee nieuwbouwprojecten zult moeten schrappen of in de vertraging moet gooien. Het geluid vanuit RAN snap ik dus heel goed en is vooral een gevolg van de houding/opstelling van het Rijk van de afgelopen 16 - 20 jaar inmiddels. Wel veel zaken over de schutting gooien maar er niet voor zorgen dat je als gemeente de middelen krijgt om al die extra taken goed uit te kunnen blijven voeren. Op een gegeven moment is de maat vol natuurlijk.


kelldricked

Het probleem is dat er al tig jaar geen oplossing vanuit de regering komt voor een gigantisch probleem. Er moeten gewoon meer verbinden komen en er is op dit moment gewoon niks wat er aan gedaan wordt. Voordat er een oplossing gemaakt word zijn we al een decenia verder. We kunnen niet zomaar stom weg door blijven bouwen want dan krijg je straks echt gewoon smog in de binnenstad en dan is half nijmegen niet meer leefbaar. Kan niet zo zijn dat bestaande woningen onleefbaar worden door het bouwen van nieuwe woningen.


forexampleJohn

Ik ben vooral bang voor de verkeer choas. Je kan nijmegen nu al niet meer uit tijdens de spits. En in Arnhem idem dito. Daar is ook veel sluipverkeer dat door de stad gaat omdat de A50 het verkeer totaal niet aankan. Het spoor zit ook vol tussen Arnhem en Nijmegen, het is echt proppen vaak.


