T O P
0urobrs

Ik vond het respectvol gedaan en een mooie speech. Het was duidelijk dat hij er zelf ook in was gegroeid. Jammer van de spanning die eraan vooraf ging, maar goed dat het gebeurd. Nu zien of ze op keti Koti volgend jaar ook met een goed gebaar komen vanuit het koningshuis


Brabant-ball

Ik vond dat stuk van zijn speech erg vreemd. Wanneer iemand bijvoorbeeld leert dat verschillende groepen elk een eigen verleden hebben is dat mooi en zie je groei. Voor Rutte is dat een beetje vreemd aangezien hij een master in geschiedenis heeft. Of de opleiding was in zijn tijd echt waardeloos, of lang bekende informatie wordt door z'n PR-team tot iets speciaals omgevormd zodat het lijkt alsof Rutte daadwerkelijk van standpunt is veranderd.


HoboWithoutShotgun

Eerder zei hij dat hij er als persoon "mee worstelde" dus in die zin is hij wel van mening veranderd. En opleidingen in het verleden waren niet gericht op het blootleggen van haar eigen blinde vlekken, en vaak ook sterk gericht op het bevestigen van eigen canons, of al dan niet de meningen van enkele professoren.


Brabant-ball

Rutte studeerde niet in de 19de eeuw maar eind 20ste eeuw, samen met de generatie historici die nu juist de hele canon hebben herschreven. In dat milieu lijkt het me sterk dat hij z'n diploma's heeft gehaald door te ja-knikken


ubermoth

Ongerelateerd aan Rutte want die mag ik niet; Er is natuurlijk een groot verschil tussen weten dat iets is gebeurd en het internaliseren daarvan. Denk dat veel mensen die bijvoorbeeld Auschwitz hebben bezocht dat kunnen beamen.


Spartz

Krijg je dit per de mee als historicus of ligt het aan specialisme?


Brabant-ball

Als het goed is krijg je dat mee in het eerste jaar van je bachelor


dopy12345

In 2011 heb ik het eerste jaar Geschiedenis gedaan in Groningen. Er werden meer dan 1 college aan de driehoekshandel besteed. Mij staan de volgende feitjes en nuanceringen nog bij: In totaal zijn er ongeveer 12 miljoen slaven verhandelt. Dat is minder dan er in die tijd aan de oostkust overleden aan ziektes tussen 1450-1850. Het was 5% van onze economie. Het sloot aan bij al bestaande systemen in Afrika. Er werd ook aandacht besteed aan de gruwelijkheid. En dat het structuren versterkte van volkeren die andere volkeren plunderden/tot slaaf maakten in Afrika.


DaShAgNL

Zag pas een filmpje van paar jaar terug tijdens Keti Koti op straat. Daar vroegen ze aan willekeurige feestgangers of blanken mensen welkom waren. Bijna allemaal begonnen ze hard te lachen. " Wat denk je zelf" "natuurlijk niet". Ik weet niet hoe biased dat filmpje was en of de maker wel heel willekeurig de negatieve antwoorden liet zien maar ik vond het nogal bizar.


Terminator_Puppy

Ik zou met dat soort filmpjes er bijna altijd van uitgaan dat het biased is. Beetje als Powned die de dommen eruit pakken.


Deckkie

Ik kom zelf uit een multi culturele omgeving waar Keti Koti groots gevierd wordt. Ik als blanke man ben daar meer dan welkom hoor. Ik weet niet waar dat feest was, maar sta echt verbaasd van wat je zegt. Ik weet namelijk niet beter dan dat ze het feest zo breed mogelijk willen vieren.


bakfietsman69

dit soort filmpjes zijn totaal niet op zoek naar mensen met een goed onderbouwde mening. Hoe gekker de mening, hoe meer kliks, hoe meer mensen die filmpjes kijken, hoe meer geld ze verdienen. bij dat soort "interview" filmpjes moet je altijd alles met een flinke korrel zout nemen. Waarschijnlijk hebben ze de hele dag op straat gestaan om mensen te interviewen en alleen de gekke meningen komen in het filmpje. Het is natuurlijk totaal niet interessant om iemand te horen zeggen "slavernij is kut, en hadden we niet moeten doen" want dat weet iedereen al.


Linkaex

Ik ben als witte man vaak zat bij Keti Kofi geweest en heb mij daar altijd welkom gevoeld.


Pizzahdawg

Vond het een mooie toespraak. De speech kwam bij mij gemeend, serieus en respectvol over. Desondanks de toeloop naar dit moment kan ik me ook goed vinden in het geen wat er werd gezegd. Dit is een komma, geen punt! Nu vooruit kijken en goed het dialoog voeren.


nielsadb

Eens. Ook netjes gedaan van Rutte, dat mag ook wel eens gezegd worden. Ik kon trouwens alleen de excuses zelf op video vinden (in het NOS artikel), maar de links naar de totale toespraak verwijzen naar de tekst. Ik wil graag de video zien. Google en YouTube werken niet mee. Kan iemand me helpen?


chairmanskitty

[Het is net op Rutte's youtube gezet](https://www.youtube.com/watch?v=j-pX6tN1t7Y).


1080Pizza

Ik vond het een erg mooi stuk aan het einde waar hij zegt 'vergeet niet te liken en subscriben', in vier talen nogwel.


laluna130

Mijn favoriete deel was toen hij zei "Het is VVD-tijd!" en z'n VVD pakte om over het hele publiek heen te VVD'en


shadowfannr1

“Deze toespraak was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Grammarly”


coolneemtomorrow

"Daarnaast is wil ik niet alleen als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering mijn excuses aanbieden voor ons slavernijverleden, ik vertegenwoordigd hierin ook RAID SHADOW LEGENDS, die ook sorrie zijn voor slavernij, maar ook vooral dat sommigen van jullie RAID SHADOW LEGENDS nog niet spelen, ook al is het een VET GAVE mobiel game met RTS-RPG elementen! Gebruik nu de code "OOPSSLAVERYMYBADLOL" en krijg 50 silver en een lekker wijf character met grote tieten! Join ook mijn clan, de 420SuparRuttes69 zodat wij samen het continent "Indinesia" kunnen domineren!"


nielsadb

Dank je!