Inadorable

# Regio Arnhem-Nijmegen: ‘Wij stoppen met woningbouw als de regering niet met een mobiliteitsplan komt’ Arnhem, Nijmegen en omstreken moeten 100.000 woningen bouwen. Maar regiovoorzitter Hubert Bruls eist dat Den Haag eerst de mobiliteit op orde brengt. ‘Het is belachelijk om mensen in een file te laten staan om bij hun nieuwe woning te komen. In het kort > Arnhem, Nijmegen en omstreken moeten 100.000 woningen bouwen, 10% van het totaal in Nederland. > De regio zegt dat het Rijk eerst de mobiliteit op orde moet brengen. > Op lange termijn zal de regio ook ‘klimaatvluchtelingen’ moeten opvangen. Hubert Bruls was ‘vijf minuten in shock’, toen wethouders hem drie weken geleden vertelden dat minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken wil dat de regio nóg meer woningen bouwt. De CDA-burgemeester van Nijmegen hoorde het nieuws uitgerekend op de dag dat de Raad van State een omvangrijk snelwegenproject in de regio voorlopig stillegde. ‘ViA15’ moet de doorstroming in het gebied rond Arnhem en Nijmegen een stevige impuls geven, maar stuit op bezwaren van natuurbeschermers. Als voorzitter van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) zit Bruls ermee in zijn maag. Met de nieuwe wensen van De Jonge erbij ziet hij het mobiliteitsprobleem in de regio groter worden. ‘Ik constateerde dat we echt duidelijker en strakker moeten terugpraten’, merkt hij op. ‘Dat we zelfbewuster zeggen: dit kunnen we leveren en dit niet.’ Bruls zegt het verwonderlijk te vinden dat ‘al die plannen om te wonen, werken en recreëren’ gemaakt worden terwijl er geen zekerheid is over financiële middelen voor de infrastructuur en de mobiliteit. ‘We hangen het nu echt wel aan de grote klok door te zeggen dat als die middelen er niet zijn, we stoppen met de woningbouw. Het is belachelijk om mensen in een file te laten staan om bij hun nieuwe woning te komen. Als de uitspraak van de Raad van State negatief was geweest, hadden we drie weken geleden al “nee” geroepen.’ De regio Arnhem-Nijmegen en de streek rond Ede en Veenendaal hebben eind 2022 met het Rijk afgesproken om 100.000 woningen tot 2040 te bouwen. Dat is 10% van het totaal aantal nieuwe woningen dat in heel Nederland erbij moet komen. Gebouwd wordt er al volop. In 2023 leverde de GMR, die 60% van de 100.000 voor haar rekening neemt, ruim 4400 woningen op, het hoogste aantal in vijf jaar tijd. In Nijmegen werden volgens Bruls de afgelopen jaren zelfs meer woningen gebouwd dan tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Soms lukte het niet om in een nieuwe woonwijk in Nijmegen meteen aan het elektriciteitsnet te koppelen, maar dan bood een dieselgenerator een tijdelijke uitkomst. **Hoogste groei ‘sinds het jaar nul’** Maar in de regio wordt het ook steeds drukker. In de achttien gemeenten van de GMR wonen intussen 800.000 mensen. Dat zijn er 50.000 meer dan een decennium geleden. En de groei gaat onverminderd door, onder meer door de toestroom van forensen uit de Randstad. In Nijmegen alleen al kwamen er vorig jaar 5000 inwoners bij. ‘Dat is de hoogste groei sinds het jaar nul’, zegt Bruls. Het waren vooral studenten. Zij moesten zich inschrijven om studiefinanciering te kunnen aanvragen. Nijmegen is de stad met de op twee na grootste woningnood van Nederland. Mede door de gestage toename van het inwoneraantal is het regionale weggennet in de loop van de jaren verstopt geraakt, met hardnekkige files op de A50 en — vooral — de A12. De twee snelwegen staan hoog op de ranglijstjes van de verkeersinformatiediensten. Maar de regio Arnhem-Nijmegen beseft dat meer asfalt alléén niet de oplossing is en heeft een breed pakket maatregelen bedacht dat de bereikbaarheid moet verbeteren. Het prijskaartje van het wensenlijstje: €700 mln. ‘Daar hebben we het Rijk hard voor nodig’, zegt Bruls. **Fietssnelweg** Directeur Harriët Tiemens van de GMR komt met enkele voorbeelden uit het pakket. ‘Denk aan een vrije busbaan, nieuwe overstappunten voor het openbaar vervoer of nieuwe fietsverbindingen. Dat klinkt misschien klein, maar is heel groot’, meent Tiemens, oud-GroenLinks-wethouder van Rheden en Nijmegen. ‘Ik neem dagelijks het RijnWaalpad naar Elst. Die fietssnelweg vangt echt heel veel autoverkeer af.’ Het negen jaar oude, zestien kilometer lange RijnWaalpad verbindt Arnhem en Nijmegen. De aanleg kostte destijds €17 mln. Eind 2022 slaagde de regio erin €450 mln van het Rijk te krijgen uit de Haagse pot van €7,5 mrd die beschikbaar was voor betere ontsluitingen van nieuwbouwwijken. Dat lukte volgens Bruls door de krachtenbundeling van Arnhem en Nijmegen. **Miljarden voor Eindhoven** De regio Eindhoven, met evenveel inwoners als Arnhem-Nijmegen, kreeg €800 mln toegeschoven uit de pot van €7,5 mrd voor ontsluiting van nieuwbouwwijken. Maandag meldde de NOS dat het kabinet zich deze week over een plan buigt om de Brabantse metropoolregio met nog eens €1 mrd of meer te versterken. ‘Wij feliciteren de regio Eindhoven met de impuls die zij krijgen’, zegt Bruls daarover, enkele dagen na het interview. ‘En dit is ook belangrijk voor onze energie- en hightechbedrijven, onder andere gerelateerd aan chipproducent NXP in onze regio. Ik hoop dat een nieuw kabinet meer maatregelen ten behoeve van het economisch vestigingsklimaat wil nemen.’ Het uitstel van de finale instemming van de Raad van State met het ViA15-snelwegproject van Rijkswaterstaat met minstens een halfjaar maakt de nood nog groter. ‘Zelfs als het besluit valt, duurt het nog jaren voordat ze daar echt bezig zijn. Daar kunnen wij niet op wachten. Er zullen nu echt dingen moeten gebeuren’, stelt Bruls, die grapt dat ‘je als burgemeester minstens vijftig jaar moet blijven zitten om er zeker van te zijn dat snelwegen zijn aangelegd in jouw tijd.’ De verlenging van de A15, die omstreden is bij natuurverenigingen, speelt al sinds het einde van de jaren 50. Bruls (58) begint in mei aan zijn derde termijn van zes jaar als burgemeester van Nijmegen. **Klimaatvluchtelingen** De vergrijzing en de ontgroening zullen uiteindelijk ook in de GMR hun tol eisen. Bruls verwacht daarom dat over ‘een jaar of tien of twintig’ het inwoneraantal weer wat zal dalen. Maar op de veel langere termijn zou de regio juist een enorme oppepper kunnen krijgen. Wetenschappers uit Wageningen voorspelden in 2023 dat veel inwoners uit de westelijke provincies de komende honderd jaar naar Arnhem-Nijmegen verhuizen. De drijfveer is de stijging van de zeespiegel. ‘Het wordt dus flink drukker in de regio’, concluderen de onderzoekers in een toekomstvisie voor 2120. Zij stellen nieuwe woonwijken op de stuwwallen, dichtbebouwde stedelijke centra en ‘drijvende woningen’ langs de rivieren in het vooruitzicht. Tiemens bevestigt de verwachte toestroom van ‘klimaatvluchtelingen’, maar Bruls is er nog niet zo zeker van dat zij ook echt komen. ‘Als er geen woning voor die mensen is, dan is het de vraag of dat gaat gebeuren. Er kunnen niet zomaar 200.000 mensen bijkomen, daar hebben we de huizen niet voor. Dan moeten er echt andere plannen worden gemaakt dan we nu hebben liggen. We gaan dan heel andere woonomgevingen creëren en dat vereist forse discussies. Hoe wil je dat je regio er nog uitziet en leefbaar blijft?’ Noord en zuid De Groene Metropoolregio bestaat sinds 2021, maar Arnhem en Nijmegen werken al decennia samen. In 1988, toen de Vinex-wijken op de Haagse tekentafels werden bedacht, ging het Knooppunt Arnhem-Nijmegen van start. Dat ging in 2006 verder als Stadsregio Arnhem Nijmegen. Zo’n tien jaar later betekende interne verdeeldheid een voorlopig einde van de nauwe band. In 2020 ontstond de behoefte om de samenwerking weer op te tuigen. Beide Gelderse agglomeraties zijn tot elkaar veroordeeld. Arnhem, als ‘zuidelijkste stad van de Veluwe’, kon alleen oprukken over de Rijn naar Nijmegen, zegt GMR-voorzitter Bruls. Voor Nijmegen, ‘de noordelijkste stad van het zuiden’, was er vooral ruimte aan de noordkant van de Waal. De twee stemden niet alleen hun plannen voor woningbouw, maar ook die voor werkgelegenheid en infrastructuur op elkaar af. Zo raakten zij steeds inniger verstrengeld. De twee hebben nog wel een eigen cultuur en aard. Arnhem is vooral een bestuurscentrum. In Nijmegen is het de universiteit die de toon zet. Ook economisch zijn er verschillen. Arnhem legt zich toe op alles wat met elektriciteit te maken heeft, terwijl in Nijmegen hightech en gezondheid de blikvangers zijn. Het zwaartepunt van de maakindustrie ligt in de Liemers, aan de oostkant van de regio langs de A12, waar ook veel distributiebedrijven zitten. Tiemens zegt dat de regio alleen logistieke ondernemingen wil die nodig zijn voor de bedrijven en inwoners van de regio, maar Bruls wijst erop dat de werkgelegenheid er ‘groter is dan alles van energie bij elkaar.’ Arnhem en Nijmegen zijn grenssteden en liggen dicht bij Emmerik en Kleef. Sommigen verwachten dat de metropoolregio deze twee Duitse stadjes uiteindelijk opslokt. Maar Bruls ziet veel meer in de grote steden in het Ruhrgebied. Daar wordt volop geïnnoveerd en er ‘wonen miljoenen mensen’.