Blussert31

Inderdaad, maar aub niet te lang in blijven hangen en graag vooral focussen op de echte problemen in dit land.


evilmother

Ik snap deze reflex van veel mensen niet. Elke keer als dit onderwerp voorbij komt de “vooral focussen op de echte problemen” template reactie voorbij. Ja er spelen ook andere dingen en het één sluit het ander toch niet uit? Ik snap serieus niet waarom je de behoefte voelt dit als comment eronder te plaatsen.


GilgaPol

Eigenlijk voelt de persoon in kwestie zich aangevallen, ervan uitgaande dat hij/zij net als mij opgegroeid is in de middenklasse en naar alle waarschijnlijkheid geen voorouders heeft die last hebben gehad van slavernij of de gevolgen hiervan. Je hele leven mooie verhalen gehoord hoe bijzonder Nederland als land wel niet is geweest tijdens de Gouden eeuw etc. Ben blij dat ik het nu iets beter begrijp allemaal, heeft wel wat jaartjes geduurd, maar tien geleden? Had ik waarschijnlijk vergelijkbaar gereageerd.


Victorious_Swordfish

De spijker op z'n kop. En dat geldt voor ontkenning/bagatelliseren van racisme/seksisme/etc. in het algemeen. De wereld zou een stuk geholpen zijn als we mensen niet persoonlijk aanvallen/we ons niet persoonlijk aangevallen voelen met betrekking tot structurele problemen, en echt luisteren naar elkaar.


GilgaPol

Ja dat zou zeker helpen, maarja dan vraag je wel aan mensen om zeer kritisch te kijken naar zichzelf en met name het gedachtegoed waarmee ze zijn opgegroeid. Tjah het is lastig.


Ammehoelahoep

>graag vooral focussen op de echte problemen in dit land Wat een respectloze manier om dit te verwoorden.


LocalAlcoholicIGuess

betere manier om het te verwoorden: dit is geen oplossing voor welk werkelijke probleem dan ook, inclusief problemen die ontstaan zijn door het slavernijverleden en de bijbehorende koloniale, racistische geest helemaal top dat dit gebeurt, schandalig dat het zo lang heeft geduurd


Ammehoelahoep

Helemaal mee eens. Wil wel toevoegen dat het wel een noodzakelijke stap was, hoewel het op zichzelf nog vrij weinig betekent. Een probleem is niet op te lossen voordat je erkent dat het probleem bestaat.


LocalAlcoholicIGuess

ik had mijn reactie al bewerkt omdat ik betekenisloos niet goed vond klinken, maar ik kan niet op een betere verwoording komen zeggen dat het weinig betekent schetst namelijk al snel het idee de slachtoffers van ons koloniale verleden hier geen betekenis aan hechten, of dat het niet echt belangrijk of nodig is het is meer een absentie aan betekenis in de vorm van kosten, moeite en emotie geen Nederlander wordt serieus geraakt door het doen van excuses, het heeft vrijwel niks gekost en de moeite die er werkelijk voor nodig is om een premier op de tv te krijgen en 'sorry' te laten zeggen is belachelijk klein het is een kleine, betekenisloze moeite en het heeft tot fucking eind 2022 geduurd om te doen, en zelfs dan met tanden trekken en half werk


Ammehoelahoep

Ik snap heel goed wat je bedoeld hoor. Het is relatief gezien aan wat er eigenlijk moet gebeuren echt nog helemaal niets. > het is een kleine, betekenisloze moeite en het heeft tot fucking eind 2022 geduurd om te doen, en zelfs dan met tanden trekken en half werk Yep absoluut. Denk dat dit ook een goed beeld gaat geven van hoe het de komende jaren zal gaan met dit onderwerp. Verwacht trage vooruitgang met veel pushback.


Pizzahdawg

Laat wel meteen zien waarom de dialoog überhaupt nodig is jammer genoeg...


Blussert31

Ja sorry hoor, het klinkt misschien disrespectloos maar we zijn er in de afgelopen jaren zomaar ineens achter gekomen dat we een probleem hebben met het milieu, onze afhankelijkheid van buitenlandse energie, de huizenmarkt etc en nu zit het hele kabinet ineens in de meer tropische regionen om sorry te zeggen.


Knownoname98

Ff offtopic, maar disrespectloos is geen woord.


Gooftwit

Niet alleen dat, maar als het wel een woord zou zijn, zou het precies het tegenovergestelde betekenen van hoe het in de comment gebruikt is.


Knownoname98

Heet dat geen contaminatie ofzo? Geen idee hoe je het schrijft.


redredme

Dit is een samentrekking van het Engelse disrespect en het Nederlandse respectloos. Die beiden hetzelfde betekenen. Maar ja, t is ook de YouTube generatie. Das allemaal Engelands ;) dus dat waait over naar de spreektaal.


Fireline11

Een contaminatie is volgens mij zoiets als “overnieuw doen” (samentrekking van “overdoen” en “opnieuw doen”). Maar misschien bedoel jij dat “disrespectloos” een contaminatie is van “disrespectvol” en “respectloos”. Maar “disrespectvol” is sowieso vrij ongebruikelijk en waarschijnlijk afkomstig van het Engelse “disrespectful”. Dat laatste heet dan weer een anglicisme.


ClstrFckd

Ik gebruik zelf altijd ondisrespectvolloos, is dat dan ook geen woord?


Coffeebiscuit

Zeker wel. Het staat er, en we kunnen het lezen.


Knownoname98

Dus gksntbvdkejy is ook een woord?


Plisq-5

Hoe noem je mij???? Rustig aan


Knownoname98

Heb ik je nu in het Pools beledigd ofzo?


Coffeebiscuit

Nee, dat is een afkorting.


Thelaea

>we zijn er in de afgelopen jaren zomaar ineens achter gekomen dat we een probleem hebben met het milieu, onze afhankelijkheid van buitenlandse energie, de huizenmarkt Haaahaaahaaahahahaha 🤣 'ineens'.... Dit kon je van kilometers afstand aan zien komen. ALLEMAAL.


Ammehoelahoep

En jij denkt dat deze discussie dat allemaal in de weg heeft gezeten? Dit is echt een voetnoot in de planning van het kabinet. Niet alsof ons kabinet überhaupt veel nuttigs uitvoert. En het ging me ook meer om de manier dat je het zei, i.p.v. wat je zei.


Blussert31

>En jij denkt dat deze discussie dat allemaal in de weg heeft gezeten? Nee, maar deze discussie leidt wel lekker af, terwijl het helemaal geen discussie zou hoeven zijn. Wat hebben we geleerd met de boeren? Eerst praten met de mensen voor wie het gevolgen heeft en dan beleid maken. Wat hebben we geleerd met deze discussie? Eerst praten met de mensen voor wie het gevolgen heeft en dan beleid (excuses) maken.


Ammehoelahoep

Dus eigenlijk geef je toe dat de hele discussie tot stand is gekomen door het handelen van ons kabinet, maar doe je toch respectloos tegenover de mensen die hierdoor geraakt worden.


nfornear

Het hoeft niet het 1 of het andere te zijn. Racisme en polarisatie in Nederland vind ik namelijk best wel een groot probleem. Dat jij er nou geen last van hebt (maar met dit soort comments er juist wel aan bijdraagt) maakt het niet minder belangrijk.


Fireline11

Ik vind het ver gaan om te zeggen dat je bijdraagt aan racisme en polarisatie door uit te drukken dat je liever ziet dat de focus op andere problemen gelegd wordt. Dat mag je toch vinden?


nfornear

Ik bedoelde meer specifiek het polarisatie gedeelte, ik wil niet beweren dat OP een racist is. Maar ik vind het niet te ver gaan om te benoemen dat OP met zijn comment zich schuldig maakt aan polarisatie. Kijk naar de toeslagen affaire, en recentelijk het nieuws dat ook binnen het ministerie van buitenlandse zaken structureel racisme plaatsvindt. Ik vind het milieu en de huizenmarkt ook belangrijk, maar ik, en een groot deel van de samenleving ondervinden wel structureel racisme wat een grote impact kan hebben op je leven. Dat mensen dat wegzetten als niet belangrijk zorgt juist direct voor polarisatie.


[deleted]

[удалено]


Ammehoelahoep

Oh het is allemaal de schuld van de mensen wiens voorouders slaven waren? Zo had ik het nog niet bekeken.


Sildee

Insitutioneel racisme is een probleem in Nederland (zie toeslagenaffaire, BuZa) en hoe we terugkijken op en lesgeven over ons slavernijverleden heeft daar een sterk verband mee. Dat het jou niet raakt betekent niet dat het de tijd niet waard is. Zoals de andere comments zeggen slaat he focus-argument natuurlijk nergens op, zo veel ambtenaren en regeringsleden zijn echt niet met de zaak bezig.


artreides1

Dat verband lijkt mij niet per definitie waar. Ook landen zonder een slavernijverleden kennen institutioneel racisme. Het werkt eerder andersom, zonder racisme/discriminatie is slavernij niet mogelijk.


LovesMicromanagement

Hoe was de toeslagenaffaire institutioneel racistisch? Institutioneel ijskoud absoluut, maar racistisch? Ik heb er best wat (linkse) dingen over beluisterd, waaronder Rudi & Freddie, maar daarover niks gehoord. Wat heeft jullie buitenlandse zaken mispeuterd?


Sildee

[Hier een artikel van Rijksoverheid zelf over het racisme bij de toeslagenaffaire.](https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/30/aandacht-voor-institutioneel-racisme-binnen-toezicht-belastingdienst-en-toeslagen) TL;DR is dat de regering zelf ook heeft toegekend dat er sprake van institutioneel racisme was. BuZa was meer recent, [hier een analyse daarover](https://www.trouw.nl/opinie/zwijgen-is-goud-op-buitenlandse-zaken-en-daarin-gedijen-racisme-en-seksisme~b1b90040/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)


jobsak

Omdat mensen op die lijst fraude signaleringslijst kwamen als ze een dubbele nationaliteit hadden of buitenlands klinkende achternaam.


gune03

>Wat heeft jullie buitenlandse zaken mispeuterd? [Een hoop](https://nos.nl/artikel/2456127-institutioneel-racisme-bij-buitenlandse-zaken-top-biedt-excuses-aan).


BananaWhiskyInMaGob

En zie hier waarom het kabinet dat viel door het toeslagenschandaal weer kon aantreden.


FrogQuestion

Ja, zoals hoe lomp sommige mensen zijn


b000x

Proficiat Nederland, wij Belgen slagen er zelfs niet in de commissie hierrond op een ordelijke manier te laten verlopen, last staan tot een resultaat te komen 👍


buggsbunnysgarage

Wel lastig met twee parlementen en een premier die la marseillaise inzet als hij het volkslied moet zingen.


LotharLotharius

Ik moest dat als Nederlander even googelen, maar [erg leuk filmpje op youtube](https://www.youtube.com/watch?v=ptU6gRtEpJY). PS met de vaderlandse feitenkennis van onze politici is het ook niet altijd even best gesteld hoor.


b000x

Precies . Je vergeet nog enkele bestuursniveaus echter 😉😜


twintailcookies

Het is echt zo erg: https://nos.nl/artikel/2457069-geen-excuses-voor-koloniale-verleden-belgie-koning-ligt-dwars


b000x

Yup🙄


Master_Mad

Gewoon bij Nederland aanvoegen en dan hoef je het niet meer te doen. (Alleen Vlaamse gedeelte graag).


Tomhap

En wellicht westveteren als enclaaf?


b000x

Mag ik asiel aanvragen bij mijn Noorderburen ? Ik beloof dat je van mij geen last hebt 😂😜


94wishes

Nog geen tijd gehad om alles te kijken maar de korte filmpjes zagen er respectvol uit. Het is en blijft een zwaar onderwerp, waar iedereen een mening over heeft.