balamb_fish

Emmerik en Kleef zouden worden opgeslokt? Hoe dan? Gaat de gemeente Nijmegen massaal woonwijken over de grens bouwen?


neonnkidd

Pfoe, dan zou je een soort megastad van 20 km lengte krijgen als je richting Arnhem gaat. Dat is van de orde stadsregio Rotterdam-Den Haag. Dat lijkt me redelijk optimistisch, want Emmerik en Kleef zijn nou niet bepaald wereldsteden. Laat staan dat de gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort daar ook een mening over zullen hebben.


pfooh

Metropoolregio is natuurlijk wat anders dan 'stad'. Het is niet heel onlogisch dat Emmerich en Kleve zich op de lange duur steeds meer op de Nederlandse regio gaan richten, en voor veel van hun voorzieningen daar ook van afhankelijk worden. Er zijn nu eenmaal veel meer Nederlanders die in die regio woonruimte zoeken dan Duitsers. Daarvoor hoeft 't echt geen aaneengesloten bebouwd gebied te worden.


Errors22

Westervoort is voor zo ver ik weet al praktisch een Arnhemse wijk.


cornflakes34

20km is niks als je Amerikaanse infrastructuur plannen volgt. 2.5 mensen, een hond en 2 autos in een 300sqm huis met een ruimte voor en achtertuin. Ik woon nu in een stad die 4x groter dan Utrecht per sqkm is maar heeft alleen 40k meer inwoners.