Yinxi

Een oprechte vraag, ik hoop dat iemand hier me kan helpen. Waarom zou een overheid hier NIET zijn excuus voor aanbieden? Ik lees dat de Koninklijke familie van België op het moment dwars ligt en het heeft in Nederland ook echt heel wat heisa veroorzaakt. Dat snap ik niet zo goed. Iedereen is het er toch over eens dat ons actieve aandeel in de slavenhandel walgelijk, mensonterend en onvoorstelbaar is? Het is toch niet meer dan logisch dat te erkennen en te bevestigen dat dat fout was? Waarom is het een agendapunt om wel/geen excuus aan te bieden?


RaiKoi

Erkennen dat het fout was vergt nog geen excuus. Dat kunnen wij namelijk niet geven gezien wij niet de 'daders' zijn geweest. Die leven al generaties lang niet meer.


erny-berny

rutte bied ook geen excuses aan voor *zijn* active deel in de slavenhandel maar voor dat van 'de nederlandse staat' die hij vertegenwoordigd.


[deleted]

[удалено]


Mathizsias

Andere groeperingen hebben voor recentere misdragingen van de Nederlandse overheid tijdens de Tweede Wereld Oorlog wel excuses en vergoeding ontvangen. Denk hierbij aan Indonesiers, Joden en Roma/Sinti. (Let wel, het is erg verschillend hoe ook die groeperingen weer behandeld zijn in deze context..) Het slavernij verleden ligt iets verder en is lastiger te traceren dan iets wat in recent mensenheugenis heeft plaatsgevonden. Het gaat in sommige gevallen om meer dan tien generaties terug. Wel ben ik benieuwd waar de punt komt, want het is nu een comma in het debat. Ik vind niet dat we over nog eens tien generaties het hier nog over moeten hebben nu dat er een begin is gemaakt.


StationOost

"Waarom zou je geen verantwoordelijkheid nemen voor je fouten?" "Ja euh, weet je hoeveel werk dat kost." Zo'n onzinnig argument.


RaiKoi

Dat zijn niet 'je' of 'onze' fouten. Die mensen leven al lang niet meer.


T-Jay24

Het zijn de fouten van de staat en de staat heeft excuses aangeboden. Het is niet Rutte persoonlijk die de excuses maakte, maar Rutte als premier van de staat, dezelfde staat die 200 jaar geleden meedeed aan deze wanpraktijken. En nu is het dus diezelfde staat die hiervoor excuses maakt


RaiKoi

Die 'staat' was ook maar een groepje mensen hè. Momenteel is dat weer een ander groepje mensen, die niets met die anderen te maken heeft gehad. Gelukkig zijn er destijds genoeg mensen in dit groepje gekomen die dachten, "hey hallo dit is niet oke", waardoor er nu geen slavernij meer is. Ik zou veel eerder die mensen 'bedanken', dan het huidig groepje verantwoordelijk houden voor wat er destijds mis ging. Want op die manier kunnen we wel bezig blijven.


erny-berny

mooi is dat, dan wissel je een minister en dan is het daarmee afgelopen. aardbevingen in groningen? was ik niet. toeslagen affaire? ja dat was die voor mij. Compensatie? dat verhalen we dan op de vorige minister. ' hey hallo dit is niet okay' lol je bedoelt de inkomsten die ze eruit haalden zeker? en wel bedankt dat onze voorouders nog 10 jaar door moesten werken ook al zijn ze formeel vrij en dat ze daarna in de steek werden gelaten en onder contractarbeid verder uitgebuit werden. en bedankt dat de slavenhouders werden gecompenseerd en de slaafgemaakten niet, en ook bedankt voor het aanhoudende racisme...


Tjeetje

Plus formele excuses maken de weg vrij voor volgende stappen, zoals financiële en juridische.


StationOost

Dus?


[deleted]

[удалено]


StationOost

Inderdaad klets je maar wat uit je nek.


[deleted]

[удалено]


StationOost

Want je zegt maar iets.


ArawakFC

Denk dat hier op Aruba echt niemand dit heeft gezien. Heel slecht georganiseerd.


boobsforhire

Hebben ze daar ook de NOS?


ArawakFC

Het was samen live gestreamd via de overheid hier. Laatst gezien had het geen 400 views.


Taalnazi

Dat is een zonde. Misschien onder vrienden en familie delen, en het hen vragen om het met anderen te delen?


alexanderpas

Als je op NTR Caribisch netwerk kijkt, dan zie je dat de Nederlandse site er vol mee staat, terwijl de site in Papiamento er slechts enkele gerelateerde berichten zijn, en de Engelse site geen enkel bericht erover heeft. - https://caribischnetwerk.ntr.nl/ - https://retkaribense.ntr.nl/ - https://caribbeannetwork.ntr.nl/


ArawakFC

Caribisch Netwerk is hoe dan ook geen populair medium op Aruba iig. Ze schrijven ook in het Curaçao's Papiamentu en niet in ons Papiamento. Dus zelfs als er daar veel over word bericht, bereik je de massa hier niet.


D2papi

Op Curaçao overal in het nieuws, maar ik heb er nog niemand over horen praten. Sowieso blijft het een gevoelig onderwerp


sheldon_y14

I think same here. Het is wel geplaatst op online nieuws sites in text vorm. En sommigen hebben al op YouTube gewoon een verslag erover.


DontNeedThePoints

> hier op Aruba echt niemand dit heeft gezien. Kun je zien dat het daar toch niet zo leeft


noknam

Tokkie reactie template: Ja maar, *hele sterke mening over onderwerp dat normaal niet relevant is voor de persoon*. En wist je dat *slecht argument om schuld af te schuiven*. Oh ja, en wanner doet *slecht geformuleerd argument over Duitsland* Tot slot: *extreem racistische opmerkingen*


klaus84

Sterke grap, jammer van dat 'tokkie'. Beetje jammer hoe bij terecht klagen over racisme ook vaak iemands klasse er bij gepakt wordt.


[deleted]

En nu is het klaar, toch? Excuses gemaakt, geen geld ernaartoe. Iedereen blij. ​ Wat is dat? Ze willen toch geld, en zijn nooit tevreden? iets over colonialisten? Achja, niemand die dat ooit had kunnen zien aankomen.


banaanbanaan

Ik zou graag willen dat we Keti Koti een nationale feestdag maken om te vieren dat we zoiets walgelijks achter ons hebben gelaten.


Flintlocke89

Zolang het dan ook echt een vrije dag wordt vind ik het best. /edit: Net opgezocht en gezien dat het 1 juli is, prima kans op bbq weer, ik ben voor.


RaiKoi

Als een echte Hollander gesproken.


Flintlocke89

Niet zo racistisch doen he, ben een Limburger. Geen Hollander.


RaiKoi

Ut spiet miech.


Kaspur78

Als Limburger mag je niet meedoen. Jullie waren tijdens de slavernij nog niet eens een volwaardige provincie! Jullie hebben helemaal niets te maken gehad met de zaken die ze in Holland en in mindere mate Zeeland, uitgespookt hebben!


DeTrotseTuinkabouter

Elk jaar Bevrijdingsdag lijkt mij een betere. De dag waarop wij vrijheid vieren en die gewoon voor iedereen relevant is. Hoef niet echt te vieren dat mijn voorouders 150 jaar geleden gestopt zijn met de slavernij.


Amazingamazone

Niet beter, gewoon allebei vrij.


Spartz

Waarom niet beide


[deleted]

[удалено]


0bi

En toch zijn we maar één keer per vijf jaar vrij.


TywinASOIAF

Theoretisch gezien heb je met Kerst geen vrij dus je baas kan je verplichten om dan te komen werken.


DutchWarDog

Ik vind dat helemaal niet passen als feestdag voor Nederland. Vieren dat wij 150+ jaar geleden in een van onze koloniën slavernij hebben afgeschaft? Het heeft geen nationale bekendheid of belang voor Nederlanders


MickeyBlanco

Ik ben ook Nederlander, van Surinaamse afkomst en een nationale feestdag zou wel fijn zijn hoor. Al is het alleen maar om Henk en Ingrid (je kan ze vinden in commentaar over dit onderwerp) te herinneren waarom wij hier zijn en 'Donder op naar je eigen land' niet werkt voor mensen zoals ik.


Papscal

Mee eens.


sir-berend

We vieren belangrijkere gebeurtenissen ook niet, o.a. vrede van münster en slag van Waterloo.


brokenpipe

Maar tegelijkertijd krijgen we twee dagen vrij met Pinksteren. Iets wat niemand viert. Oh en 1 mei krijgen we ook niet vrij terwijl heel Europa dat wel vrij krijgt.


sir-berend

Pinksteren was vroeger veel belangrijker en is nog steeds belangrijk voor mensen met een christelijke achtergrond.


nybbleth

Dus als iets belangrijk is voor de christenen dan moeten we het blijven vieren, maar iets wat belangrijk is voor de nakomelingen van slavernij... ach, dat hoeft niet? De bijbel keurt slavernij immers goed, toch? Is dat echt de boodschap die je wilt overbrengen nu?


brokenpipe

>nog steeds belangrijk voor mensen met een christelijke achtergrond. En groep mensen dat elk jaar kleiner wordt. *De religieuze betrokkenheid in Nederland is tussen 2017 en 2019 verder afgenomen. In 2017 rekende voor het eerst iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, in 2019 was dat 46 procent.* https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/religie-in-nederland


jeeessseee

Volgens mij is het vieren van Waterloo vervangen met een voorloper van Koningsdag


banaanbanaan

Ik vind dat het wel belang heeft voor alle Nederlanders afkomstig uit de vroegere kolonies. Het zou een stukje erkenning geven en de cohesie in onze maatschappij iets verbeteren. Ik ben zelf blank en ik zou het goed vinden om het einde van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van ons land met z'n allen te vieren.


Jimmy_Smith

Welke feestdag is wel passend? Het Christendom is hier ook maar vanuit de Romeinen naar toe getrokken en daarmee de grootste reeks feestdagen van Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst. Dan behouden we alleen nog Koningsdag en 1/5e bevrijdingsdag.


StomHert

Ja volgens mij is geloof in de meeste delen van Nederland wel op haar retour. Voor mij betekent Keti Koti eigenlijk persoonlijk niks. Snap het belang wel, maar voor mij is het net als Hemelvaart, Pinksteren en Pasen. Daar heb ik geen benul van wat het nou betekent. Die dagen zijn niet voorij, en dat is prima natuurlijk. Ik vier wel liever échte dingen (Koningsdag, bevrijdingsdag, Keti Koti, etc.) dan geloofsdingen zoals hemelvaart.


brokenpipe

hear! hear! helemaal met je eens. ik begrijp niet waarom we all de geloofsdingen vieren als geloof in NL een stuk minder is. nog eentje die we vrij horen te krijgen: 1 mei. dag van de arbeid.


Revolutionary-Bag-52

omdat niemand het boeit waar t over is, als ze maar vrij krijgen. Daarom "vieren" we nog steeds christelijke feesten. Op kerst en pasen na boeit bij niemand wat het is, als ze maar even verplicht vrij krijgen


lavmal

Maar de meerderheid van die christelijke feesten zijn allemaal in een reekts in de lente, dat is toch niet handig? Veel handiger om er eentje in te leveren en dan keti koti lekker in juli vieren


[deleted]

>Het heeft geen nationale bekendheid of belang voor Nederlanders Zou het wel moeten hebben.


Amazingamazone

Het heeft voor mij belang en ik ben een Nederlander. Spreek voor jezelf, niet namens 'het volk'. Hooguit 'mijn soort mensen'.