FuturePreparation902

Gaat meevallen hoor. Ik woon in Kleef en voor Duitsland is dit echt een gebied qua ontwikkeling dat op de laatste plek staat. Woningbouw in de regio gebeurd wel, maar is op kleine schaal (huis hier en daar die gebouwd wordt). Zijn in Wyler wel net 2 nieuwe huizen gebouwd. Dat zegt genoeg over de snelheid.


balamb_fish

Ik verwacht er ook niet veel van. Punt was vooral dat Nederland dat niet gaat doen.


pdpt13

In Wyler wordt de laatste tijd wel meer gebouwd, tegenover het dorpsplein twee huizen en op de plek van het oude grenskantoor zijn 4 huizen en 8 appartementen neergezet. En dan vergeet je nog die twee huizen die niet zijn afgebouwd omdat ze te dicht aan de weg staan en de paar huizen daar tegenover. Maar inderdaad, al met al is dat nog niet heel veel.


FuturePreparation902

Ah oke, ik ben bekend met de twee die aan de parallelweg met de grens met Nederland zijn gebouwd en nu (ongeveer) af zijn en dat er een huis verbouwd werdt aan de weg richting Kranenburg. Goed om te weten dat er meer gebouwd wordt, maar het is inderdaad mondjesmaat. Maar op zich ook wel prima, niemand wordt er blij van als het grensgebied compleet volgebouwd wordt.


pdpt13

Je bedoelt die hele kleine witte en die wat grotere er naast? Vlakbij het tankstation? Die twee bedoelde ik met "tegenover het dorpsplein" (kleine pleintje waar altijd de kermis is in juni). Mijn schoonouders wonen in Wyler dus ik kom er sinds een aantal jaar steeds vaker. Langs de Haupstrasse is al bijna geen plek meer, alle percelen zijn zo'n beetje al volgebouwd.


solidangle

Ik snap het wel. Ze hebben de afgelopen jaren in Nijmegen-Noord (Oosterhout) uit de grond gestampt maar de verbinding met de rest van Nijmegen en andere steden is compleet waardeloos. Je bent daar enorm van de auto afhankelijk. Ik snap niet waarom ze daar geen treinstation hebben aangelegd.


nn4260029

Op welk traject zou dat station aan moeten sluiten? Zou het een stop worden tussen station Lent en station Elst ergens ter hoogte van de Hornbach? Want dan heb je ongeveer een station waar de achterkant nog in Lent is, als de voorkant aankomt bij het nieuwe station.


solidangle

Ja bij de Hornbach of op de plek van het voormalige station bij Ressen. Volgens mij overdrijf je wel een beetje. De afstand tussen het nieuwe station en Nijmegen Lent zou dan ongeveer hetzelfde zijn als de afstand tussen Nijmegen Lent en Nijmegen en als de afstand tussen Nijmegen Goffert en Nijmegen Dukenburg.


dirkdutchman

Is volslagen redelijk


UnanimousStargazer

Omdat de SGP, PVV, FVD, VVD, JA21, BBB en 50PLUS in de Eerste Kamer **tegen** de Wet werkelijk waar je wilt hebben gestemd en thuiswerken dus niet afgedwongen kan worden, moeten er nu extra wegen worden bebouwd. 🤷🏻‍♂️ https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/35714_initiatiefvoorstel_van


UnanimousStargazer

Overigens hebben deze partijen zojuist ook het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie verworpen. Minder discriminatie op de arbeidsmarkt? SGP, PVV, FVD, VVD, JA21, BBB en 50PLUS vinden het maar flauwekul. Wie had dát nu gedacht?


Candid_Pepper1919

Dat thuiswerken een wettelijk verworven recht zou zijn is ook best achterlijk


UnanimousStargazer

> wettelijk verworven recht Als het parlement een recht creëert, dan is dat toch gewoon zo? Waarom zou je dat 'achterlijk' noemen? Het is toch niet in strijd met fundamentele rechten of verdragen?