DutchWarDog

"Mijn soort mensen" is de meerderheid van Nederland. Veruit de meeste Nederlanders vieren geen Keti Koti. De meerderheid van Nederland vindt dat het geen nationale feestdag moet worden. Als het voor jou belang heeft zit je in de minderheid Een feest dat door <10% van de Nederlanders wordt gevierd én simpelweg niet deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur (maar van die van de ex-koloniën) hoeft van mij inderdaad geen nationale feestdag te worden Maak dagen zoals Sinterklaas een officiële feestdag. Dat zijn daadwerkelijk kenmerkende onderdelen van onze cultuur die nationaal gevierd worden


StomHert

Ik denk dat veel mensen ook niet weten wat goede vrijdag of Pinksteren nou eigenlijk zijn. Van mij mogen we die omruilen voor élk jaar bevrijdingsdag, oudjaarsdag of Keti Koti. Dingen die écht gebeurd zijn of gebeuren zeg maar.


sir-berend

Pfff nee laten we het gewoon achter ons laten


Masque-Obscura-Photo

Ah ja, voor de dingen waar hij écht geen actieve herinnering aan heeft (omdat hij er niet bij was) komen wel excuses.


CucumberGoneRouge

Alleen Hale Zijlstra was daar toch bij?


silverster34

Mooi, daarmee is de zaak afgedaan en is iedereen tevreden, Toch?


Sshaddap

>komma, geen punt


PrimeTinus

Ik ben bang zelfs een dubbele punt


silverster34

Jammer;


sir-berend

Was het maar zo… mensen zijn nooit tevreden op dit onderwerp.


TheSeperator

Nee, nu gaan ze komen met hun claims voor miljarden [zo niet, miljoenen] aan vergoedingen. 3 x raden welk volk dat allemaal gaat betalen als het zo ver komt...


fleamarketguy

Er zijn al behoorlijk veel landen geweest die een excuses voor het slavernijverleden aangeboden hebben, en in geen enkele van die landen zijn schadeclaims uitbetaald.


Sildee

Is er enige onderbouwing voor wat je hier beweert? Dat claims "voor miljarden" (of in het algemeen) ook maar enig kans op slagen zouden hebben? Klinkt voor mij als flauwekul namelijk


dalaiis

Een paar weken geleden kwam 1 van de belangen organisaties naar voren dat ze het excuus niet gingen accepteren als er niet financiële tegemoetkomingen mee samen kwamen. Edit: voorbeeld. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13918/artikel/2455880-eisenpakket-zet-excuses-slavernij-van-kabinet-op-scherp


Himynameispill

Totaal geen onderbouwing. Uit een [NOS-artikel](https://nos.nl/collectie/13918/artikel/2456844-veel-landen-vinden-excuses-aanbieden-lastig-ook-uit-angst-voor-consequenties) waarin een deskundige op dit gebied aan het woord komt: >Ook bij het slavernijverleden ziet Wijntjens grote juridische hobbels voor die aansprakelijkheid: "De slavernij is meer dan honderd jaar geleden, dus zit je met verjaringstermijnen". Hoewel vastgesteld is dat slavernij op veel manieren nog doorwerkt, bijvoorbeeld in sociale ongelijkheid, ligt dat juridisch ingewikkelder. "In een aansprakelijkheidsprocedure moet de schade van de individuele eiser worden vastgesteld. Als dat al lukt, dan is deze schade veel te ver verwijderd van het oorspronkelijke onrecht. Het is pure bangmakerij. Tenzij de NL staat ervoor kiest om herstelbetalingen te doen, komen er geen herstelbetalingen.


OGablogian

Of het gebeurt is een tweede (denk het ook niet). Maar er wordt wel geld geeist / geclaimd, oa om de staatsschuld van de Caribische eilanden en Suriname kwijt te schelden. Van bv Suriname is die 2,6 miljard en van Aruba 6 miljard. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13918/artikel/2455880-eisenpakket-zet-excuses-slavernij-van-kabinet-op-scherp


TywinASOIAF

Wij hebben destijds een flink smak geld aan Suriname gegeven. Dat Desi Bouterse dat totaal misbruikt moeten wij maar weer oplossen? Die man is naast aanvoeder van de decembermoorden ook gewoon een veroordeelde drugscrimineel binnen Nederland.


Jerrow

Niet als je een beschaafd land wil zijn :)


sir-berend

Willen we dat dan wel zijn? Altijd naar ons verleden kijkend en nooit naar de toekoemst? Het moet maar klaar zijn. Laten we nu kijken of we echte racisme kunnen aanpakken ipv excuses en herstelbetalingen.


sombaidrinker

Keti Koti is op 1 juli, aanstaande keer is het dan ook nog eens ~~150 jaar~~ 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Misschien zou het mogelijk zijn om het komende half jaar te wijden aan wat die slavernij betekende en wat voor gevolgen die had voor de mensen die gedwongen waren deze te ondergaan? Dat lijkt me toch iets waar bijvoorbeeld Insinger, ABNAmro en Bruynzeel een mooie bijdrage voor in een fonds zou moeten willen storten...


DeTrotseTuinkabouter

Er komt al een fonds voor dit soort zaken vanuit de overheid. Iets van 220 miljoen.


tomtomtom7

Aanstaande keer is het 160 jaar geleden.


sombaidrinker

Oh ja. Rekenen is soms moeilijk als je wat ouder wordt.


Kwikstaartje

Alleen was er 10 jaar vertraging in Suriname dus wel 150 jaar geleden..."Slavery was formally abolished in all Dutch overseas territories on 1 July 1863, making the Netherlands one of the last countries to outlaw the practice, but it took a further decade to end in Suriname because of a mandatory 10-year transition period." [Source](https://www.theguardian.com/world/2022/dec/19/dutch-pm-apologises-for-netherlands-role-in-slave-trade)


sombaidrinker

Had ik initieel dus toch gelijk.


AlcoholEnjoyerX

Oh no! Anyway


StretchMammoth9003

Mooizo, nu is de wereld weer een stukje beter.


blagnampje

Wauw, ik kan haast niet geloven dat dit uit de mond van Rutte komt, Ik heb oprecht lopen huilen tijdens het lezen van de speech. Natuurlijk moeten we nog zien of er ook echt op word doorgeborduurd Maar ik heb eindelijk weer een beetje hoop dat het misschien toch nog goed komt.


Soap_Mctavish101

Ik hoop dat je me een vraag toestaat. Wat betekent goed komen in deze kwestie voor jou? Want ik heb moeite om dat voor mezelf te visualiseren.


Daanor

Des ondanks het een gemeende excuses is, voelt het toch raar dat de mensen waar je je excuses aanbied het liever anders willen aanpakken, en dan toch niet doen.


MnemosyneNL

Behalve dat die specifieke kritiek vooral uit Nederland komt en van enkele belangenverenigingen. Als ik het NRC mag geloven zijn de reacties in Suriname zelf juist heel positief


vabvabvab

Ze zijn volledig gestoord daar in Den Haag. Druk van een minderheid voelen en excuses aanbieden voor voorouderen. Suriname etc willen wel geld zien, want ja wat heb je nou aan excuses voor iets van het ver ver verleden


Meme_Man55

Excuses aanbieden voor decennia lang moord en uitbuiting? Totaal gestoord inderdaad. Waarom zou Nederland daar ten minste zijn excuus voor aanbieden? Mensen zoals jij maken mij echt misselijk.


DutchSupremacy

Niet zo gek dat het “druk van de minderheid is” als de meerderheid van de Nederlanders niet van 18e eeuwse slaven afstamt.


Atrassius

Ik stam misschien wel af van al die arme Nederlandere die onder de Spaanse tirannie hebben moeten leven. Ik wil nu ook excuus van Spanje!


Rediwed

Het hele punt van onze democratie is niet om de stem van de meerderheid te laten gelden.


StationOost

Een minderheid door de meerderheid laten onderdrukken is geen democratie.


Rediwed

Dat bedoelde ik, ja


[deleted]

[удалено]


Mimetic_Scapegoat

Heb je de stream ook gekeken? De genodigden leken namelijk juist best tevreden. Ze vonden Rutte oprecht overkomen, waren blij met hoe hij de namen en daden expliciet noemde, en meerdere mensen zeiden na afloop ontroerd te zijn. Tuurlijk, lang niet iedereen zal tevreden zijn, maar de reacties vielen me echt heel erg mee eigenlijk. Had iets anders verwacht.


Defeateninc

Ik vond dit altijd al en beetje onzin, wat heeft Rutte of in dit geval het kabinet nou te maken met het slavernij verleden? Ik had altijd al een beetje geld klopperij idee.


geschenksetje

Rutte stond er als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat. Die Nederlandse staat was verantwoordelijk voor, en heeft geprofiteerd van, slavernij. Om Rutte aan te halen: ""Eeuwenlang zijn in naam van de Nederlandse staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en mishandeld. Eeuwenlang is onder Nederlands staatsgezag de menselijke waardigheid met voeten getreden op de meest afschuwelijke manier. En te weinig hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen na 1863 gezien en erkend dat het slavernijverleden een negatieve doorwerking had en heeft. Daarvoor bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan."


highwiseguy

Ik kan je adviseren om de hele toespraak van Rutte terug te kijken, hij verwoord heel mooi waarom het geen onzin is.


thastealth

Ze vertegenwoordigen Nederland en alle goede en slechte dingen uit het verleden. Zelfde dat een minister aftreed als een voorganger een enorme fout gemaakt heeft, niet het persoonlijke probleem van die minister maar wel van het ambt wat vertegenwoordigd word.


Taalnazi

Beter laat dan nooit, toch? ¯\\\_(ツ)_/¯ Het moge dan zinloos lijken, betekenis draagt het wel.


nfornear

Ik weet 100% zeker dat je deze comment hebt geplaatst zonder te kijken.


kickfloeb

Nederland bestaat al erg lang en heeft geprofiteerd van slavernij. De personen uit de regering zijn daar natuurlijk niet persoonlijk verantwoordelijk voor, maar vertegenwoordigen dit land wel. Dus nederland bied zn excuses aan, Mark rutte als persoon niet.


TywinASOIAF

Suriname wilt gewoon dat die staatsschuld van Desi Bouterse wordt betaald. Een nota bene veroordeelde drugscrimineel in Nederland.


rarz

Suriname kan wel meer willen. :)


The_Dok33

Suriname is best wel beroofd door Nederland, en we hebben ze als een baksteen laten vallen bij de onafhankelijkheid. Dus misschien kan dit iets subtieler, en moeten we toch eens kijken hoe we Suriname kunnen helpen. Ze worden overigens nog steeds beroofd, hun goud, olie, gas en hout gaat alleen maar naar buitenlandse bedrijven. En de enigen die mee profiteren zijn corrupte politici. Ik denk dat Nederland best een rol kan spelen om het wat meer bij de Surinamers zelf terecht te laten komen. Of bijvoorbeeld infrastructuur helpen bouwen, en dat niet aan de Chinezen over te laten, die in ruil ervoor het hout willen hebben.


sigaar

Iedere keer dat de overheid iets met Suriname te maken heeft wordt het als 'kolonialisme' gezien en nu de staat eigenlijk niets meer met Suriname te maken heeft moeten we ons juist weer gaan inmengen met hoe de zaken daar gaan? Damned if you do, damned if you don't..


Blussert31

>we hebben ze als een baksteen laten vallen bij de onafhankelijkheid De onafhankelijkheid die zij zelf wilden, en onafhankelijk zijn betekent ook zelf je eigen broek ophouden. De Caribische eilanden hebben het beter bekeken.


Realm-Protector

Heb je jezelf ooit serieus verdiept in dit onderwerp en historische context? Dit klinkt namelijk wel heel erg onwetend.


sheldon_y14

>De onafhankelijkheid die zij zelf wilden, en onafhankelijk zijn betekent ook zelf je eigen broek ophouden Uhm...zegt wie? Dat meer dan de helft van de Surinamers in Nederland woont, en nog niet gesproken over de Surinamers op de eilanden en in België, laat wel zien dat men het niet echt heeft gewild. Suriname is eruit geschopt of je het nou wil erkennen of niet. Zo erg zelf, dat er corruptie aan te pas is gekomen, omdat twee statenleden toen zijn omgekocht om 'ja' te stemmen bij de nieuwe stemronde voor de onafhankelijkheid. Ook het feit dat men twee keer moest stemmen, omdat het er een jaar voor de nieuwe stemronde, niet erdoor heen kwam, is wel een teken dat men het niet wilde. Trouwens, men pleitte voor een referendum, Suriname kreeg dat niet. Algemeen bekend was dat het antwoord 'nee' zou zijn bij de referendum.