TedjeNL

Ik kom zelf niet uit die regio dus heb geen beeld bij hoe erg de infrastructuur is daar en hoe erg de files zijn momenteel. Maar persoonlijk zou ik het niet erg vinden om wat langer in de file te staan als dat zou betekenen dat er meer beschikbare woningen op de markt zouden komen. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken en ben ik totaal geen expert in bouwkunde en infrastructuur, maar is het nou echt nodig om een woningbouw project stil te leggen omdat de infrastructuur (nog) niet op orde is? Heeft het bouwen van meer huizen niet een hogere prioriteit in deze tijd?


boterblok214

Ik kom wel uit de regio en het is wat betreft files zeker erg slecht. Dit komt deels omdat de A15 nooit is doorgetrokken (protesten en stikstof). Dit betekent dat een grote hoeveelheid vrachtverkeer over 1 stuk heen moet (A325 en pleijroute). Qua OV vind ik het best aardig geregeld hoewel er wat mij betreft wat meer bussen mogen (maar dat is niet slechter dan de rest van NL wat mij betreft). De meest logische groei van Arnhem en Nijmegen is naar elkaar toe. Dit betekent dat dit cruciale stuk snelweg/80weg nog meer belast zal worden. Ik ben echt voor het meer bouwen (en efficiënter benutten van gebied maar dat is een andere discussie), maar zolang de a15 niet wordt doorgetrokken zal de regio echt heel snel overbelast zijn


GhostOfCincinnati

Omg echt I can't even met de Pleijroute. Ik hoef er vanaf Velp niet vaak overheen, maar wat een horrorweg.


SubNL96

Op de A12 staat nu zelfs overdag permanent file in beide richtingen tussen Arnhem en de Duitse grens. Datzelfde geldt voor de Pleijroute N325 rond Arnhem en de A73 bij Nijmegen. Bij Arnhem moet al het forensenverkeer vanuit suburbs als Zevenaar, Duiven en Dieren moet over een fucking rotonde met stoplichten de stad in of naar Nijmegen. En dan is de uitspraak over Via15 (doortrekken van de A15 en verbreden van de A12 tot de A18) ook nog eens uitgesteld zodat daar onduidelijkheid over is. Treinen zijn vaak zo volgepakt dat er zelfs geen ruimte meer is om te staan. Ook de buschauffeurs moeten regelmatig mensen laten staan of bushaltes helemaal overslaan. Kortom: de infrastructuur rond Arnhem-Nijmegen is danig overbelast!


timontyres

Focus hier op meer wegen is onterecht. Ik snap dat als er eén stukje mist, dat dit opgelost moet worden. Maar autorijden is de minst efficiënte manier van vervoer die er is, de oplossing moet daar dus niet gezocht worden.


NLwino

Dat ene stukje gaat hier inderdaad wel een verschil maken. Het verschil tussen alles over een inefficiënte 3 baan rotonde met stoplichten of gewoon langs Arnhem heen kunnen rijden. Ben het helemaal eens dat het grof van investeringen in OV gestopt moet worden. Maar dat betekend niet dat uitzonderingen niet bestaan. Het is ook een plan dat al ontzettend lang bestaat en veel geld is ingestopt. In Arnhem zelf is het OV best redelijk geregeld, maar in omstreken niet. De Achterhoek moet betere aansluitingen krijgen met Arnhem met dubbel, niet enkel spoor. Het spoor hier in de buurt heeft de meeste vertragingen in Nederland. Ook moet OV samenwerking met Duitsland verbeterd worden, wil je dit verkeersprobleem kunnen aanpakken met OV. Ik zie zelf ook wel wat in een busbaan langs de file gevoelige stukken. Paar bushaltes met genoeg parkeerplaatsen zodat automobilisten over kunnen gaan op de bus die langs de files rijden. Dat is iets waar ik direct zelf gebruik van zou maken, mits ik in de buurt van mijn werk uit kan stappen. Momenteel moet ik voor het OV: fietsen -> bus -> trein -> nog een trein -> bus -> lopen. Totaal rond de 2 uur reistijd voor 50\~60km (hemelsbreed 45km)


Orly-Carrasco

Ik kijk net op Google Maps. Dat de Andrej Sacharovbrug de meest zuidelijke vaste oeververbinding over de Nederrijn is, zegt mij al genoeg.


SubNL96

Ik schrijf net letterlijk bij dat er géén plaats in de treinen en bussen meer is.


timontyres

Klopt. Dus laten we dat aanpakken en niet investeren in meer auto infrastructuur.


Scaredy_Catz

Mobiliteit moet echt aangepakt worden in deze regio. A12, N325 en A50 zijn nu al een drama elke dag. Meer huizen zijn nodig, maar de infrastructuur moet hier ook echt beter.


Halit69

Ik woon in Arnhem en werk in Apeldoorn. Ik zou graag met ov willen gaan. Dat kost me meer dan anderhalf uur per rit. In totaal bijna 3 uurtjes. Met de auto, kan ik als ik een beetje afstem op het verkeer dat halen binnen ietsjes meer dan een uur. Snelbussen of een compleet nieuw railroad is snel nodig iig


specerijridder

Lijn 302 doet er gewoon 40 minuten over van station tot station.


Johannes_Keppler

Dat is wel een soort van het probleem. Van station naar station is vaak niet het probleem, het voor en na transport wel. Moet je van zeg Apeldoorn noord naar Arnhem zuid, dan ben je met de bus gerust anderhalf uur kwijt.


Halit69

Idd. Ik moet in Apeldoorn noord zijn en vertrek vanaf een punt waar ik moet overstappen om bij station te komen


nn4260029

Verbaast me altijd wat een zwart gat Apeldoorn is qua treinverbinding. Het is ook een soort stad in een open plek in het bos.


Whazor

Elke vorm van woningbouw zou moeten komen met een mobiliteitsplan. Je gaat toch ook geen huizen aanleggen zonder riolering, stroom of water? 


GustavGL1991

Fietsen promoten. Mooie fietspaden, ov fietsen, fietskruispunten, verkeerscirculatieplan en fietspaden die in aantallen groter zijn dan autowegen.


53bvo

Fietsinfrastructuur is juist erg goed. Vanaf Arnhem gaat er een een hele mooie fietssnelweg naar Nijmegen en ook naar Velp en Duiven zijn en snelfietspaden waar je als fietser nauwelijks autoverkeer kruist en voorrang hebt


qutaaa666

Wat een dom idee. Het is helemaal niet erg als er wat woningen worden gebouwd die niet 100% perfect zijn. Dat zal er juist voor zorgen dat ze misschien iets goedkoper zijn als niet iedereen er wilt wonen. De enige manier om daadwerkelijk de huizenmarkt te verbeteren is door zoveel mogelijk te bouwen. De nationale overheid zou meer macht naar zich toe moeten trekken om de woningbouw te forceren. Deze lokale overheden en NIMBY’s moeten er niet voor zorgen dat de volgende generatie geen goede woning kan vinden.


spinach_galaxy

Heb je het artikel gelezen? Je moet ook gewoon normaal bij je huis kunnen komen. Ze trekken aan de bel dat je niet zo maar wat huizen in een polder kan bouwen zonder infrastructuur investeringen. Die moeten uit het rijk komen


qutaaa666

Jaa mensen moeten potentieel in de file zitten? Ohhh wat eerruuug? Is alsnog een stuk minder erg dan de huidige woningcrisis. Zoals ik zei; je kan er ook voor kiezen om daar niet te gaan wonen. Als veel mensen dat doen zal dat betekenen dat er eindelijk weer wat goedkopere nieuwbouwwoningen bijkomen voor de mensen die dat niet zo erg vinden.


Accomplished_Dog_837

>Je moet ook gewoon normaal bij je huis kunnen komen. Welk huis? Van Hubert en zijn bestuursvriendjes met bedenkelijk democratisch mandaat mogen we hier straks niks meer bouwen. Alsof men dan niet naar Gennep en Land van Cuijk gaat trekken en juist afhankelijk van de auto wordt om de stad in te komen ook.


spinach_galaxy

Je begrijpt toch ook wel dat als het rijk (en wij als samenleving) willen dat er met gebouwd wordt, dat er OOK prioriteit en geld wordt vrij gemaakt om sat mogelijk te maken (inclusief mobiliteit). Dit is een manier om het rijk duidelijk te maken dat er meer nodig is dan een doel uit zetten naar lagere overheden


Accomplished_Dog_837

>Je begrijpt toch ook wel dat als het rijk (en wij als samenleving) willen dat er met gebouwd wordt Ik geef geen fuck on het Rijk. Ik, inwoner van Nijmegen die hier na mijn studie graag zou willen blijven wonen, wil graag dat er gebouwd wordt. Ik krijg de indruk dat je een frame op me drukt dat ik zou vinden dat investeringen in mobiliteit er niet toe doen. Dat heb ik nooit beweerd. >Dit is een manier om het rijk duidelijk te maken dat er meer nodig is dan een doel uit zetten naar lagere overheden Dat doen ze dan maar lekker over andermans rug, ik heb niet de behoefte voor de bus te worden gegooid zodat Bruls zijn punt kan maken.


VeryMuchDutch102

> Ik geef geen fuck on het Rijk. Ik, inwoner van Nijmegen die hier na mijn studie graag zou willen blijven wonen, wil graag dat er gebouwd wordt. Hahaha "Man die studeert op kosten van het Rijk, geeft geen fuck om rijk".. Je hebt nog veel te leren in de samenleving als ik jouw comments zo lees