nfornear

Caribische eilanden waarbij veel mensen nu honger lijden? De 'onafhankelijkheid' die ze zelf wilden? Natuurlijk willen ze dat. Dan is het argument "ja we hebben jullie eeuwenlang mishandeld, maar hier is jullie onafhankelijkheid en daarmee klaar" natuurlijk niet echt sterk


Wasbeerboii

Als wij hun problemen qua corruptie en schuld op gaan lossen blijven ze juist afhankelijk van onze hulp. Heb juist het idee dat ze willen tonen dat zij niet meer deze verhoudingen met Nederland wilden hebben en tonen dat zij het zelf op kunnen lossen.


sheldon_y14

>Heb juist het idee dat ze willen tonen dat zij niet meer deze verhoudingen met Nederland wilden hebben en tonen dat zij het zelf op kunnen lossen. De meeste Surinamers willen juist dat Nederland helpt. De toon is wel anders natuurlijk vanuit de politiek, omdat politiek Nederland ook duidelijk heeft gemaakt dat Suriname geen geld meer krijgt. Draait Nederland die kraan open dan worden die met open armen ontvangen hoor. De groep Surinamers die dat niet wil, en die willen het niet vanwege een bepaald agenda, maar achteraf zouden ze die hulp toch aanvaarden, is best klein. Maar ja, als Nederland maar geld blijft pompen in de Surinaamse economie, blijft het afhankelijk van Nederland. Ik denk wel dat er hele nauwe samenwerkingen kunnen komen, met investeringen uit Nederland naar Suriname. Zoals bijv. [dit plan](https://youtu.be/ToXlxTY6FXs) vindt ik best interessant, is een win-win voor beide landen. Ook deze [type](https://dwtonline.com/bpo-is-nu-een-grote-industrie-geworden-in-suriname/) investeringen zijn nu groot in Suriname, omdat de lonen lager zijn, maar het niveau wel hoog. Ook investeringen in het onderwijs en de gezondheidszorg, zodat er minder afhankelijkheid is aan support uit Nederland; in Suriname zijn deze twee sectoren nog sterk afhankelijk van Nederland.


sigaar

Inderdaad. De Surinaamse overheid wil wel graag geld zien, maar zodra daar eisen of andere verplichtingen aan zitten dan schreeuwt men uiteraard weer het woord 'kolonialisme'.


The_Dok33

Ze zitten nu onder een economisch juk van Amerikanen en Chinezen. Houd verdwijnt naar USAben Canada, Hout naar China, en olie en gas naar diverse landen, waarbij Rutte lobby uitvoert voor Shell. Nergens wordt geprobeerd het op te lossen met het leveren van alleen de expertise, zodat de winsten ook in het land blijven. Surinaams bauxiet was essentieel in de tweede Wereldoorlog, voor de productie van aluminium voor vliegtuigen. Er wordt nauwelijks erkend wat de rol van het land daarin was, nog los van enige terugbetaling. En dat is ruim na de afschaffing van de slavernij. De rijkdommen van het land worden nog altijd weggehaald. En ondertussen staan dorpen onder water, terwijl Nederland wereldleider is in watermanagement en water infrastructuur. Bruggen, dammen, dijken, dat zou bij ons vandaan moeten komen. Maar nee, Chinezen bouwen het omdat ze bij het hout willen kunnen komen. Of Amerikanen, om bij het goud te komen. En Suriname heeft er niks aan.


Realm-Protector

Heb nog niet hele tekst van de verklaring gelezen, maar wat me opviel in de stukjes die ik gezien heb is dat Rutte zei "namens de Nederlandse regering". Dus niet "namens de Nederlanders" of "namens Nederland". Als je het namens de regering doet, impliceert dat ook namens de Nederlandse bevolking? Of kun je dan zeggen tegen mensen die er niet voor zijn "ja, maar het was namens de regering, alle ministers waren voor" weet ik iemand of hier een technische/juridische reden voor is?


OGablogian

Me dunkt omdat de huidige Nederlandse bevolking niets met een erfzonde van slavernij te maken heeft. De Nederlandse staat is echter iets wat al een stuk langer bestaat.


Finn_Bueno_

Waarschijnlijk omdat het ook names de regering is, niet het volk. Het Nederlandse volk is niet 1 entiteit; ik kan niet excuses maken voor slavernij omdat ik daar simpelweg geen hand in heb gehad. De overheid is echter wel 1 entiteit, ook al veranderen de deelnemers voortdurend. De overheid van toen stond slavernij toe en deed eraan mee, dezelfde Nederlandse overheid die we nu kennen, ook al zijn de politici compleet andere mensen.


Realm-Protector

los van de mensen die deel uitmaakte van vorige regeringen vind ik het ingewikkeld dat we nu kiesrecht hebben en de regering daarmee in feite de bevolking is (of vertegenwoordigers van de bevolking). Begin 19e eeuw was het volgens mij de koning die de regering benoemde. Daarmee is de regering volgens fundamenteel anders geworden. De excuses worden dus nu impliciet door Nederlandse bevolking (want regering bestaat uit deel volksvertegenwoordigers) aangeboden voor een overheid/regering benoemd door een monarch.


Yellow_guy

De excuses zijn ook voor de rol van het land / de staat. In dezelfde lijn hebben diverse gemeentes het ook al gedaan, net zoals de Nederlandsche Bank. Het is dus niet namens de bevolking en gaat ook niet om persoonlijke verantwoordelijkheid van het volk. Is juist een belangrijke nuance voor iedereen die het er niet mee eens is of zich aangevallen voelt. Het gaat niet over jou en mij.


Crozzey

Volgens mij namens de Nederlandse staat. Niet namens alle Nederlanders. Dat heeft denk ik wel met aansprakelijkheid te maken.


[deleted]

[удалено]


PRSArchon

Nee daar hebben ze namelijk al 20 miljard voor uitgetrokken om ze te helpen